torsdag 13 januari 2011

Hur fungerar min bambu disktrasa?

För någon vecka sedan färdigställde jag en disktrasa i moss-stickning. Naturligt anti-bakteriellt bambu garn blev perfekt bas till trasan. Så hur fungerar den då? Enligt mig själv, mycket bra. Jonas tycker att den är lite för liten alternativt för tunn vilket gör att uppsugningsförmågan inte blir optimal. Har därför tänkt antingen sticka en som är dubbel eller prova att virka så blir det lite tjockare. Fördelen med denna trasa är att den dels är tvättbar men även komposterbar när den väl gjort sitt. Eko-reko tycker jag!

Liten paus.

Perfekt mellanmål både för en gravid kvinna, en energisk två-åring, ja faktiskt för alla. Fruktsallad med äpple, blodapelsin, banan och kiwi tillsammans med en generös klick keso. Som tilltugg en liten skål med sötmandel. Frukten ger viktiga vitaminer, antioxidanter och fibrer. Keson är proteinrik och mandeln innehåller nyttiga och viktiga fetter. Till detta härliga, goda passar det perfekt med senaste numret av Drömhem och trädgård som min käre sambo kommit hem med härom dagen.

onsdag 12 januari 2011

Grötigt värre...

Här hemma älskar vi gröt till frukost. Eller ja, älskar och älskar. Jag och Jonas älskar gröt. Wilhelm tycker att det går an, fast det beror på vad vi gör för gröt. Mannagrynsgröt (eller tomtenisse-gröt som vi kallar den) med kanel och socker är för tillfället lillemannens favorit.

Själv tycker jag att gröt (gärna tillagad på ekologiska ingredienser) är god, nyttig, mättande och billig mat som är rätt skonsamt för barnamagar också. Vi brukar variera "toppingen" med allt från skivad banan, lite sylt eller äppelmos till kanel och socker.

På vår "grötrepertoar" har vi:
-Havregrynsgröt (beroende på om jag eller J lagar den blir det lagat på fiberhavregryn eller vanliga havregryn).
-Grahamsgrynsgröt.
-Mannagrynsgröt.
-Rågflingegröt. (Ibland blandar vi 50/50 med havregryn och rågflingor).

Dessutom har vi testat några olika "grötblandningar" bland annat den med quinoa och havregryn (som jag älskar men inte J). Dinkelflingor och krossat bovete har jag också testats men dinkelflingegröten blir så grynig och bovete-gröten har också en speciell smak och konsistens som inte riktigt fungerat här hemma.

Det händer att jag "pimpar" gröten med lite torkad eller färsk frukt som får koka med. Tar man och tärnar ett äpple så lägger man i det tillsammans med havregrynen ända från början. Däremot om man tar torkade fikon eller aprikoser och klipper sönder kan man vänta en stund. När jag har torkade nässlor, nyponmjöl eller chia-mjöl händer det att jag blandar i lite av det också. Linfrö och annat nyttigt som inte bör hettas upp brukar jag strö på gröten precis innan jag skall äta den.

Ett enkelt sätt att järnberika gröten till småbarn är att smula sönder en bit blodbröd och låta smulorna koka med ända från början.

Läs här om hur vi bakar tekakor med grötrester.


Några grötiga tips från oss!

Mera garninköp.





Garnbilder lånade hos stickaochvirka.se

Mina mormorsrutor framskrider väldigt bra, men jag har upptäckt att det härliga bambugarnet som införskaffades från stickaochvirka.se börjar vara på upphällningen och alltså inte kommer att räcka till det jag tänkt pyssla ihop.

Lampskärmen på bilden ovan skall "slaktas" eftersom pappret i skärmen både har fläckar och hål. Inte snyggt! Däremot tror jag att det kommer att bli super med mormorsrutorna som jag dessutom tänkt använda till en klocka (!) också. Det är Wilhelms nyrenoverade rum som skall "få" dessa detaljer. Mer om klockan senare...

Sagt och gjort så har jag införskaffat mera bambugarn hos ovan nämnda webbutik och väntar nu på paketet i brevlådan. Under tiden som jag väntar har jag tagit mig för att sticka ett par ullstrumpor till Wilhelm. Eftersom jag aldrig stickat sockar tidigare får vi se hur det blir, men jag har än så länge både självförtroendet och humöret för det!! =)

tisdag 11 januari 2011

Vårkänslor!

Nu när julen är slut och utstädad så får jag vårkänslor. Tunikan med blomkant sydde jag om i somras. Jag hade ju sådan tur att jag hittade en Gina Tricot t-shirt i organic cotton på second hand. På den sydde jag sedan på en kant av ett grönt, blommigt retro örngott. I övrigt består mina vårkänslor av ett tulpan och semmel-sug. Tyvärr så har vi drabbats av lite magsjuka här hemma så
några semlor blir det inte den här veckan. Kanske nästa vecka istället! Hur ser era vårkänslor ut?

söndag 9 januari 2011

Fixar-outfit.

Tidigare idag. Wilhelm inspekterar pappa när han snickrar på Wilhelms rum. Wilhelm klädd i ekologiska Maxomorra leggings, ökotex-märkt tröja från Kappahl samt röd t-shirt och stövlar som är ärvda.
Related Posts with Thumbnails