lördag 28 november 2009

Vaccination och salsa - En helt vanlig lördag

Min mamma har varit här sedan i torsdags pga min lilla magkatarr som jag dragit på mig. Det har varit supermysigt. Imorse bakade det lussekatter och senare mitt på dagen så skjutsade jag henne till busstationen i stan. När hon kommit på bussen åkte jag till kommunhuset och vaccinerade mig mot svininfluensan. Jag och Jonas har velat fram och tillbaka huruvida vi ska vaccinera oss eller inte. Jag har hela tiden känt mig negativt inställd till det pga vaccinets innehåll och att det känts alldeles för osäkert hur det påverkar både barn och vuxna.

Jonas vaccinerade sig i onsdags och jag har efter mycket funderande kommit fram till att jag också ska göra det. Idag var det dags! Gick hur bra som helst. Kändes inte och än så länge känner jag mig kry(förutom lite magkatarr dock).

Två timmar ikväll ska jag fara och dansa Salsa. Ska bli otroligt kul, jag har inte dansat det sedan jag gick gymnasiet så jag längtar... =o)

fredag 27 november 2009

Tävlingen är avslutad- vinnare blev....


Stina!!!! Här kan ni läsa Stinas fina bidrag. Jag tackar för övriga bidrag som skickats via mail till mig. Här kommer några av de tipsen på hur man kan fira en lite mer miljövänlig jul:
  • Använda ekologiska råvaror i största mån när man julbakar och lagar julmat.
  • Återanvända hyacint- och amaryllislökar från år till år istället för att köpa nya varje år.
  • Återanvända julklappssnören och papper flera gånger.
  • Stöpa ljus av överblivet stearin från tidigare använda ljus.
  • Minska ner på antalet "vanliga" julklappar och istället skänka pengar till något gott ändamål, typ WWF, Unicef, Greenpeace eller liknande.
  • Tomte- och Luciadräkter kan man köpa begagnat eller ärva mellan varandra.
  • Julpynt kan man köpa second hand/på loppis.
  • Undvika att använda alltför många energislösande ljusslingor
Återigen tack för alla fina tips. Det känns bra att jag redan anammat visa av dessa tips men jag kommer definitivt att ta till mig ännu fler, hoppas att ni också blir inspirerade av varandra.

Vi får se om det dyker upp fler tävlingar framöver.

Kram och godnatt!

Härligt paket från Ekokul!


Bild lånad här.
Snacka om racersnabb leverans. Jag beställde lite kalasattiraljer och annat smått och gott häromdagen från Ekokul. (Läs mera här.)

Paketet kom idag. Vanligtvis får vi posten i vår postlåda nere vid vägen, sisådär 300 meter från vårt hus. Idag kom dock brevbäraren upp på gården och lämnade av posten vid dörren eftersom paketet från Ekokul inte gick ner i lådan. =o)

Snälla Anna hade skickat serpentiner också i matchande blått och grönt. Tack så otroligt mycket!! Det kommer att bli ett dunderkalas här den 13/12. Vi kommer att fira en dag före eftersom det annars är på en måndag och då kan inte Wilhelms mormor/morfar och morbror vara med.

Ett tips med tanke på julklappar är att ta en kik hos Ekokul. Jättemycket fina leksaker och gosiga kramsaker till små men även stor barn.

Nu har det landat en ängel..

Igår inledde vi vårt adventsfixande. Jag sätter alltid fram tomtarna veckan före julafton men änglarna får komma fram före advent. Stjärnor och ljusstakar likaså.

En vit amaryllis som jag planterat och täckt med grönmossa samt dekorerat med små röda pärlor. I bakgrunden kan ni se min lilla "korthållare" i luffarslöjd som bara väntar på att julkorten ska anlända till Resele. Man får så mycket vackra julkort som bara stoppas undan. Jag vill kunna njuta av dem och därför sätter jag upp dem.

"Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund, och tusen, tusen strålar ock mot himlens djupblå grund."

Att ha grönmossa i ljusstaken förpliktigar, med tanke på att jag lever ihop med en brandman. Ljusstaken tänds endast när vi sitter vid bordet och äter/fikar. I övrigt är den släckt.

Underbara morgon...


Idag ska vi njuta av det vackra vädret och låta D-vitaminen få ett stort tillskott.

Vad gör ni idag?

torsdag 26 november 2009

Kom ihåg jultävlingen!!


Visst kommer ni ihåg att tävla i min jultävling!!! För att tävla vill jag att ni ska ge mig bra tips på hur man kan fira en miljövänligare jul. Vinnaren lottas imorgon. Antingen lämnar ni tipsen i en kommentar eller så mailar ni mig. Min mailadress har ni i högra spalten på bloggen.

Spännande, spännande.

onsdag 25 november 2009

Kvällens våffel-middag

Imorse gjorde jag drottningsylt av hallon och blåbär från frysen. Det känns så "gött" att kunna plocka fram bären som vi plockade i somras/höstas. Bra mycket nyttigare och godare än sylten man handlar på affären. Mycket mera bärinnehåll också.

Den enklaste sylten
gör jag så här:

Koka upp bären tillsammans med pyttelite vatten i en kastrull. När bären kokat en stund så häller jag på socker. Mängden varierar utifrån vilka bär jag använder samt hur mycket sylt jag gör. Ex. Jordgubbar = Lite socker, Svartvinbär= Mycket socker.
När sockret smält ned ordentligt och sylten kokat upp igen är det klart. Då fyller jag sylten på varma burkar. Dvs burkar som fått stå utan lock i en ugn som är 100 grader. De blir naturligt desinficerade. Sätt på locket med en gång. När ni sedan ska använda syltburken brukar det knäppa till när man öppnar på locket. Världens bästa konserveringsmetod. Och helt ekologisk.

Så till middagen. Eftersom jag kokat sylt kände jag att det vore mysigt att provsmaka. Därför fick det bli frasvåfflor till middag.

2 1/2 dl iskallt vatten
3 1/4 dl mjöl (Jag tog lite ekologiskt dinkelmjöl och lite ekologiskt vete)
1/4 tsk salt
4 dl vispgrädde

Blanda mjölet, saltet och vattnet till en smet. Vispa grädden så den blir rejält fluffig. Blanda sedan försiktigt ned grädden i smeten. Om man vill kan man lägga till en anings smält smör i smeten men det är inte absolut nödvändigt. 1 dl smet till en dubbel lagg. Jättefrasiga och goda!

Om man vill kan man ha créme fraiche, rödlök och rom till våfflor istället. Det är också jättegott.

Ett års kalas inom synhåll


Bilder lånade här.

Förberedelserna inför Wilhelms födelsedag är igång. Jag har redan inhandlat ett kalas-kit på second hand men eftersom det bara fanns med några få ballonger har jag köpt några extra eko-ballonger hos Ekokul. Där har jag också införskaffat ekologiska tårtljus gjorda av naturligt bivax.

Så om några veckor blir det eko-kalas! Men först måste mamman baka lite och slå in presenter. Oj så kul det ska bli. =o)

Eko-sömn till de små

Bild lånad här.
Polarn o. Pyret har nu väldigt mycket fina sovkläder (Pyjamas/nattlinne/overall) i ekologisk, svanenmärkt bomull. Superfina mönster och färger.

Perfekt julklapp till barn och barnbarn. Av egen erfarenhet vet jag att Polarn har superbra kvalitet. De brukar vara stora på storleken, tänk på det.

Kolla in deras webshop. Perfekt att handla och få hem i brevlådan.

Handla genom att inte handla - Buy Nothing Day

Endast en av fyra svenskar tror, enligt en undersökning från Avfall Sverige, att deras privata konsumtion påverkar mängden avfall i samhället. Då kan man undra hur de tänker?! Vår konsumtion är en av de största miljöbovarna i dag.

Lördag den 28 november är det en manifestation över hela världen som heter Buy Nothing Day. Precis som det låter handlar det om att vi konsumenter ska låta bli att handla saker under 24 timmar. Miljontals människor världen över firar denna dag varje år, människor som fått nog av all konsumtions- och shoppinghets. Kampanjen är internationell och syftar till att väcka medvetenhet om våra konsumtionsmönster, varför vi handlar osv.

Läs mer på En köpfri dags hemsida. En massa bra artiklar och filmer finns att kolla på.

Wilhelm med "nya" snickarlådan

I helgen när jag och M var marknadsgummor passades Wilhelm av sin mormor och morfar. Vilken tillgång att ha både mormor/morfar och farmor/farfar. Vi är sååååå tacksamma för all hjälp vi får från dem.

Hur som haver så hade Wilhelms mormor och morfar med sig en snickarlåda som vi (mina syskon och jag) lekte med när vi var små. Fin, fina plastleksaker. Två sågar, en tång, en hammare och två mejslar i klara, härliga färger.
Lilla byggare Bob har vi hemma nu.

Jag älskar snickarlådan minst lika mycket som Wilhelm gör.

Outfiten, jeans + randig body, är ärvd från familjen M.

Snabba fakta om återvinning

Roliga och intressanta fakta hittade i den lokala ortstidningen.
  • 90 % av Sveriges befolkning källsorterar förpackningar och tidningar.
  • Ett kilo återvunna plastförpackningar kan minska koldioxidutsläppen med två kilo.
  • Ett ton hårda plastförpackningar kan återvinnas till ca 84000 blomkrukor.
  • Om alla skulle lämna in sina kapsyler till återvinning räcker stålet till 2200 nya personbilar. Varje år! (Fast vi behöver inte göra bilar av stålet, tvärtom, gör något helt annat.)
Hemma hos oss känns det absolut självklart att källsortera. Hur är det hemma hos er?

Turismen största miljöboven i framtiden!

Bild lånad här.

Läser i tidningen att framstående miljöforskare i en färsk rapport konstaterat att om 50 år kommer turismen vara den största miljöboven. Flygresorna kommer att ha mångdubblats. Folk vill resa allt längre bort, stanna kortare tid och bo på allt mer resursslösande hotellkomplex.

Reseföretagen förordar utveckling av biobränslen och handel med utsläppsrätter som lösningen men det räcker definitivt inte hävdar forskarna.

Det som krävs är en radikal förändring av folks resvanor!

Läs mer här om mina resvanor.

tisdag 24 november 2009

Simsalabim en duk blev en skål

Ja då har ett julpyssel åter lämnat mina händer. En löpare i juliga färger som tyvärr fått någon ful fläck. Vad göra?! Givetvis klippa bort den fula delen och sy ihop resten till en skål. Den ska innehålla något jättegott godis i jul. Väldigt barnvänlig eftersom det är fullständigt omöjligt att ta sönder den (Jämfört med glasskålar).

"Skålar" av styvt tyg, typ jeanstyg eller liknande, är perfekta förvaringslådor i t.ex. badrummet eller i köket. Passar perfekt som lökgömma eller bomullsförvaring. Gör en extra stor och förvara några toarullar i den.

Någon som har bra förslag på andra användningsområden?

Ikväll ska vi köra hårt!


Bilden är lånad här.
På tisdagar är vi några som tränar i Tängstahallen här i byn. Jag brukar köra Aerobics ibland på de tiderna. Nu är det ett antal gånger som jag inte varit med pga. minisemester och förkylning. Ikväll är det dags att dra igång tröskverket igen, eller som Tomas Deutgen i dansbandskampen sagt, "mina ledvätskor surnar", och därför måste jag komma igång. =o)

Lite mera kläder än smurfen ovan kommer jag dock att använda.

Vad har vi gjort idag?

Familjen har befunnit sig i stora staden (Sollefteå) där vi lämnat in bilen för service. Under tiden har familjen passat på att äta lunch tillsammans på mysiga Myregårdens City Café där all mat verkligen är lagad på plats och inte halvfabrikat/helfabrikat.

Vi har även besökt en färgaffär för att i vanlig ordning dividera huruvida tapeter eller väv är det bästa i vår "sal". (Vårt hus är byggt i slutet av 1800-talet med rundgång på nedervåningen. Kök, kammare, sal och hall med toalett i mitten av alltihop). Jonas vill ha tapeter eftersom det finns så fina mönster, det vill väl jag också på sätt och vis men ser man det rent praktiskt så får jag för mig att det kan vara bättre med väv. Det går ju att måla över om det skulle vara så att lilleman gör ett konstverk eller två på väggarna.

Vad tycker ni? Har ni tapeter eller har ni målade väggar??

måndag 23 november 2009

Jultävling!!!


Ni har antagligen inte kunnat undgå att märka hur mycket jag tycker om julen och allt som hör julen till. För att fira att första advent är på ingående så har jag en liten adventstävling.

Vinsten är det fina ljuset med Vintage Vanilla doft. Det är i en glasburk med tillhörande lock och doftar alldeles ljuvligt.

Tävlingen pågår från idag och till fredag. För att vara med i tävlingen vill jag att ni ska skicka mig era bästa tips på hur man kan fira en miljövänligare jul. Antingen lämnar ni en kommentar i detta eller något efterföljande inlägg eller så mailar ni mig. Jag kommer att lotta vinnaren på fredag. Så ni har alla möjligheter fram till dess. Och just det, ju fler tips, desto större vinstchans (en lott per tips)!!

Lycka till allesammans.

Ekologisk jul hos Hildur


Bilden är lånad här.
Hos ekobutiken Hildur har de en massa härlig julinredning såsom löpare, kuddfodral, julkulor mm. Både löparen och julkulorna på bilden finns där.

De har också en massa härliga julklappar, kläder, te, godis etc. Allting givetvis med "eko-touch".

Mango-Hallon smoothie

Till mellanmål brukar jag och Wilhelm ibland göra smoothies, det är såå gott!

Idag körde jag en halv färsk mango i mixern tillsammans med lite frysta hemplockade hallon och en liten "dutt" med eko-fil. Mums filibabba tillsammans med en macka.

Mango och Hallon är en väldigt bra kombination som man t.ex. kan använda i pajer eller på sommaren göra en slushie av. Slushie är nästan som glass. Frusna bär och frukter som man kör i mixern och sedan äter med sked ur ett glas. Perfekt som surrogat istället för glass till de små. Svalkar skönt i hettan.

söndag 22 november 2009

Hej tomtegubbar slå i glasen...


Bild lånad här
Ett tips nu när det snart är dags för glöggkvällar i goda vänners lag. Saturnus beverages har lanserat Tindra glögg som är ekologisk. Finns både som vinglögg och alkoholfri. Tillverkad på ekologiska druvor från certifierade odlingar i Spanien. Helt utan tillsatser och konserveringsmedel.

Jag har köpt hem en flaska, ska rapportera hur den smakar, säkert underbart. Prova en ni också. En perfekt gå-bort present framöver med ett litet guldsnöre runt flaskhalsen och hemgjorda pepparkakor i en fin burk.

Svanenmärkt tandkräm


Bild lånad här.
Nu lanserar Acta den första Svanen-märkta tandkrämen. Trots att vi alla använder tandkräm varje dag så är nog inte många medvetna om hur mycket miljöskadliga och hälsofarliga ämnen som vanlig tandkräm innehåller. Vi svenskar förbrukar ca. 3 miljoner liter tandkräm om året och därför spelar det stor roll för miljön att vi minskar ned på vanlig tandkrämsanvändning.

Exempel på ämnen som finns i vanlig tandkräm:
Triklosan: Ett bakteriedödande miljögift som har hittats i reningsverk, fiskar och bröstmjölk. Parabener: Konserveringsmedel som är mycket vanliga och finns i många hygienprodukter men som även misstänks vara skadliga för miljön.
Natriumlaurylsulfat: Ett ämne som kan irritera slemhinnorna men som finns i de flesta vuxentandkrämer som skumbildare.

Faktainnehållet är hämtat från Svanens hemsida.

Avlägga rapport angående tvättnötter


Härmed avläggs en liten rapport angående mitt användande av tvättnötter istället för tvättmedel. Tvättnötter är, som jag tidigare skrivit, en helt biologisk produkt (Det är faktiskt en nöt) som även är helt biologiskt nedbrytbar. Jag har nu tvättat tre gånger med 6 stycken nöthalvor, samma nöthalvor alla gångerna. De kommer nu att få landa i komposten eftersom de är förbrukade. Jag har ännu inte prövat att göra diskmedel av tvättnötter men tänker försöka mig på det också när tillfälle finnes.

Hur blev då mina tvättade kläder??
Tvätten är ren, doftar ingenting, men jag vill heller inte ha någon doft. Om man vill ha doft kan man tillsätta några droppar eterisk olja tillsammans med lite vatten i facket för sköljmedel.
Sköljmedel har jag inte använt men tvätten är mjuk och härlig ändå.

Slutsats: Tvättnötterna fungerar kanon hittills och är definitivt ett alternativ till "vanligt" tvättmedel som inte är särskilt bra för naturen.
Här kan ni handla tvättnötter på nätet.
Related Posts with Thumbnails