onsdag 7 oktober 2009

Skogens skafferi

Visst är det underbart att vi kan hämta så mycket mat ur en källa som är helt gratis, ekologisk och naturlig?! Jag älskar att plocka bär och upplever att det är en otrolig glädje att ha mycket bär i frysen så man över vintern kan plocka fram och koka saft, sylt, lägga i pajer och kakor. Det känns så mycket nyttigare och naturligare än den sylt/saft man köper i butiken. Man styr helt själv hur mycket socker man vill ha och konserveringsmedel behöver man ju inte alls!

I år har det inte blivit så väldigt mycket bärplockning i skogen pga vår lilla knodd. Lite blåbär, hallon och lingon men inga hjortron. Har dock hört ryktesvägen att det varit ett dåligt "hjortron-år".

Som tur är har vi vinbärsbuskar i trädgården så både svarta, röda och vita vinbär finns representerade i vår frys. Jordgubbar plockar jag på ekologisk självplock i Åsmon, hos Petter och Mari. De har världens godaste gubbar...

Äpplen har vi fått av Jonas farbror och faster så vi har dels ätit en massa god kräm och resten har jag kokat tillsammans med kanel och socker och sedan frusit in. Bara att plocka fram och använda i paj och kakor direkt.

Sedan har vi ju allas våra favoritgrannar, S och B som vi fått plocka vinbär och krusbär hos. Av dem har vi också fått mangold som vi förvällt och fryst in, västeråsgurka som jag lagt i lag och idag fick vi trattkantareller som de plockat.

Det finns inget bättre än att ha frysen full med nyttiga, vitaminbomber som bara väntar på att få ätas!

Brukar ni plocka bär? vilka sorter och vad gör ni med dem?

1 kommentar:

  1. Fiin blogg och fiiina åsikter och tankar! Kram på dig!
    /Anna-Britta

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails