fredag 9 oktober 2009

Second hand med bakbundna armar

Bild lånad här.

Idag for jag, Wilhelm och Greta till Näsåker för att hämta Rekolådan på biståndsbutiken där. Man går in, tittar, tittar lite till. Hittar en höstjacka som skulle passa åt Wilhelm (Han har ingen). Men vad upptäcker man, jo, inga kontanter, över huvudtaget. Efter en stunds mutter och diverse haranger så kom jag fram till slutsatsen att jag helt enkelt fick åka hem med min rekolåda men utan en höstjacka, utan något annat alls. Så himla typiskt!!!

Jag hade kunnat åkt till Konsum och tagit ut pengar men det kändes alldeles för jobbigt..

Rekolådan den här gången är för övrigt alldeles gudomlig. Det doftade i bilen på vägen hem så jag blev hungrig. Detta fanns i:
- 6 pack eko-ägg
-2 vitlökar
-en gul lök
-En påse potatis
-Morötter
-Fänkål
-Broccoli
-Timjan
-Persilja
-Spetskål

Någon som har ett gott recept som passar till någon av dessa råvaror?

Veckans boktips!



Just nu läser jag Per-Anders Fogelströms romansvit "Mina drömmars stad" om Stockholm under slutet av 1800-talet och början på 1900. Jag tycker att den är väldigt bra och jag kan tänka mig att en person som bor i Stockholm eller kommer därifrån uppskattar böckerna ännu mer med tanke på platser och ställen man känner igen. Jag är ju själv inte så jätte hemma med alla stadsdelar och ställen i hufvudstaden men det är intressant läsning ändå.

Wilhelms favoriter för närvarande är "Lalo trummar" samt "Knacka på!". Smakprov på dessa böcker hittar ni här och här.

Vi försöker att läsa mycket för Wilhelm, både på kvällen innan sovning men även under andra tillfällen under dagen. Det märks att han tycker om det men eftersom koncentrationen endast är på topp korta stunder i taget så läser vi bara någon bok åt gången eller samma bok två gånger i rad. För små barn (stora barn och vuxna också) så är igenkänningsfaktorn viktig.

Har ni läst någon bra bok som ni kan tipsa om?!

torsdag 8 oktober 2009

Svart bälte i second hand!

Imorgon ska jag och Wilhelm åka till Näsåker och hämta nästa Rekolåda. Vi hämtar den på Biståndsbutiken "Bidraget". Det finns en liten fara med att åka dit. Jag har en tendens att vilja kika, prova och köpa saker. De har sååå mycket fint! Kläder och skor för både barn, dam och herr + lite ätbara ekologiska saker, teer och annat mys.
Vi får se hur svag karaktären är imorgon, om jag kan gå dit med lilleman och hämta rekolådan endast eller om jag råkar in på något sidospår.

Det har nästan blivit en sport för mig det här med second hand. "Hitta det bästa fyndet" kan man kalla den sporten. Det finns ju bara fördelar med att handla second hand.
  • Grejorna är betydligt billigare än vad de skulle varit nya.
  • Många kläder är mjukare och "intvättade" vilket jag gillar bättre än "ny" känslan som vissa kläder har. Det känns kemikalie-aktigt.
  • Man får ofta vara ensam om grejen man köper, åtminstone finns den i begränsad upplaga.
I första hand så handlar jag second hand och hittar jag inte det jag söker köper jag det nytt men då helst ekologiskt.

Konsumtion är ett av mina favorit diskussionsämnen och jag ska egentligen inte börja skriva om det. Jag är dock av uppfattningen att vi handlar på TOK för mycket grejor som vi varken behöver eller mår bättre av. För att spara jordens resurser så krävs det att vi minskar ner på konsumtionen ordentligt och då gäller det först och främst vi i väst-världen. Vi kan omöjligt förvägra de som bor i utvecklingsländerna något med tanke på hur vi själva lever.

Om man ska handla, handla second hand, men helst av allt, tänk igenom om man verkligen behöver grejen överhuvudtaget.

Tack för idag. Vi skrivs mer imorgon...

Hösteldar och kretslopp

Idag har vi dragit ris och eldat en del. På vår gård har Jonas röjt fram betesmark där det för tillfället betar ett antal kvigor och oxar (som tillhör Jonas mamma och pappa) samt två hästar, Poppe och Forina (inte våra dock).Efter röjningen så har det legat en hel del ris kvar. Det är så otroligt viktigt att man inte låter alla gamla betesmarker i Sverige växa igen, håll landskapen öppna!!

Idag är en perfekt utomhusdag, solen skiner, det blåser inte alltför mycket osv..

Lunchen i dag bestod av rester från gårdagens middag. Jag har ju skrivit lite grand om hur vi gör med rester. I princip all mat äts upp i vårt hus. Man kan alltid komponera ihop en annan maträtt om man har något över. Om det mot all förmodan skulle bli något som inte äts upp av oss hamnar det ofta i en liten hundmage eller i vår kompost(oftast beror det på att jag stoppat resterna i en burk i kylen som jag sedan glömmer bort. Burkar i kylen är rätt överrepresenterat hos oss.)

Komposten jag har är en varmkompost dvs, den består av två lager med en luftspalt emellan. Den fungerar jättebra och det blir kanonfin svart "mylla" som jag hittills använt i rabatter, vid jordgubbarna och hallonhäcken samt i blomkrukor. Jag har inget trädgårdland men ett nedmonterat växthus finns i ett av våra uthus. Det har jag fått av en bekant till Jonas och det ska definitivt sättas upp och användas framöver.

I komposten lägger jag i princip allt, frukt/grönsaksskal, löv, rivna toa/hushållspappersrullar och äggkartonger, hushållspapper, gamla blommor, trädgårdsrens etc. Dock inte maskrosor eller tistlar eftersom jag fått för mig att deras frön överlever allt. Utan komposten skulle vi ha betydligt mera sopor. När jag skaffar mig ett trädgårdsland måste jag nog skaffa en kompost till. Vill helst inte lägga kompost av fruktskal som kan vara besprutade på saker vi ska äta. På blommor går det däremot fint.

Har ni någon kompost? Vad lägger ni i den?

Läst i tidningen

Imorse läste jag att det har skickats in en motion (till riksdagen) om att föräldrar som använder tygblöjor till sina barn borde få subventioner. Det tycker jag är en jättebra idé.

Vi använder inte tygblöjor till Wilhelm men jag tycker att alla som gör något för att förbättra miljön borde uppmuntras!

Heja alla ni som använder tygblöjor.

onsdag 7 oktober 2009

Skogens skafferi

Visst är det underbart att vi kan hämta så mycket mat ur en källa som är helt gratis, ekologisk och naturlig?! Jag älskar att plocka bär och upplever att det är en otrolig glädje att ha mycket bär i frysen så man över vintern kan plocka fram och koka saft, sylt, lägga i pajer och kakor. Det känns så mycket nyttigare och naturligare än den sylt/saft man köper i butiken. Man styr helt själv hur mycket socker man vill ha och konserveringsmedel behöver man ju inte alls!

I år har det inte blivit så väldigt mycket bärplockning i skogen pga vår lilla knodd. Lite blåbär, hallon och lingon men inga hjortron. Har dock hört ryktesvägen att det varit ett dåligt "hjortron-år".

Som tur är har vi vinbärsbuskar i trädgården så både svarta, röda och vita vinbär finns representerade i vår frys. Jordgubbar plockar jag på ekologisk självplock i Åsmon, hos Petter och Mari. De har världens godaste gubbar...

Äpplen har vi fått av Jonas farbror och faster så vi har dels ätit en massa god kräm och resten har jag kokat tillsammans med kanel och socker och sedan frusit in. Bara att plocka fram och använda i paj och kakor direkt.

Sedan har vi ju allas våra favoritgrannar, S och B som vi fått plocka vinbär och krusbär hos. Av dem har vi också fått mangold som vi förvällt och fryst in, västeråsgurka som jag lagt i lag och idag fick vi trattkantareller som de plockat.

Det finns inget bättre än att ha frysen full med nyttiga, vitaminbomber som bara väntar på att få ätas!

Brukar ni plocka bär? vilka sorter och vad gör ni med dem?

Godaste såsen till fisk

Vi har ätit Lax till middag och den här såsen är bland det godaste jag vet till just Lax:
Jag höftar i princip alltid vad gäller mängd.

-Turkisk yoghurt/Créme Fraîche (Det finns ekologiska alternativ av båda)
-En purjolök hackad i ringar (Min kom från Rekolådan)
-Ett knippe dill, som man klipper i lagom stora bitar. (Också från rekolådan)
-En burk (100g) röd stenbitsrom.

Blanda, och njut!!!!

Höstväxter och gamla grejor

Bild lånad här.

Idag har varit en händelserik dag. Vi (Jonas, Wilhelm och jag) har besökt stan för att göra diverse ärenden. Bland annat så inhandlade jag lite höstväxter att ha på min förstukvist. Ljung, alunrot och Prydnadskål har nu hamnat i diverse kärl. En gammal zink-hink, en vit kruka jag haft sedan tidigare samt ett trä-tråg som funnits här på gården sedan innan vi kom hit.

En fördel för vår del vad det gäller att flytta till det här huset var att mycket möbler och gamla grejor ingick. Det säger inte en "Wabi Sabian", som jag, Nej tack till!! Ibland går jag bara runt och kikar på de saker som vi än så länge inte använt men som jag gör upp storslagna planer för. Bland annat finns en helt underbar pinnsoffa på övervåningen i vår Bryggstuga. Jag SKA hitta ett ställe där den ryms, har bara inte kommit på stället än.

Inne i vårt kök finns en av mina favoritmöbler här i huset, ett jättefint skåp/skänk i en gammaldags mintgrön färg. Den är helt klart min lilla pärla. Ska ta ett foto på skåpet så ni får se. Färgen är väldigt avskavd precis där man öppnar och stänger. Det finns heller inget vanligt handtag utan en gammal trådrulle i trä har spikats fast och får tjäna som öppningsanordning. Det är så otroligt charmigt. Vårt hus är byggt någon gång i slutet av 1800 talet - början på 1900. Det är väldigt högt i tak och hela "atmosfären" andas gammaldags på något vis. I vårt hus skulle inte bokhyllan Billy passa, om ni förstår.

Hur har Er dag varit?

tisdag 6 oktober 2009

Är du en Lohasian?

På svenska Lohas hemsidan kan man göra ett test för att se hur mycket "Lohasian" man är. Jag fick 100 poäng av 100 möjliga... så då är jag nog ganska "Lohasiansk" eller hur? Har från början tyckt att det stämmer sååå bra överens med mina åsikter och funderingar kring stor och smått.

Gör testen ni också...

Värmande kläder till småskruttar



Bilder lånade här.

Nu när det börjar bli kallare så vill jag gärna kunna klä Wilhelm bra. Förra vintern var han ju så liten och låg bara i vagnen, gosigt inpaketerad. Nu så blir han mera aktiv för var dag och därför så har jag köpt lite nya kläder från Näva-ekotextil till honom. En fin body i ekologisk ull och siden, strumpbyxor i 100% ekologisk ull och ett par jättefina bruna vantar i 100 % ekologisk tovad ull. Paketet hämtade jag idag och jag är supernöjd. Jättefina kläder och såå mjuka. De kommer att värma gott nu i vinter när vi ska försöka att vara ute jättemycket och leka, åka pulka och åka skidor (Wilhelm ligger i en skidpulka som vi drar).

Så ett tips, om ni inte redan börjat fundera över vinterkläder, kolla in Nävas jättefina produkter för både baby, barn, dam och herr.

Insamling till världens barn

Ni har väl ringt 099-321 22 och skänkt 9,90 till världens barn?!

P4 har i samarbete med Radiohjälpen en insamling för världens barn. Här i Västernorrland kan man ringa och skänka pengar eller så kan man köpa en tårta för 1000:- och då kommer en av radiopratarna, Tulla-Maja Fågelberg (Täppas dotter) ut och serverar tårtan i direktsändning.

Det finns så många barn som lever under sådana fruktansvärda förutsättningar så det är banne mig vår medborgerliga plikt att hjälpa dem....Vi har det så bra här i Sverige så vi kan dela med oss.

Kom ihåg, 099-321 22

Kram på er!

måndag 5 oktober 2009

Sett på tv

Har precis sett ett avsnitt av Matakuten på tv4. Blir så upprörd när man hör koststrategen i Haninge kommun säga: "Ja men man vet ju inte vad de äter hemma heller." (Inte ordagrant citat men samma innebörd.)

Man blir ju mörkrädd. Förhoppningsvis har andra politiker en mer nyanserad syn på saken, annars vore det fruktansvärt. Om de rättfärdigar hela sitt "helfabrikat-halvfabrikat" system med att barnen säkert äter hel-halv fabrikat hemma också, så är de väldigt fel ute med sitt tänk.

Jag hoppas så att det hinner hända något med skolmatskulturen innan Wilhelm ska börja ta del av den. Här hemma försöker jag hålla oss borta från tillsatser och färgämnen så långt det är möjligt. Speciellt vad det gäller Wilhelm, 10 månader. Jag gör mycket barnmat själv och om jag köper barnmat så är det ekologisk.

Barnen är det viktigaste vi har. Ge dem den allra bästa maten, det är de värda!

Jippie, jag vann en bok.

Carola med bloggen bokmamman, http://blogg.alltombarn.se/carola hade tillsammans med web-butiken eko-kul en tävling där man skulle svara på en fråga samt ge sina bästa eko-tips för ett grönt barnaliv och de hade dragit mig som vinnare, så nu kommer jag att få en härlig bok nerdimpandes i postlådan. "Skönt och Grönt barnaliv" heter boken och jag tror att den passar mig perfekt. Så tack Carola...

Ikväll har jag och Wilhelm varit en sväng till vännen H och hennes M, där vi fikat en snabbis och sedan har vi fått med oss en fin gunga hem. M är för stor för den och därför ska Wilhelm få ha den. Så imorgon hoppas vi att det blir kanonväder för vi ska gunga hela dagen. Jonas ska ha besök av EON och de ska försöka gräva ett dike utan att träffa en elkabel. Vi håller tummarna där också.

Trevlig kväll på er allihop i höstmörkret..

Himmelskt god pastasås

Idag jobbar Jonas och jag, Wilhelm och Greta ska för första gången få besök av mammalediga C med sin lilla S.

Det blir lunch med en liten mini efterrätt. Menyn ser ut som följer:

  • Pasta med himmelsk skaldjurs sås

  • Fräsch fruktsallad med Vanilj och kokos keso

Pastasåsen lagar man så här:

Bryn en gul lök med lite strimlad rökt skinka. Häll på créme fraiche och blanda sedan i följande, kräftstjärtar som legat i lag, cayenne peppar (smaka av så det inte blir för starkt) och salt (inte så mycket, kräftorna är salta). Sist men inte minst så klipper man ner lite persilja precis före serveringen. jättegott och enkelt att laga.

I fruktsalladen så får apelsin, äpple och banan ingå. Vanilj och kokos keso blandar jag till genom att ta vanlig keso, vaniljsocker och kokos och röra ihop. Fräscht och nyttigt!

Hoppas att ni också äter något gott idag..

söndag 4 oktober 2009

Miniann's Greta Garbo

Tänkte att ni måste få se en bild på hunden som ska äta maten som nämndes i föregående inlägg. Hon är en otroligt trevlig hund, vår första och hittills enda hund. Hon är av rasen Borderterrier, väldigt robust och lättskött. Hon väger kanske 7 kg men hänger ändå med på allt vi gör. Cykelturer, sparkturer och skidturer som vi precis gjort ikvällm, en härlig joggingtur på dryga halv milen. Hon är väldigt social och älskar när det kommer folk på besök och hon är VÄRLDENS bästa storasyster till Wilhelm. Han knövlar och klappar och knådar henne så man skulle kunna tro att hon är jätteless på honom. I själva verket så slickar hon på honom ofta och ligger gärna bredvid honom när han leker. Sen hör det väl kanske till saken att lilla damen sitter på första parkett närhelst det vankas käk för lilleman. =o)

Om ni ska skaffa hund och känner att en stor hund blir lite för mycket men att en chihuahua är lite för liten så kolla upp Borderterrier, en underskattad hundras.

Vi hörs imorgon...

Köpes! Eco-Queen alla nummer.

Buhu, här har man hittat tidningen som passar en perfekt och vad händer, den lägger ner. Hur stor är sannolikheten egentligen att man hinner läsa ett nummer av en tidning och när man då bestämmer sig för att prenumerera så visar det sig att den redan hunnit lägga ned?! Så himla typiskt. Därför så efterlyser jag någon som har alla nummer av tidningen Eco-Queen som jag kan få köpa. Prisidé: 10 kronor/nummer. Som jag förstått det började tidningen ges ut sommaren 2008. Så det lär nog bara vara typ 10 nummer eller så för de gav tydligen ut 6 st/år.

Hoppas på tur och att någon där ute vill bli av med sina Eco-Queen.

Ekologisk hundmat

Idag har jag varit till Näsåker (närmaste lite större samhälle) och handlat på Konsum. För er som inte känner till Näsåker så kan jag beskriva Näsåker som ett litet samhälle med Konsum, Ica, en mack, ett café, två frisörer etc etc. Det som bäst beskriver Näsåker är dock URKULT. En stor härlig världsmusik festival som varje år går av stapeln i augusti med besökare från hela världen. Eftersom Urkult har en tendens att locka mycket "grönt" folk så har det också gjort att många "grönisar" bosatt sig i Näsåker. Konsum har därför ett otroligt bra urval av ekologiska produkter vilket gläder en Eko-mamma mycket!

Jag har länge tänkt att jag skulle prova på ekologisk hundmat till Greta, vår 2,5 år gamla Border terrier. Idag så tog jag tag i saken och köpte Änglamarks ekologiska hundfoder. Ska testa och se om det funkar för vår lilla kicka. Inte särskilt dyrt var det, 188:- för 10 kg och då är 80% av råvarorna ekologiska.

För övrigt så står en gryta med soppa på spisen och puttrar, grönsakssoppa med ekologisk potatis, ekologisk palsternacka samt hemodlade morötter som vi fått av våra grannar, S och B som har en helt otroligt trädgård. De gödslar för övrigt sin trädgård endast med gräsklipp. Way to go kära grannar!!

Hoppas att ni alla har trevliga grannar också, för det har verkligen vi.
Related Posts with Thumbnails