torsdag 4 februari 2010

Klimatföreläsning med Andreas Gyllenhammar

Jag var ju på Mat- och Klimatmässa på Österåsen i helgen. Där lyssnade jag i en timmes tid på miljöforskaren Andreas Gyllenhammar från Östersund som berättade om klimatet, hur vi människor påverkas men även hur vi påverkar klimatförändringarna.

Jag ska kanske börja med att fastslå: I'm a believer!

Jag har aldrig någonsin trott att klimatförändringarna endast är något som går i cykler, något som vi inte kan påverka, något som vi bara bör acceptera. Klimatförändringarna är för mig något som är i högsta grad verkligt och något som vi människor måste göra vårt bästa för att bromsa.

Andreas Gyllenhammar får mig helt fängslad under föreläsningen. För han tycker precis som jag, skillnaden är att han faktiskt forskat och VET att allt han säger stämmer. Gyllenhammar påpekar att vi människor måste lära oss att lyssna på de som verkligen VET dvs. klimat- och miljöforskarna. Istället för alla pr-tokiga nissar som säger vad de TROR och TYCKER. Att klimatförändringarna är en svår och obekväm fråga är självklart eftersom det handlar om vår livsstil och våra val. Många människor vill inte ge upp eller kompromissa vad gäller sin livsstil och då är det klart att det blir svårt att stoppa klimatförändringarna.

1986 levde vi under ett år av det som jorden kunde återproducera under samma år. Dvs jorden gick plus minus noll.
2008 tog vårt konto slut den 23 september. Då hade vi använt upp de resurser som jorden kan återproducera under ett år. Detta innebär att vi år 2008 använde oss av 1,4 jordklot under det året.
Det intressanta med detta fakta är att skulle alla människor på jorden använda lika mycket av jordens resurser som afrikanerna, så skulle vi använda mindre än ett jordklot per år. Skulle vi allesammans istället leva som amerikanerna så skulle vi behöva 4,5 jordklot under ett år.

Verkar detta hållbart?? Det som är så knäppt är att vi faktiskt bara har ett jordklot och alltså ligger rätt kraftigt på minus. Vi "nallar" hela tiden på ett konto som INTE finns.

Medeltemperaturen i Sundsvall ligger på ca. +5 grader. Om klimatförändringarna fortsätter i samma takt kommer temperaturen om 70 år att ligga på +10 grader. På 100 år kommer klimatet att ha förflyttats ca. 100 mil. Sundsvall kommer alltså att ha samma klimat som de för tillfället har i norra Polen. Det innebär t.ex. ingen snö på vintern. Det kanske inte innebär så stora problem för oss här uppe i norr. Men för de som bor i u-länder kommer klimatet att bli hårdare vilket kan innebära torka, dåliga skördar, flyktingar och i slutändan konflikter mellan olika länder. 90 % av jordens befolkning bor vid en kust. Om polarisarna smälter kommer det att orsaka en enorm flyktingström.

Gyllenhammar fanns på plats och bevakade COP 15, Klimatmötet i Köpenhamn. Hans egna ord; En miljöteknikfestival och förhandlingscirkus. Egentligen ingenting av vikt har diskuterats fram enligt honom. Något som man kan utläsa som Mål finns nerpräntat på papper och vissa länder, långt ifrån alla, har valt att skriva på detta.

För mig är det viktigt att göra Något. Vi kan inte förlita oss på världens ledare och att de ska lösa problemet. I själva verket är det vi som måste lösa det. Vi måste ändra vår livsstil och leva mera hållbart. Som Al Gore sagt så är det sannerligen "En obekväm sanning". Jag frågar mig bara för vem den är obekväm? Vem vill inte att ens barn, barnbarn och barnbarnsbarn ska ha ren luft att andas och en vacker, grönskande, välmående jord att leva på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails