lördag 8 januari 2011

Bebisförberedning!


Vi har ju kommit en bit in i graviditeten och det är fantastiskt! Vid min förra graviditet med Wilhelm blev ju allt en aning chockartat i och med att han föddes i vecka 34 + 2. Jag hade många förberedelser kvar, dels praktiska saker som att göra i ordning en byrå med bebisens alla kläder, bädda i ordning korgen till bebisen etc etc, men även den rent teoretiska förberedelsen som jag tror att alla blivande föräldrar behöver. Det är mycket att tänka på, fundera kring och rent mentalt ställa in sig på inför att man blir föräldrar för första gången.

Denna gång känner jag mig mer säker vad gäller just den mentala biten, speciellt i och med att jag nu är fullständigt medveten om att saker och ting inte alltid blir som man tänkt sig eller planerat men att det ändå blir jättebra.

Rent praktiskt har vi gjort i ordning en liten byrå till bebisen så där har en hel del bebiskläder hamnat nu. (Jag har sparat i princip alla Wilhelms kläder). Den söta omlottröjan med åsnorna ovan hade jag också när jag var liten. Visst är den underbar!!

Jag har till och med börjat fundera kring en förlossningsväska och vad jag ska ha med mig. Det är bra att ha sånt gjort innan så man slipper packa mellan värkarna.

onsdag 5 januari 2011

Naturlig hud- och hårvård.


Bilden föreställer cerat som jag tillverkade i våras.


Jag är väldigt intresserad av naturlig och hemtillverkad hud- och hårvård. Sedan tidigare kan ni läsa om när jag gjort hemgjort cerat av olivolja och bivax, samt cerat gjort med honung, mandelolja och bivax. Jag har under det senaste året inte köpt ett enda nytt cerat eftersom jag tillverkat själv hemmavid. Lite roligt är att vaxet kommer från bin som tidigare huserade på vår tomt (innan vi flyttade hit). (Kul va, Jenny N?!)

Jag förälskade mig i boken "Lisens örtspa" redan i våras när jag lånade den på biblioteket. Nu hade jag sådan tur att tomten kom med just denna bok till mig på julafton. Den har använts ett flertal gånger. Att göra egen salva/cerat är inte svårt men det finns ännu enklare saker. Härliga skrubbar och hårsköljar gör man i en handvändning med saker man redan har hemma.

Skrubbar att använda i ansiktet bör ofta ha en bas av t.ex. strösocker och olivolja, sedan kan man tillsätta lite torkade kryddor, kakao eller eterisk olja om man vill. Jag höftar alltid men det är viktigt att den inte är för torr för då smular den sig bara, ta mycket olja!!

Skrubbar för kroppen kan istället utgå från en bas på salt och olja. Jag har även provat "kaffeskrubb" och den är härlig så här i jultider. Doftar underbart!!

En enkel hårskölj får man genom att koka upp en liter vatten med 2 msk torkad ört (t.ex. rosmarin och timjan). Dra av direkt från plattan när det kokar. Låt sedan svalna av under lock och blanda sedan i en eller ett par matskedar med äppelcidervinäger. Det låter säkert underligt men använd i sista slöjvattnet för håret och ni har världens glansigaste hår som doftar helt magiskt.

Här kan ni läsa om den lilla handbehandlingen jag gjort nu i veckan.

Det jag älskar med allt detta är dels det faktum att det är enkelt och billigt men även att det känns så naturligt och hälsosamt jämfört med allt man köper i butikerna. Ofta innehåller ju sådana produkter väldigt många ämnen som man knappt kan stava till och absolut inte vet vad det är eller hur det är framställt. För miljöns skull är ju också egen tillverkning av skönhetsprodukter positivt.

Framöver kommer garanterat fler inlägg om naturlig hud- och hårvård så håll utkik!

Förläng livet på amaryllisen och hyacinterna!


Vi är medlemmar i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF och får därför tidningen Land i brevlådan varje vecka. En tidning som jag tycker om och som det står mycket matnyttigt i.

I det senaste numret fanns bland annat tips för hur man kan spara sina julväxter och sedan få dem att blomma om igen nästa år.

Jag har i år haft en underbar vit amaryllis men även några hyacinter som jag definitivt skall prova detta med.

Hur gör man då?? Enligt Lands trädgårdsexpert följande:

Sköt om dem som krukväxter, låt dem stå ljust och gödselvattna dem en gång i veckan nu under vintern. Bladen skall bli gröna och kraftiga. Plantera ut dem i sommar och låt dem vara ute fram tills höstkanten. Ta in dem och ställ dem lite svalt. Minska ned vattningen mellan september och november. Ta sedan fram dem, plantera om i ny jord, ställ ljust och vattna igång så bör nya blomknoppar komma.

Om det fungerar vore det kanon!! Mycket mera miljövänligt och ekonomiskt än att köpa nya varje år. Är det någon som provat detta tidigare och som kan dela med sig av tillvägagångssätt?!

tisdag 4 januari 2011

Nytt år!

Nytt år innebär ny almanacka och min är en julklapp. Den är miljövänlig på så sätt att pärmarna är tillverkade av återvunnen kartong och pappret inuti är inte klorblekt. Blyertspennan är inhandlad av en "panda" försäljare, dvs från WWF och den är tillverkad av återvunnet papper den med. Det nya året skall givetvis bli lika (om inte ännu mer) miljösmart som föregående. Om ni är intresserade av en miljövänlig almanacka så har Watabaran (www.watabaran.se) jättefina som är tillverkade av återvunnet papper i Nepal.

måndag 3 januari 2011

Liten behandling för händerna.

Inlägget om Wilhelms matta har hamnat riktigt fel. Det var igårkväll som jag höll på med den, inte i torsdags. Mina händer (läs skavsåren) mådde bra av ett litet "dopp" i en skål med olivolja, doftsatt med citron. Idag har vi dels varit till stan och besökt doktorn. Allt är bra, bebisen ligger med huvudet ned vilket är kul med tanke på att Wilhelm "fastnade" med gullrumpan neråt. Dock finns inga garantier för att Lillis väljer att ligga kvar så. Vi är i vecka 31 + 2 och nu känner jag verkligen tillförsikt om att denna graviditet kan komma att gå ännu längre än jag trott, längre än Wilhelms (34+2). För övrigt inhandlades också fläsk och ekologiska gula ärtor eftersom jag blivit så rysligt sugen på ärtsoppa.
Related Posts with Thumbnails