lördag 14 november 2009

Lördagens lunch

Idag blev det en väldigt enkel lunch som i princip lagade sig själv. Korv och bröd med hemlagade rotsaks pommes frites.

Jag valde kålrot (rekolådan) samt potatis (svärmors och svärfars) som jag skar i stavar och lade på bakplåtspapper på en plåt. Olivolja och lite flingsalt och sedan in i ugnen på 225 grader. Man kan även använda andra rotsaker som morot, palsternacka, rotselleri etc. Jag brukar höfta med tiden, man ser när de börjar bli klara, lite bruna och gärna med en "skorpa" på utsidan.

Eko-korv steks när man börjar se att rotsakerna snart är färdiga. Fiber-korvbröd, Eko-ketchup och eko-senap till.

Superenkelt och jättegott. Kanske inte så väldigt nyttigt dock. Kan inte alltid vara det...

Tröjor från Erikshjälpen

Har man en pappa som arbetar som brandman måste man ju bara få en tröja med Bamse som brandman, eller hur? Och som motpol en tröja med en drake som sprutar eld samt flames på ärmarna.

47 kronor sammanlagt för de två tröjorna på Erikshjälpen i Timrå.

Vår lilla goseälskling 11 månader idag.

Wilhelm är vår lilla stjärna. Han föddes den 14 december i fjol, 6 veckor före utsatt datum. 2 veckor på barnavdelningen i Övik och sedan kom vi hem. Underbara lilla vän, vilken guldkant du satt på vårt liv.

Du älskar att busa, är envis som få, glad för det mesta och har energi till tusen.

Det värdefullaste vi har, jag och pappa.

Oj så vi älskar dig!!! Mammas och pappas bästa pojke.

fredag 13 november 2009

Inköp av textilfärg

När vi var till Sundsvall igår kikade jag in på en färgaffär (I detta fall blev det Beckers) för att köpa textilfärg. Tidigare har jag färgat en del av Wilhelms fläckade kläder bruna. Jag blev väldigt nöjd och nu köpte jag "allmoge-blått" och "kaktus-grönt". Förra gången hade jag Herdins textilfärg men nu blev det Nitor. De sägs vara ännu bättre så vi får väl se.

Ska färga lite någon dag framöver. Lovar att visa resultatet!

Skicka ett träd i jul!


Bild lånad här.
Visste ni att avskogningen i världen står för ca. 20 % av de totala utsläppen av koldioxid i världen??? Det är lika många procent som USA själva står för. På Gokväll i SVT igår handlade det om klimatet och klimatforskaren Matilda Palm var där och pratade. Såå intressant!

Jag visste inte att avskogningen var ett så stort klimatproblem. Vi brukar plantera träd i Vi-skogen som present ibland. Till exempel så fick min mamma 50 träd i Viskogen i 50-års present. Det var en otroligt bra grej tycker jag. Istället för 50 rosor eller något liknande.

Nu i juletider så kan man köpa julkort med tillhörande träd som planteras i Afrika runt Victoria sjön. Dels så hjälper man miljön men även de människor som lever och verkar i dessa områden. Skördarna blir bättre, de får arbete genom träden och även ved och föda från dem. Ett kort med ett träd kostar 20:-, ett kort med två 40:- osv. korten levereras med kuvert. Passa på, gör tre goda gärningar:

Någon blir glad av ett julkort
Det ger ett plus för miljön
Människor får bättre levnadsvillkor tack vare träden och planteringen

Kan det bli bätte än så? Dessutom är korten otroligt vackra och speciella.

torsdag 12 november 2009

Do NOT bring your man to second hand!!

Dagens första budord är som ovan.

Men jag hade egentligen kunnat räkna ut det. Vi kom in på Erikshjälpen i Timrå, mina ögon glittrade, det började spritta i hela mig och jag började genast titta i alla vrår och skrymslen. Huuuur mycket roliga saker som helst till fantastiska priser. Och det bästa av allt är att pengarna går till bistånd runt om i världen.

Jonas försvinner in i butiken, kommer tillbaka efter sisådär 15-20 sekunder;
-Det finns ingenting här. Jag går ut och sätter mig i bilen.

Ohh no!! Då vet man, här gäller det att rappa på. Inget slötittande efter fina syböcker eller någon trevlig talbok (för 50:-). Rakt på bara!! Som en furie springer jag in bland kläderna och hittar två fina tröjor till Wilhelm (i för stora storlekar men pojken växer ju). I farten rycker jag åt mig en virknål (för 3:-) och en liten sån här badrumspall i plast som barn brukar stå på när de ska borsta tänderna. 2 små julkrukor får jag också med mig i all hast.

När jag precis lagt upp varorna i kassan ringer mobilen och jag svarar:
-Är påväg..
Lägger på och springer sedan ut till bilen.

Älskar honom men nästa gång åker jag dit själv!

Jag är sååååå less på Gubbdagis

Detta låg i vår baklucka på vägen hem idag tillsammans med typ 1000 grejor till. Fin va? Jag provsatt den och tyckte att den var bra. Lill-spol, stor-spol och inget synligt avloppsrör. Jonas ville ha mjukstängande sits. Men hallå?! Mjukstängande sits????? Jag sa Nej. Jag sa nej före jag hörde vad den kostade och jag sa nej när jag hört att den skulle kosta 1300 kronor. En hel tusenlapp för mycket minst.

Dagen idag har bestått av gubbdagis 1, gubbdagis 2 och gubbdagis 3. Gubbdagis 4 slapp jag för då var jag inne på en blomaffär och köpte en amaryllis. Det roliga var att Gubbdagis 1 besökte vi allra först men även näst sist och gubbdagis 2 besökte vi också två gånger. Det är sååå svårt att uppbåda intresse att gå runt och botanisera bland skruvdragare, el-material och diverse annat som jag inte har så där jättemycket till övers för. Jag skötte mig dock exemplariskt och var med som styra vagn/bära korgen tjejen. För jag visste vad som skulle komma till slut....

I sann pensionärsanda...

Har Emelie kokat eko/fairtrade kaffe hemma som hon stoppat i en termos. Hon har lagt upp lite biscotti (Emmas skafferis) på ett kakfat och hällt ekomjölk i en liten flaska. Hon har dessutom plockat med sig två porslinskoppar och gjort två dubbelmackor med ost och skinka. Detta har sedan packats ned i en tygkasse.

Intas sedan i bilen på väg mot Sundsvall precis i värsta kaffesugstid ca. 09.30-10. Och nej, Jonas höll inte i kaffekoppen samtidigt som han tog en tugga på mackan.

onsdag 11 november 2009

Laddning inför morgondagen

Jonas jobbar, Wilhelm sover. Efter Bonde söker Fru så har jag gjort mig en kopp te, Three Mint från Pukka herbs (som du bl.a. kan köpa hos Hildur) och sedan har jag suttit och svarat på ett jättetrevlig mail som jag fått. =o)

Imorgon ska jag och Jonas åka till Sundsvall (12 mil enkelväg) för att inhandla en toastol samt lite annat till våra nya toalett som snart är klar. Enligt B som är jobbarkompis till Jonas måste man provsitta stolen. Hallå?! det är ju inte som med en soffa, porslin är ju liksom porslin, varken mjukare eller hårdare. Och dessutom, hur länge sitter man där egentligen? Inte längre än nödvändigt. Men okej, vi provsitter väl... Jag vill i alla fall ha stor-spol och lill-spol så vi spar på vårt dyrbara vatten. (Kan inte någon uppfinna ett system där vi inte använder dricksvatten till toaletterna och duscharna)

Jonas kusin K är plattsättare och han har kaklat jättefint på vår toa nere som inte har varit toa sedan april-08 när vi rev alltihop. I have missed you, toilet! Det ska bli skönt att slippa bära Wilhelm upp på övervåningen varje gång man ska byta blöja.

Jag tänker dessutom hinna med ett stopp på Erikshjälpen. Jag och Second hand är ju svåra att hålla isär som ni kanske märkt.

Tack för idag, vi skrivs imorgonkväll!

Emmas skafferi - Försvinnande goda skorpor

Jag är medveten om att de inte är ekologiska eller rättvisemärkta men oooooooooooo vad de är goda. Jag tröstar mig med att de är närproducerade (i Junsele 4 mil från mig), utan aromer och essenser och som Emma skriver på baksidan av påsen; Bakade med kärlek.

Eller vad sägs om skorpor (biscotti) med följande smaker: Lakrits, citron & mandel, hallon & vanilj, choklad & mint.....

Emmas skafferi till hovleverantör!

Camilla Sparrings matuppror

Visst vill vi att våra äldre, sjuka och barn ska få äta god, näringsriktig mat?! Jag vill det, helst närodlad, ekologisk om man får vara ännu mer specifik.

Camilla Sparring pratade på P4 imorse och jag lyssnade. Jag har även följt Matakuten i tv4 och är väldigt upprörd och berörd angående det faktum att skolmaten innehåller så fruktansvärt mycket tillsatser och är så processad.

Matupprorets hemsida kan man skriva under matupproret samt få information om densamma.

Fram för naturlig, äkta, lagad mat till alla. En rättighet tycker jag!!!

The mama outfit of the day

Idag vankas det babyrytmik på stan samt lunch med kära vännen E från Övik. Vilket sammanträffande. Hon sms:ar på morgonen att hon ska i jobbärende till Sollefteå och, jag som inte varit till stan på typ 1 1/2 vecka ska dit just idag. Jag tror på Ödet!

Second hand tröja från biståndsbutiken i Näsåker samt Wrangler jeans, second hand fynd på Tradera.

Nej, se det snöar, nej se det snöar...


...det var väl roligt, hurra! Nu blir det vinter, nu blir det vinter, som vi har önskat, vad bra!

Nu på morgonen har det snöat. Jag säger som Gert Fylking brukar säga när Nobelpristagaren i litteratur offentliggörs; ÄNTLIGEN!!!

Den har kommit, den har smält bort, kommit igen, regnat bort osv osv osv (Jag menar snön)

I mitten av november ska det vara snö, så är det bara. Jag är uppfödd på de här breddgraderna och då är det bara så. November = Första vintermånaden.

Eller hur ser ni på saken? Är det roligt med snön eller inte?

tisdag 10 november 2009

Ekobanken, ekologiskt - socialt - kulturellt

I senaste numret av Camino såg jag en annons från Ekobanken. Jag är själv inte kund där men när man läser vad banken står för så blir man sugen på att byta till dem. För närvarande är jag kund hos två banker, Icabanken och Skandiabanken. Ingen av bankerna har ju fysiska kontor så det kommer jag knappast att sakna hos ekobanken heller. Och vad gäller räntan så är ju den i princip obefintlig hos alla banker nu för tiden.

Citat från Ekobankens hemsida:

"Vi placerar pengarna i banken så att de stödjer en sund social och ekologisk utveckling. Vi erbjuder etiskt sparande och placeringar samt ett stort utbud
av tjänster för organisationer och företag. Alla lån och krediter till verksamheter och företag publiceras så att det blir tydligt hur de har använts. Ekobanken omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin."

Vad tror ni, är ekobanken något att satsa på eller ska man ha kosingen i madrassen?

Julklappstips - Min müsli


Bild lånad här.

Vad vore roligare än att ge bort en fin metallbox med egen vald, ekologisk müsli till någon. Du kan till och med döpa müslin själv. Om det är Lisa som ska få müslin kan du kalla den "Lisas Lyx blandning"...eller...ja, ni förstår konceptet va?! Det är en så otroligt skojig idé. Och nyttig.

Saltå kvarn har en tjänst på internet där du kan skapa din egen ekologiska müsli. Ta en liten kik och klicka hem en müsliblandning till någon du tycker om!!

Kom-ikapp dag.

Ibland behöver man en dag när man kommer ikapp med saker som hamnat efter. Idag har jag därför dammsugit, plockat, vikt tvätt osv.

Hos oss har det dessutom sinat i frysen på barnmat och det behövdes sannerligen en påfyllning. Därför tinade jag köttfärs igår och idag har jag lagat gryta av det. Morötter, lök, persilja och andra örtkryddor fick också ingå. Frös in alltihop förutom en portion som Wilhelm får till middag. Det är bara att tillsätta lite potatis eller någon annan kolhydrat så har man en lämplig måltid.

Jag har också provat ett recept som finns i boken "Vägen till ett skönt och grönt barnaliv" av Karolina Pihlo. Avokadomuffins, perfekt både för barn och vuxna som mellis.

6 dl mjöl (jag tog 3 dl vete- och 3 dl dinkelmjöl, eko självfallet)
2 1/2 tsk bakpulver
1 röd lök (jag hade ingen så jag struntade i det)
1 avokado
3 dl mjölk (eko)
4 msk olja (jag tog ekologisk olivolja)
örtkryddor
lite salt (jag tog inget salt alls)

Blanda torrvarorna med löken i en bunke. Rör ner mjölk och olja och arbeta till en deg. Rör i avokadobitar och klicka ut degen i muffinsformar. Anpassa storleken efter den som ska äta.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter i 225 grader eller tills de fått fin färg.

