lördag 12 december 2009

I love Little Green Radicals!

Bild lånad här.

Jag bara älskar Little Green Radicals kläder som tillverkas av företaget HUG. Kläderna finns bland annat på Gemenskap Grön men även hos Ekobaby.

Alla kläder från Little Green Radicals tillverkas i ekologisk och rättvisemärkt bomull som odlas i Egypten och Indien. Trycken är vattenbaserade, miljövänliga tryck.

De älskar färg, form och humoristiska inslag på Little Green Radicals. Eller vad sägs om texten ovan "Locally produced". ;o) Kan syftas på grönsakerna eller på den lilla parveln med dräkten på sig.

Otroligt prisvärda också. 379:- för setet ovan. Det är ju ungefär vad man får betala för ett liknande set som inte är ekologiskt eller rättvisemärkt.

För visst vill vi att våra barn ska ha giftfria kläder på sig!? Och att arbetarna som tillverkar våra kläder ska få betalt för sitt arbete?!

Salsa - shakin' the booty!

Ikväll blev det salsa. Oj så roligt.

Jag dansade salsa första gången på gymnasiet men det har varit väldigt sporadiskt eftersom det inte finns någon salsaklubb här i närheten.

Varm, nöjd och glad var jag efter två timmars dansande med våra kubanska ledare.

Så härligt med personer som vet vad de gör. På Cuba dansar man hela tiden. Ute på gator, torg, gårdar. Varhelst det finns musik, finns också någon som dansar salsa. Helt underbart!

Skulle jag börja dansa inne i Sollefteå på gågatan är jag rädd för att någon skulle undra vad f-n som är fel. Nån gång ska jag åka och dansa mig svettig på någon stor esplanad i latinamerika. =)

Någon som är ivrig att hänga på???

Förberedelser inför imorgon

Idag har mina föräldrar samt mitt ena syskon kommit hit. Tillsammans har vi pysslat med lite av varje inför imorgon.

Imorgon ska vi ha lite firande för vår älskade ettåring Wilhelm. Han fyller egentligen år på måndag men eftersom min sambo och resten av min familj arbetar på måndag så beslutade vi oss för att fira en dag tidigare.

Så imorgon blir det tårta, skönsång och samkväm in the White house. Med vår älskade lillgos i centrum. Att ett år kan gå så fort?! Det säger bara bom och sen är han tonåring och tillslut förälder själv. Det är verkligen bäst att man tar vara på varenda sekund tillsammans, för just den stunden kommer aldrig tillbaka. Det låter som och är en klyscha men "Carpe Diem" är inte helt fel i sammanhanget.

Älskade, älskade Wilhelm!

fredag 11 december 2009

Sista rekolådan för säsongen

Idag hämtade jag min sista rekolåda för säsongen. Tråkigt men fullt förståeligt att grönsakerna börjar sina hos de lokala producenterna.

Denna låda innehöll:

Potatis
Morötter
Palsternackor
Rödbetor
Svedjerova
Rödkål
Vitlök
Ägg
En flaska svartvinbärssaft

Oj, vad mycket gott vi ska laga av allt. Potatisen åt vi av till middag ikväll. Röding, kokt potatis, kokt broccoli och romsås (Receptet på såsen finns här.) Äggen ska få ingå i bakning av tårtbottnar imorgon och framöver ska jag göra en mumsig coleslaw med rödkålen.

Så härligt med närproducerat och ekologiskt!

Dagens fynd


Hos biståndsbutiken i Näsåker finns det såååååå mycket kul. Bästa second handen alla kategorier skulle jag säga.

Fynden som finns på bilden är alla till lilleman. Mjukisbyxor, manchesterbyxor och en tröja. Köpte en urfin portmonnä till mig själv dessutom. En sån där med knäppe uppe på som håller ihop den.

40 kronor för hela klabbet. Underbart!!!

Det finns så mycket man vill ha där att jag skulle behöva strosa runt där i lugn och ro en hel dag eller så.

Uppfräshning i villan..

Dagen idag har bestått av en hel del "Komma ikapp städning". Ibland behövs det verkligen. Dammsuga, skura, you name it, det är gjort i alla fall. Wilhelm huserade hos farmor under dagen och hade det väldigt trevligt vad jag förstått. =)

Fortfarande snuvig men det är ju bara att vänja sig.

Rekolåda
i Näsåker med medföljande besök på Biståndsbutiken. Yeeeeah!!!

torsdag 10 december 2009

Jag är lite krasslig

Ikväll har jag varit på lite samkväm med mina jobbarkompisar. Det var trevligt att träffa dem allihop. God mat, lite jobbprat, lite annat prat, lite lekar osv.

En trevlig kväll i trevligt sällskap.

Utöver min kvällsaktivitet har dagen bestått av daglig promenad med hunden, fikabesök från en god vän samt en del vila eftersom jag börjar känna mig förkyld. Det är ungefär som att min kropp känner på sig att jag snart skall tillbaka till "bakteriernas och virusens favoritställe" och därför tjuvstartar lite.

Tro om vi ska ta och slå vad, hur många dagar jag hinner jobba innan jag ligger sjuk?! Förmodligen är jag sjuk veckan därpå men antagligen kommer jag att befinna mig på jobbet ändå.

Vi är medlemmar i Svenska Naturskyddsföreningen

Bilden är lånad här.

Svenska Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation som bland annat står bakom miljömärkningen Bra Miljöval.

Genom att sprida kunskap, kartlägga miljöhot, skapa lösningar samt påverka politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt gör SNF ett otroligt viktigt arbete.

För en krona om dagen kan hela familjen bli medlem. Som ungdom är det billigare. Även om man kan göra sitt bästa för att leva miljövänligt själv så är det inte helt fel att Svenska Naturskyddsföreningen finns och kan påverka på ett högre plan.

Bli medlem här.

Rädda någons liv - Köp en julklapp hos Unicef!


Bilder lånade här.

Om ni har fått idétorka vad gäller julklappar kommer ett tips här. Jag skulle bli jätteglad om jag öppnade en sån här julklapp på julafton.

I Unicefs gåvoshop kan man köpa julklappar som räddar liv. För 40 kronor får man 28 polio vaccindoser. För 224 388 kronor ger du bort en fyrhjulsdriven jeep att användas på svåråtkomliga ställen t.ex. ute i bushen eller öknen. Exempel på andra saker att ge bort är 3 stycken sagoböcker, vätskeersättning, högenergikex, barnmorske-kit, osv osv.

I juletid är det verkligen rätt tillfälle att tänka på hur bra vi har det här hemma. Vi (I alla fall majoriteten) har tak över huvudet, rent vatten och mat för dagen så vi slipper gå hungriga. Våra barn får gå både i förskola och skola.

Ge bort en julklapp som betyder så mycket mer för så många fler, inte bara den personen som du ger den till. =)

onsdag 9 december 2009

Oj, vad vi flyger och far...

Lilleman har på sig en Öko-tex märkt body från Ida T som han fått i present. Byxorna är från H&M och köpta för 10:- på second hand i somras.

Idag var det sista gången som jag och Wilhelm var med på babyrytmik i Svenska kyrkans regi inne i stan. Lite vemodigt, eftersom jag tyckt att det varit roligt. Det har även märkts på Wilhelm att han tyckt om både sången & musiken men även att få träffa andra barn. Å andra sidan så är det i och för sig kul att han växer och blir stor också så det är lite tudelat. Efteråt blev det en trevlig lunch med C och hennes S.

Betongbilen, på bilden, köpte jag idag på Röda Korsets kupa inne i Sollefteå. Lysena blinkar när man trycker på dem. Wilhelm är supernöjd! Jag är också nöjd. Hittade senaste utgivna numren av tidningarna Reko och Lantliv för en femma styck (!). De kostar vanligtvis kring 40 respektive 60 kronor.

Jag älskar att känna att man både spar på miljön och spar på ekonomin. Det är en så oslagbar kombination så jag förstår inte varför inte alla inser det...

Junseles second hand utbud...

Tisdagseftermiddagen bjöd på en liten spontanutflykt som jag hittat på sådär på morgonen. Wilhelm och jag tog bilen de drygt 4 milen till samhället Junsele. De har en fantastisk djurpark bland annat, den är dock endast öppen på sommaren.

Eftersom vi åker igenom Junsele ibland så har jag sett att Röda Korset har en kupa där. Vi gjorde därför ett besök där. Helt ok. En aning rörigt och rätt lite grejor men vi lyckades i alla fall hitta ett par mjukisbyxor till Wilhelm samt ett par fleecefodrade galonisar till densamme. Galonisarna är tänkta till i vår och därför i för stor storlek.

Emmas skafferi fick också en påhälsning och vi köpte pepparkaksskorpor, apelsin och choklad skorpor (biscotti) och annat mumsigt där.

Sist men inte minst gick vi och fikade jag och lilleman.

På det hela taget en otroligt trevlig eftermiddag.

tisdag 8 december 2009

Spice Up your life!


Bild lånad här.

Nu i jul så äter vi allehanda bakverk och matverk som innehåller mycket kryddor. En jul utan ingefära, kryddnejlika, kanel och saffran vore inte så mycket för världen eftersom de är de tongivande kryddorna i pepparkakor och lussebullar.

Att kryddorna ger god smak är det ingen tvekan om, men visste ni att kryddorna även har hälsobringande effekter. Innan alla Ipren, Alvedon och Voltaren så användes diverse olika blandningar för att lindra och bota olika sjukdomar.

Kanel är t.ex. lika effektivt som antibiotika i behandling av magsår. Den har även visat sig sänka blodsockret hos folk med diabetes typ-2. Men ta det lugnt med kanelen, för stort intag kan orsaka leverskador. I måttlig mängd, ca. 1 tsk/dag är det dock ingen fara. Kryddnejlika är bra mot tandvärk och innehåller stora mängder antioxidanter. Ingefära hjälper matsmältningen och verkar positivt när man är förkyld.

Presentasken på bilden kan man köpa hos Gemenskap Grön. Den innehåller bland annat svartpeppar, kryddnejlika, kanel, kummin samt en massa andra härliga kryddor. Kanske en trevlig julklapp till den matlagningsintresserade.

Fakta hämtat här.

Second hand julklappar är på gång!

Hörde på radion i morse att i år kommer second hand julklapparna att slå rekord. Jaaaaa!!! Vad bra!
  • Vad bra att folk börjar inse att vi inte kan konsumera och köpa så mycket nya saker som vi gör i dagsläget.
  • Vad bra att folk också förstått att second hand saker är bra mycket billigare än att köpa nytt.
  • Vad bra att många kanske köper second hand för att de vill ge något som är unikt/gammalt/speciellt. Något som man helt enkelt inte kan hitta på de stora, massproducerade inköpsställena.
  • Vad bra att folk handlar på second hand affärer där överskottet går till någon form av bistånd. Ofta kan det handla om socialt bistånd till utvecklingsländer. Vart går överskottet från Ikeas och H&Ms försäljning??(Och hur länge håller de varorna egentligen?!)
  • Vad bra att det här med att återvinna och återanvända är något som, enligt radion, speciellt unga och studenter fått upp ögonen för.
Nu är det upp till oss (vi som redan är "second handare") att inspirera och entusiasmera alla andra. Second hand är positivt i alla led!!!

måndag 7 december 2009

Måndagens påhitt...

Idag har Wilhelm och jag varit på kalas hos en av Wilhelms kompisar. Han fyllde ett år precis som Wilhelm ska göra och i present fick han en ekoleksak av Wilhelm. En xylofon som vi köpt hos Ekoleko. Wilhelm som den virvelvind han är var överallt och ingenstans om vi säger så. Ena stunden sovrummet, nästa försöker han riva ned deras modem och sekunden efter "springer" han längs soffan och över sin kära födelsedagsvän. Tur att våra små är rätt tåliga krabater!!

När jag kommit hem så fanns det ett underbart julkort i postlådan från mina släktingar i Canada. Yippie..mer julkort att njuta av. Satte det genast i min fina julkortshållare. Därefter upptäckte jag att min stackars, understimulerade terrier tuggat i sig min sons ena knopp-pussel. Tråkigt men jag skyller ingenting på henne. Får man inte hitta på tillräckligt mycket kul hemma + att det varje dag ligger tusen olika saker på golvet (leksaker, strumpor, böcker, osv) som hon hittills inte rört, så kan man helt enkelt inte vara arg på henne. Efter en promenad längs isiga vägar runt byn var både hon och jag nöjd.

Nu ikväll blir det ännu mer införskaffande av julklappar på nätet. Bland annat kommer jag att besöka Ad libris och Gemenskap Grön.

Vad har ni gjort idag och hur ska kvällen spenderas?

söndag 6 december 2009

Julbak del 3 - Brysselkex

En till vacker låda som jag fyndat på auktion.

Ikväll bakade jag världens enklaste kaka, Brysselkex. (En form av mördegskaka)

ca. 50 st
1 dl socker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Strösocker + lite karamellfärg om man vill.

Blanda ihop alla ingredienser till en fast, smidig deg. Dela degen i två och rulla ut dem till rullar med ca. 4 cm i diameter. Häll ut lite strösocker på en skärbräda av plast (blanda eventuellt ut sockret med några droppar karamellfärg). Rulla sedan de två rullarna i sockret. Låt rullarna ligga i kylskåp en stund och skär dem sedan i skivor som man lägger på plåtar med bakplåtspapper. 175 grader i ca. 10 minuter. Supergoda!

Julbak del 1 - Choklad muffins med kladdkakefeeling

Julbak del 2 - Dinkelkakor

Årets första julkort har kommit

Åh vad mysigt. Nu börjar de komma. Hoppas att det dimper ner fler. Man blir så glad av julkort. Har ni fått något än?

Julklappsverksta'n i Resele


Här har nissarna varit flitiga idag. Flera julklappar och även födelsedagspresenter har slagits in. Jag brukar återanvända papper som suttit på tidigare klappar. Både ekonomiskt och miljövänligt.

Ytterligare tips på vad man kan slå in presenter/julklappar i:

  • Spännande små stuvbitar av tyg kan bli jättefina omslag på presenter med ett fint snöre eller vacker spets knutet runt.
  • Tidningspapper kan bli jättekul som inslagspapper. Svart/vitt papper med färgat snöre t.ex. eller papper från en serietidning, då behövs det inte ens något snöre.
Det är endast fantasin som sätter gränser. Har ni andra förslag på hur man kan "pimpa" upp julklapparna???
Related Posts with Thumbnails