lördag 17 oktober 2009

Lugn lördag i Resele

Dagen har varit otroligt lugn och stillsam.

Lite plock, umgänge först med en av Jonas kompisar och hans barn och sedan nu på eftermiddagen dök en av mina vänner, M, upp.

Jag och M pluggade tillsammans på lärarutbildningen i 3,5 år. Vi var också iväg till Nya Zeeland tillsammans i 6 veckor och gjorde praktik på en skola där. Vilket otroligt underbart land och fantastiska människor. När vi träffas, jag och M, blir vi på en gång nostalgiska och pratar gamla minnen och sånt. Jag tänker alltid att vi ses alltför sällan med tanke på hur bra vi trivs tillsammans och hur kul vi har det. Men det är ju inte så lätt när man bor ca. 15 mil från varandra och har varsitt liv med allt vad det innebär. Hur som helst så är jag otroligt glad att jag har henne.

Glöm inte att ta vara på alla nära vänner, det är så lätt att livet bara rusar på och att man glömmer bort att visa dem sin uppskattning. Jag vet med mig att jag måste bli bättre på att höra av mig till mina vänner som bor en bit bort. För trots det så betyder dem otroligt mycket för mig.

Godnatt, vi skrivs imorgon!

Lunch för både stora och små

Efter viss uppröjning efter gårdagens ljusgjutning så blev det fixning av lunch. Till oss vuxna blev det örtbiffar med lingonsylt och bacon (Vi är som ni kanske märkt inte vegetarianer). Vegetarisk mat, typ Quorn och annat tycker jag är jättegott och jag lagar det gärna. Jonas som är älgjägare ser gärna att det finns något "köttigt" till så oftast finns det som tillbehör i alla fall.

I vårt hushåll lagar jag den mesta maten, vilket inte gör mig något för jag tycker att det är kul (oftast) samt att jag är väldigt intresserad av näringslära, nya recept etc. Sen vi fick Wilhelm så har jag blivit väldigt noga med råvaror och vad det gäller honom så är det endast det bästa som gäller. Vi vuxna får ibland äta något halvfabrikat när tiden är knapp.

Wilhelm fick idag äta pasta med vegetarisk sås. Jag använder Risoni (Pasta som ser ut som ris) eftersom det är enkelt för honom att äta.

Vegetarisk pastasås för småttingar
Koka morotsslantar + en hackad vitlöksklyfta i lite vatten (bara så det täcker). När det är färdigkokt mixar man det tillsammans med lite rapsolja och något krämigt (turkisk yoghurt, grädde, créme fraiche...). Lägg gärna till någon färsk krydda. Basilika eller persilja. Persilja är rikt på järn så det är en krydda man gärna kan tillsätta i mycket av barnens mat.
Smaklig måltid!

fredag 16 oktober 2009

Oh, what a day!

Vi har kommit till slutet på denna dag och jag lämnar mitt första och enda inlägg för idag. Jag och kära M har haft fullt upp hela dagen med att ställa för ljusgjutning samt att genomföra densamma. På morgonen kom M hit och vi ställde och grejade, lagade lunch till liten, hungrig Wilhelm (Hemlagad fiskgryta och potatis, päron till efterrätt) och som grädde på moset tog vi en svepa till metropolet Näsåker för att införskaffa lite mat samt med en förhoppning om att loppisen skulle vara öppen så vi kunde köpa till lite mer glas och burkar att gjuta ljusen i. Den förhoppningen grusades, vilket var lika bra eftersom vi upptäckte när vi väl satt i gång med ljusen att vi skulle få burkar över. Så till nästa år har vi några extra.

Dagens mystips är att gjuta egna ljus att ha i vintermörkret. Gör det tillsammans med någon god vän, med lite bra musik på stereon och goda saker att smaska på när man väntar på att stearinet ska smälta i vattenbadet. Detta är återvinning om något. Istället för att kasta bort allt stearin som blivit över från andra ljus så blir det till nya ljus. Så slipper man köpa nya.

Vi började med ljusen ca. 14 och vi är än inte klara. Den sista satsen, med rött stearin (juldoft) står fortfarande på spisen.

"Låt mig få tända ett ljus, tända det bara för dig.
Färga din värld röd och klar, se hur du glittrar till svar. Ute går natten till ro, bygger en gnistrande bro, fram till vårt festglada hus, där jag vill tända ett ljus.
Ett ljus, för bara dig och mig."

torsdag 15 oktober 2009

"Förbanna inte mörkret - ty ljuset vilar där."


Bild lånad här.

Imorgon ska jag och min svägerska/vän M gjuta fina ljus att lysa upp höstmörkret/vintermörkret med. Om ljusen blir fina (de brukar bli väldigt bra) ska vi ha ett bord med på Julmarknaden på hembygdsgården (Fjället kallad) här i Resele lördag den 21/11.

Det här blir tredje året i rad som vi gör det här, superkul. Det har blivit som en tradition som förhoppningsvis kommer att fortsätta.

Det vi gör är att vi köper fina burkar och glas på loppis som vi sedan gjuter ljus i med härliga dofter. Vanilj, Apelsin, Kanel etc etc. Sedan dekorerar vi dem lite olika beroende på om det ska vara ett ljus med "jul-touch" eller ett ljus med lite mer neutralt tema.

Har ni några speciella traditioner som ni bara måste göra före jul?

Rensa i röran

Wabi Sabi handlar bl.a. om att välja ut sina favoritsaker och ha dem framme, att rensa ut allt annat onödigt helt enkelt. Idag har jag rensat i mitt röriga gästrum/syrum. Jag hade tyger, kläder som behöver lagas, spetsar och annat smått och gott över hela rummet plus en massa barngrejor som behövdes stoppas undan. Det tog sin lilla tid men nu ser rummet betydligt bättre ut och saker och ting är mera organiserade.

Vi ska få besök i helgen av en vän och det var den lilla "sparken" jag behövde för att få lite ordning i kaoset. När man rensar på det där viset upptäcker man mycket kul som man inte minns att man hade eller som man i alla fall inte tänkt på. Jag hittade jättemycket kul tyger som jag ska använda till Wilhelms rum, bl.a. till kuddar. Det ska få bli lite "crazy" i färgskalan hos honom. Lite randigt, lite rutigt, lite grönt, lite rött etc. Det finns forskning gjord på att små barn stimuleras bäst av starka färger och mönster (så ljusblått och babyrosa är egentligen sjukt fel).

Jag skulle vilja ha mera tid till att sy men jag försöker att prioritera och då finns det saker som är så mycket viktigare att hinna med att göra. Tids nog kommer det ett tillfälle när jag kan sitta i godan ro och sy. Förra gången satte jag mig för att prova att sy ett par tum-vantar till Wilhelm och då sydde jag mig genom fingertoppen. Antagligen så är det ett tecken..

onsdag 14 oktober 2009

Nu har "vinstboken" landat...

Dagens sista inlägg får bli ett citat hämtat ur boken "Vägen till ett skönt och grönt barnaliv" av Karolina Pihlo. Har tittat igenom den och tycker jättemycket om det jag läst. Passar mig som handen i handsken. Tack Ekokul och Carola för den fina vinsten.

"Life is not measured by the number of breaths we take, but by the number of moments that take our breath away."


Tack för idag, ses imorgon!

Bild lånad här.
De här fina växtfärgade vaxkritorna har jag skickat efter från Kretsa och de ska Wilhelm få i julklapp. Det är kanske lite tidigt med kritor men jag skulle tro att han under nästa år kommer att skapa de mest underbara alster så jag tänkte att det är bäst att det finns hemma. Det bästa med dessa kritor är att de är gjorda med växtfärgspigment, bara innehåller naturliga ingredienser och är tillverkade med hänsyn till miljön.

Från Kretsa beställde vi också en timmerbil som lilleman ska få antingen i julklapp eller födelsedagspresent. Den är, för att citera Kretsa: "Tillverkad av återanvänt gummiträ och målad med miljövänliga och giftfria vattenbaserade fäger. Tillverkade med social och miljömässig hänsyn."

Jag tror att det för hans del egentligen inte spelar någon roll med presenter, han kommer nog att gilla snörena mest. Men det känns speciellt med ett-års kalas.

Vår älskade lilla knodd börjar bli så stor.

Kvällens fiskmiddag - vilken succé!!!

Ikväll har vi ätit fisk och, ja, jag erkänner, det var ett halvfabrikat men guud vad gott det blev.

Panerad fisk - Änglamarks ekologiska
Potatis - Kravmärkt från Rekolådan
Kokt Broccoli - Från Rekolådan
Råkostsallad - Spetskål (Rekolådan), Morötter (hemodlade från våra grannar), salladslök (Rekolådan)

Till detta provade jag att laga en kall sås med tomatsmak vars recept fanns på förpackningen till fisken. Det var en supergod sås som vi absolut kommer att laga igen.

2 dl turkisk yoghurt (Milkos ekologiska)
1/2 tsk paprika pulver
1/2 dl hackade soltorkade, ekologiska tomater (Jag klipper dem med sax det är superenkelt)
2 msk hackad färsk basilika
1 msk pressad vitlök
1 msk chili sauce
Blanda ihop och servera!

Supergod sås, säkert gott till annat också. Köp hem en kruka basilika för då kan ni också passa på att göra en annan god maträtt som jag gillar. Bräck (stek) lite kassler och servera Quinoa och en sås gjord på turkisk yoghurt, rivet limeskal, pressad vitlök och hackad basilika. Supermumsigt!

Klart slut från "Kockjouren"

Vilken härlig dag...

I natt var Wilhelm vaken lite och när jag låg där i sängen och sjöng för honom så kunde jag samtidigt titta ut på ett sammetssvart himlavalv med Orion i blickfånget. Vilken tur jag har som får bo så att natthimlen inte behöver konkurrera med en massa gatlysen/övrig belysning inne i stan/belysning från en massa andra hus.

Frostigt ute, 9 minus när vi klev upp men solen är på gång och himlen är så där ljust ljust blå med lite gult skimmer i horisonten. Det bådar gott!

Idag ska vi åka till stan och sjunga tillsammans med andra bebisar på församlingshemmet. Sedan blir det kanske en fika på stan med några mammor och deras små.

Vi skrivs senare..

tisdag 13 oktober 2009

En anings irritation...

Jag vet inte om ni hittat till bloggen Ekostil. Men om ni inte har det tycker jag att ni ska ta en titt. Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker. Lite grand känns det som att läget är detta: Hipp Stockholms tjej kommer på PR-jippot; Jag ska leva ekologiskt i ett år för att inspirera andra, åh herregud hur ska detta gå, ett helt år?! Ta del av mina umbäranden och uppoffringar...

Rätt mig om jag har fel men känns inte det som en totalt jättefel inställning. Borde inte ekologiskt liv och leverne vara något som man integrerar i sitt liv och lever dagligen, jämt, inte som ett projekt i ett år. Hela inställningen känns tokig och oäkta. Som något man egentligen inte vill, helst bara vill få avklarat.

Heja heja alla människor i världen som så gott det går lever miljövänligt efter sin egen förmåga/ekonomi och gör det för att man är övertygad att det är så man ska och vill leva sitt liv. Som gör det för sin egen skull, sin familjs skull, miljöns skull och resten av världsbefolkningens skull..

Sov gott allesammans!!

Tvål för grönsaker


Bild lånad här.
Hittade denna roliga tvål i webshopen "Mitt i myllan" och tyckte att den passade in med tanke på mitt förra inlägg angående ekologiska grönsaker. Jag kanske helt enkelt ska köpa den här tvålen och tvätta av de konventionellt odlade grönsakerna istället. För det är precis vad man gör med den här tvålen, tvättar frukt och grönsaker.

Visste inte ens att det fanns ett sådant rengöringsmedel men välkomnar det verkligen. Om jag ska handla något från Mitt i myllan så ska jag definitivt passa på att handla grönsakstvålen också. Den är dessutom ekologisk vilket inte gör saken sämre.

Ost är den nya grönsaken

Jag har precis varit och handlat på ICA och när jag kom hem så upptäckte jag något som irriterar mig.

En del eko-grönsaker blev det. När jag läser på körsbärstomaterna (I love eco) visar det sig att de är odlade i Israel men packade i Holland. Jag tar sedan och läser på förpackningen med avokados och de är odlade i Mexiko och packade i Holland. Kiwisarna som jag också köpt är odlade i Italien och gissa var de är packade......jo Holland. Det som i affären kändes som ett himla bra val, känns helt knepigt när jag kommer hem. Varför packas frukten/grönsakerna inte i det land de är odlade och sedan skickas till Sverige. Holland som mellanhand känns fruktansvärt onödigt och klimat-osmart. Får jag gissa så tippar jag på att det sitter i ekonomin och att holländska arbetares löner ligger snäppet under svenskars. Frågan är ändå, är det bättre att köpa ekologiska tomater som har åkt sträckan Israel-Holland-Sverige eller ska jag välja ett annat alternativ?

Svaret är inte självklart för mig. Flygresorna som dessa tomater har gjort kan lika gärna kvitta ut klimat-vinsten som man gör på att odla tomaterna ekologiskt.

Jag får helt enkelt låta bli att köpa tomater/kiwis/avokados överhuvudtaget och istället sikta in mig på den ekologiska osten "Västan" som inte bara är ekologisk utan även tillverkad på mejeriet i Östersund.

Fast vem vet, ostskalken kanske är packad i Holland???!!!!

måndag 12 oktober 2009

Fjärilssömn och neontapeter

Vår tio månader gamla son Wilhelm sover väldigt lätt. Han kan vakna av minsta lilla ljud och det gör det lite besvärligt på kvällen. Man får tänka på att inte ha prassliga byxor när man går uppe på övervåningen för då är chansen stor att han vaknar.

Jag har ett litet projekt framöver och det är att göra i ordning hans alldeles egna rum, som ligger mitt emot vårt sovrum. Vår övervåning är delad rakt igenom med en lång bred hall, på vardera sidorna ligger tre sovrum, en toalett och en kall vind.

Eftersom vår kamera har klappat ihop så kan jag inte visa några bilder än. I nuläget så är Wilhelms rum rätt så hemskt. 60 eller 70-tals (??) tapeter med neongula och neongröna blommor, grönrandig tapet på garderoberna, brun korkmatta....ja jag behöver kanske inte säga mer. Det kommer att bli kanon dock när hans rum är färdigt. I planerna ingår magnetfärg, legoplattor på väggen, en gammal tallrikshylla, en 90 cm resårmadrass, en helfigursspegel, vaxduk samt en hel massa annat kul. Som yrkespedagog känns det extra kul att få helt fria händer med att skapa ett rum där så mycket ska pågå. Inget annat rum i huset kommer att ha så mycket olika aktiviteter; sova, läsa, bygga, rita/måla, klä ut sig, dansa, sjunga och uppleva stort och smått under dygnets 24 timmar. Rummet ska andas lugn inför kvällen men samtidigt utstråla glädje och energi på morgonen och hela dagen kännas stimulerande och inbjudande.

Vilka fantastiska möjligheter man har att göra hans rum till något underbart!

Att använda det man har - "Slintage"

Jag har som jag tidigare skrivit väldigt mycket åsikter om konsumtion och hur vårt samhälle är uppbyggt kring konsumtion. Det upprör och berör mig väldigt mycket, speciellt hur omedvetna många verkar vara. Många gånger upplever jag det som att folk "blundar" för det faktum att vi sätter fotspår rent ekologiskt på denna jord och många av oss alldeles för stooooora.

Jag har inget emot att erkänna att det bor en liten hamster inom mig. Det sparas, samlas och göms undan saker som skulle kunna komma till användning någon gång, eventuellt i en annan skepnad. T.ex. blev min sambos alla urtvättade håliga t-shirts till babytvättlappar. Hos mig finns alltid en tro på att jag kommer att behöva saken igen någon gång och därför har jag väldigt svårt att kasta och göra mig av med saker. Om jag mot förmodan gör mig av med en sak så hamnar den ofta på loppis eller i klädinsamlingen. Då kanske någon annan kan få användning av grejen.

Ett bra exempel på "slintage" (Korsning mellan vintage och slitage) är det svarta linne som jag köpte i Göteborg på H&M när vi var på klassresa i nian (Jag är 26 nu). Det linnet ligger fortfarande i garderoben och används med jämna mellanrum. Självklart syns det att det är använt men det fyller fortfarande sin funktion och jag har inga planer på att sluta använda det än. Som det är i dagens samhälle köper vi saker, kläder etc som vi sedan använder under en mycket kort period pga, t.ex. modesvängningar eller helt enkelt att det kommer ut nyare modeller som vi hellre vill ha. Det är bara så synd att så få förstår att den livsstilen inte är hållbar. Det är dags för oss alla att ta vårt ansvar som världsmedborgare och delförvaltare av planeten jorden.

söndag 11 oktober 2009

Resele - ett paradis på jorden



Jag har ju inte presenterat min hemby för er och det känns viktigt att jag gör det. Lite bakgrundsinfo; jag är född och uppvuxen i Örnsköldsvik som ligger mellan Umeå och Sundsvall vid kusten. Jonas är född och uppvuxen här i byn så det var på det viset jag också hamnade här.

Resele består egentligen av en hel "drös" med småbyar vilket gör att själva Resele täcker en flera mil lång sträcka. Här finns allt man behöver, förskola och skola F-6, aktiv idrottsförening för både barn, ungdomar och vuxna, affär, mack, bilmekaniker, en fin hembygdsgård med aktiviteter året runt (mest på sommaren) osv. Men det som är allra viktigast när det gäller presentationen av Resele är det enormt vackra läget vid Ångermanälven, de fina, böljande niporna och alla djur som betar i sluttningarna. Det är helt enkelt ett paradis på jorden!!

Har ni inte varit här så tycker jag absolut att ni ska avlägga ett besök. Det finns både Bo på Lantgård och stugor att hyra. Ni är allihopa varmt välkomna!

Höstvackert på verandan


En bild på min bro...

Veden ska inte ligga där egentligen, vet inte varför den hamnat där?!

Liten mini-semester

På lördags morgonen åkte jag, Wilhelm och Greta till mina föräldrars semesterhus i ett mindre samhälle 10 mil härifrån. Dagen bestod av lite smått och gott, promenad, äta god mat, bära in ved, jacuzzibad för Wilhelm etc och på kvällen myste jag till det med att bada bastu själv, inpackning i håret, tända ljus och hela klabbet. Guuuud vad härligt. Jag hade inte bastat sedan jag blev gravid med Wilhelm dvs. inte bastat på ca. 19 månader så det var jätteskönt. Att ha inpackning (eller balsam) i håret när man bastar är jättebra. Det blir som en värmebehandling. Sen skadar det ju inte att man känner sig lite extra ren efter bastubad.

Efter bastandet ägnade jag och mamma kvällen åt att gå igenom lite kläder (till loppis) och jag "råkade" få med mig ett antal tröjor hem som var superfina och sköna. De har tillhört min lillebror men han kunde inte ha dem längre. Jag tycker att det är sååå praktiskt att kunna ärva av sina bröder, jag har två. Det kändes som att jag tog igen min lilla miss med pengar från second hand besöket i fredags när jag nu fick med mig några "nya" tröjor hem.

Vi provade också Icas ekologiska potatischips och eco chips av morot, palsternacka, sötpotatis och rödbeta. De var väldigt goda. Jag hade med mig två påsar av ekorrens ekologiska smågodis och de var också väldigt mumsiga.

Jonas jobbar idag så jag och mina två små älsklingar har tagit en lång promenad runt byn. Vi får se vad kvällen för med sig...
Related Posts with Thumbnails