lördag 5 december 2009

Paketet från Hildur har kommit

Jag har varit till Näsåker idag och hämtat ut mitt paket från Hildur. Visst minns ni tröjan här ovan som jag beställt. Tidig julklapp till mig själv. Tröjan är i alla fall underbar! Sitter perfekt och är precis sådär sagolikt söt som den är på bilden. Materialet känns jättehärligt och den milda råbomullsfärgen känns naturlig precis som tröjan är. c/o Berge är märket.

De julklappar som fanns med ser också väldigt bra ut. *hemlis, hemlis* =)

När jag ändå var in i Näsåker så passade jag på att kila in på Essys hantverk. Som vanligt en massa underbara saker, allt från tovade sulor till skorna, vackra handsydda kläder från Indien samt genuint läderarbete såsom bälten, armband, väskor etc. Julklappsvarning!!! Passa på och gör ett besök. Per, som äger Essys, åker snart till Indien igen för att besöka alla hantverkare.

Julklappsletandet fortsätter. Rapporterar efter hand! =)

Premiär dusch i vårt nya badrum


Vårt badrum på nedervåningen har vi renoverat och idag ska jag ta min premiär dusch där nere. Tidigare var det endast en liten toalett utan dusch eller bad. Vi har gjort det större och satt in dusch-väggar i hörnet så nu har vi ett fantastiskt badrum.

Mina beställda produkter från Hildur har anlänt och står snällt på hyllan och väntar på att få användas. Läs mera här om min julklappsbeställning därifrån.

fredag 4 december 2009

Fredagsbesök på stan


Idag har vi varit in till Sollefteå för att titta på golv till salen. Vi har redan köpt ett trägolv dit men har insett att det inte är särskilt praktiskt. Vi låter det vänta sådär en tio år tills Wilhelm och hans framtida syskon har blivit lite större och inte kryper och grejar så mycket på golvet.

I dag har vi alltså varit och köpt ett annat golv. Klickgolv med valnötsfärg. Jag hoppas innerligt att det blir bra.

Jag hann också in på Röda Korsets kupan där jag som alltid fyndade (Jag fyndar alltid på second hand och loppis!). De söta svarta lackskorna och ett par jeans till Wilhelm (strl 86 så de är för stora men vad gör det, han växer i dem snart.) Lackskorna ska lilla herrn få ha på jul och på sin födelsedag.

Det drar så sakteliga ihop sig. Nästa söndag, på luciadagen, har vi kalas. Lilleman fyller år på måndag egentligen men eftersom mina föräldrar arbetar så har vi valt att tidigare lägga firandet.

Har ni något kul födelsedagskalas-tips att dela med er av?

Min belysnings fetisch






Har tidigare gjort ett inlägg om min faiblesse för lampor och belysning i varierande slag.(Läs mera här.) Vi har mestadels taklampor från loppisar/auktioner eller sådana som är arvegods men här har ni två exempel på nya inköp.

Spotlights med lite gammaldags/lantlig touch har jag letat efter länge. Krom och moderna armaturer känns så fel hemma hos oss. Den benvita spotlighten med hålmönster hittade vi på Bauhaus i Sundsvall. Den sitter nu framför den stora kakelugnen i salen.

Adventsstjärnan köpte jag två av i Övik på mellandagsrea förra året. Den är av märket Watt & Veke. Wilhelm föddes ju 6 veckor för tidigt och därför var vi stationerade på barnavdelningen i Övik de två första veckorna efter hans födsel. Jag hade inte varit utanför sjukhusets dörrar på 8 dagar och kände att det var dags. Dessa stjärnor följde då med mig tillbaka! Underbart skimrande och skirt ljus. Passar perfekt i min nya sal! Jag kommer nog alltid att förknippa de fina adventsstjärnorna med vår älskade sons ankomst. (Jesusbarnet hade ju också en stjärna, fast Wilhelm han har ju till och med två ;)

Visst är det härligt med belysning och de olika sätt man kan skapa stämning just genom lampor och levande ljus?!

torsdag 3 december 2009

Julbak del 2 - Dinkelkakor

Denna underbara burk inhandlades tillsammans med två andra burkar på en auktion i somras. För övrigt var det den enda auktionen jag bevistade det här året.

Idag tog jag mig lite tid att baka.


Underbara, spröda kakor med Dinkel flingor.

250 g rumsvarmt smör (eko)
8 dl dinkelflingor (havregryn eller müsli går också bra) (eko)
2 dl vetemjöl (eko)
2 dl strösocker (eko)
1,5 dl russin (eko)
2 tsk bikarbonat

Blanda alla ingredienserna. Rulla till små bollar i enkronors storlek. På en plåt med bakplåtspapper plattar man sedan ut dem. Tänk på mellanrum, de flyter ut.

150 grader i 15 minuter

Julbak del 1 - Choklad muffins (kladdkake style) har ni här.

Godnatt, vi skrivs imorgon!

Ekot i badrumsskåpet



Bilder lånade här.
Det ekar i mitt badrumsskåp! Precis i samma veva har både schampo, balsam, duschgele, ansiktskräm etc tagit slut. Jag beställde därför en hel del sådant när jag handlade hos Hildur häromdagen. (Läs mera här.) Ansiktscréme, balsam och schampo köpte jag i serien Eco cosmetics (se bilden ovan) duschgele fick bli i den rättvisemärkta serien So'bio etic. Båda serierna är såklart ekologiska. Priserna är också humana. Strax över hundralappen för ansiktscremen och mellan 70-90 kronor för schampo, balsam och duschgele.

Jag lovar att berätta vad jag tycker om produkterna när jag provat dem. Har aldrig haft dessa märken tidigare.

Salig vare allsmäktig tapetserarmästaren




Idag har Jonas snälla mamma och pappa varit här och hjälpt oss att tapetsera i vår "sal". Efter många funderingar så blev det tapeter där inne ändå. Jag har varit inne lite på slät väv som man målar. Läs mera här om det.

Åh, vad jag är nöjd. Jonas mamma är verkligen tapetserar proffs. Hon har lett verksamheten hela dagen. Jag har skött markservice med mat och fika tillsammans med liten, snabb och kvick lilleman.

Vad tycker ni? Visst kan det bli bra med lite tavlor, möbler osv?! Tapeten känns verkligen "salig". Nu hoppas vi bara att salen blir klar före jul. Det vore så härligt med julafton där inne.

Hitta rätt i miljömärkningsdjungeln!


Bild lånad här.

Bild lånad här.
Bild lånad här.
Idag är det inte helt enkelt att vara en medveten konsument. Många olika miljömärkningar, varor kallas något med eko eller bio och man ska då uppfatta det som att varan är miljövänlig. I själva verket så behöver det inte vara så. På matvaror är det KRAV-märket som borgar för mat som är ekologiskt producerad med hänsyn både till natur och djur.
När man ska handla kem-tekniskt såsom shampo, tvättmedel, städmedel men även sådana saker som tv-apparater eller el är det istället Svanen eller Bra Miljöval man ska titta efter. För i mångt och mycket har vi som konsumenter en enorm makt. Det vi efterfrågar ser handlarna till att ha i hyllorna och vice versa. Det vi inte köper(Miljöovänliga produkter t.ex.) får handlarna till slut ta bort. Vi måste alltså bli duktiga på att vara obekväma kunder med många krav på våra handlare vad gäller produkter och info om dessa. Här kommer lite info om de vanligaste miljömärkningarna, märkningar för kläder kommer senare i ett eget inlägg:

Svanen & Eu-blomman
Är Nordens och Europas officiella miljömärkning. Varor och tjänsters miljöpåverkan granskas under hela livscykeln från råvara till avfall. Hårda miljökrav ställs men även krav på funktion och kvalitet. Svanens vision är ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion. 65 olika varugrupper och tjänster är för närvarande svanenmärkta. Märkningen sker på uppdrag av regeringen.


Bra Miljöval
Är Svenska Naturskyddsföreningens miljömärkning på olika produkter, allt från tvättmedel till el. Kriterierna, för att de olika produkterna ska få Bra Miljöval-märkning, är vitt skilda. Men det handlar alltid om att vi måste spara på naturresurserna. Den biologiska mångfalden och människans hälsa får inte hotas. Material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas.

Krav
KRAV-märkningen står för Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar. Ett exempel är att grisar får gå ute hela året och hönsen får picka utomhus under sommarhalvåret. Man får ej använda konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel i odlingen. Djurens foder ska så långt som det är möjligt odlas på den egna gården.

Lite information som kan göra det enklare att göra ett aktivt val när man väl är ute i butiken!

Titta gärna in på följande hemsidor:

Svenska Naturskyddsföreningen
KRAV
Svanen

onsdag 2 december 2009

Utbildning idag igen

I eftermiddag åker jag ner till stan för att återigen utbilda mig lite tillsammans med mina arbetskamrater. Har hittills avverkat 2 heldagar och 1 halvdag. Det här är sista gången före jul, sedan blir det ett antal tillfällen till våren.

Det är bara en dryg månad kvar av min föräldraledighet och sedan ska jag återgå till mitt arbete som förskollärare. Det känns roligt, konstigt, lite jobbigt, spännande och på ytterligare tusen olika vis. Nu när jag varit hemma med Wilhelm så länge så känns det ovanligt att göra något annat. Kan jag jobba? Minns jag hur man gör? Jag kanske måste praktisera ett tag.

Nä, tror att allt sitter i ryggmärgen på mig. Ett par dagar på jobbet och jag är samma gamla vanliga förskollärare. Bara lite rikare på upplevelser och ett helt år äldre!

tisdag 1 december 2009

Placeras era pensionspengar i vapen eller barnarbete?


Bild lånad härifrån.
Nu är det dags för oss kommunanställda och även landstingsanställda att välja pensionsbolag.

Visst har ni sett KPA pensions fina reklamfilmer på tv4?

KPA pension investerar inga pengar inom områdena vapen, tobak, alkohol och spel. Och de ställer otroligt höga krav på de företag som de investerar i vad gäller mänskliga rättigheter, miljö och
korruption
. Dessutom så är KPA pension som företag väldigt duktiga vad gäller miljöarbetet. De klimatkompenserar genom att köpa träd i Vi-skogen men även genom att inhandla utsläppsrätter.

Jag tycker att det känns otroligt bra att inte mina pensionspengar investeras i företag som har barnarbetare eller som inte arbetar för att minska sina utsläpp. Hur gör ni med era pensionspengar?

Här kan ni läsa vilka företag som KPA pension INTE investerar i.

Julklappsinhandling på nätet



Tänkte berätta om min julklappsshopping som i år går över nätet till största delen. Allt fungerar kanon hittills med frakter, betalning, varor etc.

En del av Wilhelms födelsedagspresenter är ju också köpta på nätet. (Det kan ni läsa om här.) Eftersom jag gärna ser att leksaker och kläder är giftfria, ekologiska och gärna tillverkade med omtanke om de som tillverkar sakerna blir det en aning mer komplicerat att handla.

De butiker som jag länkar till här på bloggen har många, olika, fina saker som passar som julklappar. Hittills har jag hunnit handla julklappar hos Hildur men det kommer att bli fler ställen eftersom en butik aldrig kan ha ALLT.

På bilderna ovan ser ni inte julklapparna jag köpt (Det blir ju inge roligt om det skulle råka vara så att de som ska få dem ser detta) men däremot handdukar som jag köpt till vårt underbara badrum nere som nu är färdig kaklat och klart. Samt en tröja "Silly Signe" av eko-märket "c/o Berge" som jag köpt på Hildur. Har inte unnat mig ett sprillans nytt klädesplagg på ett halvt år(Några second hand plagg dock). Kände att jag var värd det! God Jul Emelie här får du en tröja.

Har ni köpt någon julklapp till er själva?!

måndag 30 november 2009

Rolig adventskalender


Bild lånad härifrån.

Hos ekobutiken Gemenskap Grön har de en adventskalender hela december. Ett nytt, roligt erbjudande varje dag. Så håll koll, rätt vad det är så dyker guldkornet upp, till rabatterat pris dessutom. Erbjudandena gäller endast den dagen så man får vara snabb!

Gemenskap Grön har allt möjligt. Kläder, skor, leksaker, inredning, hudvård etc. Allt Eko såklart! =o)

Källsorteringen har blivit ståndsmässig


Jonas kusin E har sålt Pandasaker. Ni vet, ungefär som jultidningar fast grejor som WWF tillhandahåller och där pengarna går till att rädda djur och natur. (Mycket bra, mycket bra).

Jag köpte dessa URSNYGGA plastkassar av henne där jag ska förvara min källsortering. Bra mycket bättre än som jag brukar förvara det nu.

Dessutom köpte jag en svampkniv med tillhörande fodral. Jag älskar att plocka bär och i höst har jag även kikat lite åt svamphållet. Plockade faktiskt smörsopp en gång i höstas, smörstekte och åt på en toast; Gudomligt! Så svampkniven ska användas friskt nästa år.

Tills dess njuter vi av trattkantarellerna som vi har i frysen. Vi tackar våra snälla grannar S & B för papperspåsen med trattisar som vi fick av dem.

Hör mig på riktigt!

Idag var jag med på radion i programmet "Efter tre" på P4 Västernorrland. De pratade om resor, drömresor och mardrömsresor och då ringde jag in.

Här kan ni lyssna på mig. =) Om ni inte orkar höra hela halvtimmen (Jag pratar inte i en halvtimme, de surrar om en massa annat också.) så föreslår jag att ni spolar fram ungefär 17 minuter så kommer jag...

Wilhelms nya kläder!



Jag har slängt ut krokar hos diverse bekanta här i byn om att jag gärna tar emot barnkläder om de har över.

Igår kväll kom S förbi med tre lådor kläder som hennes två har haft. Vilken guldgruva! Plockade och kikade och har hittat både smått och gott. Bland annat de tre tröjorna ni ser ovan(Huvtröjan är kommen just från tvättmaskinen, därav de underliga färgskiftningarna). En hel del av kläderna är för stora och det är jättebra. Tro vad det skulle kosta mig att handla dessa kläder nya i butik?! Har aldrig räknat på vad vi tjänar på att handla kläder second hand men det är en hel del skulle jag tro.

Stort Tack till dig S och de dina.

Släng inte mat - Do the rest *Veckans eko-tips*


Bild lånad här.
Visste ni att var 6:e matkasse som bärs hem från butiken slängs?! Det är rester, mat som blivit gammal etc. Vi måste bli bättre på att använda den mat vi köper eller helt enkelt köpa mindre mat. Den koldioxid som vårt matslängande åsamkar är lika mycket som 700 000 bensindrivna bilar skapar per år.

I butikerna slängs mycket mat redan där, eller vad sägs om 9 miljoner kg kött, lika mycket som 30 000 kossor. En genomsnittlig barnfamilj slänger mat för 8000 kronor per år. Det vore väl kul att göra något annat för de pengarna.

Ett antal elever på Forsbergs reklamskola har skapat en bok som man kan beställa här. Där man får tips och recept på hur man kan använda upp sina matrester. Kanske en kul julklapp!?

Läs mer på Do the rest, hemsidan.

söndag 29 november 2009

Stärkande promenad

Eftermiddagspromenad runt Moforsens kraftverk. Vacker utsikt över en slingrande Ångermanälv och Reseles nipor. Sovande lilleman i vagnen.

Skit i rödvinet!

När jag var på "el hospital" för min magkatarr så satt jag i väntrummet och läste lite. Vi är allesammans medvetna om att forskare hävdar att rödvin är hälsosamt i måttliga mängder. Jodå, det stämmer, men beroende på vad man jämför med så...

Rödvin innehåller flavonoider, en form av antioxidanter som är väldigt nyttiga för kroppen. Dock är det så att alla sorters lök innehåller 25 (!) gånger mer flavonoider än rött vin. Te innehåller dubbelt så mycket.

Kontentan är, strunta i rödvinet och käka en vitlök istället, eller möjligtvis en kopp med gott te!

Second hand in da city!


När jag var i Sollefteå igår passade jag på att springa in på en second hand/loppis som jag tycker mycket om. Det är en hel bunt med folk som driver den tillsammans. Alla har märkt sina grejor med egna priser och sin signatur och sedan turas man om att sitta och ta betalt. De har öppet onsdageftermiddagar och lördagar, möjligtvis också fredagseftermiddagar. Allt mellan himmel och jord.

Jag fyndade bl.a. en vit skjorta till Wilhelm att ha på jul, 15:-, ett par Börjesson vantar, också till lilleman 15:-. Och eftersom han börjar knata runt i huset nu och vi har en del trägolv tänkte jag att det vore lämpligt med mockasiner, 5:-/paret. Köpte också en cykelhjälm till mig själv att ha i vår och sommar när jag och Wilhelm ska rejsa runt i Resele med vår cykelvagn alternativt med barnstol på min cykel. Vi har köpt bådadera second hand så vi kan välja. Cykelhjälm har jag lånat (snott) av Jonas hela tiden och kände att det var dags för en egen.

I love second hand!

Min vackra, utslagna amaryllis

Den ena stängeln har börjat blomma. Underbart!
Related Posts with Thumbnails