tisdag 20 oktober 2009

Konsumtion i city vs Konsumtion på landet

Konsumtion är ju som tidigare skrivits här en rätt så het potatis för mig. Jag har många åsikter och skulle kunna delta i en paneldebatt kring ämnet.

I gårdagens tidning (Läs. Tidningen Ångermanland) kunde man läsa en artikel om det faktum att stadsbor i storstäder konsumerar mer än landsortsborna. Vilket iofs inte är en överraskning. De har ofta dyrare omkostnader i fråga om boende etc. Utgifterna för ett storstadshushåll har ökat med 34 000 kronor mellan 2007 och 2008. (Det är SCB som tagit fram siffrorna enligt artikeln) 2005 shoppade landsortsbor och storstadsbor ungefär lika mycket men sedan dess har storstadsborna dragit ifrån. De lägger också mer pengar på resor, hotell, restaurangbesök och kläder än landsortsbon.

Jag säger inte att detta är en fråga om var man bor. Även om det i många fall är enklare att leva miljövänligt i stan på grund av kollektivtraffik, tillgång till bra affärer med ekologiskt utbud etc. Visst är det också möjligt att storstadsborna har dyrare levnadskostnader. Egentligen finns det inte så mycket mer att säga än att: Köp färre saker!!!! Vare sig du bor i stan eller på landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails