lördag 24 oktober 2009

Det mintgröna skåpet...


Här har jag bloggat om ett skåp vi har. Det stod här på gården när vi flyttade hit och jag är helt kär i det. Det är mintgrönt, avskavt och slitet. Till handtag finns en liten trådrulle fastspikad. I detta underbara skåp förvarar jag kokböcker, skålar och annat smått och gott. Det är så underbart med gamla möbler som har lite personlighet och historia.

IKEA göra sig icke besvär i vårt hus!

Quinoa med Quorn wok - Dagens lunch

Lättsam lunch idag med mamma, pappa och Wilhelm.

Koka Quinoa, woka quorn bitar med lite wokgrönsaker (Änglamark har ekologiska).
Gör en kall sås av turkisk yoghurt (Milko har ekologisk gjord i Sverige, turkisk yoghurt på hink är tillverkad i Tyskland), en pressad vitlöksklyfta och lite andra goda kryddor (salt, peppar, paprika vad du än tycker om).

Ät alltihop tillsammans med något gott bröd och god dryck. Enkelt och nyttigt.

It was meant to be


När vi kommit hem från Näsåker (Läs mer i detta inlägg) så tittade jag lite mer noga på de stickade tröjorna jag köpt åt Wilhelm. Jag trodde jag såg fel när jag på den ena tröjans tvättlapp läser: Wilhelm. Rätt stavat och alltihop. Hur stor är chansen egentligen. Att jag köper just den tröjan(det fanns kanske 250 tröjor eller nått), inte tittar i den, samt att det är just exakt det namnet med rätt stavning.

Ibland tror jag att det finns något större. Något som har ett finger med i spelet. Den där tröjan var menad för min son och så är det bara!!

Second hand fynd i Näsåker!


Hade sett att det suttit uppe ett anslag om att de skulle ha bytardag i Näsåker idag (Samhälle ca. 1 mil från mig). Eftersom jag förgäves letat efter en overall samt en jacka åt Wilhelm så begav jag mig dit. Mina föräldrar kom hit igår och därför så åkte pappa och jag dit medan mamma var hemma med Wilhelm och Greta.

Snacka om ett second hand Mecka för mig!!! Hur mycket grejor som helst och allt i fantastiskt skick. På bilden ovan kan ni se vad jag fyndat.
- Overallen i två blå färger strl 86 från Åhléns, 150:-
-Marinblå overall, okänt märke 20:-
-Fodrade gummistövlar från Tretorn 50:-
-Polarn och Pyret skaljacka med fleecejacka till + en mössa 250:-
-Två stycken stickade tröjor från Kappahl samt H&M för 20:- samt 15:-.

Alla dessa grejor för alltså 505:-. Det är helt sanslöst och jag är såååååå nöjd med mina fynd.

fredag 23 oktober 2009

Dagens eskapader del 2 - Ekologiskt sortiment

Efter våra besök på diverse färgaffärer skulle vi handla och hamnar på en ICA butik som vi vanligtvis inte handlar på, den råkade bara ligga nära en av färgaffärerna.

Det visade sig dock att denna butik tillhandahöll ett mycket knapphändigt ekologiskt sortiment vilket gjorde mig besviken. Jag brukar kunna ha hyfsat överseende med det om bara åtminstone det allra viktigaste finns som ekologiskt alternativ. Tyvärr fanns inte ens det som jag tog mig tid och frågade efter, ekologiska bananer (Vilket majoriteten av butikerna brukar ha) samt ekologiskt bregott (som de flesta också brukar ha). Mannen jag frågade menade på att det inte fanns någon efterfrågan och därför hade de inte dessa varor hemma.

Jag som är van Konsum i Näsåker, och det absolut bästa ekologiska sortiment jag hittills sett i en mindre butik på landet, blev helt klart besviken och kände på en gång att jag förmodligen aldrig kommer att handla där igen. Visst kan jag förstå att efterfrågan styr utbudet men det är faktiskt vice versa i det fallet också. Om det aldrig finns sådana varor i butiken så är det väl ganska naturligt att folk inte heller upptäcker dem och därför aldrig efterfrågar dem.

Så tyvärr, ICA Långsele, nästa gång jag är i faggorna så blir det Konsum! Även om det antagligen blir dyrare.

Dagens eskapader del 1 - Inrednings koll

Idag har vi varit och tittat på golv, väv (att måla på bl.a. till Wilhelms rum), badrumsmöbler etc. Som jag tidigare berättat så ägnar vi oss för närvarande åt en hel-renovering av vårt hus som är byggt i slutet av 1800-talet, början på 1900. Vi har hittills hunnit göra hallen färdigt och badrum nere samt "salen" nere är vad som är under pågående/ej slutfört arbete. Jag ska visa lite bilder framöver.

Åter till dagens rundtur. Det är svårt att välja ut något som man ska ha på väggarna/golvet i sådär 15-30 år. Eftersom vi gör det så ordentligt nu vore det skönt om det kunde få vara så ett tag.

När jag frågade efter miljövänliga tapeter och färger så var det verkligen Goddag Yxskaft svar man fick. Måste nog gå ut och kika på nätet för att hitta info om det. Byracka design har fina, miljövänliga tapeter, de har jag bloggat om här. Men tyvärr så passar de inte riktigt vår plånbok. Vi har hittat kakel och klinker till vårt badrum i alla fall. Det blir ett ljust beige, rektangulärt (15*33cm) klinker på golvet tillsammans med små plattor (6*6cm) i duschen (för att få rätt fall). De små plattorna kommer att fortsätta upp som en rand i vår dusch. På väggarna blir det ett vitt, matt kakel också det rektangulärt men större än golvklinkret (25*40cm).

Jag längtar efter en toalett på nedervåningen. Wilhelm är så tung nu så det blir lite jobbigt att bära honom upp och ned varje gång det ska bytas blöja.

Moder Jord - Den bästa konstnären av alla


Dessa underbara bladrosetter fann vi längs med morgonens promenadväg. Jag vet inte vad det är för något men så fantastiskt vackra och gröna, fast hösten kommit så långt.

torsdag 22 oktober 2009

Mammans och lillemannens lunch...

Idag har vi ätit följande till lunch:

Emelie
Det tröt på idéer idag så därför blev det något som blivit lite av en klassiker hemma hos oss. Morotsomelett, för det är enkelt, gott, billigt och snabblagat.
Till en person, riv en morot blanda med tre ägg + lite mjölk (eller grädde, för det blir så gott). Salta och peppra och stek i en stekpanna där du brynt lite smör. När omeletten börjar se klar ut (Guldbrun på undersidan) så strör du över lite riven ost.
Till detta är det gott med en grönsallad eller som jag gjorde idag, en vitkålssallad med strimlad vitkål blandad med turkisk yoghurt och lite örtsalt. Godaste drycken till är helt klart vatten.

Wilhelm
Han fick äta rester idag från gårdagen. Kycklinggryta med Quinoa.
Koka upp lite vatten, lägg i lite lök (Vitlök, gullök, salladslök, vad du har hemma), slantar av morot och palsternacka (eller någon annan godsak), skölj quinoan och häll sedan i den. Tillsätt ett lagerblad och lägg sedan i kycklingen i mindre bitar. Låt koka tills kycklingen har klar köttsaft och köttet är vitt, grönsakerna ska vara mjuka men inte sönderkokta.
Beroende på hur stort barn du har kan du antingen köra alltihop i mixern eller så mosar du. Ibland har jag rivit kyckling på rivjärn också, det funkar det med.

SMAKLIG MÅLTID!!!

Wilhelms nya eko-pyjamas

Wilhelm växer så det knakar och behöver nya pyjamasar. Jag har letat på någon second hand men inte hittat i rätt storlek och såna som jag tyckt varit fräscha och bra. Igår när vi var på stan tittade jag in på Lindex eftersom jag tidigare köpt något eko-plagg åt Wilhelm där. Döm om min förvåning när det visar sig att det enda eko plagget för baby som de har inne just då är just en pyjamas. Kanon!!! Nu kommer han att sova som en liten eko-kung!

Gretas leksaker - Second hand


Dessa tre små plastfigurer är Gretas leksaker. De fanns tillsammans med några andra bitleksaker i en påse jag köpte på loppis i somras för 5:-. Förmodligen så är det egentligen bitleksaker för bebisar men de passar Greta alldeles utmärkt också. Att köpa helt nya hundleksaker är egentligen onödigt eftersom de ändå bits sönder, blir smutsiga och bortgömda utomhus. Mycket bättre med second hand istället.

onsdag 21 oktober 2009

Mammas oufit of the day..

Eftersom jag visat bilder på Wilhelms kläder, både nyköpta ekovarianter och diverse second hand kläder så tänkte jag att ni skulle få en liten skymt av vad mamman brukar ha på sig ungefär. För mig så går funktion före form och färg. Kläderna ska vara sköna, funktionella och enkla att ha på sig. Man blir lite skadad som förskollärare och tänker varje morgon, hmm, fixar dessa kläder kräk, målarfärg, filmjölk, lera och diverse annat smått och gott. Gör de inte det så går de bort.

Jag är en jeans-tjej och använder i princip nästan bara jeans med något upptill. I dag hade jag mina Wrangler jeans som jag köpt second hand på Tradera samt en kofta, Vero Moda, inhandlad på loppis för en tia. Det röda linnet under har jag haft i eeeeeevigheter.

En vanlig outfit en vanlig dag i Resele...

Veckans eko-tips

Nu när det är så mörkt på kvällarna så tänder man en hel del fönsterlampor och diverse andra myslampor inne. Glöm inte att släcka dem när ni lägger er.

För hur många är egentligen ute och kilar mitt i natten så ert hus måste se mysigt och inbjudande ut klockan 03.00???!!! Spar på både miljön och ekonomin, låt lamporna vara släckta på ljusan dag och under natten.

Vårt naturbarn - Wilhelm

Sitter i mammas knä och läser en djurbok där man får "känna" på djurens päls. Grön eko body från Åhléns + ett par brunrandiga byxor från samma ställe även de eko.

Idag ska vi åka på babyrytmik med andra mammor och barn. Självklart samåket jag och lilleman med C och hennes lilla S i bästa eko-anda. Här åks inte bil i onödan!!

Vår älskade Wilhelm är något alldeles extra. Han föddes för tidigt (v 34 +2) och vi tillbringade de första två veckorna på barnavd. på Öviks sjukhus. Men nu (han är 10 månader) när vi var på BVC i måndags så visar det sig att han ligger ovanför kurvan för "normala" 10 månaders barn, både vad gäller vikt och längd. Det blir en riktig storpojke av vår lillekille som egentligen har rätten att få vara lite mindre åtminstone hela det här året.

Att man kan älska någon så mycket...

tisdag 20 oktober 2009

Konsumtion i city vs Konsumtion på landet

Konsumtion är ju som tidigare skrivits här en rätt så het potatis för mig. Jag har många åsikter och skulle kunna delta i en paneldebatt kring ämnet.

I gårdagens tidning (Läs. Tidningen Ångermanland) kunde man läsa en artikel om det faktum att stadsbor i storstäder konsumerar mer än landsortsborna. Vilket iofs inte är en överraskning. De har ofta dyrare omkostnader i fråga om boende etc. Utgifterna för ett storstadshushåll har ökat med 34 000 kronor mellan 2007 och 2008. (Det är SCB som tagit fram siffrorna enligt artikeln) 2005 shoppade landsortsbor och storstadsbor ungefär lika mycket men sedan dess har storstadsborna dragit ifrån. De lägger också mer pengar på resor, hotell, restaurangbesök och kläder än landsortsbon.

Jag säger inte att detta är en fråga om var man bor. Även om det i många fall är enklare att leva miljövänligt i stan på grund av kollektivtraffik, tillgång till bra affärer med ekologiskt utbud etc. Visst är det också möjligt att storstadsborna har dyrare levnadskostnader. Egentligen finns det inte så mycket mer att säga än att: Köp färre saker!!!! Vare sig du bor i stan eller på landet.

Bästa medicinen

När man har rejäl huvudvärk och inspirationen/humöret inte är på topp då är den bästa medicinen en liten pojke som är glad som sola' i Karlsta' och joddlar som en liten schweizare på en alptopp. Allt känns med ens inte lika grått....=o)

måndag 19 oktober 2009

Kvällslek i köket à la second hand

Wilhelm leker med sin lära gå vagn från Brio (Köpt på loppisen på hembygdsgården här i Resele i sommar). I bakgrunden skymtar en röd plast telefon som jag lekte med när jag var liten. Man sparar både pengar och miljö genom att använda leksaker som är begagnade. Wilhelm leker inte sämre med dem bara för att de inte är butiksnya. Fråga runt i bekantskapskretsen om de har leksaker de vill bli av med. Ska de ändå kastas så är det väl bättre att någon annan får fortsätta leka med dem. Wilhelm har leksaker som jag köpt på loppis, samt en hel del arvegods både från det jag var liten men även från vänner och annan släkt. En stor guldstjärna och ett stort Tack mamma för att du sparade alla grejor!!!

Wilhelms kläder är också arvegods. Väldigt eko-smart (Både för ekologin och ekonomin). Han tänker inte en tanke på om hans kläder är nya eller moderna..

Heja alla ni andra barnfamiljer som väljer second hand.

Kvällens middag - Linssoppa

Kvällens mums, en linssoppa med smulad fetaost över.

100 g rotselleri
100 g purjolök
1 dl röda linser
5 dl buljong
1 tsk curry
1 burk krossade tomater

Riv rotsellerin grovt och strimla purjolöken. Fräs grönsakerna tillsammans med curryn i lite smör.
Häll på buljongen och tillsätt linserna och tomaterna.
Koka i tio minuter eller till linserna blivit mjuka.
Häll upp i tallrikar, smula på fetaost och ät ett gott bröd till.

Nyttig, mättande och proteinrik vegetarisk soppa som passar en sån här snö/regnig dag.

Billigaste och enklaste motionsformen

För att koppla lite till föregående inlägg;

Minst en gång per dag går vi en promenad eftersom vi har vår lilla hund Greta som verkligen behöver motionen. Jag behöver också den där promenaden men utan Greta tror jag inte att det blivit av varje dag. Vilken underbar motionsform;
-Naturupplevelser (I alla fall för mig, som bor på landet)
-Enkelt att variera svårighetsgrad (uppför/utför, promenera snabbare/långsammare)
-Gratis!
-Man tänker så himla bra när man går.

Enligt folkhälsoguiden så har 7 av 10 promenader som motionsform.

Ibland så joggar jag istället för att gå, skulle dock behöva byta promenaderna mot joggning oftare.

Eftermiddagspromenad

Sover gör man bäst i sin vagn (Brio, inköpt begagnad av en vän) när mamma ska ut och gå med hunden och det är härligt kyligt i luften.

The white house i snöglopp


Här har ni vårt hus, Vita huset, fast utan ovalt rum. Inatt har det snöat men nu på dagen har det tinat undan en hel del så nu är det bara snöglopp kvar. På framsidan av vårt hus, till höger ser ni vår vackra silverpil. Den är helig för mig och kommer aldrig någonsin att huggas ned. Den ger skugga och svalka på sommaren och är så fantastiskt grön och fin fortfarande.

All cred till danskarna...



I alla modebloggar får man alltid se Dagens Outfit. Här är Wilhelms outfit of today. En härlig velourdress gjord av danskarna (We love the danish, dom har så mycket fina barnkläder). Saken med den här fina dressen är att den är arvegods. Min lillebror som nu är 23 hade den när han var liten. Snacka om kvalité för den är lika mjuk och skön nu som den antagligen var då. Återvinning och återbruk är kanon!!!! Och danskarna vet vad dom gör när de syr barnkläder..

söndag 18 oktober 2009

Externa hårddiskar är bra att ha!

Idag har vi kopierat alla foton vi har på datorn till en extern hårddisk som vi ska förvara hos Jonas mamma och pappa i deras kassaskåp. På det viset sitter vi inte i sjön om det skulle hända något med vår dator.

Ett av problemen (tycker jag) med dagens samhälle är att det är så förgängligt på något vis. Tidigare skrevs allt ned för hand på papper eller ännu tidigare på sten och det finns kvar än idag, för oss nutida människor att läsa och begrunda. Foton fanns på papper och filmer fanns på en videofilm. Musik fanns på en cd eller kassett. Nu är allt bara datafiler som finns överallt för alla att tillgå men samtidigt så får saker och ting ett minskat värde i och med den enorma tillgången och att allt är så lätt tillgängligt.

Jag har inte riktigt anammat allt det nya och det känns bra. Det finns inget så underbart som att sitta och bläddra i ett fotoalbum, lyssna på en bra skiva/kassett, läsa en god bok (i pappersform) eller titta på en videofilm från det jag var liten.

Sov gott allesammans, imorgon är en ny dag!

Kurbitsmålningen och trasmattan...


Vad föreställer dessa bilder? En trasmatta och en kurbitsmålning, en duk och ett lakan?? Man kan fundera länge och väl på det men det rätta svaret är; Tapetkombinationen inne på Wilhelms framtida rum. Jag intalar mig själv att det säkert var super "inne" och jätte coolt när de tapetserade men har ändå oerhört svårt att förstå hur man kan vilja sova i ett rum med neongröna och neongula blommor överallt. Sen är den fantastiska "randan" tapetserad på två stycken garderober. Jag är väl inte direkt någon stylist eller så men nog talar jag för alla när jag säger; Hur f-siken tänkte de när det gäller mönstren tillsammans...

Hur som haver så kommer det att bli jättebra när det blir färdigt. Och om det var någon som undrade så gäller inte Wabi Sabi just i det här rummet, dvs. vi kommer inte att slita och använda det vi redan har, utan det ska göras om och göras nytt. Ska försöka hitta en bra, helst miljövänlig, väv att måla på så att det är enkelt att förändra. Byracka design har helt underbara barntapeter som dessutom är väldigt miljövänliga. Tapeterna är avtorkningsbara, UV-beständiga och brandskyddsklassade. Miljövänligt bläck används i tillverkningsprocessen och materialet är fritt från PVC. Dessutom får man med miljövänligt tapetklister när man köper tapeter på deras hemsida. Tyvärr passar inte priset vår plånbok bara. När vi vinner en miljon, då ska alla rum kläs med Byrackas tapeter. =o)

Nollgradigt och regn hos oss

Grå dag ute men mysigt inne. Hjärtan på tråd i förgrunden.
Related Posts with Thumbnails