lördag 16 oktober 2010

Lunch på Myregården Citycafé.

Bulgursallad med lax och ekologisk, närproducerad svartvinbärsnektar. En god bok och lunchen är kirrad! Bon appetit.

Hundsaker på röda korset.

På kupan Sollefteå finns just nu en del hundgrejor. Täcken, koppel etc. Passa på ni som har små vänner hemma vid.

fredag 15 oktober 2010

Är kossor på grönbete ett minne blott?!

Eftersom vi är medlemmar i LRF (Lantbrukarnas riksförbund) får vi tidningen Land och dess bilagor en gång i veckan. I Land Lantbruk som kom i brevlådan idag kan man läsa en artikel om bönder som vill hålla sina kossor inomhus året om pga. betesbrist, att korna blir "stressade" av att släppas in och ut och därför mjölkar sämre, att stark sol/regn/vind inte är bra för dem etc etc.

Usch vad jag blir illa till mods när jag läser denna artikel. Vad håller vi människor på med? Djur i allmänhet, kor i synnerhet, har ända sedan begynnelsen vistats utomhus i naturen bland grönskande träd och frodiga ängar. Problemet som jag ser det är denna fruktansvärda fokus på avkastning och produktion som finns idag. Att korna mjölkar mindre när de går utomhus är mycket möjligt, jag har inte de kunskaperna, de rör på sig mer och förbränner säkert mer vilket då antagligen resulterar i något mindre mjölk. Vad spelar det för roll? Något så onaturligt som idéen att ha dem stående inomhus hela året om förstår jag inte hur man kan komma på. Det är bara att titta på ett betessläpp så inser man att kor trivs utomhus. Självklart behöver kor både skuggiga/soliga platser i hagen och även vindskydd men så bör det ju vara för alla tamdjur som betar utomhus.

Har man inte tillräckligt med bete kring där man har sin gård så är det helt enkelt så att då får man antingen minska ned på sin besättning eller satsa på någon annan verksamhet. Kor ska gå utomhus på försommaren, sommaren och hösten så är det bara.

Detta är också en anledning till att välja ekologiskt och KRAV-märkt, både vad gäller mjölk och nötkött eftersom dessa gårdar har strängare krav på sig vad gäller just beten.

Vad tycker ni?

Höstmage.

Inbäddad i second hand fyndad ylletröja mår magen gott i höstvädret. Halsduken från Benetton är fyndad på vinden hos mina föräldrar.

måndag 11 oktober 2010

Liten laga och sy-om kväll.

Ikväll har jag lagat jeans samt sytt om ett par jeans som Wilhelm ärvt. Lite för fladdriga i bensluten vilket löste sig fint med hjälp av isydda resårband i fållen. Dessutom ville locken på bakfickorna inte ligga ned så därför sydde jag helt sonika fast dem (hur ofta använder man bakfickorna på byxor tillhörande en blivande tvååring?). Sydde också fast ett märke som jag sprättat lös från några av mina gamla jeans bara för att piffa till det lite. Är sugen på att hitta på nått mera kul med dom men här än inte kommit fram till vad. Någon som har en idé?

Nya blommor på verandan.

I helgen planterade jag och Wilhelm blommor i två gamla teracottakrukor. Vit och rosa ljung samt lila prydnadskål. Härligt med höst vid ingången.

Etiskt resande!

Har läst i dagens tidning om ett nytt system som resföretagen (Apollo, Ving, Fritidsresor etc.) har börjat med, Travelife. Ett sätt att kvalitetssäkra sina hotell, flygbolag etc.

Där ingår bland annat hållbarhetstänk och rättvisefrågor. Även om vår familj inte är några frekventa resenärer med varken charterbolag eller flyg så tycker jag ändå att det är jättebra att man börjat arbeta på detta sätt.

Ett stort problem för många turistorter är det faktum att stora hotellkomplex och all-inclusive utarmar den lokala handeln och företagandet. Eventuella vinster tillfaller ägare i helt andra delar av världen än de företagare som faktiskt bor på orten. Dessutom finns det på många håll stora problem med arbetssituationerna på många hotell. Exempelvis kanske arbetarna inte får vara med i något fack, jobbar 7 dagar i veckan, utnyttjas sexuellt (speciellt i Thailand) etc etc.

Ett tips i artikeln var att läsa boken "Välkommen till paradiset" av Jennie Dieleman. En bok som belyser många mörka sidor i vårt resande som ofta inte framgår eller medvetandegörs för västerländska turister. Jag ska leta på biblioteket efter den och läsa.

Intressant att man sätter fokus på fler aspekter än bara miljön vad gäller resande. Fortfarande är det också en mycket viktig punkt för företagen att hantera anser jag. Dessutom är det otroligt viktigt att vi som resenärer gör aktiva och medvetna val när vi skall åka någonstans.

Kolla gärna in denna sida också:
www.schystresande.se
Related Posts with Thumbnails