lördag 20 mars 2010

Köksträdgården i vinterskrud


Äppelträdet, körsbärsträdet, vinbärsbuskarna, hallonhäcken och jordgubbarna samlar kraft inför sommaren.

fredag 19 mars 2010

Earth hour erbjudande hos Ecoloco


Bilden lånad här.

Lagom till Earth hour lanserar Ecoloco i samarbete med Världsnaturfonden WWF och Minplanet, ett unikt ekologiskt Earth Hour Babykit – och skänker hela vinsten till Världsnaturfonden. Smart present till nyblivna miljömedvetna föräldrar och deras bebisar.

Babykiten finns i begränsad upplaga och kommer säljas inför och kring Earth Hour på ecoloco.se. Paketen finns i fyra olika färgskalor och kostar 649 kr (normalpris för alla produkterna är 1235 kr). För att stödja WWF och uppmärksamma Earth Hour, har de medverkande företagen valt att sänka priset på sina produkter till under produktionspris. Ecoloco lägger sedan på 200 kronor, som går oavkortat till Världsnaturfonden.

Bra va? Perfekt present!

Earth hour 27/3


Nära en miljard människor i 4 159 städer i 88 länder deltog i Earth Hour förra året. I Sverige var hela 64 procent av befolkningen med.

Lördag den 27/3 är det dags igen. Earth hour är världens största klimatmanifestation som samlar människor runt hela världen för samma ändamål. Släcka alla lampor i en timme, mellan 20.30-21.30 för miljöns skull. Målet i huvudsak är att vi ska visa vårt stöd för klimatet och göra världens ledare medvetna om hur viktigt det är att de agerar.

www.wwf.se kan ni anmäla er, privat personer, organisationer, kommuner, skolor etc.

Recept på Eko-glass

Idag förbereds morgondagens efterrätt. Tidssparande och enkelt!

Ekologisk och hemmagjord glass

3 ägg (eko)
1,5 dl socker (eko)
3 dl vispgrädde (eko)
1 tsk vaniljsocker (fair trade)
1 förpackning Philadelfia ost (eko)

Ev. digestive kex, daimkulor, choklad, sylt, bär eller något annat gott att blanda i.

Du behöver också 3 st skålar och en form att ha glassen i när den är klar.

Avskilj gulorna från vitorna. Gulorna blandar du med sockret i skål 1 och vispar poröst.

Vitorna vispar du till hårt skum i skål 2.

I skål 3 vispar du grädden tillsammans med vaniljsockret.

Blanda i Philadelfia osten i skål 1. Blanda sedan försiktigt i skål 2 i skål 1 och till sist även skall skål 3 ner i nummer 1.

Om man vill smular man sönder digestive och sprider ut i botten av den blivande glassformen men det är valfritt. Vill man ha något i glassen såsom chokladbitar, krossade polkagrisar, sylt så blandar man i det sist.

Häll ner i glassformen och ställ i frysen. Göres med fördel dagen före man skall äta den men det räcker med 4-5 timmar i frysen annars.

Otroligt gott och enkelt. Vanlig vaniljglass innehåller i princip aldrig äkta vanilj och dessutom är det en lång rad med diverse tillsatser för det mesta.

torsdag 18 mars 2010

"Bakom varje kaffekopp finns en familj!"

Bilden är lånad här.

På bilden ovan ser ni kaffet som dricks hemma i det Kårénska/Nilssonska hushållet. Kokkaffe som är KRAV- och Rättvisemärkt.

För några ören mer per kopp väljer jag att motverka barnarbete, miljöförstöring och diskriminering. Jag främjar också demokratin och organisationsrätten samtidigt som de familjer som odlar kaffet får skäligt betalt för sitt arbete.

Eftersom kaffet är ekologiskt innebär det att jag som konsument är säker på att få en vara som är hälsosam och ren. Både för mig som kaffedrickare men också för de som producerar och skördar kaffet och även för miljön i stort.

Det är det väl värt, eller hur?

Citatet i rubriken är hämtat ur tidningen Reko Nr. 4 Dec-Feb 2010 och är i grund och botten ett nicaraguanskt uttryck. Väl värt att tänka på!


"Nötköttsproduktion är den största direkta anledningen till skövling av tropisk skog i Amazonas."

Swedwatch rapport ”Mera kött och soja, mindre regnskog”. Citatet hämtat här.

Skrämmande, inte sant?!

onsdag 17 mars 2010

Ytterligare en lampa..



Jag är ju lite återhållsam vad gäller bilder här hemifrån men eftersom jag tidigare (här och här) har bloggat om mina lampor tänkte jag att jag skulle visa upp en till av mina älsklingar. (Jo, ni läste rätt. Jag ÄLSKAR mina lampor). Eftersom jag försöker att, av miljöskäl, endast ha mina lampor tända när det är absolut nödvändigt (eller väldigt mörkt) så vill jag att de också ska vara vackra att titta på. Som smycken i mitt hus!

Lampan ovan är från grunden inköpt på Indiska men den är ombyggd eftersom den egentligen är en ljuslykta. Som tur är har jag en man som extremt händig så han byggde om den för att passa som armatur. Den hänger ute i hallen nu och jag blir alltid glad och nöjd när jag ser den. Den är precis som resten av vår hall, sirlig och gammaldags.

Kika in på de tidigare inläggen så får ni se:

Min vackra kristallkrona som jag fick i julklapp när jag och Wilhelm kom hem från BB. Den hänger just nu i vår sal.

Min spotlight som jag letat "med ljus och lykta" efter. Gammaldags men ändå funktionell!

Soppa vare' här!



Det är så typiskt att många bilder ska bli felvända när man skickar dem från mobilen.

Jag kände mig sugen på en mjuk och len soppa på grund av min förkylning så på bilden ovan kan ni beskåda en varm och aromatisk rotfruktsoppa med baconcrisp på toppen.

Har höftat rätt hårt men ungefär detta ingick:

2 små gula lökar (eko)
Mellan 5-10 potatisar (eko)
1 stor palsternacka (eko)
1 stor morot (eko)
1/2 rotselleri

2 grönsaksbuljongtärningar (eko) (blir säkert gott med kycklingbuljong också)

Lite grädde

Fräs allt i lite smör i en stor, tjockbottnad kastrull (alternativt fräser man det i en stekpanna och slår sedan över det i en kastrull). De ska knappt ta färg bara fräsas lite mjuka.

Slå på vatten (på en höft, ca. 1 liter) och sätt på locket. När det kokar tillsätter man buljongtärningarna och sedan får det koka tills alla ingredienser är mjuka.

Antingen äter man den på en gång då eller så gör man som jag gjorde idag, mixar allt och häller sedan tillbaka det i kastrullen tillsammans med grädde. (det blir godare, så är det bara).

Bacon crispet ovanpå är bacon som stekts lite för länge och sedan fått rinna av på hushållspapper för att få rätta crispet (slibbigt/fettigt bacon är inte crispigt) . Väldigt gott till men ett valfritt tillbehör.

Smaklig måltid!!!

Lite sjuk idag...

För första gången sedan jag började jobba efter föräldraledigheten (har jobbat sedan den 4/1-10) har jag sjukskrivit mig! Idag och imorgon ska jag vara hemma och kurera mig.

Har känt ett par dagar att förkylningen legat på lur och igår bara kom den helt oförhappandes och gjorde min hjärna till en enda gigantisk bomullstuss. Det är möjligt att jag överdriver ( lite grand bara) men det känns så. Genom-tätt i näsa och bihålor. Inte trevligt vill jag lova. Ganska ont också...i bihålorna...och trihålorna och fyrhålorna. (Det måste finnas fler hålor hos mig för det är sååååå bomullsaktigt i hela huvudet).

Dagen idag började därför med en ENORM sovmorgon och följdes sedan av en massa mys inomhus med Wilhelm och Jonas.

När vi är förkylda hemma hos oss använder jag Renässans näsdroppar som finns att köpa på apoteken. De består av en saltlösning och är fria från konserveringsmedel. De rensar och renar. Tar bort bakterier, virus, damm och annat som inte hör hemma i en frisk näsa.

Wilhelm är också lite snorig just nu. Jag har gjort en massa mjuka tyglappar av Jonas gamla håliga t-shirts och de får nu tjäna som näsdukar för lilleman som inte gillar att snytas med hårt papper. På det viset tjänar vi också på miljön. Näsdukarna kastar vi bara i tvättmaskinen så är de nya och fräscha igen! Dessa små tyglappar fungerar också bra vid blöjbyte eller när lilleman ska bada och tvätta sig. Som lill-liten kräktes han mycket (det sägs bero på att den övre magmunnen inte stänger sig ordentligt) och då var de där lapparna guld värda att ha liggandes i fickor, väskor och lådor. Nära till hands.

Har ni något bra frisk-tips? Någon dunderkur?

tisdag 16 mars 2010

Kraft och energi till tusen!

Jag önskar att den energi jag har nu för tiden kan smitta av sig på er allesammans! Vet inte vad det tagit åt mig men jag har så otroligt mycket kul och intressant för mig och då FÅR man en massa energi på köpet.

Saker som jag t.ex. älskar att göra:
- Umgås med mina två älskade pojkar här hemma. Jag lägger till resten av min släkt och familj där också.
-Jobba med mina barn.
-Vara utomhus.
-Blogga.
-Engagera mig i min älskade by, Resele. (Det kommer mycket mera info om just denna punkt framöver)

Sträck ut era armar så ska jag kasta över lite energi på er!! (Oj så väckelsemötes-aktigt det här blev)

Ett tips från mig är att ni allesammans ska unna er att njuta av allt ni tar er för. Gör ni inte det så ska ni byta göra och hitta något som ni verkligen älskar att hålla på med.

Fågelholk med renoveringsbehov


I vår ska vi laga och piffa med alla pippi-bostäder.

Ute på upptäcks-färd


Isigt ute innebär hjälm på huvudet.

måndag 15 mars 2010

Små begärliga sockar i begärlig förpackning



Bilderna lånade här.

Ni vet ju att jag är en "second hand galning" men ibland är det svårt att hitta allt second hand.
Dessa über-gulliga sockar hittade jag på Inreda.com.

De är ekologiska i 80 % bomull, 17 % nylon och 3 % spandex med halkskydd under fötterna.

Levereras i en söt äggkartong, 9 st gröna och 1 vit med härliga texter på.

En kul present om man inte har någon liten hemma!

söndag 14 mars 2010

Styrdans och tjej-bastu

Jag har upptäckt att det inte någonstans framgått av de senaste inläggen att vi under helgen deserterat till mina föräldrars fritidshus i en by i nord-västra Ångermanland. Så var det i alla fall...

Fredagen spenderades utomhus med promenad samt korvgrillning, pinnbrödsgrillning sittandes i en hemmaskottad "soffa" gjord i en snöhög. På kvällen åkte jag och Jonas på dans medan Wilhelm och Greta var med morfar och mormor. För sisådär 10 år sedan var det bästa jag visste att dansa foxtrot och bugg. Jag och Jonas träffades faktiskt ute på dans. Det är ju såååå roligt och ger så mycket motion. Tro det eller ej så har jag en kort period dels tävlat i bugg men även hållit i buggkurs. Eftersom jag inte dansat en gång de senaste två åren så tänkte jag att man skulle vara ringrostig men inte då. Det gick bokstavligen talat som en dans... =) Och kul var det. Mer av den varan framöver.

Lördagen höll jag, Wilhelm, Greta och Wilhelms morfar till i skidspåren. Kvällen spenderade jag, mamma och min snart 90-åriga farmor i bastun för att sedan se Melodifestivalen. Jag gillade Anna Bergendahl och Salem al Fakir så det var hugget som stucket..

Nu är vi hemma igen och imorgon börjar jobbveckan. Drygt två veckor till och sedan byter jag arbetsplats! Har ni något kul på gång i veckan?

Mina två små guldkorn!

I helgen har stoltheten över mina två små - Wilhelm och Greta - varit stor.

Wilhelm fick feber under lördagskvällen men har idag friskat på sig. Trots sitt sjukdomstillstånd så höll lilleman humöret uppe och mamman, som inte är van att lilleman är sjuk, behövde inte vara fullt så orolig.

Greta var som en furie ute i skidspåret! Trots att lilla pluttan inte förstår att man INTE ska stanna mitt framför mattes skidor, INTE ska korsa spåret så repet hamnar i knähöjd på morfar som åker bakom samt att man inte kan stanna och hälsa på andra människor som man möter i spåret när de kommer i sådär 30 knyck i utförsbackar. Jag älskar min lilla hund! Dessutom upptäckte jag att om jag skrek Jalla jalla och lät som farmorn i samma film sprang Greta fortare... =)
Related Posts with Thumbnails