lördag 16 januari 2010

Gårdagens middagsdryck

Det är mysigt att ha något bubbligt att dricka till middagen.

Vanlig läsk är ju inte särskilt kul med alla färgämnen och diverse andra onödiga kemiska tillsatser. Sockerdricka brukar vara rätt ok. Inga färgämnen i alla fall.

Igår blandade jag sockerdricka med KRAV-märkt lingondricka och fick fram ett härligt rött bubbel som jag serverade i karaff.

Satte piff på fredagsmiddagen som bestod av hemgjord pizza med lök och avokado på. Mums är ordet!!

Förläng användningstiden på barnkläder!


Bild lånad här.

Om man vill vara miljövänlig vad gäller kläder till bebisen eller barnet finns det många olika sätt som är extremt enkla. Att inte köpa så mycket nytt är rätt enkelt om man gör på rätt sätt.

På bilden ovan ser ni bodyförlängare (Onetex har fina och prisvärda). Att använda de kläder man har istället för att köpa nya är väldigt miljövänligt. Ofta kan det vara så att, speciellt kortärmade bodies, går att använda mycket längre om man använder sig av en förlängare.

Byxor som blivit förkorta blir superfina med en påsydd mudd (Gärna lång så man kan vika den) längst ned i en lämplig färg. På ett par mörka flickjeans kan t.ex. chock-rosa mudd bli jättebra. Jag har både brun och svart mudd hemma just för såna tillfällen.

Om det blivit fläckar på kläder ska man definitivt inte kasta bort dem. Om det gäller en body eller tröja kan man t.ex. matcha med en fin t-shirt utanpå och om fläcken sitter på en ärm kan man prova att färga. Vissa fläckar syns även om man färgat men en del "försvinner".
Att annars brodera t.ex. barnets namn på bodyn eller fästa något märke kan också funka. På bodyn under har jag broderat med kedjestygn.

Har ni några bra förslag på hur man kan förlänga livstiden på barnkläder?

Would you like an organic taco?




Bilder lånade här.
Nu är helgmyset räddat!

Vi upptäckte för ett tag sedan att Santa Maria kommit med ekologiska taco-produkter. (Vi är precis som många andra i detta land, vi gillar tacos!)

De har Organic tortillas, taco-chips, taco-sås och även taco-krydda. =)

Coops märke Änglamark har också ekologiska taco-produkter i sitt sortiment, åtminstone taco-chips i alla fall.

torsdag 14 januari 2010

Underbara vinterlördag

För första gången på ca en månad ligger min lille son och sover i sin vagn ute. Det är -5 grader och förhoppningsvis kommer en joggingtur med Greta att hinnas med innan middag.

Har precis haft besök av en vän och hennes lilla tjej. Superkul!! Fika och en massa trevligt prat. Wilhelm tyckte att det var väldigt kul med en kompis som man kunde pilla lite på. (Han gillar helst håret på andra barn, undrar om det beror på att han inte har så mycket själv.)

Jag bjöd på smulpaj som jag lagat av bland annat äppelkompott från i höstas (som jag frusit in) samt jordnötskakor som jag bakade imorse.

Det behövs definitivt en joggingtur efter det här fikat!

Ett halvt dygn på jobbet

Idag hade vi arbetsplatsträff efter jobbet så jag kom hem strax efter 19.30. Då hade jag befunnit mig på mitt arbete i tolv timmar. *puh* Min lilla älskling låg och sov så idag har jag inte träffat honom alls. =(

Det smärtar lite att jag inte hann prata med honom eller pussa på honom idag men imorgon har jag öppning igen så då slutar jag tidigt och får leka och kramas mycket hela eftermiddagen.

Annars så går det bra att jobba och dagarna bara rinner förbi. Som alltid har man 1000 saker man vill hinna men inte tillräckligt med tid. Eller som alla chefer brukar säga, "Tid har vi gått om, det beror bara på hur man prioriterar".

Hur har er vecka varit hittills? Något kul som hänt?

Bananas


Bild lånad här.

Visste ni att konventionella bananplantager besprutas upp till 60 gånger per år vilket får negativa följder både för flora och fauna samt de människor som kommer i kontakt med de besprutade plantorna.

Tänk om vi alla skulle köpa ekologiska bananer när vi handlar istället!

Oförstående skoförsäljare...

Idag hade vi en sådan där skoförsäljare på jobbet. Ni vet en sån som säljer extremt dyra skor som inte är särskilt snygga.

Jag frågade honom om några av skorna var ekologiska eller om det fanns någon sko som var tillverkad i återvunnet- eller miljövänligt material. Han blev superbesvärad och hävde ur sig något om att: "Nu blev det alldeles för miljövänligt." Jag svarade med : "Det kan aldrig bli för miljövänligt!!!". *morr* Sedan viftade jag med mina second hand inköpta Ecco-sandaler och påpekade deras förträfflighet. ;)

Jag kräver inte att andra människor ska tänka och leva som jag (även om det vore väldigt bra för moder jord) men däremot så vill jag ha en acceptans och respekt för det jag tycker och tänker. Många brukar skämta om mitt miljöengagemang och det gör mig HELIGT förbannad. Jag ser otroligt seriöst på det val jag gjort i fråga om att leva miljövänligt. Därför önskar jag att människor kunde ha lite mer förståelse för att det INTE är roligt när det skämtas och pikas om mitt sätt att leva. Att alltid behöva försvara de val man gör är irriterande. Jag är stolt över att jag kommit dit jag är och jag hoppas att fler med mig ska vilja leva mer miljövänligt!

Behöver jag tillägga att jag inte handlade av skoförsäljaren?!

onsdag 13 januari 2010

Äta efter säsong - Miljövänligt

Att handla och äta frukt och grönsaker som inte är "i säsong" är inte särskilt miljövänligt. Grönsakerna måste färdas lång väg och dessutom används mycket energi i form av uppvärmning av växthus och liknande för att kunna driva upp dem.

I boken "Skönt & Grönt barnaliv" av Karolina Pihlo finns en fin guide för vilka grönsaker och frukter man bör satsa på under vilken säsong. Den boken är väldigt läsvärd vad gäller annat också.

Pihlo rekommenderar dessa frukter och grönsaker under vintern:

-Citrusfrukter
-Banan
-Grönkål
-Rödkål
-Vitkål
-Selleri
-Kiwi
-Lök
-Morötter
-Potatis
-Rödbetor
-Päron
-Äpplen

Självklart är det bästa att man dessutom väljer ekologiskt, närodlat och svenskt, för att på det viset få minsta möjliga miljöpåverkan.

God och enkel sallad får man av att skära vitkål med osthyvel, blanda med örtsalt och turkisk yoghurt. Smakar mumma till bland annat hemgjord pizza!

tisdag 12 januari 2010

Oekologiska hudprodukter

Jag har tidigare (här) gjort ett inlägg om det dåliga innehållet i bland annat produkter avsedda för babyns hudvård. Nu kan jag inte låta bli att göra ett till.

Idag när jag var och handlade mat så passade jag på att kika lite på alla produkter avsedda för små, mjuka babykinder och rumpor. Det är en sån massa skit i många av produkterna som säljs i vanliga mataffärer så det är inte långt ifrån att jag skulle vilja be butikerna bojkotta dessa produkter.

De ingredienser som jag främst reagerar mot är dessa: Vaseline, Petrolatum, Paraffine Oil även kallad Paraffinum Liquidum. Som jag skrivit i det tidigare inlägget så härstammar dessa från Bergolja, alltså samma bas som asfalt, bensin, fotogen, etc.

De produkter som jag såg idag var Barnängens barnolja, Natusans barnolja samt Barnängens zinkkräm och hudkräm som allesammans innehöll ovannämnda "skit".

Jag skulle önska att alla konsumenter var medvetna om detta så att de kunde göra ett aktivt val. För jag kan inte tänka mig att någon skulle vilja bada sin baby eller smörja in sin baby med dessa produkter om de visste vad de innehöll. Jag vill i alla fall inte det!!

Ni kan köpa ekologisk hudvård hos bland annat Greenmama, Hildur, Ekohygien och Ecologia

Vad hade jag gemensamt med 38 andra svenskar år 2009?


Bild lånad här.
Jag insjuknade i sorkfeber.

I slutet av maj blev jag dålig vilket innebar att jag hade hög feber (ca. 40 grader) och ont i kroppen. Jag låg sjuk hemma i något dygn men tillslut höll det inte och vi åkte in till akuten. När vi kom dit var jag så nåk (dålig på norrländska) att jag inte kunde sitta och vänta i väntrummet utan fick ligga i ett undersökningsrum.

Jag låg inlagd på sjukhuset med feber och nedsatt njurfunktion i 4-5 dagar och sedan var jag pigg igen. Det finns de som blir superdåliga och inte sig lika på flera månader så jag hade enorm tur.

Sorkfeber kan man få om man befunnit sig i uthus, sommarstugor eller liknande och andats in en del damm. Där sorkar kan ha funnits finns också en viss risk för sorkfeber.

Men som sagt, vi var 39 stycken svenskar som insjuknade i fjol så risken är inte så jättestor. Och det är bra tur!

måndag 11 januari 2010

Godaste pajskalet!

Igår åt vi skink- och broccolipaj till middag. Jag brukar använda mig av samma recept på pajskal varje gång jag gör paj och sedan varierar jag innehållet. Att ha förvälld mangold i är väldigt gott men broccoli och skinka är också mums.

1 dl grahamsmjöl (eko)
1,5 dl vetemjöl (eko)
60 g smör skuret i småbitar (eko)
0,5 dl kesella (jag har använt turkisk yoghurt någon gång och det går också bra).
1 ägg (eko)

sesamfrön

Blanda alla ingredienserna till en smidig deg. Ställ kallt en stund (Går att förbereda dagen innan och ställa i kylen med plast över). Tryck ut degen i en rund, smörad pajform (ca 30 cm i diameter). Häll på sesamfrön och tryck fast dem i degen. Nagga med en gaffel och in i ugnen att förgräddas i 175 grader ca. 10 minuter.

Sedan kan man fylla med vad man vill och som pricken över i:et brukar jag vispa ihop
2 ägg
1,5 dl mjölk
och en krossad vitlöksklyfta

som jag sedan häller över fyllningen. Man kan öka på äggstanningen något om det är så att man har en pajform med höga kanter. Några drag med svartpepparkvarnen och sedan in i ugnen 175 grader ca. 30 minuter.

Smaklig måltid!!

Glada måndagen =o)

Härlig dag på jobbet idag. Glada barn och glada föräldrar. Då blir man glad själv också.
Det är kul att vara tillbaka!

Nu ikväll blev det en joggingtur med Greta. -17 grader men det kändes ljummet i luften. Efter så här lång tid med jätte kallt ute så har man blivit skadad...
Pannlampa enda ljuskällan förutom de miljontals med stjärnor jag kunde beskåda ikväll. Stjärnorna syns helt klart bäst här ute på landet.

Det fattas bara norrsken nu så är vinterns checklista komplett!

Imorgon måste jag vara uppe med tuppen för att öppna vår förskola klockan 6. Jag har dock turen att jag då får sluta tidigt. Så imorgon blir det en liten vända på stan också för att handla mat. Måste fylla på eko-kylen och eko-skafferiet.

söndag 10 januari 2010

Jobbvecka igen!

Jag ska erkänna att lite söndags-ångest har jag. Ni vet den där känslan att man helst vill att det ska vara fredagkväll istället så man får fortsätta med mysandet.

Den här helgen har bara bestått av mys. Kompisar som fikat hos oss, vi som fikat hos kompisar, sparktur med hunden, lek med sonen, matlagning osv.

Hur har er helg varit??

Du har chansen att rädda liv!!

Bild lånad här.
Ekolog, humanist, biolog, etnolog. You name it och jag anser mig vara lite av alltihop. I min konsumtion så försöker jag att handla ekologiskt och gärna rättvisemärkt om det finns som alternativ. Återvinning är något som jag förordar skarpt både i form av källsortering av sopor men även att skapa något nytt av något gammalt.

Det är där som det här med kroppen kommer in. Jag är relativt frisk förutom förkylningar och diverse andra småsaker. Många människor på denna jord är inte det. Därför väljer jag att dels ge blod men jag har även skrivit upp mig i donationsregistret. Visst det är möjligt att många tycker att det känns otäckt att diskutera organdonation men det tycker inte jag. Det är en naturlig del av livet och fler måste våga ta ställning!

Jag har haft ett uppehåll i min blodgivning under graviditeten och även ett år efter pga amningen men nu ska jag komma igång igen. Den dagen som jag hamnar i en olycka så vill jag att det ska finnas blod så det räcker till mig. Därför anser jag det vara självklart att jag ger blod själv. På många blodcentraler i landet finns det ofta för lite blod på lager och så ska det inte behöva vara. På Geblod.nu kan man anmäla sig och även finna mer information kring blodgivning.

Organdonation ser jag också som helt självklart. Vad ska jag med mina organ till när jag är död?! Och återigen, om jag hamnar i en situation där jag behöver ett nytt organ så hoppas jag att det finns. Hos Donationsrådet kan man hitta mer information om organdonation samt även anmäla sig till Donationsregistret.

Jag vill hylla livet och därför har jag gjort dessa val. Om jag kan hjälpa någon som är sjuk så vill jag göra det. För jag hoppas att det finns dem som skulle göra det för mig!
Related Posts with Thumbnails