fredag 15 oktober 2010

Är kossor på grönbete ett minne blott?!

Eftersom vi är medlemmar i LRF (Lantbrukarnas riksförbund) får vi tidningen Land och dess bilagor en gång i veckan. I Land Lantbruk som kom i brevlådan idag kan man läsa en artikel om bönder som vill hålla sina kossor inomhus året om pga. betesbrist, att korna blir "stressade" av att släppas in och ut och därför mjölkar sämre, att stark sol/regn/vind inte är bra för dem etc etc.

Usch vad jag blir illa till mods när jag läser denna artikel. Vad håller vi människor på med? Djur i allmänhet, kor i synnerhet, har ända sedan begynnelsen vistats utomhus i naturen bland grönskande träd och frodiga ängar. Problemet som jag ser det är denna fruktansvärda fokus på avkastning och produktion som finns idag. Att korna mjölkar mindre när de går utomhus är mycket möjligt, jag har inte de kunskaperna, de rör på sig mer och förbränner säkert mer vilket då antagligen resulterar i något mindre mjölk. Vad spelar det för roll? Något så onaturligt som idéen att ha dem stående inomhus hela året om förstår jag inte hur man kan komma på. Det är bara att titta på ett betessläpp så inser man att kor trivs utomhus. Självklart behöver kor både skuggiga/soliga platser i hagen och även vindskydd men så bör det ju vara för alla tamdjur som betar utomhus.

Har man inte tillräckligt med bete kring där man har sin gård så är det helt enkelt så att då får man antingen minska ned på sin besättning eller satsa på någon annan verksamhet. Kor ska gå utomhus på försommaren, sommaren och hösten så är det bara.

Detta är också en anledning till att välja ekologiskt och KRAV-märkt, både vad gäller mjölk och nötkött eftersom dessa gårdar har strängare krav på sig vad gäller just beten.

Vad tycker ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails