lördag 6 mars 2010

Frysbox? Yesbox!

Minns ni min frysbox? Om inte kan ni läsa om den här.

Eftersom jag kommit fram till att det är ganska svårt att klara sig utan någonstans att lägga frysvaror (Har funderat på om det skulle gå utan men det känns inte så. Salta in och konservera i all ära men frys är rätt viktigt.), har vi nu hittat en frysbox som vi beställt.

Den är av märket Whirlpool och hör till deras nya serie Green Generation som enligt deras utsago är "Eco". Nu är ju frågan hur "Eco" det går att få kylskåp, tvättmaskiner, frysboxar etc etc men vi får väl tro att det i alla fall kan vara ett av de bättre alternativen.

Frysboxen ska alltså vara rätt så miljövänlig. Energieffektivitet: A ++ och den är återvinningsbar till 92 %. Vilket man nog inte kan skryta om vad gäller den förra boxen. (Rodnar och skäms en aning över den fortfarande).

Den ska komma i mitten av nästa vecka. Känns tryggt att veta att man har någonstans att förvara alla bär som ska insamlas i sommar. =)

Skydda ögonen


Glöm inte att använda solglasögon utomhus i vårsolen. Snön reflekterar solens strålar och det blir 'dubbel' effekt. Ögonen är en utsatt kroppsdel som vi ofta glömmer bort.

Mina solglasögon är så gamla att jag inte minns var de är köpta. Mössan är av märket Peak Performance och köpt second hand på Bistånds Butiken i Näsåker.

Middag ikväll blir...


Eko-plocksallad med majs, bönor, tomater, feta-ost, cashew nötter, pasta och ägg (alla dessa är krav märkta produkter). Övriga sallad-ingredienser är gurka och kyckling. Till detta ekologiska baguetter (tyvärr inte hembakade) samt lite naturligt bubbel i form av Amé.

Wilhelms tips: majs och ägg
Mammas tips: borlotti bönorna och feta-osten från Änglamark

Wilhelm i sitt lekrum.


Just nu har vi lekrum bredvid köket. Det är perfekt! Alla leksaker blir dock runt-flyttade av lilleman så oftast ligger de inte bara där utan även i alla andra rum på nedervåningen. Men det gör inget. :) I outfiten ingår body ärvd av vännen M samt Second hand byxor som Wilhelm fick i julklapp av sin ena farbror.

Loppis-fynd


Inte rätt temperatur än men om någon månad blir dessa kraftiga sandaler super för Wilhelm att ha ute.

Second hand i Sollefteå


Kul kul kul! Det är så länge sen. :)

Med löfte om en vacker dag!



fredag 5 mars 2010

Kvällens mys


En kopp Roibos te samtidigt som jag lyssnar på Al Gore på Skavlan. God kväll på er!

Vårfina klänningar hos Gemenskap Grön


Bilder lånade här.

En av mina favorit-webbutiker är Gemenskap Grön. Varierande utbud av kläder, heminredning, ätbart etc som alltihop har en ekologisk och etisk inriktning.

Senast jag tittade in där upptäckte jag bomullsklänningarna ovan. De är av märket Komodo som jag aldrig stött på tidigare. En kul upptäckt. Härliga mönster och skärningar. Inspirerande tycker jag!

torsdag 4 mars 2010

Vilken härlig dag!


Till mellis grillade vi pinn-bröd på jobbet. 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 25 g smör, vatten blandas till en rätt så fast deg. Mums ute i solen!

onsdag 3 mars 2010

Maj månad försvinner i år!


Det är svårt att se på bilden vad det är men det är en almanacka med traktorer. Wilhelm älskar traktorer. Haken med denna almanacka är att maj-månads bild består av en traktor som besprutar ett fält. VE OCH FASA! Eko mamman kan inte visa detta för sin eko-son. Maj utgår därför i år. ;)

Den underbara fisk- och skaldjurssoppan

Jag har tidigare nämnt den fantastiska soppan både i detta inlägg men även i inlägget inför Nyårsafton. Efter önskemål så kommer nu äntligen receptet:

Fisk- och skaldjurssoppa (6-8 port)

400 g fisk (jag använde eko-torsk)
1 burk musslor eller 1 nät med färska (jag använde en förpackning med frysta, gick fint)
1 burk färska eller 200 g frysta räkor
1 purjolök
1 pkt saffran
2 dl vitvin
3 msk smör eller olivolja
1 fänkål
4 morötter
1/2 rotselleri
1 gul lök
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar (första gången använde jag hemkokad buljong som jag gjort på kräftskal)
4 vitpepparkorn
8 dl vatten
1 krm timjan
1 krm basilika

Skölj och hacka purjolöken och fräs den i en stor kastrull med smör eller olivolja. Häll i saffran och sedan vitvinet. Låt puttra i 5 minuter. Skala och hacka under tiden morötter, fänkål, rotselleri, paprika och gullök. Tillsätt med resten av ingredienserna utom fisk, musslor och räkor. Låt sjuda i 1 timme. Skär under tiden fisken i 3 * 3 cm stora bitar, skala räkorna och öppna musselburken (eller borsta de färska musslorna). 5 minuter innan servering läggs musslor i, efter det fisken och precis innan det är dags att äta, räkorna.

Servera med ett gott bröd och kall dryck till!

Gudomligt!

Ingrid-böckerna av Katerina Janouch


Bilderna lånade här.

Wilhelm är
stolt innehavare av böckerna ovan och han älskar dem!

Ikväll har vi läst "Ingrid ska sova" som handlar om när Ingrid ska gå och lägga sig. Vad måste man göra före man kan gå och sova och vad kan hända när man somnat om man drömmer?
Lagom mycket text och härliga bilder illustrerade av Mervi Lindman.

Jag gillar dessa böcker jättemycket. Ingrid är fantasifull och modig. En fin flick-figur i barnboksvärlden. Som förskollärare vet jag hur ovanligt det är med sådana flickor i böckerna. De flesta böcker har dessutom en pojke som huvudperson.

Om ni kollar bland era böcker kommer ni säkert märka att det stämmer. Fram för starka flickkaraktärer i småbarnslitteraturen!



Miljövänligaste presenten - En upplevelse

Idag har Wilhelms farmor fyllt år och vi har självklart gratulerat. Den här gången med en present som var positiv på så många olika plan. Hon fick en behandling i Taktil Stimulering (typ massage fast utan hård knådning) av oss. Det härliga är att det är min vän C som utför behandlingen. Hon bor här i Resele och har länge närt en dröm om att starta eget. Äntligen säger vi och Lycka Till!!
Följande var positivt med att vi gav bort denna upplevelse-present:
  • Att köpa nya prylar i present hela tiden är INTE miljövänligt. Alla nya saker måste tillverkas av någon råvara (Plast tillverkas av olja, smycken av metall, etc etc.) och om man inte handlar närproducerat eller ekologiskt så är saken (till 95 %) heller inte producerad på ett miljövänligt sätt av miljövänlig råvara plus att transportsträckan kan ha varit över halva jordklotet. En upplevelse behöver inga råvaror för att finnas till. Och när den är färdiganvänd så kastas den inte på det gigantiska sopberget.
  • Vi gynnar C och hennes fantastiska företag där verksamheten till stor del är förlagd hit till Resele.
  • Vår bästa farmor får en härlig stund för att ladda batterierna inför kommande uppdrag.
Dessutom är det dumt att handla en massa saker till folk om de verkligen inte är i behov av dem. Vad gäller behov förresten så har vi i Sverige för länge sedan klivit över den gränsen och till största delen handlar det endast om begär när vi shoppar. Tänk på det nästa gång du ska på stan och handla. Behöver jag verkligen den här saken?

Min tur-amulett


Mitt maori-halsband fick jag av en vän när jag var på Nya Zeeland. Det är en maori symbol som står för kraft och styrka. Det har gått kanon idag på utbildningen så den har nog fungerat.

Vardags outfit


Enkel eko kan man kalla detta. Second hand kofta med öko-tex (miljö-märkning) märkta leggings till. Funktionellt är ju alltid nummer 1 för mig.

tisdag 2 mars 2010

Dygnets 24-timmar räcker inte till...

Just nu är det mycket att göra här hemma + att jag är rätt så förkyld vilket inte ingår i min plan för den här månaden. Det är sååååå mycket att göra så jag har faktiskt inte tid att vara sjuk.

Mestadels så är det saker som jag i och för sig frivilligt tagit på mig men tillsammans blir det väldigt mycket.

Kvällstid har jag något nästan varje kväll. Det är kul och superstimulerande samtidigt som jag känner att jag vill ha mera tid för Wilhelm, min hund, mitt hem och självklart för min fantastiska sambo. Det enda jag kan dra ned på i nuläget är sovning och den är helig för mig. Om jag inte sover tillräckligt (i mitt fall 8 timmar/natt minst) så kommer ingenting av allt det andra som finns på min agenda att bli nå bra.

Ikväll ska jag befinna mig tre timmar på en föreläsning i stan tillsammans med mina blivande arbetskamrater. Föreläsningen kommer att handla om AD/HD och allt som ryms kring det. Ska bli jätte intressant!

Imorgon fyller Wilhelms farmor år så då ska vi fira. Jag kommer att vara i stan hela dagen för att slutföra den utbildning som vi gått under hösten samt nu en gång under vårterminen. Vi ska redovisa vårt arbete med en Power Point. Vad gäller Power Points, så tycker jag att det är kul att skapa dem, så jag är riktigt nöjd med hur vi gjort vår. Nu hoppas vi att allt förlöper väl imorgon, datorer är ju som bekant inte alltid att lita på. Tur att vi även skrivit ut Power Pointen så vi (vid teknikstrul) kan visa den manuellt på papper.

Hur brukar ni göra när ni har mycket att göra? Har ni något strategi att dela med er av?

söndag 28 februari 2010

Mysmiddag


Fisk- och skaldjurssoppa med eko torsk, eko räkor och härliga musslor. Svanen-märkta ljus i ärvda ljusstaken. Mysigt!
Related Posts with Thumbnails