lördag 31 oktober 2009

Återigen second hand besök i Näsåker

Igår (Fredag) åkte jag till Näsåker för att hämta en härlig Rekolåda och passade då på att kolla lite på kläderna i biståndsbutiken. Finns jättemycket skor och annat kul. Speciellt herrskor, så nästa gång ska Jonas få följa med så ska vi se om vi kan hitta ett par fina skor (som han lider stark brist på, Nej älskling tofflor har man inte på sig jämnt).

Förutom rekolådan så fick en jacka till Wilhelm hänga på hem + en brun höstkjol till mig själv.

Det finns bara fördelar med att handla second hand!

Bra och dåliga produkter för baby/barn



Weleda bild lånad här.
Helosan bild lånad här.

För er som har koll på salvor/krämer/duschprodukter och deras innehåll så kommer det ju inte som en överraskning att många av dessa innehåller dåliga och ohälsosamma ämnen.

Något jag dock tycker är viktigt att poängtera för de som inte vet är att i många krämer finns ett ämne som benämns som Petrolatum, Paraffinum liquidum, Vaseline eller liknande. Detta ämne utvinns ur Bergolja, dvs vanlig olja vars andra biprodukter förutom Vaseline är t.ex. asfalt, bensin, fotogen etc. Känns det som något som hör hemma på huden eller vår kropp överhuvudtaget? Vaseline skapas genom destillering av fotogen, paraffin får man till genom att destillera råolja. Låter fantastiskt va?!

Vad jag vill komma till är att en del babyprodukter, Helosan, Idomin och vissa av t.ex. Natusans produkter är baserade på dessa ämnen. Det är viktigt att vi som föräldrar väljer bra produkter till våra barn och oss själva. Hos Tshina eller Weleda hittar ni t.ex. naturliga och ekologiska babyprodukter

Här kan ni läsa mer om mineraloljor.

Roliga syböcker

Jag har tidigare bloggat om mitt intresse för att sy(Läs t.ex. : Re-make inlägg, Sy lakan till spjälsängen) . Speciellt har jag en faiblesse för att sy saker och ting av återanvända tyger som jag t.ex. hittat på loppis.

Det är roligt att kunna titta i lite olika böcker för att hitta inspiration och lämpliga mönster. Boken i högra hörnet "Baby Cool" är jätterolig, hur man syr nytt av gammalt. Passar mig perfekt. Den går att köpa på Tradera eller någon bokbutik på nätet författare; Anna-Stina Lindén Ivarsson och Nina Sandström Hallberg.

De andra böckerna kommer från min mamma och det finns helt underbara retro mönster i dem. Ett tips är att kika på loppisar, second hand eller Tradera där brukar det finnas en massa roliga böcker och mönster.

En dag för eftertanke..

Idag kommer jag att tänka extra mycket på min mormor, min morfar, min farfar och även Jonas släktingar som inte finns med oss idag. Fantastiska människor allihopa på olika sätt,

Till mormor, morfar och farfar;
"Jag saknar er mycket men stjärnklara kvällar när himlen är nära vet jag att ni också är det"

fredag 30 oktober 2009

Var en medveten konsument - var klimatsmart!

Idag har jag varit till Näsåker och bl.a. handlat mat på Konsum (världens bästa butik vad gäller eko/fairtrade sortiment). Dock upptäcker jag i fruktdisken något som irriterar mig. (Läs vad jag skrivit tidigare om irritationsmoment vad gäller frukt/grönsaker)

Två äppelsorter kan man välja mellan, Golden Delicious från Italien samt Royal Gala från Nya Zeeland. Inga av sorterna är KRAV. Rent naturligt så är det ju de italienska äpplena man väljer. Hur klimatsmart är äpplen från andra sidan jorden? Men eftersom ursprungsland står så litet så måste man verkligen leta efter det för att överhuvudtaget lägga märke till det. Jag efterfrågar bättre märkning av ursprungsland i butiken både när det gäller KRAV varor och vanliga. Vi konsumenter måste enkelt kunna göra ett medvetet val.

Blir också irriterad när jag tänker på de turkiska yoghurt hinkar som finns i alla svenska butiker. Företaget som har dessa heter Lindahls och det känns ju väldigt svenskt. Enda lilla parentesen är att dessa hinkar med sitt innehåll produceras i Tyskland och Österrike. Även om man väljer den ekologiska så är den från Österrike. Jag vill ha svenska mjölkprodukter så är det bara.

Massupplag med gjutna ljus


Som ni kanske minns så har jag tillsammans med min svägerska tillika nära vän M gjutit en massa ljus av överblivet stearin. Vi har använt gamla koppar, glas och burkar att gjuta i och det blev jättebra. Det är tredje året i rad vi gör det och det kommer garanterat bli en tradition. (Läs mera om vår ljusgjutning här och här.)

Jag har ju glömt bort att visa er en bild på ljusen. Tyvärr så är kvaliteten på bilden dålig, eftersom både min vanliga mobil samt vår kamera har klappat ihop (Min tur med tekniken är inte på +).

Håll tillgodo. Kommer att visa fler bilder när vi dekorerat dem.

torsdag 29 oktober 2009

BonkeliMinis stjärnmössa i velour



Bild lånad av BonkeliMini.
Snälla Hanna som har det underbara märket BonkeliMini skickade mig ett mail om att de har både stjärnmössor och stjärnband. Istället för pappersstrutar och glitter. Superbra idé!! De har även byxor och tröjor i röd velour som kan fungera som tomtedräkt. Snart landar även en tomteluva i webshopen. Bonkeli Mini har miljövänliga och rättvisa plagg sydda i ekologiska och återanvända tyger. Det är Hanna och Jeppe som själv producerar kläderna. Otroligt härliga varianter och tyger. Jag älskar vantarna och tossorna gjorda av återanvända gardiner.

Ta en liten kik i deras webshop, det finns så mycket fint. Och jag ska lägga mig och fundera på om Wilhelm behöver en stjärnmössa...hmm....det gör han nog..

God natt allesammans!

Eko-tomtar


Bild lånad här.
Droppade en idé via email till Loa som har fina webbutiken Ecoloco med ekologiska barnkläder; -Finns inte ekologiska tomtedräkter/pepparkaksdräkter??

Hon blev lika fundersam som jag och har kollat upp det. Men tyvärr, inga av hennes leverantörer hade ekologiska Julkläder. Så både jag och Loa håller tummarna till nästa jul.

Här har ni Ecoloco bloggen där även Loa bloggat om tomtedräkter.

Jag har till denna jul budat på tomtedräkten ni ser ovan. På Tradera som vanligt.

Närkontakt med Bamse Björn


Bild lånad här.

Den föredetta stadsflickan (=Jag) är ute på en angenäm eftermiddagspromenad. Femton minuter hemifrån hittar hon bajs mitt på grusvägen. Det är inte vilket bajs som helst. Mr. Nalle Puh har lagt en stor, blå-lila klump mitt på vägen. Den föredetta stadsflickan ringer till sambon:
Den fd. stadsflickan -Det ligger björnbajs på Rödstavägen.
Sambon/Älgjägaren/Ur-mannen -Jaha?! (Och???) Är den varm eller?!
Flickan som ett stort frågetecken, KÄNNER (!!!!!!!)på bajset -Öhhhh nää den är kall.

Flickan trallar vidare med barnvagn och liten(i björnsammanhang löjligt liten) hund.

En alldeles vanlig dag på landet.


KRAV-märkt väljs bort av konsumenterna


KRAV:s hemsida kan man läsa att försäljningen av KRAV-märkta produkter ökar och det är glädjande. Något som jag läste i tidningen igår är dock inte så glädjande. Forskare på Handelshögskolan och KTH i Stockholm har testat intresset för KRAV-märkta produkter i fyra stora matbutiker. Under en vecka skyltades KRAV-produkterna upp lite extra synligt och under en jämförelsevecka skyltades KRAV-produkterna lika stort och med samma pris men utan KRAV-märkningen. Vad hände? Jo, den vecka när KRAV-produkterna märktes upp var andelen ekologisk försäljning 28,4 %, den veckan som man tog bort KRAV-skylten var försäljningen av eko-varor 31,5%. Totalt ingick 57000 köp i studien. Enligt forskarna väljer många konsumenter bort KRAV-märkt i förväg för att de uppfattar varorna som dyrare, att de har sämre hållbarhet och kvalitet.

Ja, vad ska man säga?! Det finns egentligen inte så mycket mer att komma med förutom att folk behöver öppna ögonen lite. Sämre kvalitet och hållbarhet?! Det kan ju omöjligt vara bättre kvalitet att stoppa i sig varor med 10 E-nummer.

Jag blir upprörd...

onsdag 28 oktober 2009

Sy lakan till spjälsängen

Har precis renbäddat Wilhelms säng och vill dela med mig av ett tips. Använda vuxenlakan för 90's sängar är väldigt lämpliga att dela på två och göra babylakan av. De är oftast lite slitna och mjuka och det är perfekt för bebisen som vill ha det mjukt och lent. Bra för miljön och bra för börsen!!

Min re-make är klar!

Före
Efter

V-formad 80-tals blus med axelvaddar förvandlad till en söt top à la 2000-talet.

Följande har skett:
-Axelvaddarna sprättades bort.
-Gjorde puffärmar genom att sy i resår i ärmsluten.
-Sydde in den i sidorna.
-Kortade den på längden.
-Sydde ihop knäppningen fram så att den nu blivit en top och inte längre en blus. Knapparna finns dock kvar som dekoration.

Visst blev den bra?! Påminner mig lite om Dream and awakes omsydda kreationer. Fast de är ju helt klart proffs och det kan jag ju inte kalla mig...än.

Dockstatoffel vs. Blue-turtle sandal


Bild på dockstatoffel lånad här.
Bild på Onestrap vit sandal lånad här.

Det är ungefär två månader kvar tills jag börjar att jobba. Därför har jag satt igång med diverse planering inför det. Bland annat så måste jag införskaffa ett par nya inneskor. Frågan är; ska jag handla ett par av företaget Blue turtle, där skorna är både ekologiska och vegetariska eller ska jag köpa en ekologisk Docksta toffel och stödja ett företag i länet?

Tanken har slagit mig att jag ska kolla runt på second hand men vis av erfarenhet så brukar inneskor som man går runt i hela dagarna bli rätt slitna samt att stötdämpningen till slut ger upp. Så det kanske är bäst att köpa ett par nya, så ryggen, fötterna och benen får det allra bästa underlaget.

Hur skulle ni gjort? Dockstatoffel eller Blue-turtle sandal???

tisdag 27 oktober 2009

Veckans eko-tips, miljövänlig rengöring

Jag brukar blanda 1 del grönsåpa med 4 delar vatten och hälla i en sprayflaska som jag har redo i köket. Passar perfekt att spraya på spis, mikro, avställningsytor, bord och andra grejor som blivit kladdiga. Och bäst av allt, Miljövänligt!

Systra mi...

När pappa är ute och grejar på gården står Wilhelm med storasyster Greta i soffan och kikar ut för att se vad han gör. Vi har en sån otrolig tur med vår "storasyster", för det är verkligen vad hon är. Greta är som vilken syrra som helst; när brorsan är för jobbig går hon därifrån, men väldigt ofta får han både slickar och en massa mys av henne. Jag tror att barn mår bra av att umgås med djur, särskilt en sådan fantastisk liten tös som Greta!!

Yorrik - Kanonfina barnkläder



Bilder lånade här.
Kläderna av det fina märket Yorrik är ateljésydda och handtryckta i Stockholm. Märket har två butiker, en på Hornsgatan i Stockholm men även en webbutik.

Det sys upp allt från festkläder till vanliga "buskläder". De har även en ekologisk kollektion i 100% ekologisk, naturfärgad bomull som odlas och handplockas på bomullsodlingar i Peru. Odlingen sker helt utan kemiska bekämpningsmedel.

På bilden ovan ser ni en av deras idéer, barnjeans som sys upp av jeanstyg från gamla vuxenjeans. Snacka om re-make! Det är återvinning på högnivå.

Heja Yorrik!

Mammas kläder, eko & second hand

När man stökar på hemma är det så härligt att gå klädd i mjuka och funktionella kläder. Det ljunglila linnet är ekologiskt och från Indiska. Blå leggings införskaffade på Tradera.

Hur går ni klädda när ni bara är hemma och fixar?

Hemlagad barnmat

Dessa små "matlådor" har jag köpt för att enkelt kunna laga och frysa in mat till Wilhelm. Man kan även frysa in maten i bullformar. Det är bra mycket billigare och nyttigare att laga barnmat själv, även om det tar lite tid i anspråk. Jag alternerar mellan hemlagad och ekologisk-burkmat. Det är ofta lite enklare med köpt mat om man ska åka bort.

Grytor är enkla att göra och frysa in (Se recept här) och då kan man lägga till någon kolhydrat typ lite pasta, potatis eller Quinoa för att få en fullgod måltid.

Vi har resonerat som så att det är viktigt att Wilhelm får smaka på olika saker så han äter det mesta (inget salt eller socker och inte nitratrika grönsaker typ bladselleri, mangold, spenat, rödbeta). Något som är lätt att glömma bort är att även ägg är ett mycket bra protein som kan ersätta kyckling, kött, fisk eller bönor ibland. Jag brukar dels mosa kokt ägg men man kan även göra äggstanning i en kopp som står i vattenbad eller göra lite äggröra med lite mjölk och mjöl.

Hur gör ni med mat till de minsta? Har ni något gott recept att dela med er av?

Reflex är viktigt på hösten!!

Ville bara påminna er alla att använda reflex när ni är ute och går/cyklar nu på hösten(Gäller förvisso även under andra säsonger, när det är mörkt). Även om det är mitt på dagen så syns man väldigt dåligt eftersom omgivningarna är så mörka i färgerna nu. På våra dagliga promenader använder jag en reflexväst och hänger en annan på vagnen.

Vi är allihopa så värdefulla och det är ju en så billig livförsäkring!

måndag 26 oktober 2009

Färga kläder är enkelt.


Det är mycket slit och släng i vårt samhälle idag. Som en motpol till det tycker jag att alla ska testa på att färga klädesplagg som blivit fläckiga men som fortfarande är fullt användbara. När vi var små minns jag att mamma brukade göra det.

Jag har färgat kläder till Wilhelm som varit fläckiga och de blev jättebra. Färgen kan man köpa på vanliga färgaffärer, typ Färgtema. På kartongen står det exakt hur man ska göra. Man behöver hushållssalt också när man ska färga. Antingen kan man färga för hand i balja/tvättho eller så använder man tvättmaskinen men då måste man tänka på att tvätta några mörka tvättar första gångerna efteråt, det kan finnas färgrester kvar i systemet.

På bilden ovanför har vi en av Wilhelms pyjamasar och en body. Alla sakerna har han ärvt efter familjen M. Pyjamaströjan var tidigare lika vit som byxorna men eftersom den var fläckig och missfärgad så fick den bli färgad brun. Trådarna brukar oftast inte ta åt sig av färgen men det tycker inte jag gör något, det blir bara snyggt med lite avvikande färg på sömmarna.

Har ni färgat något? Blev det lyckat?

U-länderna är duktigare än vi.

I dagens tidningen (Läs: Tidningen Ångermanland) kunde man läsa att, enligt en undersökning som Trygg Hansas moderbolag RSA gjort, var fjärde svensk inte alls kan tänka sig att betala extra för att köpa en miljövänlig vara. I utvecklingsländerna, med Kina i toppen är folk mer villiga att betala extra för ett miljövänligt alternativ än i Sverige och övriga västvärlden.

Det är väl helt snett att de som nyttjar minst av jordens resurser(per person), som har det svårast vad gäller mat och överlevnad, ska göra mest för att förändra miljöproblemen. Jag får en ännu större förvissning om att vi gör rätt, vi som försöker leva miljövänligt, och att vi som gör det måste inspirera andra. För det är vi i västvärlden som måste ta vårt ansvar först och främst!

Re-make på G

Denna söta 80-tals blus med blommönster fyndade jag på second hand i Näsåker för någon månad sedan. Har stora planer för den och idag sätter jag igång. Har nästan glömt bort vad som hände förra gången jag skulle sy något. I alla fall så har det synliga resultatet av mina sy-bravader läkt.

I nuvarande skick har blusen axelvaddar och är rätt V-formad om man säger så. Smal nertill och vid i axelhöjd. Vilket inte passar mig som är rätt V-formad själv (Smala höfter, bred över axlarna och knappt någon midja...=0). Något måste ändras!

Ska visa er framöver vad det blev av den. By the way så är jeansen från VeroModa, har varit ägare till dem i ett par år.

Nu blir jag arg på Vattenfall.

Hade ingen aning om detta men så här ligger det till. Fy vad irriterande att Vattenfall utnyttjar det faktum att folk tror att Svenska elföretag är "miljövänligare" än utom-svenska.

Saxat från ett mail jag fått från Greenpeace:

"Sverige håller som bäst på att bygga två nya kolkraftverk i Tyskland. Genom Vattenfall - som till hundra procent ägs av staten - bryter Sverige ny kol, bygger nya kolkraftverk och köper upp gamla kolkraftverk runt om i Europa.

Vi svenskar tror gärna att Sverige är ett föregångsland. Men om de svenska kolkraftverken stod på svensk mark skulle Sveriges koldioxidutsläpp vara tre gånger högre än de officiella siffrorna. Bara Australien, USA och Kanada släpper ut mer per person."

Jag måste helt klart kolla upp var vår el (E:ON) kommer ifrån. Vill definitivt inte vara med och bygga nya kolkraftverk. Buuuuu för Vattenfall!

söndag 25 oktober 2009

Bästa bodyn för kalla väder

Lilleman och jag har precis varit ute en stund och i det råa vädret är det skönt med Näva ekotextils body i 70 % eko-ull och 30 % silke. Materialet är varmt och skönt, isolerar men andas bra. Ett mycket bra köp.

Till bodyn ett par velourbyxor från Lindex som han ärvt av kompisen M och ett par gröna strumpor från Polarn o. Pyret. Tyvärr inte eko men ibland när det krisar så...

Den fina pekboken i plast är från när jag var liten. Funkar lika bra nu!

Eko Leko leksaker har ankommit Resele

Dessa fina eko-leksaker från Ekoleko ska Wilhelm få. Han fyller 1 år i mitten av december och sedan har vi ju julafton tio dagar senare så det är ju inte någon brist på tillfällen att ge honom presenter.

Tips för alla er som ska handla julklappar. Ekoleko har superfina leksaker och fantastisk service. Bara mina varmaste rekommendationer!!!

Renovering av Wilhelms rum är härmed påbörjad


Nu i helgen så har mina föräldar varit här och då är det ju perfekt att sätta igång med saker som man inte hinner med annars. Städa diverse olika ställen t.ex. samt sätta igång med Wilhelms blivande rum. Här kan ni läsa mer om mina idéer för rummet.

Idag har vi under en timme rivit tapeter, tagit bort två korkmattor som låg ovanpå varandra samt tagit bort golvlisterna. Vi ska sedan sätta upp slät väv att måla på, lägga klick-golv samt måla tak och diverse annat (garderober, lister etc.)

Nu ska påskliljorna (Närbild på tapeten finns här.) väck, om vi säger så..
Related Posts with Thumbnails