torsdag 3 december 2009

Hitta rätt i miljömärkningsdjungeln!


Bild lånad här.

Bild lånad här.
Bild lånad här.
Idag är det inte helt enkelt att vara en medveten konsument. Många olika miljömärkningar, varor kallas något med eko eller bio och man ska då uppfatta det som att varan är miljövänlig. I själva verket så behöver det inte vara så. På matvaror är det KRAV-märket som borgar för mat som är ekologiskt producerad med hänsyn både till natur och djur.
När man ska handla kem-tekniskt såsom shampo, tvättmedel, städmedel men även sådana saker som tv-apparater eller el är det istället Svanen eller Bra Miljöval man ska titta efter. För i mångt och mycket har vi som konsumenter en enorm makt. Det vi efterfrågar ser handlarna till att ha i hyllorna och vice versa. Det vi inte köper(Miljöovänliga produkter t.ex.) får handlarna till slut ta bort. Vi måste alltså bli duktiga på att vara obekväma kunder med många krav på våra handlare vad gäller produkter och info om dessa. Här kommer lite info om de vanligaste miljömärkningarna, märkningar för kläder kommer senare i ett eget inlägg:

Svanen & Eu-blomman
Är Nordens och Europas officiella miljömärkning. Varor och tjänsters miljöpåverkan granskas under hela livscykeln från råvara till avfall. Hårda miljökrav ställs men även krav på funktion och kvalitet. Svanens vision är ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion. 65 olika varugrupper och tjänster är för närvarande svanenmärkta. Märkningen sker på uppdrag av regeringen.


Bra Miljöval
Är Svenska Naturskyddsföreningens miljömärkning på olika produkter, allt från tvättmedel till el. Kriterierna, för att de olika produkterna ska få Bra Miljöval-märkning, är vitt skilda. Men det handlar alltid om att vi måste spara på naturresurserna. Den biologiska mångfalden och människans hälsa får inte hotas. Material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas.

Krav
KRAV-märkningen står för Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar. Ett exempel är att grisar får gå ute hela året och hönsen får picka utomhus under sommarhalvåret. Man får ej använda konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel i odlingen. Djurens foder ska så långt som det är möjligt odlas på den egna gården.

Lite information som kan göra det enklare att göra ett aktivt val när man väl är ute i butiken!

Titta gärna in på följande hemsidor:

Svenska Naturskyddsföreningen
KRAV
Svanen

2 kommentarer:

  1. Trevligt att du reder ut detta! Alla pratar om en "djungel" när det gäller miljömärkningar men aldrig om alla olika bilmärkena! Det finns extremt få Typ 1 märkningar - Svanen och EU Ecolabel är bland dessa.
    Hälsningar
    Svanen
    läs mer på www.svanen.nu

    SvaraRadera
  2. Svanen: Tack! Jag tror att det behövs att man ibland reder ut begreppen. Bättre att veta för mycket än för lite. I dagsläget så finns det ju andra, icke-svenska miljömärkningar också som försvårar, men de jag skrivit om ovan är ju de vanligaste och mest förekommande.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails