onsdag 23 juni 2010

Kärnkraftsbeslut.

Bilden lånad här.

Förra veckan klubbade riksdagen igenom ett beslut att tillåta nybyggnation av kärnkraftverk i Sverige. Med så små marginaler som 2 röster mellan de två alternativen JA och NEJ.

Jag tycker att det är så svårt att veta hur man ska tänka. Å ena sidan, som ni kan läsa i mitt tidigare inlägg om Kärnkraft, så tycker jag att
kärnkraft är förkastligt och något som bör fasas ut så snabbt som möjligt. Slutförvaring av förbrukat, radioaktivt uran är bland annat något som jag inte anser att vi hittills haft någon bra lösning på.

Men å andra sidan så menar vissa att det blir betydligt mindre koldioxidutsläpp jämfört med kolkraft/olja/gas.

Att byta ut kärnkraften mot vindkraft/solkraft/vågkraft etc. vore ju det bästa men i nuläget är ju inte effektiviteten på dessa energisystem tillräckligt effektiva.

Så frågan är ju fortfarande, är det ok med mera kärnkraft vilket innebär mindre koldioxidutsläpp men risk för människors hälsa/liv/välbefinnande eller är det inte ok?

Vad tycker ni?

2 kommentarer:

 1. Jag sa nej förra gången det var omröstning om kärnkraftverk. Jag tycker inte om beslutet nu heller. Det går inte att förvara kärnavfall på ett vettigt sätt och alla verkar ha glömt den fruktansvärda olyckan i Ryssland. Ett läckage är förödande. Jag kan inte fatta hur människor tänker som röstar för kärnkraft.
  Det som hände i Harrisburg ,hände inte.
  Det är en vansinnig jord vi lever på.
  /HY i Holmsund

  SvaraRadera
 2. HY: Jag känner som dig, det är för mycket som riskeras och för många människor som blir påverkade negativt, främst vid uranbrytningen men i slutändan har vi ju ingen aning om hur det radioaktiva kärnavfallet påverkar oss alla. För att inte tala om hur människorna kring Tjernobyl mår idag.

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails