lördag 23 januari 2010

När det sista trädet är fällt, den sista floden förgiftad och den sista fisken fångad, då först kommer människan att upptäcka att hon inte kan äta pengar.
Cree-indiansk visdom

Fattigaste veckan på året

Den här veckan är tydligen den fattigaste veckan på året hörde jag på radion. Veckan innan man får januarilönen och pengarna sen förra lönen är garanterat använda på julklappar.

Fattig.se har de en massa bra spartips. Läs dem även om du inte är fattig, du kanske kan spara några kronor som du kan göra något roligare för!!

Nappflaskor i glas är inköpta

Imorse tog jag och Wilhelm vår lilla packning och vår lilla hund (Greta) och åkte till Övik. Min mamma och pappa bor här men nu är det länge sedan vi var och hälsade på. De spenderade julen hos oss så vi har nog inte varit till Övik sedan november någon gång.

Idag har mamman (jag) flängt runt på stan för att införskaffa diverse saker. Bland annat så har jag köpt nappflaskor av glas för att byta ut de vi har som är gjorda av plast. Plast tillverkas ju av olja som vi alla vet. Vad däremot inte alla vet, eller tänker på, är hur mycket gifter som finns i plast och hur mycket av de gifterna som vi och våra barn får i oss. Bisphenol A är ett ämne, Phtalater ett annat. Bisphenol A och övriga gifter som fälls ut från vissa plaster kan orsaka infertilitet, cancer, hudsjukdomar och allergier.

Under många plastförpackningar finns det en siffra. Siffrorna 2, 4 och 5 ska vara rätt ok att använda och även återanvända. Däremot är siffrorna 3, 6 och 7 inte alls bra. Vilken siffra tror ni fanns under Wilhelms nappflaskor?! Jo 7. Så det är goodbye till dem allihopa.

Hänvisning till ett inlägg på Nadia Melins blogg om just plast.

torsdag 21 januari 2010

Älskade sura lilla firre

Bilden lånad här.

Jag bara ÄLSKAR surströmming men nu har jag hört på radion idag att det finns en risk att den kommer att förbjudas med tanke på de höga dioxinhalter som uppmätts i fisk fångad i Östersjön och Bottenviken.

Visst, jag vill inte äta gift men samtidigt är det så otroligt, sagolikt gott att det liksom inte spelar någon roll i det hela. Jag menar, chips innehåller akrylamid som eventuellt kan orsaka cancer, men vi äter ju chips ändå.

I vår familj försöker vi så långt det går att äta naturligt, ekologiskt, giftfritt etc etc. Men då får surströmmingen bli undantaget. Jag kan sluta med chips istället.

Tunnbröd, kokt potatis i skivor, lök, creme fraice och surströmming ovanpå längtar jag efter i princip året runt.

Typiskt....nu blev jag hungrig...

Jag ska ta och bli politiker

Just nu är det mycket omtumlande händelser i min kommun och i vårt landsting. Frukosten spenderade jag med att läsa de båda ledarna i vår ortstidning.

Jag bli sååååå upprörd.

Därför så tror jag att jag ska bli politiker. Istället för att sitta och gnälla hemma vid köksbordet ska jag ta tag i saken vid roten istället. Men frågan är om jag kanske måste göra ett eget parti. Jag lutar mest åt miljöpartiet men i vissa frågor vad gäller landsbygden är Centern bättre. Sossarna är bra i vissa frågor och till och med Moderaterna har sagt en del bra saker.

Kommer någon att rösta på mig tror ni?? Jag måste komma in i både kommunfullmäktige och landstinget. För på båda ställena finns det väldigt mycket jag skulle vilja diskutera.

Är det någon som är politiskt aktiv av er? I vilket parti?

Kärnkraftens vara eller icke-vara

Nadia Melin som bloggar om ekoliv på Allehanda.se har bland annat bloggat nyligen om kärnkraft.

Jag är negativ till kärnkraft mestadels just för att det är så otroligt mycket som kan gå fel och otroligt många liv som i sådana fall riskeras.

Nadia har hittat ännu fler argument till varför vi borde fasa ut kärnkraften. Läs gärna och begrunda.

Jag vet att ur koldioxid synpunkt är det bra men det finns så många fler aspekter. Vi måste hitta andra alternativ!!

Vad tycker ni??

onsdag 20 januari 2010

Onsdagens middag - Quornwok med eko-Quinoa

Idag blev det vegetarisk middag. Jättemumsigt!! För er som inte upptäckt quorn måste jag rekommendera er att prova. Ser ut som kyckling, konsistens som kyckling, smakar som kyckling. Men såååå mycket bättre än kyckling eftersom det är svampprotein.

Nyttigt för kroppen och för miljön. Vegetariskt = Miljövänligt

Quornwok med Quinoa

Eko-tossor från Näva


Bild lånad här.

Idag har vi hämtat paket i Näsåker. Vi hade beställt en del saker från Näva eko-textil. Sedan tidigare har Wilhelm ett par filtade vantar i eko-ull samt en härlig body i eko-ull/silke. De har varit gudomliga under den hittills rätt kalla vintern.

Denna gång införskaffades ett par tossor i filtad eko-ull (han har vuxit ur sina andra) samt lite strumpor och underkläder. (Även till mamman)

Precis som förra gången var det rekord-snabb leverans och alla varorna ser kanonfina, varma och gosiga ut.

Här och här kan ni läsa två tidigare inlägg jag gjort om våra inköp hos Näva eko-textil.

Vi är otroligt nöjda kunder, tack Näva!!

Små funderingar om värme..

Har funderat över uppvärmning av hus i allmänhet och främst då vårt hus i synnerhet.

Vi värmer upp vårt hus med jordvärme (alltså drygt 1000 m slang nergrävda på ett visst djup ute på vår ena lägda.)

I vårt hus finns även 2 kakelugnar, en vedspis i köket samt en öppenspis på övervåningen.

Funderingen jag har är följande:

Vad är mest miljövänligt?

-Att endast värma upp huset med jordvärmen (går åt en del el, men inte särskilt mycket) och knappt elda något.

-Att i huvudsak värma upp huset med jordvärme samt att stödelda i både vedspis och kakelugnar? (Kakelugnarna blir ungefär lika varma som ett normalt element och beroende på hur länge man eldat kan det hålla i sig i ca. 12-15 timmar.)

El är ju något vi bör spara på, något av en bristvara, men vedeldning släpper ju ut en hel del koldioxid.

Jag röstar för alternativ 1, lite myseldning kan vi nog inte komma ifrån. Vad tycker/tror ni är mest miljövänligt?

tisdag 19 januari 2010

Working mum!

Idag har jag spenderat eftermiddagen åkandes madrass med "mina" barn på jobbet. Som det goda föredömet man är har detta skett i en über-snygg, grön, hockey-hjälm från 80-talet.

Gud vilket privilegium att få leka ute i snön på arbetstid.

När jag kom hem blev, som vanligt, Greta (min border terrier) absolut gladast och kom springandes som en ostkrok på ishalka för att hälsa mig välkommen. Sen måste hon "städa" och klia mig en stund. Hon slickar, smågnager och nibblar på mig tills hon känner sig nöjd med hur jag luktar (smakar). Då får resten av familjen (Jonas och Wilhelm) också säga hej och kramas lite. Under tiden måste Greta springa runt och leta efter något som hon kan bära runt på en stund eller bara putta runt.

Imorgon är det 06.00 (pip) som gäller. Efter jobbet ska jag på blodgivningen och sedan blir det inhandling av förnödenheter.

Hur har er arbetsdag sett ut?

Tillägg till mina olika transportsätt


Bild lånad här.

Vacker vy över en bit av Resele. Vårt hus ligger på norrsidan av älven.
Bortanför de tre åkrarna till vänster om bron.


Har kommit på att jag kan ta mig nästan hela vägen till jobbet vattenledes genom att antingen simma eller åka båt på älven. Nackdelen är att jag måste gå en bit på slutet eftersom vi har ett kraftverk längs älven.

Frågan är bara; Jag simmar 2000 m på ca en timme. Det är ju alltså 2 km. Jag har 2 mil till jobbet vilket innebär 10 timmars effektiv simtid och då har jag inte räknat med promenaden på slutet.

Känns som att detta alternativ inte är särskilt intressant.

=o)

Läs mer här om mina alternativa transportsätt.

måndag 18 januari 2010

Olika sätt att ta sig till jobbet!

Ikväll kom jag hem ca. 17.30 från mitt jobb. Jag har, som jag tidigare skrivit, 2 mil enkelväg mellan mitt hem och mitt arbete. Det renderar en hel del bilåkning. Jag har tänkt igenom olika alternativ men inget känns särskilt bra:

-Lokaltrafik (buss) Tyvärr så är mina arbetstider (vilka är extremt varierade) inte synkade med busstrafiken och i och med att jag bor på landet går det ca. 2 bussar åt vardera hållet per dag. Det är i princip omöjligt att både ta sig dit på morgonen i lämplig tid samt att kunna ta mig hem igen när jag slutat.

-Samåkning. De flesta av mina arbetskamrater bor antingen i närheten av där vi jobbar eller inne i stan (fel håll för min del). Dock finns det faktiskt en tjej som bor ännu längre bort än jag och faktiskt kör förbi mig. Tyvärr så jobbar vi ALLTID olika tider vilket alltså innebär att antingen måste någon av oss åka hemifrån bra mycket tidigare än den måste samt att någon av oss måste vänta på den andre i slutet av dagen. Det kan handla om så mycket som ca. 3 timmar.

-Cykel. När man öppnar förskolan börjar man klockan 6. Jag har inte räknat ut hur tidigt jag skulle behöva cykla hemifrån men om man ska räkna med att jag måste duscha dessutom när jag kommit fram så behövs det nog i alla fall två timmar. Jag vill inte cykla hemifrån klockan fyra på morgonen, framförallt inte under den här tiden på året. När det blir sommar ska jag fundera på det, åtminstone när jag börjar lite senare! =)

Om jag bodde inne i en storstad skulle jag antingen gå, cykla eller åka buss/tunnelbana. Jag säger som en kompis sa: När det dyker upp T-bane skyltar i Resele så ska jag börja åka, tills dess får jag hålla mig till bilen (nästan jämt).

Hur tar ni er till ert jobb??!!

söndag 17 januari 2010

Second hand sunday

Wilhelm har idag iklädd bl.a. second hand overall och second hand vinterskor åkt i sin second hand pulka.

Vi har matat hästarna med havrekex och både fikat och ätit borta.

Vilken lyx!

Jobb imorgon igen.

Hur man syr fina sängkläder till babyn/barnet!

Jag har sytt en del av Wilhelms sängkläder. Mestadels för att det inte finns så jättefina sängkläder men även för att de faktiskt är ganska dyra.

Det är superenkelt och går på "en kvart" så fler borde definitivt prova. Här kan ni läsa om hur man enkelt syr underlakan till spjälsängen.

1. Mät längden och bredden på täcket och kudden. Måtten som är vanligast till spjälsäng är 100 * 130 cm(täcket) samt 35*55 cm (kudden). Men för att vara riktigt säker på att lakanen ska passa till just era kuddar och täcken, MÄT!


2. Vik tyget på mitten så det blir dubbelt och måtta sedan ut hur mycket tyg som behövs (man kan lägga täcket och kudden på tyget, precis kant i kant med vikningen). Där kuddens öppning skall vara behövs det lite extra tyg (sådär en 10-15 cm). Runt övriga kanter på både täcke och kudde räcker det med sömnsmån ca 2 cm.

3. Klipp ut tygbitarna och sick-sacka kanterna på symaskinen.

4. I det här momentet syr man fast "viket" som håller kudden kvar inne i örngottet. Vik avig mot avig och sy med räta sömmar fast längs sidorna.

5. Sista momentet. Vik tyget dubbelt så det ligger räta mot räta (avigt). Sy ihop sidorna med rak-söm. Vänd in och ut. Ditt örngott är klart!

6. Påslakanet viker man dubbelt räta mot räta och syr ihop de båda långsidorna med raksöm. På kortsidan som är öppen ska man lämna ett hål där man ska stoppa in täcket. Välj hur stort du vill att hålet ska vara och placera det på mitten. Sy sedan resterande del av kortsidan (dvs lite på höger och lite på vänster) med raksöm. Vänd in och ut, klart att använda!

Enkelt va?!

Ett bra tips är att använda gamla vuxen-påslakan där det kanske blivit en fläck eller ett hål. Eller ett påslakan som man bara inte använder. Billigt och miljövänligt! Tvätta tygerna innan ni syr i dem för eventuell krympning. Ekologiska tyger kan ni bl.a. hitta hos Ekogarderoben.
Related Posts with Thumbnails