torsdag 23 december 2010

Myseldning!

När vi flyttade hit i januari 2008 värmdes huset upp med vedpanna. Sedan dess har vi dock grävt ned jordvärme och det ångrar vi inte. Det funkar superbra till och med dagar som denna med dryga -29. Att vi sedan har en vedpanna i köket som ger härlig värme just där är ett plus. Med en platta ovanpå har vi möjlighet att koka kaffe eller liknande också. Utöver finns även två kakelugnar på nedervåningen. En sprakande brasa ger sådan stämning!

onsdag 22 december 2010

Nu är nästan alla inslagna..


Jag måste erkänna att jag faktiskt suttit upp någon liten stund för att slå in lite julklappar den här veckan. Har dock noga känt efter så att kroppen och magen orkat med det just då.

Jag sparar alltid presentpapper och julpapper som vi fått, som ser fint ut och återanvänder det. I första hand bra för miljön men det skadar ju inte att det även är bra för plånboken.

Ytterligare tips på vad man kan slå in presenter/julklappar i:
  • Spännande små stuvbitar av tyg kan bli jättefina omslag på presenter med ett fint snöre eller vacker spets knutet runt.
  • Tidningspapper kan bli jättekul som inslagspapper. Svart/vitt papper med färgat snöre t.ex. eller papper från en serietidning, då behövs det inte ens något snöre.
Glöm inte bort att kasta julklappspappret i återvinningen för kartong/pappersförpackningar när julen är över. Och kom för allt i världen ihåg att avlägsna alla snören, frigolit, plast eller annat som kan ha följt med. Allt sådant fastnar nämligen i maskinerna hos dem som återvinner julklappspappret vilket, givetvis, inte är bra.

Det obefintliga julbaket!


Tyvärr har det ju inte blivit något som helst julbak för mig i år. Beroende helt och hållet på min sjukskrivning som krävt sträng vila och sängliggande av mig.

Däremot tänkte jag att det kanske är någon som är på bakhumör imorgon dan före dan så här kommer tre kanonrecept som jag bakade inför förra julen. Garanterat världsgoda!

Julbak del 1 - Kladdkakemuffins


Julbak del 2 - Dinkelkakor

Julbak del 3 - Brysselkex

Kallast hittills!

-27,6 ute, klarblå himmel och solen som klänger fast vid horisonten. Jag kurar inne med sudoku och virkning i händerna. Har precis haft besök och blivit förärad hemgjord daim-tryffel. Ljuvligt! Hur ser er onsdag ut så här dan före dan före dopparedan?

tisdag 21 december 2010

Sticka och virka

Bilden föreställer bananasilk och är lånad hos www.stickaochvirka.se.

Bilden föreställer ljusgrönt bambu/bomull garn och är lånad hos stickaochvirka.se

Tänkte att jag måste berätta om min härliga upptäckt av webbutiken stickaochvirka.se där har jag inhandlat det garn som jag virkar mina mormorsrutor med just nu. Det är ett härligt garn i bomull och bambu. Klara fina färger och så många positiva egenskaper. Saxat från hemsidan:

Bambu är en förnyelsebar resurs, den behöver inte återplanteras efter skörden eftersom dess stora rotsystem hela tiden skjuter nya skott. Bambuns naturliga växtsätt gör att den sprider sig snabbt utan användande av gödningsmedel eller extra bevattning. Bambu odlas ekologiskt eftersom den har naturligt anti-bakteriella egenskaper och behöver inte besprutas med bekämpningsmedel.

Även garnet har dessa anti-bakteriella egenskaper. Det låter huden andas och fungerar som en termostat. Är det kallt värmer det, är det varmt så svalkar det. Bambugarn är mjukt och starkt och har en lyster som påminner om merceriserad bomull. Garnet är helt nerbrytningsbart och har en mycket god absorptionsförmåga, 3-4 gånger bättre än bomull, men torkar mycket snabbt.

Jag har bland annat stickat en disktrasa av garn som är en blandning av soja och bambu (även det inhandlat hos stickaochvirka.se). När jag börjat använda den skall ni få höra resultatet.

Väldigt spännande var också den härva med svart Banana silk som jag också skickade efter med tanken att sticka en härlig sjal av den. Banana silk är precis som det låter tillverkat av bananfiber. Det påminner mycket om bambufiber, det är mjukt och starkt, kan absorbera mycket vätska samtidigt som det torkar snabbt.

Fibrerna från bananplantan mjukas upp, torkas och spinns till garn. Både bambufiber och bananfiber kan ses som ett vegetariskt alternativ till silke eftersom det kommer från växter och inte silkesmasken men ändå har samma silkeslena mjukhet.

Dessutom passade jag på att köpa två stycken virknålar tillverkade i bambu när jag ändå skickade efter därifrån.

Kommer garanterat att handla mera där.

måndag 20 december 2010

Tradera-fynd



God Jul Emelie!!!

Har hystat in två retro stuvar på Tradera. Lite trist att jag inte kan hitta på något kul med dem redan nu men det får vänta. Tids nog skall det skapas både det ena och det andra.

söndag 19 december 2010

När fjärde ljuset brinner...

Idag befinner vi (Wilhelm, Greta, Lillis och jag) oss hos Wilhelms farmor och farfar. Jag har som vanligt hedrat soffan med min närvaro samtidigt som jag virkat mormors-rutor i turkost, ljusgrönt och brunt. Jag har vissa planer på vad jag ska hitta på med rutorna sedan men det är aningen diffust fortfarande. De skulle kunna bli en mössa, men de kan också hamna på en lampa, eller så gör jag en filt eller något helt annat som jag ännu inte tänkt på.

Annars så har korsord och sudoku varit hett i några dagar hemma hos mig. Man måste ju variera sig.

I veckan har jag träffat doktorn också och allt är fint. Bebisen mår bra och växer som den ska.
Ingenting är på gång men jag ska ändå fortsätta att ligga ned för att förhindra att något skulle kunna komma igång. Mina värden är kanon och nu blir det en doktorspaus till efter nyår vilket känns skönt. Jag har ju nästan befunnit mig där en gång i veckan i drygt en månads tid.

Det känns härligt att vi inleder vecka 30 nu och förhoppningen är att vi får ett par veckor till åtminstone.

Adventskram till er alla!!
Related Posts with Thumbnails