måndag 19 april 2010

Apelsinjuice ur miljöperspektiv



Bilden lånad här.

Det här med apelsinjuice är intressant. Juice i allmänhet förresten. Det är gott med ett glas på morgonen. Tillsammans med en god smörgås och lite annat smått och gott blir det en bra frukost.

Men hur miljövänlig är juicen egentligen då? Om man köper ekologisk juice så är ju givetvis frukten, som juicen är baserad på, ekologiskt odlad (dvs. utan bekämpningsmedel eller konstgödning). Men det här med hur juicen förpackas är också intressant. För det mesta finns juice i tetror av kartong men det förekommer även plastflaskor. Vilket är då det bättre valet av dessa två? Givetvis kartongen eftersom det är en förnyelsebar råvara (trä), om man dessutom slänger den i återvinnningen blir det ännu bättre. Plastflaskorna däremot, även om man återvinner dem, så är råvaran olja (fossilt bränsle, icke-förenyelsebart). Slutsats: Välj hellre kartongförpackningar.

Så till en sista liten grej. Juice finns både som koncentrat i små förpackningar (som man sedan blandar själv med vanligt kranvatten) men även i stora förpackningar med färdigblandad juice på ca. 1 liter. Vad är bäst ur miljöperspektivet? Jo, de små förpackningarna kräver mindre vad gäller tillverkning och ur råvarusynpunkt men även när det gäller transporten. Det ryms betydligt fler småförpackningar i en lastbil än vad det ryms 1 liters. Dessutom väger de mindre. Alltså släpper de små förpackningarna ut mindre koldioxid vid transporterna än vad de stora förpackningarna gör. Välj alltså små juiceförpackningar med ekologisk juice.

Trots allt är transporterna rätt långa för vår apelsinjuice. Småsakerna som jag beskrivit ovan är värda att beakta när man står där vid juicehyllan och funderar över vilken juice man ska ta. För många bäckar små...blir ju som bekant....en stor å!

2 kommentarer:

  1. Ett sätt att slippa förpackningarna är ju att själv pressa apelsinjuice. Då har man endast frakten på apelsinerna... och kanske att man kan välja ekologiska apelsiner?

    SvaraRadera
  2. Jo precis! Enda nackdelen är att det blir rätt mycket dyrare. Dock är det ju tveklöst godast och miljövänligast (om man väljer eko-apelsiner).

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails