onsdag 16 februari 2011

När Signe kom till jorden!

Äntligen hemma!!!

Efter nästan två veckor på sjukhus känns det fantastiskt skönt att vara hemma med vår lilla Signe. Wilhelm är förtjust och pussar gärna på henne, "mjukar" henne och stryker henne på håret. Givetvis är det också underbart att få vara en hel familj alla fyra istället för att vara två och två som vi varit de senaste veckorna.

Dock skall tilläggas att vi har trivts förträffligt på både BB (där vi låg från tisdag 1/2-tisdag 8/2) samt på barn avdelningen, neonatal sidan (där vi befann oss från tisdag 8/2-måndag 14/2). Tur att man har kunnig, trevlig och hjälpsam personal omkring sig i sådana här situationer.

Vi har ju varit i en mycket liknande situation med vår förstfödde, Wilhelm. Han föddes på Öviks BB i vecka 34+2 och behövde nästan exakt samma vård som hans lillasyster nu behövde. Det kändes tryggt att vi varit med om detta tidigare eftersom saker och ting då kändes rätt bekanta och "normala".

Nåja, hur gick allt detta dock till?! Här får ni en liten redogörelse:

Tisdag morgon 1/2 märkte jag att något var på gång, det kändes som att jag läckte fostervatten så BB i Sollefteå kontaktades. Vi åkte in, Wilhelm var hos hans farmor och farfar, till sjukhuset och låg där i någon timme för observation. Eftersom man inte får föda i Sollefteå före vecka 36 blev vi sedan skickade till Övik (10 mil från Sollefteå). Vid 18 tiden anlände vi till Övik, en snabb middag tillsammans med min mamma hanns med innan vi tog oss till BB där vi lades in. Man konstaterade att vattnet gått men värkarbetet stannade av. Ingenting hände under kvällen eller natten men eftersom man gärna ser att saker och ting får komma igång av sig själv gjorde man inget åt saken. Eftersom bebisen dessutom skulle komma att bli född för tidigt var det viktigt att man inte gjorde något som skulle kunna komma att "reta" igång det. Hela onsdagen förflöt och jag hade lite sammandragningar men ingenting som var rejält. Vid 20.00 satt vi och åt kvällsfika ute i dagrummet när jag bokstavligen hör hur det låter "plopp" inuti mig. Vi går tillbaka på rummet eftersom det kommer mer och mer fostervatten. Värkarbetet kommer igång och jag känner bara Äntligen!!
Under hela förloppet psykoprofylax-andades jag och var noga med att slappna av mellan värkarna. Jonas fanns med som ovärderligt stöd, masserade mig, värmde rispåsar och peppade.

Vid 01.00 tycker barnmorskan att jag behöver sova och ger mig lite morfin samt en sömntablett. Vad som hände då är det ingen som vet men antagligen fick det mig att slappna av tillräckligt mycket för att öppna upp det sista. Ingen sömn blev det för 02.40 kom första krystvärkarna och 02.46 är hon född, vår Signe. Utan annan smärtlindring än andningen och morfintabletten som jag fick vid 01.00.

En underbar förlossning som jag kommer att ha i ljust minne och förknippa med glädje och kraft. Helt makalöst att vi kvinnor har denna styrka i oss.

8 kommentarer:

 1. Vilken härlig förlossningsberättelse!

  Hur mycket för tidigt föddes Signe?

  SvaraRadera
 2. Välkomna hem :-) Vi ska komma förbi någon dag framöver och hälsa på er men ni ska få komma till ro först :-) Krama Wilhelm och Signe från oss.

  SvaraRadera
 3. Carola: Hon kom i vecka 35+3. Men eftersom Wilhelm kom i 34+2 var vi rätt beredda på det. Tur är att allt redan är "färdigt" på bebisen då, det är bara lite extra fett-reserv som fattas.
  Helena: Tack så hjärtligt. Kom jättegärna förbi och fika någon dag framöver. Wilhelm hälsar massvis med kramar till Mollsan!

  SvaraRadera
 4. Välkommen hem! Hoppas att du blir fri din mjölkstockning. Huvudsaken är ju att Signe är frisk och att ni mår bra i övrigt. Vi kommer snart och hälsar på. Kram till er alla från oss.

  SvaraRadera
 5. Vad generös du är som delar med dig av din fina förlossningsberättelse!

  SvaraRadera
 6. Hej Emelie!
  Grattis till Wilhelms lillasyster!
  Jag blev nästan rörd när jag såg att hon heter Signe..... så glad den andra Signe ska bli!

  Hälsningar
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Grattis! Vilken fin berättelse! Hittade din blogg idag, ska bli spännande att läsa om livet i Resele!

  SvaraRadera
 8. Mari: Ja kom och hälsa på snart. Ni måste få se hur ert kanonsnygga blombord blivit uppe på Wilhelms rum!

  Jenny: Tack så mycket. Jag vet att många (speciellt de som väntar barn för första gången) uppskattar att läsa andras erfarenheter. Särskilt om erfarenheterna och upplevelserna är goda och positiva.

  Kerstin: Kul att du hittat till bloggen. Jo, lill-Signe är döpt efter två stycken Signe. Bland annat den som du tänker på men också min älskade mormor. För mig står namnet Signe för så mycket gott att det inte kan vara annat än positivt att få heta det.

  Bylundsdotter: Tack så mycket!! Kul att du hittat hit. Förhoppningsvis kommer du att kunna läsa både ditt och datt här framöver. Välkommen!!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails