lördag 21 november 2009

Fortsättning på sjukdomarna

Igår fick jag ryggskott (Mer kan ni läsa här) när jag skulle ställa ner en back med julmust hemma. Ryggskottet är bättre idag, eller hur man nu ska beskriva det. Jag går inte som en krok.

Men uppenbarligen är det ändå Något/Någon som inte vill att jag ska må kanon för på förmiddagen, när det börjar komma folk till marknaden, ja då börjar jag få ont i magen. Det lättade lite senare under dagen men när jag sedan kom hem fick jag feber. Nu på kvällen mår jag återigen något bättre.

Whoever you are, you're not bringin' me down!!!!

Julmarknad


Idag har vi mellan 11-16 befunnit oss på Reseles hembygdsgård där det varit julmarknad. Det var mer folk förra året men lika trevligt i år. Trevliga utställare och trevliga besökare.

Ljus och julgrupper fick nya hem och förhoppningsvis kommer de att bidra med julstämning och härlig doft runt om i stugorna.

Tack M för idag och tack till alla våra kunder.

fredag 20 november 2009

Have yourself a merry little christmas!


Jag bara ääääälskar julmusik. De flesta år brukar jag tjyvstarta i augusti med att lyssna på EN låt. För jag har så svårt att hålla mig helt enda fram tills laglig julmusikstid vilket i min värld innebär fr.o.m 1 december. Fast i år har jag kunnat hålla mig ända till idag med tjuvlyssning. Jag och M lyssnade på Josh Grobans julskiva när vi gjorde julgrupper.

Det blir så härlig stämning med lite julmusik. Julkänslorna kommer på en gång!!!

Flera av skivorna ovan är inköpta second hand. Låter lika bra ändå...

Har ni någon favorit-julmusik? Ett tips från mig är dels Josh Groban men också Mariah Carey, Celine Dion och Jessica Simpsons julskivor. Väl värda att lyssna på i juletid.

Våra fina julgrupper..


Ni har tidigare fått tagit del av våra ljus. I och för sig odekorerade men dock. Nu ska ni få se vad kvällens pyssel handlat om. Förutom ljus kommer vi även att sälja julgrupper imorgon på marknaden. De som syns ovan på bilden är några. Krukorna och koppen som de är planterade i är loppis fynd. Både jag och M är "suckers" på gröna växter i julgrupper och istället väljer vi ofta dekorationer i lite färg. Murgrönor och hjärtan-på-tråd är favoriter.

Vad brukar ni ha för växter i era julgrupper?

Ska man till stan så ska man till stan...


Som en sann lantis så är man sällan till "stan". Sådär en gång i veckan brukar räcka.

Dagen till ära iförd grön VeroModa jacka inköpt på en affär i stan ca. 3 år sedan. Den bruna halsduken av märket Benetton är ett fynd på mammas och pappas vind.

Stövlarna med svampmotiv är en födelsedagspresent från Jonas mamma. Hon hävdar att det måste regna för att man ska kunna använda dem, jag hävdar bestämt motsatsen; regnar det så tar man de andra stövlarna, regnvädersstövlarna. Svampstövlarna är finstövlarna.

Dieseljeans köpta second hand på Tradera.

Ryggskott av julmusten

Det är så fruktansvärt typiskt. När jag kommit hem från stan med en hel drös matkassar samt en back med julmust, vad händer?? När jag böjer mig ned för att sätta ned backen med julmust så knäpper det till i ryggen och jag får jätteont. Står en bra stund som en ostkrok utan att veta vad jag ska göra. Vill inte stå, vill inte sitta, inte ligga, vad göra?? Jag får hänga på Jonas en stund och till slut lättar det så pass att jag kan stå för egen maskin.

Ryggskott har drabbat mig en gång förut men det är kanske 4-5 år sedan. Under graviditeten hade jag också känningar av ischias men inte på det här sättet. Nu ikväll känns det bättre och jag kan röra mig hyfsat obehindrat.

Jag vet inte riktigt vem jag ska tacka (Jag är inte religiös men tror på en större kraft/makt), men tack så hemskt mycket!! Tack för att du fixade det här kvällen innan julmarknaden. Visst, det finns de som har det ondare och värre än jag men du kunde väl väntat till på söndag?!

Det är bara att gilla läget...och ta en julmust!

Busy busy busy

Idag är en dag som är fullspäckad men bara med en massa kul. Ska äta lunch igen med kära E som åter igen är här på jobbärende. Ska köpa grönmossa till julgrupper (Grönmossa är såååå fint tillsammans med blommor, finare än vitmossa), handla mat samt hämta en ny Rekolåda i Näsåker.

Kvällen kommer att bestå av förberedelser inför imorgon, dagen D, julmarknadsdagen. Mina föräldrar kommer hit för att vara barnvakt eftersom Jonas jobbar.

Hur ser er fredag ut??

torsdag 19 november 2009

Lördagens aktivitet.


Bild lånad härifrån.
Jag och kära M kommer att befinna oss på marknaden med våra ljus, flera fina julgrupper samt fina julhjärtan. Varmt välkomna!!!

Grönskande inredning


Bild lånad härifrån.

Jag tycker att det är så härligt med mycket växter inomhus. Hos oss finns allt möjligt såsom hjärtan-på-tråd, hibiskusar, orkidéer, fikusar, garderobsblommor etc. På sommaren har jag många pelargoner i olika färger. De förbättrar även inomhusluften. Speciellt gullrankor.

Något som många inte reflekterar över är hur enkelt det är att föröka sina blommor. Istället för att köpa nya tar jag sticklingar. Pelargonerna t.ex. har jag klippt ner och stoppat de små skotten i nya krukor. Med hjärtan på tråd och murgrönor klipper jag loss en tråd/ranka och stoppar ner i ny jord. Efter ett tag har de rotat sig och mår finemang.

Jag vattnar mina blommor med bl.a. potatis-vatten. Dvs det vatten som blir över efter att man kokat potatis. Annat grönsaksvatten funkar också men det ska vara helt klart, inga grönsaksbitar i, då börjar det lukta till slut i blommorna. Utomhusblommor brukar jag vattna på sommaren med vatten blandat med kaffesump.

Pysseltips från mormor


Min mamma, alltså Wilhelms mormor, är lika intresserad som jag av miljö och allt som hör där till. Hon är inbiten loppisentusiast och jag har verkligen ärvt hennes inställning vad gäller; Använd det du redan har eller gör något nytt av det du redan har. Det här är ett perfekt exempel på hur idérik min mor är. Hon har gjort ett kuddöverdrag av framsidan på en gammal flanellskjorta. I rött/blått/vitt passar det kanonfint i deras vardagsrum i huset som går i lite marint tema. Way to go grandma!! Hälsar Wilhelm.

Back in business!!!

Nu är vi hemma igen efter vår lilla mini-semester. Promenader blev det, matlagning också och två mysiga bad med lilleman. Vi har bara dusch hemma hos oss än så länge och därför är det roligt att passa på att bada med Wilhelm när badkar finnes. Han tycker att det är jättekul! Badleksaker anno 80-talet funkar alldeles utmärkt!

Vad gäller matlagningen så lagade vi bland annat den Himmelska pastasåsen och även fisk med den goda ört och tomatsåsen. En massa mums alltså.

Det är skönt att vara hemma igen även om semestrar är mysiga också.

tisdag 17 november 2009

Ekoäventyr i en liten ask


Bild lånad härifrån.
På tal om resor så läser jag i dagens tidning (Tidningen Ångermanland) att företaget Smartbox lagom till julhandelns början kommer att lansera en ekoturism-låda anpassat för två personer. 15 olika naturupplevelser kommer att erbjudas allt från hundspannstur, kajakpaddling och klättring till fågelkurs och naturvandring. Alla upplevelser bär kvalitetsmärkningen "Naturens bästa" som tagits fram av Svenska Naturskyddsföreningen, svenska ekoturismföreningen och Visit Sweden.

Helt klart ett julklappstips för den som redan har allt eller inte behöver något!

Mitt resande


Jag på Nya Zeeland.
Det finns ett ämne som jag tidigare inte berört och det är mitt resande. Jag ÄLSKAR att resa. De resor jag hittills gjort har väl inte direkt varit miljövänliga. Jag har besökt både USA och Nya Zeeland och inget av dessa ställen har tåg som resalternativ.

För mig så är resandet en form av utveckling. Ett sätt att upptäcka och utforska som är i princip livsnödvändigt för mig. Att få möta en ny kultur, nya människor, härliga maträtter, vacker natur, känna historiens vingslag, ja det är något som betyder mycket för mig.

Från och med nu, dock, så känner jag att det är dags för även mig att ta mitt ansvar vad gäller resandet. Flyg är trots allt en av de största miljöbovarna. Nu gäller det att vi/jag reser miljövänligt med t.ex. tåg eller kollektivt med t.ex. buss.

Men sluta resa...det tänker jag inte göra!

Nu drar vi på semester...

Eftersom Jonas jobbar skift så är det praktiskt för oss att ibland åka någonstans mitt i veckan. Den här gången är en sådan gång. Vi åker till min mammas och pappas hus i nord-västra Ångermanland för lite rekreation. Låååånga promenader, härliga bad med Wilhelm i badkaret, någon trevlig lässtund och förhoppningsvis ska vi laga en massa god eko-mat tillsammans vi tre.

Därför så blir det ett litet blogguppehåll fram till torsdag.

Hoppas att ni har en bra vecka fram till dess.

Kram

Finaste julpysslet


Det här hjärtat gjorde jag i går kväll. Hittade en superfin stuvbit som jag haft liggandes med broderade bokstäver i juligt rött. Gjorde först en pappersmall av ett hjärta som jag sedan klippte runt. Glöm inte sömsmån annars blir hjärtat mycket mindre än man tänkt.

Sydde ihop på maskin, fina sidorna inåt, lämnade ett litet hål. Vände hjärtat rätt och stoppade det med stoppning från en gammal kudde. Sydde ihop det lilla hålet för hand och sydde även dit en fin gammal spets (till hänge) som jag köpt på loppis.

På den övre bilden har ni ett klädskåp i vårt sovrum. Skolplanschen är köpt på loppis. De två dekorationskulorna har jag fått från en vän i USA och smyckeskrinet är en present från Jonas.

Enkelt och mysigt pyssel till jul är alltid roligt.

måndag 16 november 2009

Måndagens söndagsmiddag

Idag var Jonas ledig också och då passar det fint med långkok. Vi tog fram en älgstek igår så dagens middag blev; Älgstek med sås, potatis, kokta grönsaker och hemgjord svartvinbärsgelé

Bryn steken runt om och krydda den lätt med lite salt och peppar. Placera den i en stekpanna med lock, traktörpanna eller annan gryta. Häll på vatten så ca. 1/3 del av steken är täckt. Tillsätt lagerblad och pepparkorn samt när vattnet börjat sjuda en ekologisk buljongtärning.
Låt steken bräsera i mellan 2-4 timmar beroende på storlek.

Koka Eko-potatis och någon god grönsak. När köttet är färdigt, sila buljongen och red den med lite mjölk och mjöl. Smaka av och krydda eventuellt lite extra.

En mycket god och enkel rätt som för tankarna till gamla tiders söndagsmiddagar. Smaklig måltid!

Ät klimatsmart - Ät vilt!


Bild lånad här.

Som jag tidigare skrivit så är vi inte vegetarianer. Dels är min sambo Älgjägare men sedan så tycker vi att kött/fisk/kyckling är väldigt gott när det är rätt tillagat. Vi försöker äta helt vegetariskt ett par gånger i veckan och när vi väl äter kött så blir det alltid Älg som vi har i frysen. Eftersom de vilda djuren inte behöver äta mat som måste odlas så sparas mycket på miljön.

De vilda djuren är också en del i den naturliga faunan och kretsloppet. Utan älgar och rådjur så skulle björn, varg och lo ha svårt att hitta lämplig föda.

De djur som vi helst ska försöka att inte konsumera så mycket av är nöt och svin. De behöver odlad spannmål som foder samt att de släpper ut mest metangas. En viktig synpunkt dock är att nötkreatur är viktiga för att hålla gamla betesmarker öppna så kossor behövs.

Veckans eko-tips, läsa miljövänligt!

Ikväll ska jag, Wilhelm och hans faster M gå på utförsäljning på biblioteket här i Resele. Jag är fullt medveten att ni antagligen inte har möjlighet att komma hit själva men jag tänkte bara tipsa om böcker som second hand köp.

Böcker i dag är så fruktansvärt dyrt och i många fall så läser man en bok endast en gång(gäller vuxenböcker). Varför lägga ut 200-300 på en bok man läser en gång? När man kan köpa en bok second hand för allt från 5-50 :-. Man spar både pengar och spar på miljön. Och om man inte vill köpa second hand så kan man kanske använda våra bibliotek, det spar verkligen på miljön!!!

För läsa är ju en så underbar sysselsättning speciellt på hösten och vintern.

Jag heter Greta och jag älskar att arbeta!

Vår älskade lillhund på hallgolvet hemma. Sedan Wilhelm föddes så har man mindre tid för henne men vi försöker att ge henne den tid vi kan. Minst en långpromenad om dagen och ofta lite bus och mys inne under resten av dagen. Greta älskar att jobba med hjärnan. Vi har en Clicker, en liten apparat som jag kan använda när jag vill jobba med henne en stund. Ageranden som jag vill uppmuntra/berömma klickar jag på, vilket för henne innebär att jag i princip tar ett "fotografi" av det hon gjorde. Och när samma sak tagits tillräckligt många "foton" på så inser Greta att detta beteende vill matte att jag gör igen. Hon har till exempel lärt sig stänga dörrar med Clicker osv. Till saken hör att varje gång som man klickar med clickern måste man ge henne en godis. Det är då det hela förstärks för henne och hon inser att det kommer något positivt av det.

Ett roligt tips till er hundägare som inte kommer på hur ni ska arbeta med er fyrfota vän. Clickern är perfekt att använda ute också. På promenad t.ex. Om hunden drar i kopplet så klickar man varje gång som hunden inte drar. Glöm inte godiset bara! Mycket godis behövs..

Blommiga julförberedelser

För mig så är julen en högtid med goda dofter. Pepparkaksdoft, glöggdoft, grandoft etc men även doften från julblommor såsom hyacinter och tazetter. Jag passade på, när vi var i Sundsvall förra veckan (Kolla här och här) att inhandla en amaryllislök och även en hyacintlök som ska bära många stänglar (sa de i butiken i alla fall). Inte de vanliga röda färgerna utan en vit amaryllis och en djupt mörklila hyacint som nu står i mitt ena köksfönster och växer till sig. Lampfoten är köpt på loppis i Viksjö, tavlan föreställandes bibelns Esaias är inköpt på hembygdsgårdens loppis här i Resele. Ljuset, lampskärmen och krukorna är inköpta för ett antal år sedan på varierande butiker. Vilka är era favoritblommor i juletid?

Blinka lilla stjärna där..


Ytterligare ett inköp från Essys hantverk i Näsåker. Visst är den vacker denna adventsstjärna?! Den är handgjord i handgjort papper som tillverkats av återanvänd bomull. Den är eco-friendly och återvinningsbar.

Underbart julpynt som återigen andas rättvisa och miljötänk! Har ni något bra tips på rättvist/miljövänligt julpynt??

Min nya favoritsjal - både snygg och snäll

Här har ni ett av mina inköp som jag gjorde i Näsåker hos Essys hantverk. (Här har jag skrivit mer om Essys). En jättefin sjal i rosa/lila/röda/orange nyanser. Kommer att bli kalasfin att ha i jul till något rött. Och det känns bra i juletider att man kan kläda sig i kläder som man vet är tillverkade av människor som får själigt betalt och har bra arbetsvillkor. Solidaritet och rättvisa är min paroll i jul!

söndag 15 november 2009

Lite roliga tävlingar att delta i.

Tävling 1
Innan den 10 december kan man vinna valfri leksak hos Ekokul. Att göra: Bli ett fan av Ekokul på Facebook. Kika in på deras webshop och välj ut er favoritleksak. Skriv sedan in på deras wall på Facebook "Jag röstar på ....". Kan inte bli lättare än så. 2 stycken favoritleksaker lottas ut den 10 december. Jag som har ett födelsedagsbarn fyra dagar senare...

Tävling 2
Ekoleko fyller två år på tisdag (Grattis, grattis) och det firar de med att lotta ut 7 stycken presentkort à 1000 kronor(!) varje dag mellan den 17/11 och 23/11. Det enda man behöver göra är att gå med i deras Facebook grupp. Superenkelt!!!

Lycka till allesammans, jag håller tummarna för både er och mig.

Ibland har man tur...

Har ni någon gång varit med om att man träffar en person som man tycker sig ha känt jätte länge fast man inte har det? Allt bara stämmer liksom?! Man verkar tycka om samma saker, pratar om samma saker, har helt enkelt fantastiskt trevligt. Och man känner på sig att det här blir en person som man kommer ha kvar i sitt liv.

Idag har jag träffat en sådan person. Såååå kul! Tack S för att ni tog er tid till en fika mitt i all kalabalik och alla livsomvälvande händelser.

Kram

Skynda fynda!


80-tals pjucks med kilklack!!


80-tals skinnjacka med markerad midja & brett axelparti!!

Ikväll är det sista chansen på några av skorna/kläderna. Passa på! Kolla in grejorna här.

Gårdagens besök i Näsåker


Bild lånad här.
Jag har tidigare berättat om Näsåker, ett samhälle som ligger ca. 1 mil från där jag bor. De har Konsum, Ica, frisör, vårdcentral osv. Dessutom har de URKULT en fantastisk världsmusik festival på sommaren. Därtill finns också min favorit second hand butik "Bidraget" där jag ofta fyndar samt hämtar mina Rekolådor (en ny är på gång på fredag).

Igår råkade det bli så att när jag skulle handla lite på Konsum så hamnade jag dessförinnan inne på en butik där jag tidigare aldrig varit - Essys hantverk. Vilket underbart ställe! Atmosfären, doften, varorna. Makalöst! Att berätta allt jag skulle vilja om detta besök i ett inlägg är svårt så jag ska försöka att göra historien kort.

Essys är en gammal handelsbod och min sambo har berättat att han varit där när han var liten. Essy hette den gamla damen som drev affären som verkar ha varit ungefär som en järnaffär, allt från leksaker till muttrar. I dagsläget bedriver Per Sahlström läderverkstad samt hantverksbutik i lokalerna. Läderprodukterna tillverkar han själv samtidigt som han har ett samarbete med dels lokala hantverkare men också Fairtrade organisationer i Indien. Kläder, hemtextil och annat hantverk som tillverkas av stamfolk som lever i små byar nära den Pakistanska gränsen i Indien.

Väl värt ett besök både webbutiken men främst butiken i Näsåker. Vilken pärla!! Perfekt för alla julklappsinköpen.
Related Posts with Thumbnails