lördag 30 januari 2010

Dagens mat- och klimatmässa

Idag har jag och Wilhelms farmor spenderat förmiddagen på "Klimattugget" en mat- och klimatmässa på Österåsens hälsohem som fokuserade på kloka matval.

Köpte diverse goda, lokalproducerade ätbara ting såsom Jordgubbs- och rabarbersylt från Tara Naturprodukter i Junsele, Vinbärssaft, champinjoner som odlats ett par mil från Sollefteå (Enligt odlaren, den nordligaste odlingen i Sverige ovanför Stockholm) samt mjukt tunnbröd, även det bakat strax utanför Sollefteå.

Under en timme föreläste Andreas Gyllenhammar (miljöforskare från Östersund) om klimatet och dess påverkan på oss människor men även hur vi människor påverkar klimatet. Otroligt intressant föreläsning och en mycket duktig föreläsare. Ytterligare inlägg om föreläsningen kommer...

God, vegetarisk lunch avslutade vårt besök på "Klimattugget". Jag hoppas på en fortsättning nästa år!

Ramneå ägg på Österåsen


Marianne Hansson från Edsele levererar ekoägg till rekolådan på hösten.

Österåsens hälsohem


Idag befinner jag mig på mat och klimatmässan 'Klimattugget'. Spännande!

fredag 29 januari 2010

Second hand guide - Sollefteå

När man kommer som ny till en stad eller när man precis har blivit nyfiken på second hand så är det inte så lätt att veta var man ska leta. Här har ni därför min alldeles egna Second hand/loppis guide till Sollefteås innerstad. Det finns garanterat fler olika butiker i ytterkanterna och om ni mailar mig kan jag lägga till dem. Jag har nedan länkat till en karta som visar exakt var de olika butikerna ligger.

-Röda Korsets kupa. Mitt inne i stan på gågatan. Mycket kläder och speciellt väldigt fina skor. Lite dyrare men det går ju till ett bra ändamål.
-Second hand/loppis vid djurbutiken Näbbar och Klor på Jämtgatan 6. Man svänger ned vid Elkedjan. Möbler, kläder, prylar och saker till varierande priser.
-Second hand/loppis på Storgatan 107. MYCKET kläder som är fräscha och fina till superbra priser. Väldigt stort utbud av fina barnkläder. (Se detta inlägg)
-City Antik på Hantverkaregatan. (Tvärgatan vid Tidningen Ångermanland). Möbler och inredning till lite högre priser.
-Antikaffär. Korsningen Kyrkvägen/Storgatan. Möbler och diverse annat till bra priser.

Ut och botanisera bland de olika butikerna. Tillsammans utgör de en mycket bra möjlighet att handla miljövänligt och unikt till humana priser.

Min egen karta över Sollefteås second hand

Jag skapar i leran


Utbildning med jobbet. Super kul!

torsdag 28 januari 2010

Klimattugget imorgon

Bild lånad här.
Imorgon ( LÄS: lördag, datumangivelsen på inlägget stämmer inte) ska jag på mat- och klimatmässan "Klimattugget" på Österåsens hälsohem några mil härifrån. Det kommer att handla om att göra kloka matval. Bland annat blir det klimatföreläsning, torghandel med närodlat och närproducerat samt underhållning med Stefan Sundström.

Ett litet tips till er andra Sollefteåbor som inte vet vad ni ska göra med er lördag!

=)

Vi firar i Resele!

Idag den 29 januari fyller Wilhelms faster T år. Därför hurrar vi och skickar en tanke till henne. Imorgon kommer vi på kalas och äter tårta. =)

Dessutom så firar vi vår fantastiska farmor, mamma och svärmor, Kerstin Kårén som vunnit ett otroligt fint pris som Världsbäst 2010 i kategorin Eldsjäl av Mitt Sverige Turism. Nu vet fler än vi hur bra och duktig hon är. Grattis grattis grattis!! Kerstin driver, tillsammans med Jonas pappa Lars, dels Bo på Lantgård här i Resele men hon arbetar även med landsbygdsutveckling, lokalt mathantverk mm i Augeri Resurs, en ekonomisk förening.

Vi har också en födelsedag på måndag men den tar vi då... =)

Pastasåsernas pastasås!!! Träning till efterrätt.

Dagens middag blev den himmelska skaldjurssåsen med pasta. Därefter tog jag min lilla hund och for ut på en joggingtur. Nu har jag verkligen kommit igång med träningen känner jag.

I helgen när jag hälsade på i Övik satt jag en timme och trampade på mammas och pappas motionscykel framför teven på kvällen. I tisdags var jag på aerobics och idag (torsdag) har jag alltså sprungit en sväng.

Nothing can stop me now!

Imorgon blir det halvdags utbildning på jobbet och sen är det heeeeeelg. Vi har födelsedagsbarn i släkten i helgen.

Vad ska ni ta er för, den sista helgen i januari?

Nygammal second hand i Sollefteå!

Idag har jag "hittat" en ny second hand/loppis. Det visade sig att den varit öppen sedan i september men eftersom jag inte hittat dit tidigare kändes den väldigt "ny".

För er som brukar vara i Sollefteåtrakterna är den väl värd ett besök. Jättemycket kläder, både dam och herr men främst supermycket fina barnkläder i alla olika storlekar.

Jag hittade en enorm bunt med kläder till Wilhelm som jag betalade en hundring för; (bild kommer senare, för tillfället är de i tvätten). Jag inhandlade bland annat ett par gympaskor för lilleman att ha till sommaren för 20:-. Köpte tre t-shirtar som jag betalade 10:- för. Därtill fick jag en kofta, en huvjacka, fyra tunna långärmade tröjor samt två par byxor och alltsammans endast för en hundralapp!!! Dessutom var de superfräscha och fina.

När man handlar second hand gör man både en insats för miljön såväl som för sin plånbok. Ta chansen att göra något roligare som att t.ex. spara till en härlig resa någonstans i sommar, helst med tåg. =)

Vägbeskrivning: Second handen ligger på Storgatan 107. Mitt emot kvarteret Tjärnen. Kör förbi Konsum och sväng vänster mot Nipvallen. Passera bryggeriet samt "Stockholmshuset" och en gruppbostad. Ligger strax efter på vänstersida. Har öppet både onsdagar och torsdagar samt fler dagar i veckan men glömde bort att kika vilka.

onsdag 27 januari 2010

Räkna ut era resors koldioxidutsläpp

Jag har varit på Nya Zeeland. Ett fantastiskt land, en fantastisk resa (Läs detta inlägg för mer info) men så här i efterhand kan man fundera på om det var värt det.

Atmosfair.de kan man räkna ut hur mycket koldioxid en viss resa släpper ut. Jag räknade ut att resa tur och retur, Stockholm-Auckland släpper ut 12860 kg koldioxid. Ett års bilåkande (ca. 1200 mil med normal stor bil enligt hemsidan) släpper ut 2000 kg CO2.

Jag älskar att resa men det är bara att konstatera att vi MÅSTE minska ned på flygandet och istället ta tåg/buss och i andra hand bil. För till och med bilen är alltså mer miljövänlig.

Vad tycker ni? Är ni beredda att avstå semestrar långt bort samt flygning?

Winter wonderland

Vet inte hur det ser ut hemma hos er andra men här är det ta mig tusan kaos!

Imorse när jag åkte till jobbet snöade det lite lagom och blåste lite grand. När jag åkte hem kom jag knappt ut från parkeringen och det tog dubbelt så lång tid att åka hem pga att det dels snöade kopiöst + att vägen var hälften så bred pga snövallar och oplogad snö. Vi fick till och med hjälpas åt och styra några av bilarna på jobbets parkering som inte tog sig ut. Då är det MYCKET snö.

Det ska tydligen snöa imorgon också. Jag öppnar förskolan imorgon så här hålls alla tummar för att det ska gå att ta sig fram där vid 6 snåret. Heder åt alla som arbetar i snösvängen!!

Kvällen ägnas åt att fixa nytt el-avtal (självklart så eko-reko det kan bli) samt att dricka något supervälgörande te med tillhörande god smörgås. Igår hade vi aerobics så träningsvärken börjar att komma. Jag är en sån där som tycker att det är rätt härligt... =)

Hur har er dag sett ut? Snöar det hos er också??

Min lilla ask


I denna supersöta lilla burk finns bisalva gjord på bivax och olivolja. En av mina 'föräldrar' äger bina som varit med i tillverkningen. Kanon för nariga händer och läppar. Dessutom eko och närproducerat. :)

Alla dessa förpackningar...

Har ni tänkt på hur mycket förpackningar som vi möter dagligen och som ofta är totalt onödiga. Man köper t.ex. en vara som finns i en glasburk och då kommer glasburken inpackad i ett kartongskal. Det många inte heller tänker på är hur mycket av innehållet som finns kvar inuti förpackningen när man kastar dem. Ex. Tandkrämstuber, bodylotionflaskor etc. Om man klipper upp förpackningarna finns det mycket kvar på "väggarna" i förpackningen.

Något som är värt att tänka på när man handlar är att det är bättre med förpackningar i papper, kartong, glas eller metall än förpackningar i plast/frigolit. Eftersom de senare är tillverkade av olja (fossil-, icke-förnyelsebar råvara).

Det viktigaste av allt dock är att vi konsumenter är noga med att källsortera alla förpackningar så det inte måste användas bara råvaror när det ska nytillverkas.

måndag 25 januari 2010

Liten reklamfilm från Svenska Naturskyddsföreningen

Fick mig tillskickad en liten film och tänkte att den kunde vara intressant för er andra också. Tyvärr så kan jag av någon anledning inte lägga in den på bloggen men gå gärna in på Youtube och titta på den:

Film från Naturskyddsföreningen

Husmor biktar sig

I går kväll hade jag "A Martha Stewart moment".

För att börja från början så har jag en bekännelse; Här hemma finns det något som är otroligt miljöovänligt och som jag skäms över (lite i alla fall). Here we go: Jag har en frysbox à la 50-tal. Ni vet en sån där bullig sak där locket liksom knäpps fast när man ska stänga.

Den låter för närvarande som ett tröskverk (använder säkert lika mycket energi som ett också). När vi flyttade hit i januari -08 fanns denna maskin här redan. Och den har liksom bara hängt med. Tills nu. Jag är ju lite av ett fan vad gäller att använda sakerna ordentligt innan man byter ut dem. Fast i det här fallet tror jag att det är betydligt bättre med en ny som inte slukar lika mycket energi och som säkert inte innehåller lika många konstiga miljöfarliga ämnen.

Vi tror att den är på väg att ge upp och därför har vi tagit ur alla frysvaror och stängt av den. Dels är det ju en viss brandrisk med att ha en halvt havererad frysbox igång och sedan håller den inte riktigt så kallt som den borde.

Igår passade jag därför på att tina en del bär som vi plockade i somras/höstas och laga till lite smått och gott (därav Martha Stewart referensen):

-Svartvinbärs gelé (tyvärr blev den rätt misslyckad, jag är alltid för försiktig med sockret så den blir för lös)
-Blåbärssylt
-Lingonsylt
-Blåbärsmuffins

Wilhelm har också fått lite fil med blåbär till mellis.

Vi har en hel del bär kvar i frysen, bl.a. vita vinbär. Jag är lite "lur" på att eventuellt göra Hallon- och vitvinbärssaft. Tyvärr är hallonen slut, jag får nog köpa i så fall.

Vi kvällsleker!

Oj vilken dålig bild, suddig och hemsk. Jag och Wilhelm leker (packar upp, plockar ihop, busar etc.) i sovrummet.

Wilhelm i färgglad dress ärvd av kompisen M samt second hand inköpta strumpor. Brio vagnen är även den second hand.
Related Posts with Thumbnails