onsdag 3 mars 2010

Den underbara fisk- och skaldjurssoppan

Jag har tidigare nämnt den fantastiska soppan både i detta inlägg men även i inlägget inför Nyårsafton. Efter önskemål så kommer nu äntligen receptet:

Fisk- och skaldjurssoppa (6-8 port)

400 g fisk (jag använde eko-torsk)
1 burk musslor eller 1 nät med färska (jag använde en förpackning med frysta, gick fint)
1 burk färska eller 200 g frysta räkor
1 purjolök
1 pkt saffran
2 dl vitvin
3 msk smör eller olivolja
1 fänkål
4 morötter
1/2 rotselleri
1 gul lök
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar (första gången använde jag hemkokad buljong som jag gjort på kräftskal)
4 vitpepparkorn
8 dl vatten
1 krm timjan
1 krm basilika

Skölj och hacka purjolöken och fräs den i en stor kastrull med smör eller olivolja. Häll i saffran och sedan vitvinet. Låt puttra i 5 minuter. Skala och hacka under tiden morötter, fänkål, rotselleri, paprika och gullök. Tillsätt med resten av ingredienserna utom fisk, musslor och räkor. Låt sjuda i 1 timme. Skär under tiden fisken i 3 * 3 cm stora bitar, skala räkorna och öppna musselburken (eller borsta de färska musslorna). 5 minuter innan servering läggs musslor i, efter det fisken och precis innan det är dags att äta, räkorna.

Servera med ett gott bröd och kall dryck till!

Gudomligt!

2 kommentarer:

  1. Det lät som en soppa Ante skulle gilla. :)
    Har du och W förresten lust att komma hit nästa helg (lördag eller söndag) och fika lite? Tänkte fråga S och hennes barn med om de har lust. :)

    *kram*

    SvaraRadera
  2. Jenny: Ante skulle älska den!! Jag ringer dig om fika... =O)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails