söndag 12 september 2010

Hösttider = Ljustider

Bilden lånad här.

Jag skulle kunna tänka mig att flera av er är precis som jag, riktiga "mys-junkies" som längtat hela sommaren efter att tända tusentals ljus, dricka fantastiskt många koppar te och läsa väldigt bra böcker.

Sorgligt nog så är ju det här med att bränna ljus inte särskilt bra för miljön eftersom ljus är tillverkade av paraffin eller stearin vilka ger koldioxidutsläpp i och med att de är baserade på mineral olja. Hur ska man då kunna tända sina ljus utan att behöva ha dåligt samvete för miljön?

Olika alternativ finnes:
  • Köp Svanenmärkta ljus. De ska (enligt märkningen) vara tillverkade av 90 % förnyelsebar råvara de har även restriktioner kring kemikalie innehåll, vad ljushållaren är tillverkad av etc. Svanenmärkta ljus finns bl.a. av märkena Delsbo, Duni och Eldorado. Dessutom finns Svanen-märkta ljus att köpa på Åhléns och Indiska.
  • Köp miljövänliga ljus som är tillverkade av vegetabiliska vaxer såsom Soja vax. Hos Tefrossa kan man inhandla ljus av märket Dirt Candles (finns på bilden ovan). Deras ljus är tillverkade av ENDAST ekologiska ingredienser däribland Icke Genmodifierad Soja. De har dessutom gått så långt att vekarna är gjorda av oblekt bomull, förpackningarna är återvunna, utskrifter sker med soja-bläck och etiketterna är gjorda av majs. Som om allt detta inte vore tillräckligt går en del av förtjänsten till välgörande ändamål. Perfekt present!
  • Gör egna ljus av antingen hoprullade bi vax-kakor eller av återvunnet stearin från ljus som ni annars tänkt kasta eftersom de inte går att bränna mer. (läs mer här om när jag och min vän M gör ljus).
Kom ihåg att släcka ljusen när ni går och lägger er bara!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails