söndag 17 januari 2010

Hur man syr fina sängkläder till babyn/barnet!

Jag har sytt en del av Wilhelms sängkläder. Mestadels för att det inte finns så jättefina sängkläder men även för att de faktiskt är ganska dyra.

Det är superenkelt och går på "en kvart" så fler borde definitivt prova. Här kan ni läsa om hur man enkelt syr underlakan till spjälsängen.

1. Mät längden och bredden på täcket och kudden. Måtten som är vanligast till spjälsäng är 100 * 130 cm(täcket) samt 35*55 cm (kudden). Men för att vara riktigt säker på att lakanen ska passa till just era kuddar och täcken, MÄT!


2. Vik tyget på mitten så det blir dubbelt och måtta sedan ut hur mycket tyg som behövs (man kan lägga täcket och kudden på tyget, precis kant i kant med vikningen). Där kuddens öppning skall vara behövs det lite extra tyg (sådär en 10-15 cm). Runt övriga kanter på både täcke och kudde räcker det med sömnsmån ca 2 cm.

3. Klipp ut tygbitarna och sick-sacka kanterna på symaskinen.

4. I det här momentet syr man fast "viket" som håller kudden kvar inne i örngottet. Vik avig mot avig och sy med räta sömmar fast längs sidorna.

5. Sista momentet. Vik tyget dubbelt så det ligger räta mot räta (avigt). Sy ihop sidorna med rak-söm. Vänd in och ut. Ditt örngott är klart!

6. Påslakanet viker man dubbelt räta mot räta och syr ihop de båda långsidorna med raksöm. På kortsidan som är öppen ska man lämna ett hål där man ska stoppa in täcket. Välj hur stort du vill att hålet ska vara och placera det på mitten. Sy sedan resterande del av kortsidan (dvs lite på höger och lite på vänster) med raksöm. Vänd in och ut, klart att använda!

Enkelt va?!

Ett bra tips är att använda gamla vuxen-påslakan där det kanske blivit en fläck eller ett hål. Eller ett påslakan som man bara inte använder. Billigt och miljövänligt! Tvätta tygerna innan ni syr i dem för eventuell krympning. Ekologiska tyger kan ni bl.a. hitta hos Ekogarderoben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails