lördag 20 november 2010

Återvinning på designnivå.

Bilden lånad av Design by leftovers.
Att jag är ett stort fan av återvinning är nog rätt enkelt att uppfatta. Däremot att jag älskar återvinning i form av design är kanske inte lika självklart. Det mesta av heminredningen hemma hos oss är ju fyndad på loppis/blocket eller auktion, vilket i sig är hållbart. Däremot är nydesignad-hållbar inredning rätt så orepresenterad hemma hos oss.
I dag finns otroligt många exempel på design där hållbarhetstanken och återvinning går hand i hand. Ofta med ett resultat att prislappen är därefter och det är givetvis något som är lite synd. En fåtölj för närmare 60 000 blir ju kanske lite "overkill" för oss vanliga dödliga med normalinkomst, även om det är en underbar, gammal antik pjäs som dessutom är omklädd i fantastiska vintage-tyger. (kolla in svenska Design by leftovers som huserar i Bollnäs, deras skapelser är ren och skär konst!!).
Jag längtar efter den dagen när IKEA tar sitt ansvar som en av världens största möbeljättar och inte bara väljer att paketera sina möbler på ett miljösmart sätt (platta paket möjliggör stora volymer under transport vilket ger mindre koldioxidutsläpp per enhet) utan även tillverkar sina möbler av miljösmarta och innovativa material. Rimligtvis kan det inte vara särskilt svårt för ett företag av den kalibern att satsa en del på forskning och design i just miljövänliga, hållbara, återvunna eller återvinningsbara material.
Tills dess fortsätter jag att till största delen fynda på Blocket, loppis och auktion, det känns som det mest miljövänliga alternativet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails