fredag 28 januari 2011

Lite bebistips så här i bebistider...

Liten snutt sydd av stuvbitar och broderad med kedjestygn


Det är väldigt många i bloggosfären som väntar barn just nu. Otroligt kul att vi är så många!

Vi har ju ett barn sedan tidigare och lite trial and error är det ju helt klart med första barnet. Här kommer därför några små tips som jag använder mig av nu eller kommer att använda mig av nu. Sprungna så att säga ur denna "trial and error" period med Wilhelm.

1. Inför att bebisen kommer kan det vara värt att "snutta in" någon filt eller snuttesak så det är mammadoft/pappadoft på den. Jag sover t.ex. med en filt och den lilla snutten (ovan på bilden) som jag sytt åt Lillis. Ger stor trygghet åt bebisen sen när den är framme i och med att det doftar precis som mig.

2. Köp hem nya produkter såsom shampo, balsam, duschcreme, bodylotion, deodorant etc. som är utan doft. Bebisen gillar inte parfym och därför är det bäst att låta bli ALLA parfymerade produkter i början på sig själv. Trots allt skall bebisen (förmodligen) amma och vara uppe i famnen rätt mycket. Och det bästa är ju, precis som jag skrivit i tips nummer 1, mammas/pappas egen doft.

3. Barnvagn i all ära men en sjal är inte helt fel heller. Här hemma kommer den garanterat att användas mera denna gång i och med att vi har vår lille "vilde Hilding" sedan tidigare. De flesta bebisar är tok-nöjda med att bli buren i sjal, de sover mycket bra på det sättet också. I och med att Wilhelm föddes för tidigt bar vi honom på det sättet första tiden. Det blir mycket likt livet i livmodern; man hör mammas/pappas hjärtslag, kroppskontakt, trångt, osv.

4. Vi använder oss av glasflaskor (nappflaskor) och jag har även köpt hem en natursutt (napp) i naturgummi. Det finns så mycket konstiga medel i allting och speciellt vad gäller just nappflaskor och tuttar. Ett tips är därför att gå in på Ekokuls hemsida, de har jättemycket fina såna saker.

5. Bebiskläder är roligt och gulligt. Något som kan vara bra att tänka på är att det inte är kul att dra bodysar över huvudet på bebisen första tiden. Köp hellre body med omlottknäppning eller knyt fram. Enkla att ta på och inte lika jobbigt för bebisen.

6. Amning. Jag hade tur och var en riktig "Rosa mjölkko" under Wilhelms första år. Alla har inte den turen och därför är det bra att bröstmjölksersättning finns. För er som dock kan/väljer att amma finns det några bra saker att tänka på:
-Den första mjölken som kommer är tunn och släcker törsten, efter en stund kommer den fetare. Var inte för snabb med att byta bröst.
-Om ni ska iväg på något. Ta med extra kläder både till bebisen och dig själv. Läckande bröst är vanligt och bebiskräk har en förmåga att hamna lite överallt.
-Amningskupa (mjölkuppsamlare) att sätta på det ena bröstet medan bebisen ammar på det andra är superbra!! Bröstmjölken kan man sedan hälla i isbits-fack och frysa in. Håller i upp till 4 mån i frysen. Perfekt för den andra föräldern som då kan flaskmata någon gång (t.ex. på natten).

Det absolut bästa tipset är dock: Njut!!! Tiden går otroligt fort. Och de gånger som det är jobbigt, man är trött, sliten, otvättad, bebisen skriker, sover inte osv, tänk på att det passerar och att det endast är så här under en kort period.

För trots att det är mycket arbete är det också det mest fantastiska och underbara som kan hända en!!

torsdag 27 januari 2011

Mangoldpaj till middag!

Ungefär så här såg kvällens middag ut. Bara det att pajen på bilden är en nässelpaj från i juni.

Idag hade jag inga nässlor så då tog vi istället förvälld mangold från frysen tillsammans med lite rökt skinka.

Supergott med lite vitlökssås och grönsaker till.

Recept finns här.

Här har ni den. Lampan som jag virkat på i, som det känns, en oändlighet. Den består av mormorsrutor i brunt, turkost, ljusgrönt och vitt bambugarn som jag köpt hos stickaochvirka.se.

Stommen är en gammal lampa vi haft här hemma som tidigare såg ut så här. En gång inhandlad hos det stora varuhuset på fyra bokstäver. Tycker dock att den blev mycket snyggare nu.

Sambon och sonen är också nöjda över resultatet och själv är jag glad att jag slutfört ett av mina pågående projekt.

Har idag till och med slutfört två stycken. Stickade färdigt Wilhelms ullstrumpor på förmiddagen. I morgon är det MVC så vi får se hur mycket som blir gjort då.

Dock är huvudet fullt av idéer!

En liten give-away hos God som gronn.

Bilden lånad hos God som gronn.

Den norska bloggerskan God som gronn har en liten give-away på sin blogg just nu, håller på tills den 20/2. Det enda man måste göra för att vara med i utlottningen är att skriva en kommentar till hennes inlägg. Fler lotter får man om man blir följare samt om man länkar till hennes inlägg från sin egen blogg (som jag nu gör). Jättefina saker att vinna, se bilden ovan! Tyger, tapeter osv osv.

onsdag 26 januari 2011

Kvällsnöje.

Ensam hemma. Tittar på barnkanalen (fixa rummet) och färdigställer rutorna till Wilhelms lampa.

Fixa rummet - Jättekul barnprogram!


Har ni sett Isabelle McAllisters nya barnprogram, "Fixa Rummet"? Wilhelm tycker inte att det är nämnvärt kul (men å andra sidan gillar han inte tv alls). Mamman däremot är barnsligt förtjust.

Barn som inte är nöjda med sina rum har kontaktat henne och i programmet får de hjälp att renovera och piffa till sina rum. De målar, tapetserar och skapar sköna inredningsdetaljer.

Det som är så befriande med detta program är att de bland annat använder sig mycket av second hand möbler och detaljer som de "pimpar" med färg, schabloner och annat. Såå kul tycker jag!! I vanliga fall handlar alltid inredningsprogrammen om att köpa nytt nytt nytt och dyrt dyrt dyrt. Härligt med en motpol som dessutom vänder sig till vår framtid - barnen.

Inspirerande!!!

Kolla ikväll klockan 18:45 på barnkanalen. Jag lovar att ni inte blir besvikna.

Mitt nyaste loppisfynd!

Detta supersnygga, retro mönstrade, glad-färgade täcke inhandlades på loppis i måndags (var också på föräldrautbildning på MVC).

Jag har sedan tidigare ett begagnat täcke som jag använder som "strandtäcke" på sommaren. Men detta som var inslaget i originalförpackningen och alltså oanvänt skall få föra en något skojigare tillvaro. Luktade lite instängt dock (har förmodligen legat i den där plastförpackningen i 20 år eller så. Efter en tvätt och lite vädring kommer förhoppningsvis det här täcket att bli till ett litet projekt.

Här hos Viki läste jag om hur hon gjort superfina bebisgrejor av ett gammalt täcke. Det inspirerade mig till att försöka göra ett set till vår syskonvagn (som vi än endast äger i tanken eftersom alla på Blocket antingen är fel modell, fel pris eller redan såld).

En sommar/vår sovpåse till bebisen att ha i liggdelen och en fin dyna att ha på Wilhelms sitt-sida.

Vad tror ni?! Somrigt och fräscht tror jag. Lämnar rapport efter hand.

tisdag 25 januari 2011

Världens väder!

Utomhus tidigare idag. Åh vad jag skulle ha viljat ta en promenad. -8 och strålande sol. Nåja, vad är väl "en bal på slottet". Tids nog skall här promeneras.

måndag 24 januari 2011

Ivrig, ivrig!

När man ska få åka och hälsa på hos pappas jobb (brandstationen) i kombination med att sedan hälsa på hos kompisar vi inte träffat på länge är det ju inte konstigt att lilleman är ivrig. Mössa i eko-ull från Bellio, vantar i filtad eko-ull från Näva eko textil, second hand jacka från Po.p, kavat skor och byxor köpta hos Röda korset.

söndag 23 januari 2011

Lite ny inspiration!

Vid samma Röda Korset-tillfälle som föregående inlägg. Inhandlades även ett häfte från 70-talet med diverse stick- och virkmönster. Hittade bland annat en solhatt för barn som jag är sugen på att virka och en hjälmmössa för bebis att sticka. Har dock inte färdigställt varken mormorsrute-lampan, mattan virkad av mattrasor till Wilhelms rum eller Wilhelms ullstrumpor och har därför gett mig själv förbud på att inleda något nytt innan åtminstone ett av de tre projekten är klara.

Men kul är det i alla fall att införskaffa lite nya mönster att inspireras av.

Här kan ni läsa mer om mina syböcker.

Retro fynd från Röda Korset.


Senaste gången jag besökte MVC blev det ett litet besök på Röda Korset också. Jag är ju ett enormt second hand fan och har haft kraftig "Loppis och secondhand-butiks" abstinens när jag legat ned halva november och hela december. (Ligger inte lika mycket nu, vi har ju trätt in i vecka 35 nu). Även om man kan handla second hand på Tradera och Blocket så är det definitivt inte samma sak som att göra det live.

Ovanstående tyg är en bit av en gardinlängd i syntettyg som jag köpte två stycken av. 20 kronor gick kalaset loss på och först hade jag tänkt att använda tyget inne på Wilhelms rum. Har dock kommit fram till att det inte riktigt passar in där så förmodligen skall det istället användas i min nya pyssel och kontorshörna som det kommande året skall inredas på övervåningen.

Älskar att tyget andas svensk sommar, idyll och lite frihet. Kanske är det lite för mycket med kyrkan i blickfånget men å andra sidan så ger väl den om något "Den blomstertid nu kommer"- och skolavslutningsvibbar.

Dagens lunch - Linssoppa

Jag älskar soppor och idag lagades linssoppa här hemma till lunch.

Inte riktigt det här receptet men ett liknande.

Fördelarna med denna rätt är att den är:

1. God.
2. Billig.
3. Miljövänlig i och med att den är vegetarisk.
4. Lättlagad.

I övrigt är jag tyvärr inte någon stjärna på matlagning med bönor och linser. Men jag skulle gärna vilja vara i och med att det är så nyttigt och även miljövänligt.
Related Posts with Thumbnails