onsdag 27 januari 2010

Räkna ut era resors koldioxidutsläpp

Jag har varit på Nya Zeeland. Ett fantastiskt land, en fantastisk resa (Läs detta inlägg för mer info) men så här i efterhand kan man fundera på om det var värt det.

Atmosfair.de kan man räkna ut hur mycket koldioxid en viss resa släpper ut. Jag räknade ut att resa tur och retur, Stockholm-Auckland släpper ut 12860 kg koldioxid. Ett års bilåkande (ca. 1200 mil med normal stor bil enligt hemsidan) släpper ut 2000 kg CO2.

Jag älskar att resa men det är bara att konstatera att vi MÅSTE minska ned på flygandet och istället ta tåg/buss och i andra hand bil. För till och med bilen är alltså mer miljövänlig.

Vad tycker ni? Är ni beredda att avstå semestrar långt bort samt flygning?

2 kommentarer:

  1. Att resa berikar verkligen ens liv, men det gäller precis som du beskriver att välja rätt sätt att färdas. Den tågluff vi gjorde härom året var ett medvetet val från vår sida till att få besöka de resmål vi valt på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Att färdas och verkligen kunna njuta av landskapet utanför, att få besöka långt fler platser under resans gång, att kunna läsa, ägna sig åt diverse andra aktiviteter under tiden, alla trevliga människor vi mötte - att åka tåg var ett väldigt positivt och harmoniskt sätt att ta sig fram och dessutom utan jäkt. Kan verkligen rekommendera detta miljövänliga sätt att färdas. / Mamma

    SvaraRadera
  2. Mamma: Jag håller med! Tåg är så mycket bättre ur så många olika aspekter. =)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails