lördag 6 februari 2010

Wilhelm på promenad


Second hand-mössa i skinn från Lindberg värmer små-öronen bra.

Vilken dag!


Vi bor på den vackraste platsen på jorden.

Ekologiska vinterhandskar


Bilderna lånade här.

Har febrilt letat på nätet efter miljövänliga tumvantar eftersom de jag äger är på väg att falla sönder i tusen bitar. De är ca. 10 år gamla och jag har redan sytt ihop dem en gång. Hittade dessa två alternativ;

Överst har ni fingerhandske av märket Hestra Ecocuir Ventile med kromfritt läder på utsidan samt ekologiskt bomullsfoder. Finns även som tumhandske. Går att inhandla hos Naturkompaniet. Dock är de rätt dyra, strax under tusenlappen.

Houdini har ett par prisvärda fingervantar (finns även de som tumvante) i återvunnet material. De är dock mest tänkta att använda som foder inuti en annan vante.

Vad tror ni? Har ni något tips på handskar som antingen är tillverkade i ekologiskt eller återvunnet material? De ska vara varma också, det är viktigt! Samt att de tål väta eftersom jag är ute mycket på jobbet. =)

Mitt lilla snömonster


Greta är ute med oss och leker.

fredag 5 februari 2010

Senaste second hand grejen


Idag fick Wilhelm ärva denna hund/xylofon av sonen till en bekant. Nu är den nydiskad och fin. Han tycker att pling-ljudet är en höjdare. Vi har inte så många ljudliga leksaker i övrigt. Mamma tyckte också om den. Har spelat gubben Noa och ekorren satt i granen. :-)

Wilhelm åker pulka


Den här pulkan köpte vi i somras på loppis. Väl använda 45 kronor.

torsdag 4 februari 2010

Baka enkelt och eko


Bilden lånad här.
För er som vill bjuda på hembakt men inte har tid/lust med den äkta varan har Inreda.com ekologisk kakmix och muffinsmix från Mother Bear som finns i Sundsvall. Snabbt och enkelt om man har bråttom men inte vill köpa tillsatsstinna köpekakor från matbutikerna.

Klimatföreläsning med Andreas Gyllenhammar

Jag var ju på Mat- och Klimatmässa på Österåsen i helgen. Där lyssnade jag i en timmes tid på miljöforskaren Andreas Gyllenhammar från Östersund som berättade om klimatet, hur vi människor påverkas men även hur vi påverkar klimatförändringarna.

Jag ska kanske börja med att fastslå: I'm a believer!

Jag har aldrig någonsin trott att klimatförändringarna endast är något som går i cykler, något som vi inte kan påverka, något som vi bara bör acceptera. Klimatförändringarna är för mig något som är i högsta grad verkligt och något som vi människor måste göra vårt bästa för att bromsa.

Andreas Gyllenhammar får mig helt fängslad under föreläsningen. För han tycker precis som jag, skillnaden är att han faktiskt forskat och VET att allt han säger stämmer. Gyllenhammar påpekar att vi människor måste lära oss att lyssna på de som verkligen VET dvs. klimat- och miljöforskarna. Istället för alla pr-tokiga nissar som säger vad de TROR och TYCKER. Att klimatförändringarna är en svår och obekväm fråga är självklart eftersom det handlar om vår livsstil och våra val. Många människor vill inte ge upp eller kompromissa vad gäller sin livsstil och då är det klart att det blir svårt att stoppa klimatförändringarna.

1986 levde vi under ett år av det som jorden kunde återproducera under samma år. Dvs jorden gick plus minus noll.
2008 tog vårt konto slut den 23 september. Då hade vi använt upp de resurser som jorden kan återproducera under ett år. Detta innebär att vi år 2008 använde oss av 1,4 jordklot under det året.
Det intressanta med detta fakta är att skulle alla människor på jorden använda lika mycket av jordens resurser som afrikanerna, så skulle vi använda mindre än ett jordklot per år. Skulle vi allesammans istället leva som amerikanerna så skulle vi behöva 4,5 jordklot under ett år.

Verkar detta hållbart?? Det som är så knäppt är att vi faktiskt bara har ett jordklot och alltså ligger rätt kraftigt på minus. Vi "nallar" hela tiden på ett konto som INTE finns.

Medeltemperaturen i Sundsvall ligger på ca. +5 grader. Om klimatförändringarna fortsätter i samma takt kommer temperaturen om 70 år att ligga på +10 grader. På 100 år kommer klimatet att ha förflyttats ca. 100 mil. Sundsvall kommer alltså att ha samma klimat som de för tillfället har i norra Polen. Det innebär t.ex. ingen snö på vintern. Det kanske inte innebär så stora problem för oss här uppe i norr. Men för de som bor i u-länder kommer klimatet att bli hårdare vilket kan innebära torka, dåliga skördar, flyktingar och i slutändan konflikter mellan olika länder. 90 % av jordens befolkning bor vid en kust. Om polarisarna smälter kommer det att orsaka en enorm flyktingström.

Gyllenhammar fanns på plats och bevakade COP 15, Klimatmötet i Köpenhamn. Hans egna ord; En miljöteknikfestival och förhandlingscirkus. Egentligen ingenting av vikt har diskuterats fram enligt honom. Något som man kan utläsa som Mål finns nerpräntat på papper och vissa länder, långt ifrån alla, har valt att skriva på detta.

För mig är det viktigt att göra Något. Vi kan inte förlita oss på världens ledare och att de ska lösa problemet. I själva verket är det vi som måste lösa det. Vi måste ändra vår livsstil och leva mera hållbart. Som Al Gore sagt så är det sannerligen "En obekväm sanning". Jag frågar mig bara för vem den är obekväm? Vem vill inte att ens barn, barnbarn och barnbarnsbarn ska ha ren luft att andas och en vacker, grönskande, välmående jord att leva på?

tisdag 2 februari 2010

Klädbytarkväll på G

Idag fick jag en inbjudan till en klädbytarkväll. =)

Superroligt, så det ska jag gå på nu på söndag. Hoppas att vi blir många och att många byten sker. Billigt och miljövänligt sätt att skaffa sig nya kläder och skor.

Har ni varit på någon klädbytardag? Hur var det?

Diktatorjeans från Nord Korea


Bilden lånad här.
Jag läste idag i tidningen om 3 killar varav en med ursprung från Härnösands trakten som startat upp ett modeprojekt där de syr upp jeans i Nord Korea.

Projektet går under namnet Noko jeans och har bland annat nobbats av varuhuset PUB pga just politiska anledningar.

Frågan är; är det ok att köpa ett par jeans tillverkade i en diktatur som är bland de mest slutna i världen?! Det är självfallet inte fel på innevånarna i landet utan på deras ledare så folket i Nord Korea bör ju stöttas men är det rätt eller fel att förlägga diverse tillverkning av olika saker där?! Jag vet inte! Men det känns som en enorm gråzon. Vad säger ni andra?

Någon annan med snö i mustaschen?

Vitt som snö


Allt är vitt! Huset, snön, himlen. Jag börjar så smått längta efter takdropp, solsken och varm choklad i en snödriva. :-) snart så...

måndag 1 februari 2010

Recept på tekakor

Häromdagen bakade jag tekakor av grötrester. Här får ni receptet jag utgick ifrån:

4 dl fiberhavregryn/vanliga havregryn (Jag bytte ut detta mot gröt)
6 dl mjölk
50 gr smör
1 paket jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
vetemjöl

Blötlägg havregrynen i hälften av mjölken och låt stå en stund. Smält smöret, blanda med resten av mjölken och tillsätt jästen. Blanda sedan i alla torrvaror till en lagom tjock deg. Låt jäsa i minst 30 minuter(jag brukar jäsa degarna längre, de blir bara godare). Dela i bitar och platta ut till lagom tjocka tekakor. Nagga kakorna med en gaffel och låt dem jäsa minst 30 minuter till. Grädda i 10-12 minuter, 200 grader mitt i ugnen. Pensla dem med vatten efteråt.

Ibland om jag är lite upptagen kan jag låta degen kalljäsa några timmar i kylen. Det blir lika gott och det är enklare om man ska göra något annat mitt i alltihop.

Jättegoda med smör och ost samt en kopp härligt te!

Enkel och miljövänlig play-doo

Jag jobbar som ni kanske läst som förskollärare. På jobbet brukar vi göra egen play-doo till barnen att "baka" med och de älskar det. Den blir mjuk och lättarbetad med inte kladdig. Om man använder eko ingredienser får man sin egen miljövänliga eko-playdoo. Vanlig playdoo ute i butiken innehåller mycket konstigare ingredienser och kostar dessutom mera.

Hemgjord play-doo/trolldeg

5 dl kokande vatten
2 msk matolja
5 dl vetemjöl
2 dl salt
1/2 påse citronsyra
Karamellfärg (så mycket man tycker behövs av valfri färg)

Blanda ihop de blöta ingredienserna först och häll sedan i de torra. Det kan behövas mera mjöl om den känns för kladdig. Den ska inte klibba fast på händerna.

Förvara den i en glasslåda eller liknande så kan man "baka" med den i ca. 1 vecka eller så innan den torkar. När den känns torr och tråkig får man kasta den och göra ny.

Lägg fram allehanda "verktyg" för barnen att använda tillsammans med degen. Kavlar, kakmått, kottar(att göra spännande mönster med), kniv/gaffel/sked (också till mönster).

Mycket nöje!!

söndag 31 januari 2010

Stek på spisen - tekakor i ugnen


Kvällens middag befinner sig på spisen - älgstek. Grötrester från imorse fick agera stomme till tekakor. Praktiskt att ha i frysen. Hur ser er söndag ut?

Second hand inköp tidigare i veckan


Dessa är några av de plagg jag fick för min lilla 100 lapp tidigare i veckan. Fler kläder finns i tvätten. Allihop är för stora men kommer att passa perfekt framöver. Helt klart bland de bästa fynd jag gjort, för den summan.

Blåbärsgröt


1 dl havregryn 1 dl rågflingor 1 dl boveteflingor 2 msk psylliumfrön samt 7 dl vatten kokas upp. Tillsätt blåbär mot slutet. Gott och nyttigt. :-)
Related Posts with Thumbnails