fredag 24 september 2010

Emelies eko i Resele Nytt

Jag skriver ju i vår bya-tidning Resele Nytt varje gång under Emelies eko. Här kommer den nyaste:

Emelies eko: Ett litet steg för människan – ett stort steg för mänskligheten.

Denna gång är avstampet för detta lilla skriveri något som vi alldeles nyss lämnat bakom oss, Valet den 19 september. Det går att analysera och tycka mycket om både det som blev och det som inte blev men något vi kan konstatera är att politik engagerar många, intresserar en del och tråkar ut vissa.

Vad gäller miljö och politik är det en oundviklig kombination som både är livsnödvändig samtidigt som det ofta framstår som att det ska lösa alla våra problem. Det finns ”Kyoto-protokoll”, ”Sternrapporter” och en massa annat som blivit framtaget av våra politiker, allt i kampen för miljön och det globala klimatet. Frågan är bara; bör vi lita på att våra stora politiska ledare tar sitt ansvar och ser till att ta de beslut som krävs samt ser till att dessa beslut genomförs eller bör vi utgå ifrån att ansvaret ligger på våra axlar?

Jag tror att svaret är något däremellan. Politiker kan sätta upp mål för koldioxidutsläpps-minskningar, göra gröna skatteväxlingar, premiera inköp av miljöbil, reglera hur mycket ekologisk mat som lagas och serveras i offentlig sektor, etc etc. Men det är förmodligen inte politikerna som i slutändan kommer att vara de som, så att säga, räddar världen. För vilka är det som ska sänka sina koldioxidutsläpp (utgår ifrån 2004 års mätningar) med 42 % fram till 2050? Jo det är Sverige, hela Sverige, dvs. du och jag också.

För 15 år sedan utryckte sig George Bush den äldre i termer om att den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar. Fortfarande verkar den inte vara det, vilket är oerhört frustrerande eftersom USA står för en enorm del av de utsläpp som sker i världen idag. Tyvärr liknar deras livsstil i mångt och mycket vår egen, och vi här i Europa ligger inte långt bakom ”Giganten i väst”.

Därför är det dags! Dags att vi allihopa öppnar ögonen, funderar på hur vi lever våra liv och vem som i slutändan får ”betala” för detta leverne. Det krävs egentligen inte särskilt mycket av oss, ett tips är att läsa boken ”100 sätt att rädda världen…” skriven av svensken Johan Tell. Där får man jättebra och konkreta tips på hur man kan leva mera miljövänligt. 10 små enkla miljötips kan ni få här på en gång:

-Försök åka mindre bil. Man kanske kan cykla/promenera/samåka eller åka buss/tåg någon gång ibland i alla fall.

-Konsumera medvetet. Behöver ni verkligen de nya skorna/kläderna etc. Handla helst second hand.

-Välj miljömärkta produkter när ni städar och tvättar. Vanlig såpa kommer man långt med!

-Nyttja våra fantastiska bibliotek istället för att handla nya böcker dyrt på affärerna.

-Källsortera. Om inte alla material så kanske kartong och tidningar.

-Vi har det bästa kranvattnet i världen. Köp inte hem flaskvatten.

-Duscha hellre än bada. En dusch förbrukar 10 gånger mindre vatten.

-När du inte befinner dig i ett rum behöver inte lyset vara på. Släck lampor, tv och radio när ni inte aktivt använder dem.

-Ät mera ekologiskt, vegetariskt, viltkött och ät helst efter årstiderna. Rotfrukterna nu är oslagbara!

-Plantera träd! De binder koldioxid och skapar arbete i andra delar av världen. Perfekt present till dem som har allt. www.viskogen.se


Själv är jag fast besluten att jag, när den dagen kommer, vill kunna stå rak i ryggen framför mina barn och barnbarn och uttala orden: ”Vi gjorde vårt bästa”. I denna förhoppning ligger givetvis också drömmen om att vi lyckades häva de globala klimat- och miljöproblem som vi har idag och att vi därför med gott samvete kan överlämna en frodig, välmående, grönskande jord till kommande generationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails