lördag 19 december 2009

Vad gör vi idag?

-13 idag och det får vi väl vara nöjda med. Solen skiner och det ser krispigt ut. Wilhelm har fortfarande whiskyröst och är hostig och därför blir det nog ytterligare en inne-dag för oss.

Kanske kommer en av Wilhelms farbröder förbi och hälsar på en sväng. =) Och kanske, kanske blir det tillfälle att göra lite julgodis. Fick smaka både polkagris knäck, pepparkaksknäck och någon god kola med rispuffar av en kär vän igår. Det var såååå gott.

Vad ska ni göra idag? Lördag och allt.

Trash or treasure? *Kläder*

Det finns fler än jag som har dille på att återanvända tyger och göra nya fina saker av dem.

Wekidz tillverkar dels en del kläder i återanvänt tyg men även dessa supersöta retromonster.

Bild lånad här.

BonkeliMini har jag bloggat om tidigare. (Här) De tillverkar allt möjligt av återanvänt tyg. Haklappar, tossor, mössor, byxor, tunikor etc etc.




Bilder lånade här.

Yorrik gör babyjeans av gamla vuxenjeans. Dessa jeans finns även med eko-mudd om man vill ha det. (och det vill man ju! =)Bild lånad här.

Att köpa ett plagg eller något annat i återanvänt tyg är en otroligt god idé. Nya tyger som tillverkas idag innehåller ofta många olika giftiga ämnen som inte är bra för oss att ha nära huden. (Ekologiska, ofärgade eller växtfärgade tyger innehåller inte sådana ämnen).

Att använda oss av det som redan finns är viktigt. En solklar vinst för miljön dessutom. Vi förlänger livscykeln genom att skapa nya användbara ting av något gammalt.

fredag 18 december 2009

Trash or treasure? *Prylar*

Det finns så otroligt många roliga produkter som tillverkas av återanvänt material. Påverkan på miljön blir så mycket mindre när vi inte behöver använda helt nya råvaror vid tillverkningen.
Bild lånad här.
Snygg väska gjord av återanvända reklambanderoller ( finns hos Wilma & Friends)

Bild lånad här.
Pennstället av märket Dacarr är gjort av gamla bildäck. Det finns även förvaringskorgar i olika storlekar. (finns hos bl.a. Gemenskap Grön).

Hos Gemenskap Grön hittar vi även dessa mobil-smycken gjorda av återanvända mobilknappar samt de snygga manchettknapparna gjorda av återanvända kretskort från gamla datorer.

Bilder lånade här.
Ett inlägg om återanvändning vid tillverkandet av kläder kommer snart.

Green things in the city!

Tester som gjorts i Stockholm visar att grönsaker odlade i stadsmiljö inte innehåller skadliga halter av hälsofarliga ämnen. Odling bör dock inte ske inom 20 meter från hårt trafikerade vägar.

Michelle Obama har en köksträdgård i anslutning till Vita huset. Drottning Elizabeth har också en vid Buckingham palace.

Så börja planera redan nu inför sommaren. Bor man i lägenhet kanske man har en balkong där man kan sätta lite morötter och potatis i en låda?! Annars finns det ofta möjligheter att hyra kolonilotter som ibland inte ligger så långt från stan.

Underbart är att äta det man själv odlat!

Lite för svalt för Greta..

När hunden hoppar fram på tre ben, det gör ont att andas genom näsan och ögonfransarna fryser ihop. Då är det ta mig tusan kallt ute. -26 är dagens toppnotering hos oss.

Debatt kring ekoliv

Ett av mina inlägg som jag gjorde i höstas handlade om bloggen Ekostil och vad jag hade för åsikter om den. (Läs detta inlägg här.) På aftonbladet har man nu länkat till det jag skrev från ett debattinlägg som är gjort av nämnda bloggerska (Ekostil).

På hennes blogg finns även en kommentar till mitt inlägg. (Läs denna kommentar här.)

Känner att jag vill göra ett förtydligande:

Tanja!

Jag uppskattar verkligen och välkomnar debatten.
För mig så är miljön något jag brinner för. Något som upprör och berör mig på många olika sätt. Därför är det också så att jag ofta skriver med hjärtat istället för hjärnan när jag bloggar (Inte alltid smart, jag vet, men 100 % ärligt). Jag står för mina åsikter (till skillnad från de kommentarer du fått från anonyma eller pseudonyma avsändare).

Det jag irriterade mig på, när jag upptäckte din blogg, var att i alla fall det jag läste då kändes så kortsiktigt. Nu när jag läst en del av dina inlägg så känns det inte på samma sätt. Det låter bra att du ska fortsätta att leva eko till viss del efter det här året är slut. Min åsikt är att Ekoliv är något långsiktigt. Ett aktivt val man gör och, i alla fall för mig, finns det numera inget annat alternativ.

Jag vill inte att min familj (min son först och främst) ska använda kläder eller skor som blivit framställda på oförsvarliga sätt. (Ett kilo bomull= Ett kilo gift). Att köpa ett billigt plagg i affären blir en dyr affär i längden med tanke på miljön men även med tanke på de människor som framställer dessa varor och som dagligen kommer i kontakt med olika gifter och färger. Vad gäller maten är det samma princip. Jag vill inte att det ska användas konstgödsel eller bekämpningsmedel för att framställa det vi ska äta. Dessutom ser jag helst att råvarorna transporterats så kort väg som möjligt. Därför väljer jag KRAV och ekologiskt i första hand men även närproducerat. Vi är inte vegetarianer men äter i princip bara viltkött (Älg) och jag är noga med att laga vegetariskt ofta.

Du och jag lever otroligt olika liv och det är ett faktum. Jag är "en bondjänta från Norrland", som någon kommenterade på din blogg, (vilket jag är otroligt stolt över) och du bor och arbetar i Stockholm. Två helt olika sätt att leva. Det finns positivt och negativt med båda. Något som jag dock tycker att du ska se som otroligt positivt är att i storstan är det enklare att leva miljövänligt till viss del. Utbrett nät med kollektivtrafik, restauranger, caféer och butiker med eko-inriktning osv. De som bor i stan har många möjligheter att vara extrem-eko om de vill. Jag är tvungen att köra bil mycket eftersom jag bor 3 mil från närmsta stad och har 2 mil enkelresa till mitt jobb. Det finns dåliga förbindelser med kollektivtrafik, inga eko butiker/restauranger/caféer. Jag kan handla eko-mat på mataffären och resten får ske via internet för min del. Jag väljer även att handla allt som går second hand (Mycket kläder men även möbler och leksaker.) Att bo på landet innebär att vi har en trädgård och vi kan därför odla så mycket vi vill och känner för. Vi bor även nära producenter av diverse olika matvaror vilket vi ofta nyttjar. Slutsatsen är att man kan leva eko på olika sätt i stan och på landet. Inget är bättre eller sämre!

Det du skriver om hyddan i skogen, rovorna, menskopparna, puderfärgade ekokläder och allt det där, är som du själv säger något extremt som kanske inte passar gemene man. Dock är det på sin plats att ge alla dessa människor en stor eloge för att de valt att leva så. Ex. de som byggt eko-hus (solskepp) med egna kretslopp samt egen försörjning av vatten och el. De som väljer att leva så eko som det är möjligt är stora inspiratörer och på många sätt banbrytande i och med de val som de gjort. Vi bör se upp till dem och ge dem all cred de förtjänar. För trots allt så är deras sätt att leva betydligt mera hållbart. De som gör så mycket för miljön ska bara ha rosor!

Jag håller fortfarande inte med dig i allt som du skriver angående konsumtion. Du skriver att du är så j-la less på alla bakåtsträvare. Jag ser inte mig själv som en bakåtsträvare bara för att jag tycker att konsumtionen måste minska radikalt. Visst är det så att konsumtionen aldrig kommer att försvinna och det begär jag inte. Det enda jag önskar är att (som du även skriver) folk öppnar ögonen och börjar ta ett aktivt ansvar för sin egen konsumtion. Att vara en medveten/obekväm konsument är otroligt viktigt (Läs ett tidigare inlägg om konsumtion här). Glitter, glamour och lyx är (till viss del) precis som du säger ingenting som man måste lägga ned om man ska leva eko. Däremot så måste man ställa sig frågan; Vad är lyx (glitter/glamour) för mig?? Om lyx är att åka till Thailand varje vinter eller köpa en ny skoter varje år? Äga den nyaste, flashigaste bilen/tv:n/prylen? Då måste man tänka om! Att tro att miljön räddas genom att vi åker kors och tvärs i världen med flyg, samt konsumerar som dårar (vilket många gör) är naivt. Lyx är något som måste omdefinieras. För mig kan lyx vara detta: Gå ut en solvarm morgon och plocka hallon från min häck. Kramas med min älskade lille son. Unna mig att sitta vid min symaskin och tok-sy (som jag också älskar). Lyx finns i det lilla, vi måste bara bli uppmärksamma på det.

Det är inget att hymla med att vi måste avstå vissa saker. Jag älskar att resa men flyget väljer jag bort nu för tiden. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Personligen tänker jag inte heller lasta över ansvaret på någon annan. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, visst är det så. Möjligen så är jag något hård när jag dock anser att vi måste göra något mer än att byta till lågenergi-lampor och släcka tv:n när vi inte ser på den. Det är dags att öppna ögonen och se ut över världen och verkligheten. För visst vill vi kunna se våra barnbarn i ögonen och säga till dem att vi gjorde det vi kunde, vårt bästa för att lösa miljöproblemen?! Indianerna brukar säga att man alltid ska tänka 6 generationer framåt innan man handlar/agerar. Det tycker jag är så rätt. Varför ska de som inte ens är födda än behöva ta ansvar för de konsekvenser som kommer av vårt leverne idag? För fortsätter vi som vi gör nu så är det precis vad som kommer att hända.

Be the change you wish to see in the world!

Varma hälsningar och God Jul / Emelie Nilsson

torsdag 17 december 2009

Kallaste dagen hittills...

Nu har termometern sträckt sig ned till drygt -20. Jag, Wilhelm och Greta har hållit oss inomhus hela dagen eftersom Wilhelm fortfarande är lite krasslig. Har letat efter lite goda julgodis recept som jag tänkt sätta i verket någon dag i helgen.

Greta som är en rätt liten hund (Borderterrier, väger ca. 7 kg) tycker att vädret är skit. Hon går ut och gör det allra nödvändigaste och sedan skäller hon och vill in. Vi är lyckligt lottade som har en så duktig liten tjej + att vi bor som vi gör. Vi öppnar dörren och hon går ut. Hon skäller när hon vill in. Hon tenderar att börja skaka och lyfta tassarna en i taget från snön när det är så här kallt. En gång när vi var ute och gick i kylan lyfte hon på en tass och lyfte sedan på en till samtidigt vilket resulterade i att hundstackarn ramlade på sidan. Som sagt, det är inte lätt när man är en rätt liten hund och det är -20 utomhus.

Men vi njuter på inne bäst vi kan. Saften blev god förresten!! =)

Att ärva...

Hemma hos mig finns det mycket som är ärvt. På bilden ovan har Wilhelm på sig både ärvda byxor, tröja samt strumpor. (Dessa kläder har alltså inte kostat mig en krona!). Jag själv brukar ärva både ditten och datten i klädväg av mina syskon. =)

Många av våra möbler är också ärvda från släktingar men även från bekanta.

Det jag tycker är så fantastiskt med att ärva är att något som för en människa är skräp eller något som ska kastas kan fungera perfekt hemma hos någon annan. Och för min del, som mottagare, innebär det inga ekonomiska utlägg vilket är super. Det bästa man gör är att kasta ut krokar både här och där om att man gärna ärver saker/kläder om folk har över. De flesta uppfattar det bara som positivt.

Fram för mera arv!

Höstens vedermödor blir morgonens frukost

Till frukost har jag ätit två mackor med leverpastej och egen-inlagd gurka. Såååå gott.

Wilhelm har ätit min specialgröt. Ibland har vi köpt Hipp's KRAV-märkta, barngrötspulver eftersom de är näringsmässigt väl sammansatta. Nu har ju Wilhelm fyllt ett år och äter mer och mer av samma mat som vi vuxna äter. Därför känns det också naturligt att börja med mer vanlig gröt. Idag kokade jag gröten på ekologiskt Grahamsmjöl (2 dl vatten + 4 msk mjöl). Först fick mjölet dra i vattnet en timme för att göra järnet mer lättillgängligt. (Lilleman drack en flaska välling direkt när han vaknade så han var inte akut-hungrig)

Sedan kokade jag upp gröten och sist blandade jag i lite hemgjord aprikospuré, en halv mosad banan samt en skvätt ekologisk rapsolja. Till serveringen blev det också lite eko-mjölk.

Behöver jag nämna att tallriken var tom när Wilhelm ätit?! Kiwi till efterrätt (Järn upptas lättare om man även ätit c-vitamin).

En kanonstart på dagen helt enkelt!!

onsdag 16 december 2009

Litet sy-projekt är klart


Visst minns ni skålen jag gjorde av en bit löpare för några veckor sedan?!. (Läs mera här) Av en annan bit av den löparen har jag gjort en sminkväska. Har haft en alldeles för liten en. (I och för sig så har jag så lite smink som dessutom i princip aldrig används men ändå).

Dragkedjan är från en påse jag fyndat second hand med sådär 20-30 dragkedjor för en guld tia. Visst blev det bra?! Jag är jättenöjd. Broderade kedjestygn med svart tråd. Gjorde en liten "ordlek" med ordet SMINK på sidan av väskan. SM stående och INK liggandes. Ink kan ju stå för dels bläck eller t.ex. i ett företagsnamn incorporated.

Nu ryms i alla fall det lilla, yttiga-pyttiga smink jag har. =)

Kallrörd svartvinbärssaft

Med en liten kille som har feber kan man egentligen inte göra så mycket förutom att mysa, mysa och mysa lite till. Tänkte att jag skulle göra något "nyttigt" också idag och fixade därför iordning en sats med Kallrörd svartvinbärssaft:

3 liter rensade svarta vinbär (Funkar säkert med röda/vita vinbär eller helt andra bär också, har dock inte testat)

3 liter vatten (Kokas och låts sedan svalna)

3 citroner (helst krav, annars är de så besprutade

ca. 2 kg strösocker (ett vanligt paket)

Mosa vinbären i ett stort kärl. Skiva citronerna och placera tillsammans med bären. När vattnet svalnat, häll det över bären och citronerna. LÅT STÅ i ca. ett dygn. Sila bort bären och citronskivorna.

Rör sedan ut sockret i saften. Som alltid brukar jag höfta men eftersom svartvinbär och citron är ganska sura så behövs det en hel del socker. Äh, det är ju jul för tusan så det gör inget!! ;o)

Väldigt läskande på sommaren också med några isbitar.

tisdag 15 december 2009

Idag har jag färgat!


På sistone har jag haft rätt mycket för mig inför bl.a. lillemans födelsedag men idag var det rätt lugnt och då passade jag på att färga en del av hans kläder. Två bodies, en tröja och ett par byxor. Ena bodyn, tröjan och hängselbyxorna är ärvda (och därmed använd av andra barn tidigare), en body har Wilhelm själv fläckat ned. Det som alla plagg har gemensamt är att de är fläckiga och icke-användbara i det skick som de var i.

Efter lite "Allmoge-blå" har de blivit kanon!!!

Om man läser på instruktionerna som följer med i kartongen så är det super simpelt. Blöt kläderna, lägg dem i tvättmaskinen. Klipp av hörnen på färgboxen och fixermedels boxen och ställ i dem (hela!!!) ovanpå kläderna. Ta 500 g färgningssalt och häll över alltihop. Kör på 40 grader.

När maskinen gått klart kör man ett vanligt 40 graders program med tvättmedel också för att få bort alla spår av färg. (Ja, ni läste rätt. Jag tvättade med tvättmedel den här gången. Tvättnötter används i vanliga fall.)

Visst blev de bra?! Hade varit synd att slänga dessa plagg.

måndag 14 december 2009

Nya länkar - webbutiker


Bild lånad här.

Födelsedagspojken sover och då passar eko-mamsan på att kolla eko-webshops läget.

Hittade bland annat Astrid goes Organic som har både kläder, skor, smycken etc till både killar och tjejer. Speciellt diggade jag deras underkläder av märket Pants to Poverty. De tillverkas av ekologisk och rättvisemärkt bomull i Indien och en del av vinsten går till välgörande ändamål. =) Julklappsvarning utfärdas!!!!! Dessutom har Astrid goes Organic fraktfritt på kläderna fram till jul.

Nimana finns lokaliserade i Härnösand och säljer tyger i olika färger, mönster, kvalitéer och prisklasser via sin webshop. Det alla tyger har gemensamt är att de kan sys till superfina kläder antingen till er själva eller era barn. Självklart eko tyger!! Kolla in deras Interlock i mönstret Trollskogen. Superfin!

Båda shoparna är helt klart värda ett besök!

söndag 13 december 2009

Party, party

Är det kalas så är det. Idag har, främst köket, pyntats med eko-girlanger och eko-ballonger från Ekokul. Det blev såååå fint. Även en del second hand ballonger användes (Nej, de har inte varit uppblåsta en gång, de låg fint i sin förpackning. =). Lampan är min ena vackra, arvegods-ljuskrona. Lite lustig med ballonger men det bjuder jag på.

Tårtor har fixats på förmiddagen och eftermiddagen har sedan ägnats åt diverse fika med diverse härliga släktingar och vänner.

Så kul för Wilhelm med sitt första födelsedagskalas. Här har ni endel av hans presenter.
Bondgårdsdjur, Brio clown och härligt Fair Trade märkt Brio tågbana från Unicef. Brios leksaker är förvisso inte eko men de brukar hålla i sisådär en livstid och det är rätt eko det med. T.ex. så ska Wilhelm få komplettera sin Brio tågbana med bitar från den tågbana som jag och mina syskon lekte med när vi var små. =o)
När mamma lagar mat kommer Wilhelm också att kunna laga mat och baka. Jag har hela tiden tänkt att Wilhelm skall få delta i allt arbete, hushållsarbete, snickring, you name it. Att ha leksaker i lagom storlek som han även kan greja med, fylla vatten, etc är perfekt. (Jag önskade faktiskt en spis till Wilhelm i födelsedagspresent..)

Tack tack tack för alla fina presenter och gratulationer. Nu laddar vi om, för imorgon kommer Wilhelms kompisar på kalas. Ska bli väldigt kul det med!! Dessutom så är det ju egentligen så att lilleman fyller år imorgon. Så imorgon får han mammas och pappas presenter.

Kalasdag!

Idag ska vi ha kalas med tårta, eko-ballonger och eko-serpentiner. Det ska bli sååååå kul.

I morse fick Wilhelm sina första paket av sina morföräldrar och sin morbror. Han tuggade mest på dem men gillade snörena väldigt mycket. Mamma, =o), fick hjälpa till att öppna. (Det är precis som när man fyller år själv).

Brio tågbana, Nalle Puh bok, Eko/reko fotboll mm (Mina bröder och min mamma och pappa har alla spelat eller spelar fotboll, vi är en riktig fotbollsfamilj. Förutom jag, jag har aldrig gillat fotboll. Jag dansade eller sjöng i kör =D).

Igår bakade vi tårtbottnar (på eko ingredienser givetvis) och idag ska vi göra i ordning tårtorna.

Ha en härlig dag allesammans för det ska vi sannerligen ha. +------ kram ------+
Related Posts with Thumbnails