lördag 10 april 2010

Fyll på bläck hos Mc Bläck


Idag har jag fyllt på toner till min skrivare. Enkelt, billigt och miljövänligt med tanke på återanvändningen. Antingen besöker ni Mc Bläck inne i Sollefteå på gågatan eller så kikar ni in på deras hemsida www.mcblack.se

Några av dagens fynd


Rekord i Loppisbesök nästan idag. 5 st och jag köpte något på varje ställe. Ovan ser ni får solglasögon till lilleman för 5 kr, vattenflaska i metall också till Wilhelm, 10 kr och en söt lotus ljuslykta för 10 kr. Hur har er lördag varit?

Soligt i Resele


Underbart med sol så här sent. :)

fredag 9 april 2010

Nygjorda cerat


Härom veckan köpte jag bivax av en bekant som är biodlare. Jag har nu på morgonen smält bivaxet i vattenbad och sedan blandat med olivolja. Ca. 1 del vax på 4 delar olja. Nu är blandningen hälld på tre gamla cerat-hylsor som jag återanvänder och ställda att stelna. Spännande!

Morgonfix


Wilhelm i Second hand outfit tittar i en pekbok som jag hade när jag var liten.

torsdag 8 april 2010

Emelies-eko över Resele!

Bild lånad här.

I Resele har vi en tidning som heter Resele-Nytt. Jag har där påbörjat en serie med "småartiklar" som går under samlingsnamnet: Emelies-eko. Precis som det låter är tanken att jag ska dela med mig av information, inspiration, tips och idéer för hur man kan leva miljövänligt. Förhoppningen är också att detta ska nå personer som inte läser bloggen. Personer som kanske står på ruta ett vad gäller miljövänligt liv och leverne.

Tänkte dela med mig av den första artikeln som fanns med i Resele-Nytts april nummer. Håll till godo!

Med fokus på mat och klimat

Lördag den 30 januari befann jag mig på Mat- och Klimatmässan ”Klimattugget” på Österåsen. Fokus låg på kloka matval. Eftersom jag har ett stort intresse för ekologiskt liv och leverne kändes det otroligt intressant att få veta mer om just förhållandet Mat och Klimat.

Dels fanns en hel del ätbart att inhandla av lokala producenter bl.a. Ramneå Ägg från Edsele, Tara Naturprodukter från Junsele, Röåns tunnbröd mfl. Det är ju konstaterat att mycket av matens miljöpåverkan sker genom de långa transporter som maten gör. Lokalproducerat är alltså klimat-smart!

På Klimattugget fanns det även en utställning att titta på samt några olika föreläsningar att lyssna på. Under en timme föreläste miljöforskaren Andreas Gyllenhammar, från Östersund, om klimatet. Hur vi människor påverkas men även hur vi påverkar klimatförändringarna.

Klimatförändringarna är, enligt Gyllenhammar, en svår och obekväm fråga eftersom det handlar om vår livsstil och våra val. Många människor tycker att det handlar om stora uppoffringar som de inte är villiga att göra och då är det klart att det blir svårt att stoppa klimatförändringarna. Det Gyllenhammar dock har kommit fram till efter många år av forskning är att klimatförändringarna är något som påskyndas av oss människor och vårt sätt att leva. De siffror han presenterade kunde visa på en enorm ökning av klimatförändringarnas takt i och med industrialismens intåg.

De råd han hade angående att äta miljövänligt och klimatsmart kan sammanfattas på följande sätt:

-Ät mer vegetariskt. Kött är helt klart ett sämre val beroende på att djur alstrar mycket mer växthusgas än växter gör. När man äter kött, kan man i första hand välja viltkött vars foder inte behövt odlas vilket också är mera miljövänligt.

-Ät lokalproducerat. Ju kortare transportväg maten har tagit desto mindre koldioxidutsläpp och desto mer miljövänligt.

-Ät KRAV-märkt och ekologiskt. Sådan mat är inte besprutad och man har heller inte använt konstgödsel. Det är även konstaterat att sådan mat innehåller mer och bättre näringsämnen än ”vanlig” konventionell mat.

-Ät upp den mat du handlat hem. Släng inte, utan ät upp rester eller laga nytt av resterna. Mer än 20 % av all mat som vi bär hem från butikerna slängs. Det är otroligt miljö-ovänligt.

-Ät säsongsbetonat. Att t.ex. köpa hem färsk sparris i november eller citrusfrukter i juli är inte miljövänligt eftersom det krävts så mycket mer för att odla dem under fel säsong. I södra Europa värms växthusen upp på vintern för att man ska kunna odla fram vissa grönsaker. Värmen kommer bland annat från olja, gas och kol.

På det hela taget kan man säga att det finns många länkar mellan Mat och Klimat. Det är inte svårt att äta ”miljövänligt” det gäller bara att man bestämmer sig!


Vattenlek i badrummet

Slutade mitt jobb vid 17 tiden och har, efter att middagen inmundigats, spenderat min kväll tillsammans med min lilleman.

Vi parkerade oss i badrummet medan Jonas (pappan i familjen) fick ta hand om disken. Väl i badrummet fyllde jag två bunkar med vatten. Varmt (lagom varmt) i den ena och kallt (inte för kallt) i den andra. Sedan åkte kläderna av och Wilhelm fick leka, plaska, experimentera, förundras och njuta av de olika känslor som kallt respektive varmt vatten ger. Wilhelm är 1 år och 4 månader ungefär och för honom räcker det med två bunkar fyllda med vatten.

Upptäckarlustan är enorm. Om man känner först i det varma hur känns det kalla sen då?! Hur känns det om jag stoppar foten i bunken?! Hur känns det om jag häller allt vatten över mig?!

Eftersom vi inte har ett badkar är sån här vattenlek värdefull. Wilhelm lär sig mycket och har samtidigt roligt.

onsdag 7 april 2010

Bokbad



På mitt härliga nya jobb finns ett alldeles förträffligt bibliotek som jag besökt på min lunch idag. Bibliotek är något som är otroligt underskattat och väldigt miljövänligt. Varje bok läses ju (förhoppningsvis) av en mängd människor vilket innebär att man inte måste trycka lika många böcker som om alla skulle köpt en bok var.

Som ni ser på bilden (återigen upp och ner, ledsen) är det en drös med barnböcker som fått följa med hem och idag har vi "bokbadat" jag och Wilhelm. Vi läste tre böcker på en gång när jag kom hem. Sedan läste vi två till efter mellanmålet och ytterligare en samtidigt som vi klädde på oss för att gå ut och leka.

Som avslutning på dagen läste vi en sista "bibblan-bok" innan läggdags.
Kvällens lässtund avslutades med en bok här hemifrån som är välkänd och trygg för Wilhelm.

Vad gäller barn och böcker finns det ingen gräns för hur många böcker som är för mycket eller för många. Man märker på barnet om den tycker om det, lyssnar, tittar på bilderna etc. Om det inte funkar bra så provar man en annan gång. Förslagsvis kanske när barnet är mätt i magen och lite småtrött. Vi har läst för Wilhelm sedan han låg i magen i princip och därför är han en "bokslukare" av stora mått nu. Det är inga problem att läsa sådär en tre-fyra böcker i rad nu.
Han visar oss att han vill läsa också genom att peka på böckerna.

Fantasins värld är öppen för alla oavsett ålder!!

måndag 5 april 2010

Ny på Nyckelpigan.

Imorgon arbetar jag min första dag på min nya arbetsplats, förskolan Nyckelpigan här i Resele. Känns jättekul och spännande!

Så därför blir det tidig kväll så jag är utvilad och på G inför morgondagen.

Ha en härlig dag imorgon allihopa.

Min mors dotter!

Jag är väldigt lik min mamma. Nu menar jag inte i första hand utseendemässigt, även om vi säkert är lika på många sätt där med, utan hur vi tänker och tycker.

I går kväll under vårt kortspelande började vi prata om det här med ekologisk mat, tillsatser etc etc och jag upptäckte att hon insett och funderat över precis samma sak som jag. Ska försöka att förklara:

Tidigare, innan ekologisk mat, KRAV-märkt osv var vanligt så trodde man ju att maten man köpte och åt var helt ok och att företagen inte på något sätt är ute efter att lura en eller få en att köpa mat som egentligen inte är bra för mig eller miljön. Men nu, när ekologisk mat har blivit så vedertaget, när i princip nästan allt finns som ekologiskt alternativ, så dyker ju frågan upp: Vad exakt är det i den mat som inte är ekologisk eller KRAV-märkt? Hur bra är den maten egentligen? För dig som människa, för miljön, för de människor som odlat/producerat varan i produktens begynnelse? Jag vet att jag skrivit det förut men det finns så mycket (ursäkta ordvalet) skit ute i våra butiker som vi köper och lägger på tallrikarna. KRAV-märkt mat synas av en oberoende organisation men som min käre far påtalade igår så finns det ju inget märke eller något certifikat på "vanlig, konventionell" mat för att visa att den är ok och kontrollerad.

Det är så många konsumenter som inte tänker på det och är omedvetna om det men det absolut värsta är att företagen är medvetna om det men inte bryr sig.

Jag har funderat mycket kring detta, min mamma har också gjort det, har du funderat och vad har du i så fall tänkt? Jag är nyfiken att höra fler röster om ämnet.

Till sist; gör ett aktivt och medvetet val, handla ekologiskt och KRAV-märkt!

Härliga helg!

De sista timmarna av denna härliga helg har inletts.

Under helgen har följande pågått:
- Skidåkning ena dagen i lagom takt tillsammans med Wilhelm, Jonas, Greta och Wilhelms mormor och morfar och igår i "racer" fart mol allena i skidspåret.
- Promenader i solen med Jonas, Greta och Wilhelm sittandes i en vinröd Emmaljunga från -83.
- Kortspel under gårdag-kvällen ätandes ekologiska snacks i skenet av några tända ljus. Jag är inte så bra på kortspel. Min bror och min far är mycket bättre. För att inte tala om min mor och min Jonas. Kortspel för mig är avkoppling och fniss inte en massa strategi och taktik. Men med tanke på vad jag presterade igår kanske jag måste tänka om.
- Ätande av väldigt mycket god mat i olika varianter.

Vad har ni gjort i helgen?
Related Posts with Thumbnails