onsdag 13 januari 2010

Äta efter säsong - Miljövänligt

Att handla och äta frukt och grönsaker som inte är "i säsong" är inte särskilt miljövänligt. Grönsakerna måste färdas lång väg och dessutom används mycket energi i form av uppvärmning av växthus och liknande för att kunna driva upp dem.

I boken "Skönt & Grönt barnaliv" av Karolina Pihlo finns en fin guide för vilka grönsaker och frukter man bör satsa på under vilken säsong. Den boken är väldigt läsvärd vad gäller annat också.

Pihlo rekommenderar dessa frukter och grönsaker under vintern:

-Citrusfrukter
-Banan
-Grönkål
-Rödkål
-Vitkål
-Selleri
-Kiwi
-Lök
-Morötter
-Potatis
-Rödbetor
-Päron
-Äpplen

Självklart är det bästa att man dessutom väljer ekologiskt, närodlat och svenskt, för att på det viset få minsta möjliga miljöpåverkan.

God och enkel sallad får man av att skära vitkål med osthyvel, blanda med örtsalt och turkisk yoghurt. Smakar mumma till bland annat hemgjord pizza!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails