onsdag 27 januari 2010

Alla dessa förpackningar...

Har ni tänkt på hur mycket förpackningar som vi möter dagligen och som ofta är totalt onödiga. Man köper t.ex. en vara som finns i en glasburk och då kommer glasburken inpackad i ett kartongskal. Det många inte heller tänker på är hur mycket av innehållet som finns kvar inuti förpackningen när man kastar dem. Ex. Tandkrämstuber, bodylotionflaskor etc. Om man klipper upp förpackningarna finns det mycket kvar på "väggarna" i förpackningen.

Något som är värt att tänka på när man handlar är att det är bättre med förpackningar i papper, kartong, glas eller metall än förpackningar i plast/frigolit. Eftersom de senare är tillverkade av olja (fossil-, icke-förnyelsebar råvara).

Det viktigaste av allt dock är att vi konsumenter är noga med att källsortera alla förpackningar så det inte måste användas bara råvaror när det ska nytillverkas.

2 kommentarer:

  1. Ja, verkligen! Nu är jag på "krigsstigen" mot Arla som introducerat takåsförpackningar med korkskruv till fil och yoghurt. Förutom all onödig plast i korken så får man ju aldrig ut allting ur förpackningen. Cirka 10% blir kvar. Samtidigt drar Arla igång en "Stoppa-matsvinnet- kampanj". Dubbelmoral...
    Glada hälsningar
    Loa

    SvaraRadera
  2. Loa: Alldeles rätt. Takås-förpackningarna är inte bra ur miljösynpunkt. Samtidigt har det visat sig i undersökningar som gjorts att konsumenterna helst vill ha dessa förpackningar. Varför då kan man fråga sig?! Förmodligen är det okunskap och omedvetenhet över det faktum att det blir så mycket svinn.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails