lördag 7 november 2009

Inköp av gåvor på Grön Gåva

I Övik finns en mysig liten eko/fairtrade butik som heter Grön Gåva (den finns även på nätet). Där köpte jag lite smått och gott. Bland annat lite farsdagspresenter.

En fantastiskt härlig idé som Grön Gåva har är att man har "lånekassar". Fina tygkassar som man får låna och sedan lämnar man tillbaka dem till butiken. Påsarna går så att säga i retur till butiken vilket reducerar användningen av plast- och papperspåsar markant.

Fler butiker borde göra som dem. Och vi konsumenter måste öva på att själva komma ihåg att ta med tygkassar (om man äger någon)när vi ska handla.

Second hand handelns mekka!

Bilden är tagen och publicerad med tillåtelse från butiken.
Är man i Övik så medför det automatiskt ett besök på Pingstkyrkans Second hand. Ett underbart ställe med kläder, möbler, böcker, prylar, ja allt.
Nu hade de plockat fram julsakerna och jag hittade raskt en adventsstjärna som vi redan har en av, tänkte att två stycken likadana är bra om man behöver ha i två olika fönster i samma rum. Jag som kikat på ekologiska kalastillbehör för barn hittade ett "barnkalas-kit" där allt möjligt hängde med, ballonger, hattar, servietter mm. Dessutom hittade jag ett pussel, en tröja och lite byggmaterial till Wilhelm (Nopper, för er som vet hur det ser ut.)
Jag provade också ett par jeans men det verkar som att jag har alldeles fel bild av mig själv för jag kunde dra upp dem över höften men sen var det stopp. Men det är väl härligt att man själv upplever sig smalare än man egentligen är?! =o)
Tog en promenad med Greta nu när vi kom hem till mamma och pappa. Jag behöver ju tydligen det. Fast...ähh...jeansen kanske var felmärkta. Ja, bannemig...hmm.....där har vi förklaringen. De var ju felmärkta!!!!

Besök i Övik med bl.a. Second hand

I morse for jag, Wilhelm och Greta till Övik, tar ca. 1 1/2 timme med bil från oss. Jag är uppvuxen där och mina föräldrar bor där, samt min ena bror med flickvän.

Dagen idag har bestått av besök på stan och inköp av farsdags present. Jag förstår inte varför jag alltid är ute i sista minuten när jag börjar fundera på julklappar och presenter flera månader i förväg?! Det är som att jag planerar inköpen men sen blir de aldrig av. Inte förrän någon står med blåslampan under mig. Jag måste helt klart lära mig att agera och inte bara tänka/fundera/planera saker och ting.

Nu är det i alla fall klart. Farsdagspresenterna alltså..

Vad ska ni ge era fäder?

fredag 6 november 2009

Fredagsmys och veggie middag


Jonas har jobb-helg den här helgen så därför ska jag och Wilhelm åka till Övik imorgon och hälsa på hos mina föräldrar och min bror. Ikväll ska vi därför ha en massa mys bara. Den vegetariska middagen var supersmaskig:

Stekt halloumi med rostade rotsaker och kall basilika sås.

Vi använde oss av morötter och rödbetor från rekolådan samt potatis från Jonas föräldrars KRAV lantbruk och vitlöksklyftor(KRAV). Lade dem i en form, ringlade eko-olivolja över samt ett gott flingsalt. 225 grader tills de har en lite knaprig yta men väldigt mjuka inuti.

Stekte Halloumi-skivor (Cypriotisk ost som är jättegod att grilla och steka).

Rivet limeskal, klippta basilika blad (KRAV), en pressad vitlöksklyfta + eko yoghurt = Mums filibabba såsen

Ha en härlig kväll allesammans!

Mellis-tips

När man varit ute och gått med Wilhelm (i vagn) och Greta i snålblåsten så är det ljuvligt att komma in i värmen, tända ett ljus, göra sig en kopp eko-te och en god macka.

Wilhelm och jag gillar båda avokado väldigt mycket. Jag brukar mosa en avokado, pressa en vitlöksklyfta och blanda i lite andra goda kryddor (inget salt). Sedan brer jag ut det på en liten macka till lilleman och en stor macka till stora mamman. Hälsosamt och gott pålägg. Gott att dippa grönsaker eller snacks i också.

Har ni något jättebra mellis-tips ni kan dela med er av?

Dagens klädval - mamma

Lee jeans inköpta på Tradera, orange VeroModa linne, flera år gammalt samt bolero med knyt från Bazca, tillverkad i bambu och eko-bomull.

Regn och slask fodrar myskläder inne. Vika tvätt, städa och eventuellt en promenad står på agendan, men då blir det regnskydd på vagnen och regnkläder på mamman.

torsdag 5 november 2009

Lektips för leksugna barn, både stora och små.

Bunkar är superkul att leka med. Man behöver inte nödvändigtvis en massa leksaker. Det finns många saker man kan leka med som redan finns i hemmet. Om man sätter fast locken på en massa glassburkar har man super-size byggklossar. Jag och Wilhelm brukar bygga torn med dem.

Slickepottar, vispar och andra barnvänliga husgeråd är också kanon att leka med.

Hokus Pokus Filiokus




Är det ett rymdskepp? En helikopter? Eller kanske en ergonomisk ryggmaskin? Nej, det är Wilhelms Hokus Pokus stol som kan användas i tre lägen. Som barnstol, som "skolbänk" eller som gungstol (Det ska vara en ratt också men den följde tyvärr inte med.)

Inköpt för 75 kronor i somras på loppisen som finns på Reseles hembygdsgård sommartid, väl värt ett besök. Hokus Pokus stolen rekommenderas också varmt.

Inför jul och advent - Pynt


Bild lånad här.
Dessa jättefina stjärnor är ca. 4 cm breda och kommer i en förpackning om fyra stycken. De är tillverkade i returglas och kan kanske passa både i granen eller i fönstret. Jag är helt klart lite sugen. Finns hos Wilma & Friends som har en massa fin miljövänlig, fair trade, ekologisk, återvunnen heminredning. Bland annat jättefina adventsstjärnor.

Snö i Resele

Greta ute i snön på morgonen. Ett stilla snöfall under natten som lyckligtvis ligger kvar på morgonen. Greta älskar snö! Jag tycker om när det knarrar under skorna. =o)

Igår befann jag mig på halvdags utbildning med jobbet. Dagen idag består av dekoration av alla fina ljus tillsammans med M.

Igår fanns den fina tomtedräkten i min brevlåda, den som jag "vann" på Tradera. Den passar Wilhelm fint. Nästa år hoppas vi på att det finns eko-dräkter till alla små tomte-nissar och -nissor.

Vad består Er dag av?

onsdag 4 november 2009

Birdie's restaurant & buffé

"Vad får det lov att vara? Lite bekvämare sittpinne med Gourmet frön eller om ni har bråttom så kanske Drive-in talgboll är bättre.Hur ni än vill ha det så har Birdie's öppet dygnet runt, bokning av plats rekommenderas."

Det är alltid fullt av fåglar utanför köksfönstret och det är mysigt. Olika sorter och storlekar. Jag inbillar mig att vi gör en god gärning som hjälper de små liven. Sen är det inte helt fel att få se dem på nära håll heller. Vi får se om vi skaffar en julkärve fram i vinter. Det ser så mysigt ut.

Matar ni fåglar?

På väg till komposten...

Jag har tidigare bloggat om min kompost som jag håller väldigt kär. Där slänger vi allt möjligt, äggskal, hushållspapper, döda blomblad, kaffesump, potatisskal, ev. matrester som vi inte ätit upp etc.

Den här fina gröna hinken brukar jag lägga kompostmaterialet i och sedan bär vi ut den när den är full. Vilket går rätt fort eftersom det blir mycket grönsaks/fruktskal hos oss.

Har ni en kompost? Vad lägger ni i den?

Julbak del 1 - Choklad muffins

Bilden är dassig beroende på min dåligt städade ugnslucka...(måste fixa det).

Här börjar en liten serie med inlägg. Jag tänker försöka julbaka en gång i veckan fram till jul, då har man ett antal sorter att bjuda på samt att nibbla på själv och man behöver inte tokstressa sista veckorna.

Idag blev det världens enklaste/godaste muffins. Man behöver ingen elvisp och inget bakpulver, jättesimpelt!

Kladdiga chokladmuffins

2 ägg (Grannens eko ägg)
3 dl strösocker (eko)
100 g smör (eko)
1 1/2 dl vetemjöl (eko)
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao (eko & fairtrade)

Muffinsformar och två bunkar.

Smält smöret. Rör ihop sockret med äggen i en rätt stor bunke. I den andra bunken rör man ihop resten av de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker, salt, kakao).
Rör ihop alla ingredienserna i den stora bunken och klicka ut i formarna. Eftersom man inte har något bakpulver kan man fylla ganska mycket i formarna.

225 grader i nedre delen av ugnen, ca 10 minuter.

Låt dem svalna lite (de släpper pappret lättare då) och pudra eventuellt över lite florsocker före serveringen. Passar bra att frysa.
Mums mums..

tisdag 3 november 2009

Bästa gose-vantarna från Näva



Om ni minns så bloggade jag för en tid sedan om några inköp jag gjort på Näva eko-textil. Vi är så otroligt nöjda så jag tänkte passa på att tipsa om deras jättefina vantar gjorda i filtad eko-ull. Den minsta storleken är utan tumme. Wilhelm har ett par bruna och de är sååå varma, mjuka och gosiga. Det finns även en mössa i samma material.

Den fina ull/silke bodyn vi köpte har också använts friskt och vi kommer garanterat att använda den en hel del när vi ska vara ute i vinter. Perfekt som första lager.

Träning på tisdagkvällar

Om en halvtimme ska jag köra aerobics med tjejerna på Tängstahallen. Det ska bli riktigt kul, hade en hel del träningsvärk efter förra gången. Då körde jag med lite 80-tal/salsa tema. Det blir samma tema ikväll, det är så härlig musik att träna till.

Under hela gymnasietiden och när jag pluggade till lärare så tränade jag på gym, både styrka och grupp-pass. Det är roligt och ger mig mycket. Jag har också dansat mycket, både bugg och foxtrot men även salsa och merengue. Så att få röra på sig till musik är verkligen min grej.

Vilken slags träning brukar ni syssla med?

Den privata lekparken - Second hand köp

Detta är Wilhelms lekpark som används då och då. Rutschkanan är införskaffad hos en granne och gungställningen hos en vän i byn. Nu fattas bara en sandlåda (Hint, hint, Jonas). =o)

Gretchen - Lyckligt ovetandes om dagens aktivitet

Lilla gumman i fokus. Dagen medför stadsbesök med vaccination för Greta. Det brukar gå galant så vi är inte oroliga. Godis i mängd, och vi är good to go.

måndag 2 november 2009

Lamp fetischist - Javisst!

De som varit hemma hos mig brukar tycka att vi har fina lampor och undra var vi fått dem ifrån. Svaret är att alla lampor i vårt hus är köpta på Antikaffär/loppis/auktion alternativt att vi fått dem av släktingar(Har man tur så har man). Jag tycker att gamla lampor, främst ljuskronor av olika slag är otroligt vackra. De ger karaktär åt rummet på ett sätt som ingen ny lampa kan.

Kristallkronan på bilden, hänger i vår hall och den fick jag i julklapp förra året. Precis en sådan som jag ville ha, tur att sambon vet vad jag gillar.

Har ni någon särskild inredningsdetalj som ni tycker extra mycket om?

Kvällens kycklingmiddag

Hela familjen Kårén/Nilsson har ikväll inmundigat kyckling med dinkel couscous. Vi vuxna fick även en kall sås med mango och vitlök till. (Jag lånade en infrysen burk med mango som jag gjort till Wilhelm).

Kyckling filéerna tillagades i ugnen på en bädd av tomater, purjolök (från rekolådan) och vitlök med lite flingsalt (Inget salt till Wilhelm). Några smörklickar och sen in i ugnen på 225 grader.

Mangopuré, en pressad vitlöksklyfta, svartpeppar, lite salt och ekologisk turkisk yoghurt bildade sås.

Supergott!!!

Konsekvenser av klimatförändringar

Hittade en broschyr på Konsum "Om Mat och Klimat" som jag tog hem och läste. I den kan man läsa att temperaturen på jorden har stigit med en grad under 1900-talet. Mark Lymas skriver i boken "6 grader" att vid två graders ökning smälter Grönlandsisen vilket ger en stigande havsyta med 7 meter och upp till 30 % av världens arter utrotas.

Om det skulle stiga med TRE grader blir Amazonas öken, havet försuras, korallreven dör och vi kommer att ha ca. 100 miljoner klimatflyktingar i världen.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Alla måste hjälpas åt och göra det man kan för vår miljö för vi är alla ansvariga om än på olika sätt.

söndag 1 november 2009

Eko-klänning från Leila Hafzi

Bild lånad här.
Har ni sett något liknande?! Något så ljuvligt, luftigt, skimrande. Den är möjligtvis en aning urringad men själva poängen är att något liknande detta skulle jag vilja ha när vi gifter oss. Om det då inte blir så att jag hittar en superfin second hand klänning.

Leila Hafzi är en norsk designer som satsar på ekologisk och etisk high fashion. Kläderna tillverkas i Nepal och Leila strävar mot att ha en produktionscykel som är helt miljövänlig. 2007 blev hon förärad pris som "Designer of the year", när hennes kläder fanns med på modemässor i bl.a. Oslo och Paris.

Kika in på hennes hemsida och kolla in alla underbara klänningar. Om inte till bröllop så kanske något annat festligt tillfälle.

Wilhelm ute i solen



Ute i solen, lilleman i vagn à la 80-tal. 20 kronors overall,10 kronors Abeko galonisar och kavatskor i nyskick köpta second hand för 50 kronor. Kan det bli bättre än så här när man ska vara ute och titta på faster M:s hästar, gunga och åka rutschkana??? Rumpan i bakgrunden tillhör Miss Greta Garbo. Hon står och mumsar på lite hovrester som hovslagaren lämnat efter sig. (Hundar älskar hovrester, ingen aning varför, som att äta naglar.....blä)

Kosttips i förkylningstider



Jag som arbetar inom barnomsorgen har haft problem med att jag ständigt är lite förkyld. Vilket antagligen beror på att jag har så många kontaktytor i mitt yrke och är utsatt för så många olika bakterier. Det här året när jag varit mammaledig är det friskaste året jag NÅGONSIN haft (Om man bortser från att jag fick sorkfeber i maj, men det är en annan historia). Slutsatsen man kan dra av detta är att om man håller sig borta från folk och är hemma hela tiden så blir man i princip inte sjuk, eftersom man inte utsätter sig för någon eventuell smitta. Problemet är att ingen vanlig människa kan stanna hemma eller vill det för den delen heller. Vad kan man då göra för att "boosta" kroppens immunförsvar och fylla på alla reserver och depåer för att kunna "stå emot" de sjukdomar man möter.

Jag dricker mycket grönt te som innehåller antioxidanter. Antioxidanter hjälper kroppen att försvara sig. Vitamin C och E, betakaroten och selen är exempel på antioxidanter som finns i mat. Bär, frukt och grönsaker ska man äta mycket av för att få i sig mycket antioxidanter. Tänk färgglatt när du komponerar dagens grönsaks/frukt/bär intag. Morötter, broccoli, svarta vinbär, paprika, vitkål, tomater osv. Försök tänka på att äta utifrån säsongen och vad som är färskt. Färska och ekologiska varor har konstaterats innehålla mera antioxidanter än andra.

Ät varierat och framförallt ät gott!

Höstdag i Resele



Någon som känner sig manad att kratta löv hos mig? Vi har två lönnar, två rönnar ett antal björkar, en asp och en pil. Om man lägger ihop lövmängden från dessa träd kan man fylla en stor badbassäng lätt. Men det är bra att lägga på hallonen som vintertäcke, till sommaren kväver det ogräset och blir sedan till mylla. Vår underbara bryggstuga i bakgrunden.
Related Posts with Thumbnails