Jag smakade en och den var jättegod. Tror att Wilhelm kommer att uppskatta en muffins till mellis i morgon.

Elefantbyxorna rules!

Wilhelm i retro Elefantbyxor från när jag var liten samt brun body som jag färgat. Den var tidigare vit(med fläckar).

Jag älskar elefantbyxorna de är sååå snygga! Har ni något plagg som ni gillar extra mycket och varför gillar ni det?

måndag 9 november 2009

Hemlagad barnmat del 2

Jag har tidigare gjort några inlägg om barnmat och hur och vad jag brukar laga.(Här kan ni läsa om det, även här samt här)

Idag har jag lagat en sats med aprikospuré. Torkad frukt innehåller mycket socker men också mycket järn och annat nyttigt. Jag brukar använda Saltå Kvarns eko-aprikoser. Det är viktigt att de inte är svavlade.

Jag lägger aprikoserna i blöt ett par timmar och sedan kokar jag upp dem, låter dem koka i max 10 minuter och sedan pressar jag dem med potatispress. Det är praktiskt att frysa in purén i istärningslåda. En liten tärning blir perfekt att kyla/smaksätta en portion gröt med.

Till mellanmål idag fick Wilhelm lite hemmagjord yoghurt. Ekologisk A-fil smaksatt med ett rivet eko-päron och lite kanel. Det tycker han är jättegott! Det är bra att variera och inte alltid ge dem gröt utan även börja vänja lillmagarna försiktigt med mjölkmat.

Tack för idag allesammans! Vi skrivs imorgon.

Dagens promenad

Dagens långpromenad längs med Ångermanälven. Underbart för både människa och hund! Det är så kort tid med dagsljus nu och därför extra viktigt att ta vara på det.

Här ska tvättas....


Jag har länge funderat på att prova Tvättnötter men har liksom inte kommit mig för. Men när vi var på Grön Gåva i helgen så fanns det rakt framför ögonen på mig, läge att prova, tänkte jag.

Så nu har jag precis laddat tvättmaskinen med en mörk tvätt och en liten tygpåse med 6 nöthalvor. Tvättnötter är 100 % biologiska och fritt från kemikalier och tillsatser. Det är en nöt som växer på träd i bl.a. Indien. De innehåller det naturligt rengörande ämnet Saponin som frigörs från nötterna vid temperaturer över 30 grader. Samma nötter kan användas flera gånger och när de är förbrukade kan man lägga dem på komposten

Förutom att tvätta kläder med dem kan man även göra ett avkok på nötter och använda som flytande tvättmedel/rengöringsmedel/shampo/husdjursshampo/bekämpningsmedel mot ohyra på blommor.

Visst låter det kanon? Jag ska rapportera hur resultatet blev. Någon annan vill kanske dela med sig av sin erfarenhet av tvättnötter?!

söndag 8 november 2009

Second hand fynda på Tradera!

Den här fina tunikan/klänningen kan ni inhandla på Tradera just nu. Jag har lagt upp en hel del grejor mest skor men det kommer även en del kläder. Kolla Här!

Passa på att införskaffa lite nytt till garderoben.

Prima ballerinan i Resele

Hur det är fysiskt möjligt förstår jag inte men Wilhelm brukar, när han vill upp någonstans ställa sig på tå. Och det är liksom inte på tå som vi vanliga människor gör utan det är tippetippetippetå som gäller.

Eko-outfit från Åhléns.

Grattis alla pappor!!

Idag är det farsdag och jag, Wilhelm och Greta har firat min pappa på morgonen med en underbart god chokladask (eko & fairtrade) inköpt på Grön Gåva samt en härlig duschgele (naturlig, givetvis). Detsamma kommer Jonas far att få i present när vi äter middag hos dem ikväll. Jonas, i egenskap av Wilhelms far, kommer självklart också att firas på sin allra första farsdag. Han får också exklusiv, eko/fair trade choklad, en härlig, naturlig foot balm med tillhörande fotmassage samt en myskväll med bio & restaurangbesök längre fram i vinter.

Jag tycker att farsdag inte nödvändigtvis måste handla om att köpa prylar till sin pappa. Att visa dem uppskattning är något man bör göra året om men naturligtvis är det roligt att ge dem något extra idag. Det kan lika gärna vara en härlig upplevelse eller något gott att förtära. En slips som endast blir en "garderobsnötare" kan lika gärna hänga kvar i butiken.

Eller vad tycker ni?
Related Posts with Thumbnails