torsdag 13 maj 2010

Tillverkning av tvättnötslösning

Vi tvättar med tvättnötter (Läs mera här) och på kartongen till dem finns ett recept på TNL =Tvätt Nöts Lösning som man sedan ska kunna använda som skurmedel, diskmedel, tvättmedel, shampoo till både människor och djur osv osv.

Igår kväll kokade jag därför 3 liter vatten med drygt 20 nöthalvor i 10 minuter. Denna lösning hällde jag (efter att den kallnat)sedan på diverse flaskor som nu finns utplacerade lite varstans här i huset. Det skummade en del när jag hällde upp på flaskorna och det tolkar jag som att vätskan är "såp-aktig" av sig. Spännande!

Jag har redan använt TNL vid avtorkning av kladdigt köksbord samt vid handtvätt och det fungerar alldeles föredömligt.

Kristihimmelsfärds-SPA

Som ni tidigare kanske läst har jag blivit väldigt inspirerad av boken "Lisens Örtspa". Naturlig skönhetsvård med hjälp av vegetabiliska oljor, örter och växter. Tidigare har jag provat att bada badkar med en Mynta infusion i vattnet.

Idag har jag (I sann Ekoblogg anda, Malin har ju Torsdagsspa) haft lite spa-verksamhet i vårt härliga, nya, fräscha badrum.

Jag började med att ånga ansiktet, för att få porerna att öppna sig. 1 liter kokande vatten hällde jag över 2 msk Herbes de Provence (dvs. en kryddblandning med bland annat lavendel, rosmarin och timjan). Sedan satt jag lutad över vattnet med en handduk över huvudet. Kändes superhärligt för huden och även hälsosamt att andas in den aromatiska ångan.

Sedan skrubbade jag ansiktet med en hemmagjord sockerskrubb gjord på 1 dl socker, rapsolja och eterisk lavendelolja.

Väl i duschen, skrubbade jag kroppen med en hemmagjord kaffeskrubb (1 dl kokkaffe, 1 dl socker, rapsolja) som jag sedan sköljde av. Efter hårtvätt med Urtekrams oparfymerade shampoo struntade jag i balsam och sköljde istället igenom håret med vattnet som jag ångat ansiktet med. Jag hade före detta silat bort kryddorna från vattnet.

Resultatet är helt makalöst. Ansiktet skimrar och känns så där riktigt friskt och rosigt. Håret doftar fantastiskt kryddigt och huden med.

Det känns härligt att inför sommaren få piffa lite extra.

Hur ser er skönhetsvård ut? Har ni något tips?

onsdag 12 maj 2010

Vatten, vatten - bara vanligt vatten.


Till kvällens middag serveras kranvatten smaksatt med lime i finaste Loppistillbringaren som jag fått i present för länge sedan. Nästan gratis, miljövänligare och mycket godare än vatten på flaska.

Vårstilleben


Ljus i vår-färger och en murgröna i zinkkruka, gammal ärvd linneduk och svårare blir det inte!

Skydd för små solar


Denna solskyddskräm har jag köpt på Grön Gåva i Övik. (www.grongava.se) lämplig för de små. Ekologisk och naturlig så det förslår. Märket är Organic children.

Himmels-Blå himmel


Någon som har en bra förklaring till varför himlen är blåare på våren och sommaren? Jag upplever den som det i alla fall.

Världens bästa arbetsplats!

Igår kväll satt jag och mina två arbetskamrater och fyllde i vår del av Grön Flagg rapporten. Resele skola och förskola är miljömärkt med Grön Flagg vilket innebär att vi varje läsår sätter upp vissa miljömål som vi sedan skall arbeta med och sträva mot. Under våren rapporterar vi sedan in hur arbetet gått. I år det t.ex. funnits mål som har handlat om att vi ska odla så mycket vi kan tillsammans med barnen för att sedan använda och tillaga de skördade grödorna och grönsakerna i vår skolrestaurang. Ett annat mål har handlat om Återvinning och kretslopp. Dels har vi en kompost här på skolan men sedan har vi också turen att vara granne med en miljöstation vilket innebär att vi källsorterar på skolan och förskolan och sedan går vi tillsammans med barnen och sorterar det i de containers som finns på miljöstationen.

Varje dag inser jag mer och mer hur rätt jag har hamnat!!! Jag älskar mitt arbete!

söndag 9 maj 2010

KRAV- kyckling från Bosarp

Igår serverades en ugnstekt KRAV-märkt kyckling från Bosarp till middag. Fullproppad med färska kryddor och sådär saftig som kyckling ska vara.

Till kycklingen åt vi rostade rotsaker (potatis, rödbeta, palsternacka, morot =ekologiska allihop) och en hemgjord tsatsiki.

Jag är jättenöjd med Bosarps-kycklingen som var större än de vanliga man kan köpa grillade i butikerna. Vi var fyra vuxna som åt middag igår. Dessutom fanns det kyckling kvar så jag och Jonas kunde göra oss en kycklingsallad till söndagslunch.

Så ett litet middagstips: Den kravmärkta kycklingen från Bosarp.

Kompost x 2

Idag har jag monterat min nya kompost (bestående av kompostgaller). Jag har sedan rensat ur min varmkompost och fördelat innehållet på tre olika sätt.

Del 1 av komposten var färdig mylla som jag tänker använda till både rabatter, odlingslådor och krukor nu i sommar.

Del 2 var komposterat material som var lite väl grovt och inte till 100 % färdigkomposterat. Detta material skottade jag över i mitt nya kompostgaller där det får ligga och efterkompostera.

Del 3 av kompostmaterialet var sådant att det behövde förmultna mycket mer så det öste jag tillbaka i min varmkompost.

Det är kul att se hur snabbt det har gått och att den varit aktiv även under vintern. Varmkomposten består av två olika skikt med ett luftskikt emellan som isolerar. Jag har haft den i sådär 4-5 år och är jättenöjd.

Jag är ingen kompostexpert men tycker att det är förbaskat skojigt att hålla på med!!
Related Posts with Thumbnails