tisdag 8 december 2009

Spice Up your life!


Bild lånad här.

Nu i jul så äter vi allehanda bakverk och matverk som innehåller mycket kryddor. En jul utan ingefära, kryddnejlika, kanel och saffran vore inte så mycket för världen eftersom de är de tongivande kryddorna i pepparkakor och lussebullar.

Att kryddorna ger god smak är det ingen tvekan om, men visste ni att kryddorna även har hälsobringande effekter. Innan alla Ipren, Alvedon och Voltaren så användes diverse olika blandningar för att lindra och bota olika sjukdomar.

Kanel är t.ex. lika effektivt som antibiotika i behandling av magsår. Den har även visat sig sänka blodsockret hos folk med diabetes typ-2. Men ta det lugnt med kanelen, för stort intag kan orsaka leverskador. I måttlig mängd, ca. 1 tsk/dag är det dock ingen fara. Kryddnejlika är bra mot tandvärk och innehåller stora mängder antioxidanter. Ingefära hjälper matsmältningen och verkar positivt när man är förkyld.

Presentasken på bilden kan man köpa hos Gemenskap Grön. Den innehåller bland annat svartpeppar, kryddnejlika, kanel, kummin samt en massa andra härliga kryddor. Kanske en trevlig julklapp till den matlagningsintresserade.

Fakta hämtat här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails