måndag 11 oktober 2010

Etiskt resande!

Har läst i dagens tidning om ett nytt system som resföretagen (Apollo, Ving, Fritidsresor etc.) har börjat med, Travelife. Ett sätt att kvalitetssäkra sina hotell, flygbolag etc.

Där ingår bland annat hållbarhetstänk och rättvisefrågor. Även om vår familj inte är några frekventa resenärer med varken charterbolag eller flyg så tycker jag ändå att det är jättebra att man börjat arbeta på detta sätt.

Ett stort problem för många turistorter är det faktum att stora hotellkomplex och all-inclusive utarmar den lokala handeln och företagandet. Eventuella vinster tillfaller ägare i helt andra delar av världen än de företagare som faktiskt bor på orten. Dessutom finns det på många håll stora problem med arbetssituationerna på många hotell. Exempelvis kanske arbetarna inte får vara med i något fack, jobbar 7 dagar i veckan, utnyttjas sexuellt (speciellt i Thailand) etc etc.

Ett tips i artikeln var att läsa boken "Välkommen till paradiset" av Jennie Dieleman. En bok som belyser många mörka sidor i vårt resande som ofta inte framgår eller medvetandegörs för västerländska turister. Jag ska leta på biblioteket efter den och läsa.

Intressant att man sätter fokus på fler aspekter än bara miljön vad gäller resande. Fortfarande är det också en mycket viktig punkt för företagen att hantera anser jag. Dessutom är det otroligt viktigt att vi som resenärer gör aktiva och medvetna val när vi skall åka någonstans.

Kolla gärna in denna sida också:
www.schystresande.se

2 kommentarer:

  1. Kan rekommendera den boken VARMT !!
    Har propagerat för den på bl.a. Facebook många gånger men tyvärr är det så att dom flesta tyvärr väljer bort att se sanningen i detta sammanhang...... Ska nog ta och läsa den igen tror jag för nu är det ett par år sen ;-)
    Ha det gott !!
    /Mona Pitsillides

    SvaraRadera
  2. Hej Mona!
    Vad kul att du har läst den boken. Var förbi på biblioteket idag och har bett dom skicka efter den. Förmodligen så är det så att folk vill inte behöva må dåligt och ha dåligt samvete när de semestrar, därför blundar man för alla orättvisor och vill inte tänka på det. Men det är inte särskilt ansvarsfullt och medmänskligt att agera så. Säkerligen så finns majoriteten av alla turister dessutom i den gruppen. Tråkigt nog!
    Ha det gott du med.
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails