tisdag 13 september 2011

Odlingssäsongen 2011 - Bokslut.


Det börjar dra ihop sig till säsongsavslutning för odlandet här hemma. I vanlig ordning så har det inte blivit lika mycket odlande, rensande, gallrande etc som det kanske skulle ha behövts eller som jag kanske skulle ha velat. Det beror ju helt och hållet på prioriteringar men även att vi har våra två småttingar som än så länge inte tycker att det är så jättespännande med odlande eller mammas engagemang i detta.

I vår köksträdgård har vi för närvarande följande ätbart:

-1 litet äppelträd, Transparent Blanche (gav ca. 15 äpplen i år)
-1 körsbärsträd (gav inte ett enda körsbär, faktiskt inte en enda blomma heller)
-ett antal vinbärsbuskar av svart, röd men även vit modell. (gav rätt bra men vi hann inte ta reda på allt, många av svartvinbären sprack pga. blötan)
-Hallonhäck (gav mycket bär men i slutet av sommaren var häcken invaderad av getingar som åt upp alltihop)
-Gräslök (har använts både färsk men även frusits in)
-Rabarber (2 plantor, en gav ingenting och den andra gav litegrand som vi använde i paj och kräm)
-Smultron (blev väldigt mycket men de är ju bäst färska, direkt från plantan.)
-Jordgubbar (jag flyttade hela jordgubbslandet till en av mina odlingslådor i maj. Det är inte stort, ca. 15 gamla plantor. Det har gett sådär under sommaren även om jag haft dem under nät. Vi behöver nog nya plantor.)

I en odlingslåda hade vi:
-dill (användes vid kräftfisket och kräftkoket)
-Morötter (skulle ha gallrat bättre men goda är dom.)
-Rödbetor (Något blev fel, dom kom knappt upp och dom som kom har gulnade blad)
-Lök. (blev inte heller bra, kanske behövs en annan slags jord)

Dessutom har jag haft en zinkbalja med diverse kryddor; persilja, rosmarin, chokladmynta och lavendel. Persiljan är nog en av mina lyckokast i sommar. Fick höra att man kunde testa att plantera ut kryddkrukorna som man köper på mataffärerna. Köpte mig en KRAV-persilja inne i stan, härdade den ett par dagar genom att ha den ute under dagtid och inne nattetid och planterade sedan ut den. Den har gett JÄTTEMYCKET. Jag har både använt den färsk men också frusit in en massa.

Myntan har jag använt i desserter men även som dekoration på tårtor, och i te. Underbart fräscht och gott bordsvatten får man genom att fylla en karaff med vatten och sedan bryta sönder ett par myntakvistar och lägga i.

Har tänkt ta in både rosmarin och mynta och torka och lavendeln ska jag göra lavendelolja att ha till hudvård.


I övrigt blev det jordgubbsplockning hos Krav-odlare några mil härifrån, några svampturer samt lingon- och blåbärsplockning i skogen. Våra fantastiska grannar har också försett oss med allt från gurkor, tomater, vaxbönor, rabarber, krusbär, mangold osv.

I våras skördade jag en hel del nässlor också och gjorde paj men använde även både torkade och förvällda nässlor i bröd. Har kvar en del torkade nässlor att använda i te och hårskölj.

Hur ska jag då göra nästa år?

Jag har ett växthus nedmonterat men det hinns nog inte med att sättas upp till nästa år. Förmodligen fortsätter jag som i år (i och med att barnen fortfarande är rätt små och kräver rätt mycket omvårdnad nästa år också, Wilhelm 3,5 och Signe 1,5) men jag införskaffar nog några nya jordgubbsplantor. Tror också att jag ska satsa på lite mer förarbete. Jag har ju två komposter! Mera kompostmaterial i odlingslådorna.

Är sugen på att odla broccoli också eftersom det är en riktig storfavorit här hemma.

För mig är det dock viktigt att än så länge inte sätta för höga krav vad gäller odlingen och bärplockandet. Det blir vad det blir och allt som hamnar i frysen är bra! Framöver när barnen blir lite större kan vi satsa mer tid och engagemang i vår trädgård.

Hur gör ni? Odlar ni, är ni svampfantaster eller satsar ni hellre er tid på annat? *kram*


Related Posts with Thumbnails