lördag 2 januari 2010

Följetongen "Emelies nya inneskor"

Om ni hängt med på bloggen så skrev jag för ett tag sedan om mina funderingar kring nya inneskor till mitt jobb. (Jag vet, tämligen ointressant, men ändå). I det inlägget var jag på G att antingen inhandla ett par ekologiska Dockstatofflor eller införskaffa ett par veggie/ekologiska skor från Blueturtle. Det blev ingetdera. Idag var jag på stan (Sollefteå) och där (givetvis på Kupan) hittade jag två par Ecco sandaler som passade mig som hand i handsken. De kommer nu att få föra mig runt på jobbet åtta timmar om dagen. Otroligt sköna och väldigt oslitna så jag håller tummarna för att det ska fungera bra. Snygga?! Nja, sådär men när det gäller inneskor så är det fasiken inte många som är särskilt piffiga. Jag säger bara Birkenstock så förstår ni... Huvudsaken är att de är sköna att gå i!

Om det är någon här i krokarna som är ute efter inneskor till jobbet eller skolan så finns det en hel drös på kupan just nu. (Måste ha varit något Ecco-fan som har lämnat in sin samling.)

fredag 1 januari 2010

Couscous middag

Vi var bjudna på fika ikväll och därför snodde jag ihop något lite kvickt.
Supergott blev det och snabblagat.

Dinkel couscous
Paprika (Jag hade orange men det spelar nog ingen roll)
Lök (Funkar med gullök men säkert även med purjo)
Stark korv typ Chorizo, Kolbasz eller liknande

Skiva korven och stek den i smör. Skiva löken och skär paprikan i småbitar. Stek även dessa i smör. Under tiden gör ni i ordning couscous (det står exakt på paketet). Man kokar upp vatten och häller sedan couscousen i vattnet, låt stå att svälla i ca. 5 minuter. När det är klart häller man över couscousen i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Lägg tillbaka korven så den får steka med en stund.

Servera tillsammans med en generös klick turkisk yoghurt eller creme fraiche.

Smaklig måltid!!

Träning i månskenet

Ikväll tog jag tag i saken och drog med mig min lilla doggelito ut på joggingtur. 5 km blev det och vi slet en del både hon och jag (Ja, hon är också lite otränad).

Så här på landet har vi inga gatlysen så dels är det tur att jag inte är mörkrädd men även att vi ikväll hade lite månsken. Jag såg var jag satte fötterna någonstans i alla fall.

Nu finns det ingen återvändo. Emelie och Greta ska komma i form och bli ännu mer hälsosamma!

Tio tankar inför det nya året

1. Jag skall fortsätta att utveckla mina matlagningskunskaper samt prova på nya härliga råvaror som hittills inte hittat sin väg in i min matlagning. Det blir mindre tid att lägga på matlagning eftersom jag börjar jobba nu men intentionen är att fortfarande inte köpa halvfabrikat eller helfabrikat om det inte absolut är kris. Och är det kris kan man i alla fall handla ekologiskt.

2.
Jag behöver öva på att leva i nuet och vara fokuserad på det jag håller på med just nu. Är jag på jobbet så är jag på jobbet, leker jag med Wilhelm så leker jag med Wilhelm etc. Ibland är det alldeles för lätt att sväva bort i tanken och inte vara 100 % närvarande. 2010 är året när jag alltid finns på samma ställe med min kropp och mina tankar!

3.
Det är rätt uppenbart att jag inte är något träningsfreak. Jag tycker att det är jättekul när jag väl kommer igång. Tyvärr har jag taskig disciplin vilket brukar resultera i att jag håller på ett par gånger och när första förkylningen/träningsvärken/skadan infinner sig blir det inget mera. Jag måste börja inse att det är otroligt viktigt för min kropp att jag rör på mig ofta och med lite högre intensitet (inte bara en promenad per dag med Greta). Att sätta upp mål som man sedan inte når är inte rätt väg att gå. Däremot så ska mitt mål bli att träna mer än jag gör idag. Har börjat redan nu ikväll!

4.
Nytt kök i sommar. Inspiration och planerande skall sättas i verket fortast möjligast. Måste rota fram alla gamla inredningstidningar där det finns "Köksspecial".

5.
Jag älskar att läsa och det ska jag avsätta tid för. Om inte annat så skall en bok finnas med i väskan jämt så kan man läsa när det finns tillfälle.

6.
Vad gäller att handla mat så hoppas jag att 2010 är året när ICA och Konsum inser att man ska skylta stort och tydligt för ekologiska varor. Priset får gärna minska också men jag väljer att tänka som så att om vi är många som handlar ekologiskt så kommer priset till slut att gå ner eftersom utbudet då kommer att öka. Fram för mer ekologisk och närproducerad mat!!

7.
När det måste handlas nya kläder skall dessa främst inhandlas på second hand annars ekologiskt. Gör redan så till största delen men man kan alltid bli duktigare! =)

8.
Bloggandet skall fortsätta (eftersom jag tycker att det är så underbart kul). På grund av mitt arbete kommer det dock inte att bli i samma utsträckning som tidigare. Måste försöka fixa till så jag kan mobil-blogga. (Är så ohändig med mobilen, hjälp mig någon!!)

9.
Jag ska fortsätta att förkovra mig i diverse intressanta tidskrifter och relevant litteratur vad gäller mitt miljöengagemang. Strävan efter ett ännu mer miljövänligt liv fortsätter.

10.
Sist men inte minst så ska jag spendera tid och kärlek på mina två fantastiska pojkar som jag har. Tacksamheten når inga gränser när det gäller Jonas och Wilhelm. Det bästa jag har i livet och definitivt viktigast!

Inga nyårslöften men en massa tankar. Har ni några löften, mål eller tankar kring 2010?

Så här såg jag ut förra året =)

Det nya året firades med volangblus à la 80-tal samt ett brett resårbälte i silver med knäppning fram. Båda givetvis second hand (Röda Korsets kupa inne i Sollefteå). Nederdelen bestod av ett par ljusa jeans köpta sommaren -04 i USA (American Eagle = märket).

God mat, trevlig samvaro och en hel del sällskapsspel. En otroligt trevlig kväll som markerade slutet för både 2009 men även slutet på decenniet.

Om ni besöker Recept fliken kan ni hitta det vi åt under kvällen.

Hur såg er nyårsafton ut??

Underbar middag men guuuud så mätt...

Efterrätt: Vit chokladmousse med björnbär (Recept hittar ni här)
Gudomlig fisk och skaldjurssoppa till förrätt. (Recept kommer inom kort)

torsdag 31 december 2009

*De sista skälvande timmarna - 2009*

Ett härligt 2009 går mot sitt slut. Ett 2009 som, för mig, har bestått av föräldraledighet, bloggstart, renovering, ett-års kalas, första julen hemma hos mig etc etc. 2009 har även varit ett år när jag tagit mitt miljötänk ett steg framåt. Min strävan efter miljövänligt leverne har resulterat i att jag numera handlar, det som går att handla, på second hand samt ekologiskt. Men först och främst tänker jag efter först om jag verkligen behöver sakerna. Den bästa konsumtionen är den som faktiskt inte sker alls!!

Nu startar 2010 med jobb och annat kul såsom exempelvis köksrenovering.

Gott nytt år på er allihopa. Imorgon kommer ett inlägg om 2010 och alla förhoppningar jag har.

Förberedelser inför nyårsmiddagen

Vi ska, som jag tidigare skrivit (här), grilla på vår bordsgrill till middag (varmrätt). Förrätten består av en fisk och skaldjurssoppa och efterrätten, vit chokladmousse med björnbär. Alkoholfri dryck och bål kommer även att serveras dels på grund av nykterister i familjen men även eftersom varken jag eller min sambo dricker särskilt ofta. (Jag har inte druckit alkoholhaltig dryck sedan jag blev gravid i maj 2008.)

Nu på morgonen har jag och Wilhelm lagat till två olika marinader som vi lagt köttet i. Nötkött från Jonas föräldrars KRAV-lantbruk hamnade i en marinad med vitlök, gullök och vitpeppar.
Älgkött fick en marinad med honung, senap och chili.
I båda marinaderna fanns olivolja (KRAV) samt vitt vin som bas.

Jag har även förberett efterrätten: Vit chokladmousse med björnbär

4 port

2 dl grädde
1 ägg
1 dl kesella
200 g vitchoklad

Smält chokladen i vattenbad. Vispa upp ägget ordentligt i en bunke. Ta en annan bunke och vispa grädden. När chokladen är smält rör ner den i det uppvispade ägget. Blanda i kesellan och sist den vispade grädden. Häll i portionsformar och ställ kallt att stelna.

Strax före servering lägger man på bären. Det går bra med andra syrliga bär också såsom osockrade hallon, röda vinbär, blåbär etc. Vad man har hemma.

Otroligt gott!

Wilhelm som älskar att tugga på allt har tuggat bland annat på färska champinjoner men han brås på sin mor där. De ska definitivt vara smörfrästa...=) Därför spottade han ut det mesta när han tuggat färdigt.

onsdag 30 december 2009

Äntligen!!!


Bild lånad här.
Halterna av radioaktiv strålning från våra jordar här i Västernorrland är äntligen tillbaka på de nivåer de låg på innan Tjernobyl-olyckan. Efter kärnkraftsolyckan uppmättes 10 dubbla halterna av strålning jämfört med före här i Västernorrland.

I Kramfors (Samhälle ca. 7 mil härifrån) har man mätt halterna var sjunde månad sedan 1986 och därför har man nu konstaterat att markerna återhämtat sig.

Jag blir ledsen och upprörd när det pratas om nybyggnationer av kärnkraftverk. Har folk redan glömt vad som hände -86???!!

Satsa mer på solenergi, vindenergi och nya högteknologiska energi-utvinningssystem såsom sådana som bygger på tidvatten/undervattenströmmar.

På jakt efter gardiner..

Eftersom min sal har börjat arta sig med både möbler och annat smått och gott har jag börjat klura på det här med gardiner. Dessutom så fick vi det i julklapp i år så därför känns det också aktuellt.

Helst av allt skulle jag vilja köpa gardiner second hand. Men det är inte det enklaste eftersom vi har rätt högt i tak samt att fönstren är tre stycken (Mycket gardintyg behövs).

Har kikat en del på nätet efter ekologiskt gardintyg och ramlade då över Sonjas Textilatelje. Otroligt mycket bra grejor! Siden, bomull, band, spetsar, snedslå, you name it, och allt ekologiskt. De hade t.om. ekologisk textilfärg som jag blev lite ivrig på. (Jag gillar att färga kläder, läs mer om det här och här.)

Det kommer nog att bli krångligt det här med gardiner till salen. Har ni några tips eller idéer? Allt mottages tacksamt!

tisdag 29 december 2009

Besök från storstan'

Att fika med människor man tycker mycket om är det bästa sättet att spendera en kylig (-25) tisdagsförmiddag. Elden sprakade i vedspisen, kaffet smakade underbart och våra två små lekte med allt som fanns att leka med.

Tack för ett härligt fika och mycket prat om allt mellan himmel och jord!

Fyrverkeri på nyår? - Nej Tack!


Bild lånad här.

Fyrverkerier kommer inte att skjutas upp hemma hos oss. Dels för att vi har fyrbenta älsklingar både i form av hund och häst här på gården som inte uppskattar sådant men även för att rent miljömässigt så är det FÖRKASTLIGT att skjuta upp fyrverkerier. De innehåller så otroligt mycket tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen, t.ex. bly.

I uppsatsen som jag länkar till nedan, kan man läsa att man kommit fram till att det i Sverige under år 2004 spreds 46 ton tungmetaller och andra kemikalier från just fyrverkeriuppskjutning.

För att inte tala om materialet som fyrverkeripjäsen är byggd av, papper, kartong etc som bara hamnar ute i naturen. För erkänn, ni går väl knappast och letar rätt på alla era uppskjutna raketer??!!

Det går att hitta på så mycket annat roligt för pengarna som det kostar dessutom. Gör ett aktivt val. Köp inga raketer i år!

Här kan ni läsa en uppsats från Lunds Universitet om just Fyrverkeriers påverkan på miljön.

Nyårsmiddag

På nyårsafton ska vi ha besök av nära och kära familjemedlemmar på middag. Ska bli jättetrevligt.

Har hittat ett härligt recept på soppa som jag tänkte laga till förrätt. Har inte provlagat så jag reserverar mig för att jag inte vet hur den smakar. Lovar dock att berätta när jag lagat den. Då kommer också receptet, om den blev lyckad. Ska handla färsk fisk i stan imorgon samt laga den på buljong som jag har i frysen. I somras kokade jag buljong på kräftskroven som blev över efter vår kräftmiddag. Det ingår även saffran, musslor, diverse grönsaker såsom fänkål, purjolök, rotselleri, morötter etc i soppan.

Visst låter det underbart gott??? Jag har kvar några kräftor i frysen sen sommarens kräftfiske och dem tänker jag använda till garnering. Till varmrätt ska vi grilla på bordsgrill och till efterrätt blir det förmodligen en vitchoklad mousse med antingen jordgubbar eller björnbär till. Jordgubbar har jag i frysen, ekologiska plockade i Åsmon (Utanför Näsåker). Björnbär måste jag i såfall köpa och de finns förmodligen inte ekologiska.

Vad har ni för planer på nyår?

Syjuntan Recycle på radion

Har precis lyssnat på radio på webben; Syjuntan Recycle. Jätteintressant och inspirerande! Lyssna gärna ni också (här) .

Programmet handlade om att sy själv, lappa och laga, istället för att köpa nytt hela tiden. Att göra ett medvetet val för miljön.

Känns så aktuellt och det tål att upprepas: Både EKOnomiskt och EKOlogiskt!!

måndag 28 december 2009

En vecka kvar!

Idag är det en vecka kvar av min föräldraledighet. Jag har idag befunnit mig på jobbet för en planeringsdag tillsammans med mina arbetskamrater och det har gått bra. Det känns riktigt bra att komma igång igen. Ser fram emot våren med tillförsikt, även om jag vet att vi kommer att ha händerna fulla.

Imorgon får vi besök av kära vänner som är hemma på visit över jul. Ska bli jättekul!

För övrigt tänker jag också gå in på nätet och lyssna på ett program på P1 som jag missade i morse strax efter 10. Det handlade om Syjuntan Recycle. Familjer som istället för att köpa nya kläder syr och tillverkar nytt av gammalt bland annat. Helt klart My cup of tea om jag säger så. Kanske får några nya idéer till nya projekt.

Har lyckats att komma igång att läsa en bok också nu under jul. En mycket spännande Karin Fossum "Den onda viljan". Helt klart läsvärd och rätt tunn för den som har lite tid.

Sov gott allesammans, imorgon är en ny dag!

Ljusning i vintermörkret

När det är så här mörkt och kallt som det är ute nu så älskar jag att både drömma om sommaren som ligger framför oss men även se tillbaka på sommaren som varit.

Bland de guldkorn som berikade min sommar 2009 var bland annat en konsert med Sofia Karlsson. I gröngräset hos Alvaro i Kläpp i Näsåker satt vi, kanske ca. 100 människor, i kvällssolen med hästar i galopp som bakgrund. Sofia, barfota och klädd i slitna jeans och en stickad tröja, framförde tillsammans med fantastiska musiker, den ena pärlan efter den andra. "Skärmarbrink", "Flickan och kråkan", "Jag spelar för livet" osv. Vilken kväll!! Innerligt och trolskt.

Jag blev otroligt lycklig när jag fick hennes nya samlingsskiva "Det allra bästa" i julklapp av min bror och hans flickvän. Nu lyssnar jag och Wilhelm på "Visa från Kåkbrinken" när vi äter lunch på dagarna. Och gissa om jag drömmer mig tillbaka till i somras...

Sofia Karlsson driver även, tillsammans med Johan Nordgren, ett projekt "Återuppliva Östersjön". Där de vill belysa miljöproblematiken runt Östersjön, öka kunskaperna hos folk men även sprida vidare den önskan de har om att vi allihopa ska göra kloka/medvetna val för Östersjöns bästa. På hemsidan finns även en bunt med tips om hur just Du kan göra kloka val i din vardag.

Här kan ni lyssna på Sofia Karlsson på My Space. Hett tips är "Skärmarbrink" men även "Jag väntar".

söndag 27 december 2009

Julklapparna vi gav bort i år

Bild lånad här.
Har ju inte avslöjat något om vad vi gett bort i år. Tänkte att det kan vara kul att berätta nu när alla fått sina presenter. Ni kanske kan få något tips till födelsedagspresenter eller nästa jul.

I november fotograferade vi Wilhelm och jag har sedan sökt med ljus och lykta efter vackra ramar på antikaffärer och second hand. Har lyckats skrapa ihop drygt tio ramar som vi sedan gett bort till Wilhelms mor och farföräldrar. Wilhelms farbröder med respektive samt Wilhelms morbröder. Det blev jättelyckat. Ramarna är så mycket finare än dagens ramar plus att de oftast är billigare också. Jag handlade till passepartouts som gjorde att det såg ännu mer exklusivt ut. Passepartout är den där "papp-ramen" som man kan stoppa inuti en ram framför bilden som liksom ramar in alltihop väldigt fint.

Jag köpte en del vintageslipsar på second hand som en del manliga släktingar fick. För kvinnliga släktingar är vintage-smycken eller bälten ett hett-tips.

DVD-filmer på second hand är ett bra presenttips. Många gånger är de bara tittade på en enda gång.

Eko-livsmedel är alltid fina presenter. Gott eko-te eller god lyxig eko-choklad.

Jag handlade en del eko-t-shirts av märket Zion Clothing, (Bland annat den på bilden ovan) till de yngre familjemedlemmarna, hos Hildur.

Alla mottagare blev väldigt glada skall jag tillägga.

Har ni ett bra present-tips så här i efterhand som ni kan avslöja?

Wilhelms julklappar

Bild lånad här.
En av Wilhelms julklappar var ovanstående, svanen-märkta, pyjamas i 100 % ekologisk bomull från Polarn och Pyret. Den kommer han att sova som en kung i! Här kan ni handla den.

Bild lånad här.
Denna e-racer låg i ett annat paket. Den är tillverkad av bambu och målad med vattenbaserade färger. E-racers i olika färger kan ni bl.a. handla hos Ekokul.

Wilhelm har fått jättefina julklappar från alla möjliga håll. Kläder i mängd, både second hand och nya, ekologiska och inte. Jag blir självklart jätteglad när folk köper ekologiska presenter eller second hand, för den delen. Men om folk väljer att handla konventionellt odlade eller tillverkade kläder/leksaker så är det helt ok också. Jag känner inte att jag kan ställa sådana krav på givarna.

Däremot väljer jag själv att handla ekologiskt eller second hand när jag handlar.

Hur tänker ni angående presenter? Både sådana ni ger och sådana ni får.

Mellandagar i Resele

Efter några dagar av intensivt julfirande med både min släkt och Jonas släkt har vi nu landat igen hemma på vår bas, "The white house". Vars atmosfär är fantastisk just nu. Jag är fortfarande i ett lyckorus över min underbara sal och kan inte låta bli att titta in där och vara där inne mycket. Njutning är ordet! Ljust, luftigt, stort men sååå mysigt samtidigt.

Imorgon kommer jag att befinna mig på mitt jobb för en planeringsdag tillsammans med mina arbetskamrater. En vecka kvar av föräldraledighet, myspys och gos med min lilleman och min storeman. I och för sig så finns de ju kvar även om jag börjar att jobba. Men si så där nio timmar per dag kommer jag inte att träffa dem och det är en stor tidsrymd.

Den sista veckan skall fyllas av mycket kärlek, god mat, goda vänner, långa promenader med hunden och förhoppningsvis en del sömn däremellan. Sen är jag "Good to go".

Hur ser era mellandagar ut?
Related Posts with Thumbnails