torsdag 8 april 2010

Emelies-eko över Resele!

Bild lånad här.

I Resele har vi en tidning som heter Resele-Nytt. Jag har där påbörjat en serie med "småartiklar" som går under samlingsnamnet: Emelies-eko. Precis som det låter är tanken att jag ska dela med mig av information, inspiration, tips och idéer för hur man kan leva miljövänligt. Förhoppningen är också att detta ska nå personer som inte läser bloggen. Personer som kanske står på ruta ett vad gäller miljövänligt liv och leverne.

Tänkte dela med mig av den första artikeln som fanns med i Resele-Nytts april nummer. Håll till godo!

Med fokus på mat och klimat

Lördag den 30 januari befann jag mig på Mat- och Klimatmässan ”Klimattugget” på Österåsen. Fokus låg på kloka matval. Eftersom jag har ett stort intresse för ekologiskt liv och leverne kändes det otroligt intressant att få veta mer om just förhållandet Mat och Klimat.

Dels fanns en hel del ätbart att inhandla av lokala producenter bl.a. Ramneå Ägg från Edsele, Tara Naturprodukter från Junsele, Röåns tunnbröd mfl. Det är ju konstaterat att mycket av matens miljöpåverkan sker genom de långa transporter som maten gör. Lokalproducerat är alltså klimat-smart!

På Klimattugget fanns det även en utställning att titta på samt några olika föreläsningar att lyssna på. Under en timme föreläste miljöforskaren Andreas Gyllenhammar, från Östersund, om klimatet. Hur vi människor påverkas men även hur vi påverkar klimatförändringarna.

Klimatförändringarna är, enligt Gyllenhammar, en svår och obekväm fråga eftersom det handlar om vår livsstil och våra val. Många människor tycker att det handlar om stora uppoffringar som de inte är villiga att göra och då är det klart att det blir svårt att stoppa klimatförändringarna. Det Gyllenhammar dock har kommit fram till efter många år av forskning är att klimatförändringarna är något som påskyndas av oss människor och vårt sätt att leva. De siffror han presenterade kunde visa på en enorm ökning av klimatförändringarnas takt i och med industrialismens intåg.

De råd han hade angående att äta miljövänligt och klimatsmart kan sammanfattas på följande sätt:

-Ät mer vegetariskt. Kött är helt klart ett sämre val beroende på att djur alstrar mycket mer växthusgas än växter gör. När man äter kött, kan man i första hand välja viltkött vars foder inte behövt odlas vilket också är mera miljövänligt.

-Ät lokalproducerat. Ju kortare transportväg maten har tagit desto mindre koldioxidutsläpp och desto mer miljövänligt.

-Ät KRAV-märkt och ekologiskt. Sådan mat är inte besprutad och man har heller inte använt konstgödsel. Det är även konstaterat att sådan mat innehåller mer och bättre näringsämnen än ”vanlig” konventionell mat.

-Ät upp den mat du handlat hem. Släng inte, utan ät upp rester eller laga nytt av resterna. Mer än 20 % av all mat som vi bär hem från butikerna slängs. Det är otroligt miljö-ovänligt.

-Ät säsongsbetonat. Att t.ex. köpa hem färsk sparris i november eller citrusfrukter i juli är inte miljövänligt eftersom det krävts så mycket mer för att odla dem under fel säsong. I södra Europa värms växthusen upp på vintern för att man ska kunna odla fram vissa grönsaker. Värmen kommer bland annat från olja, gas och kol.

På det hela taget kan man säga att det finns många länkar mellan Mat och Klimat. Det är inte svårt att äta ”miljövänligt” det gäller bara att man bestämmer sig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails