lördag 20 februari 2010

Men Greta!


Be inte hunden slicka rent köksredskap av trä utan att ni själva är närvarande!

The Garden Collection



H&M lanserar i slutet av Mars kollektionen The Garden Collection. Mönstrat, blommigt, skirt i diverse miljövänliga material såsom ekologiskt linne, ekologisk bomull, återvunnen polyester (återvunna PET-flaskor) samt ett material kallat tencel som är förnybart (tillverkas av naturlig trämassa) som enligt H&M tillverkas med extremt liten miljöpåverkan.

Jag är ju lite mer åt Second hand hållet men om det skulle dyka upp någon trevlig sommarfest i sommar skulle jag inte ha något emot outfitsen ovan.

Vad tycker ni? Hit or not?

fredag 19 februari 2010

Mysfredag

Äntligen fredag!

Även om man gillar sitt jobb så finns det faktiskt ingen bättre dag på veckan än fredag. Hela helgen framför sig.

Nu på eftermiddagen har vi enbart myst, varit och handlat, släppt av en massa återvinning och till middag lagat hamburgare med hemgjorda pommes frites och aioli.

Potatis skuren i stavar med ringlad olivolja över + flingsalt och rosmarin är världens godaste pommes frites. 225 grader tills de är lite knapriga nästan.

Aioli = Krossad vitlök, svart peppar, salt, turkisk yoghurt (eko) och majonnäs (eko)

Såååå gott!

Nu väntar sambon och en Camino på mig nere! Trevlig fredag på er.

torsdag 18 februari 2010

Wilhelms godnatt-rutin

Lilleman sussar sedan ca. 1 timme tillbaka i sin säng efter välling, tandborstning med ekotandkrämen från Urtekram(samtidigt som han satt på pottan en stund=), två sagor och ett antal godnattsånger. Wilhelms eko-pyjamas från Lindex har hängt med ett tag nu och det syns. Den är något urtvättad men åååååå så skön.

Sy enkel förvaring


Wilhelm har sina mat- och bakredskap i denna påse som jag sytt av en kökshandduk jag köpt på någon loppis. Handduken är dubbelvikt och sedan har jag sytt en kanal där jag trätt i en snodd så vi kan dra ihop påsen. Raksöm runt och sedan är det klart.

Barnsånger a la 80-tal


Wilhelm lyssnar och dansar till ett kassettband anno -85 och mamma tittar i den praktiska handledningen där både texter, noter och historik finns.

onsdag 17 februari 2010

Aldrig mer engångs-batterier

Bilden lånad här.

Vi använder oss av en baby-vakt när Wilhelm sover. Tro det eller ej så är vårt hus så stort så om vi sitter nere med tv:n på hör vi inte alltid när han vaknar på övervåningen.

Ovan nämnda babyvakt är dock den värsta "batteri-slukare" som jag stött på. Och batterier är ju inte direkt miljövänliga, även om man återvinner dem. Mycket bättre att använda uppladdningsbara som man kan använda gång på gång.

Har hittat dessa supersmarta AA batterier hos Ekoprylar.se. Batterierna säljs i förpackningar om två och man laddar upp dem i USB-portarna på datorn. Hur bra är inte det?

Tips till alla er som också har någon slags "batteri-slukare" hemma.

Blodgivning men ingen second hand

Efter jobbet åkte jag till Blodgivningen där det var rusningstid. Fullt med folk eftersom uppenbarligen alla blodgivare precis som jag, insett att det är praktiskt att åka dit efter jobbet.

Allt gick fint! Jag har inte gett blod under graviditeten med Wilhelm samt under det första året efter hans födsel (de har sådana regler) så nu är det första gången på två år. Jag är 0+ och det är den näst vanligaste blodgruppen. A+ är vanligast. Om man har blodgrupp 0- är man hett byte eftersom det blodet kan användas av alla människor med andra blodgrupper också. Det är den enda blodgruppen som man kan göra så med. På Sollefteå sjukhus avskiljer man blodplasman från blodkropparna. Blodplasma kan bland annat användas i läkemedelstillverkning för olika saker till folk med diverse blodsjukdomar. Blodkropparna kan ges till personer med dåliga blodvärden eller någon blodsjukdom. Ibland använder man alltihop när det handlar om akut blodförlust.

Visst är det fantastiskt att vi människor kan göra varandra en sådan stor tjänst? Även hundar och katter kan vara blodgivare. Greta är dock inte det, än..

Efter blodgivningen tänkte jag kika lite i en second hand butik men jag hade tagit fel på öppettider så den var stängd. Som tur var fick jag, när jag kommit hem, besök av min kära svägerska M som hade rensat i sin garderob. Jag ÄLSKAR att ärva kläder!

Nu känns det som att jag fått en helt ny garderob.

Tack M!

Blodgivning och second hand

Idag blir det ett sammelsurium av grejor att göra efter jobbet.

Direkt efter jobbet åker jag till blodgivningen. Det blev inget förra gången jag skulle dit eftersom jag kände mig krasslig. Efter blodgivningen ska jag försöka hinna in på en second hand en liten stund och sedan blir det raka spåret hem över.

Min bättre hälft ska bort ikväll så jag ska spendera min onsdagkväll tillsammans med mitt lilla bustroll. =)

Känns sååååå mysigt.

Knit kits hos Ecoloco

Bild lånad här.

Fick en liten Eco-flash från Loa på Ecoloco häromdagen. De har en härlig nyhet i webbutiken. Erica Laurell har satt ihop superfina "knit-kits" där man själv virkar/stickar antingen mössa eller vantar av Ericas eget fina ekologiska garn.

I kitet ingår två härvor av garn (i olika färg som du själv väljer), bambustickor, virknål och stickbeskrivning.

Jättekul att själv få vara kreativ och handarbeta. Kanske framför tv:n eller radion. Om du inte har egna barn kan det ju vara en kul present till något liten som du känner eller har i släkten.

Eller så beställer du Erica Laurells ekologiska garn och stickar något åt dig själv!

Mycket nöje!

tisdag 16 februari 2010

Låååååååång dag i dag.

Idag har jag befunnit mig på jobbet hela dagen. Kom hem för ungefär en timme sedan och det känns otroligt sent. Har inte hunnit träffa Wilhelm mer än en liten stund imorse.

Det är mycket att göra på jobbet just nu. Ikväll har vi suttit med en Power Point presentation som vi skall använda under en utbildningsdag i mars. Den är inte helt färdig men i alla fall på god väg att bli.

För övrigt har dagen varit fullspäckad med diverse saker såsom Lilla Vasaloppet, ätning av semlor etc etc.

Hur har er dag varit?

måndag 15 februari 2010

Miljövänligt till hunden


Är precis hemkommen efter en sparktur med Greta. Jag älskar att åka spark när det är bra spark-före. Jobbigt är det också, både för mig och Greta.

Det är ganska kallt ute (-15) så därför tog jag på Greta ett litet täcke som hon har. Man fäster det runt henne ungefär som på en häst fast i en betydligt mindre storlek. Hon är ju så pass liten att hon rätt snabbt börjar att frysa om hon är ute i kylan.

Det finns en jättefin webbutik med ekologiska hund- och kattartiklar såsom godis, halsband, salvor, tillskott mm. Hos Ecodog.nu kan man bland annat införskaffa det vårfina kopplet som syns ovan på bilden. De tillverkas i USA. Den fina randiga utsidan är tygspill från Frankrike, insidan består av återvunna PET-flaskor. Plastspännena och metallspännena är också tillverkade av återvunnet material. Kan knappas bli bättre va?

De har också en tassalva baserad på bivax. Jättebra att smörja torra tassar med samt att skydda tassarna mot kyla, snö, slask och vägsalt.

Gemenskap Grön har också en del miljövänliga djurattiraljer till försäljning.

söndag 14 februari 2010

Krav-märkt sorbet på lördagskvällen - eko tips

Igår köpte vi hem två burkar med KRAV-märkt sorbet från Pipers Glace; Svartvinbär och hallon.

Vi var fyra stycken runt bordet och det var spridda kommentarer. "För söta" tyckte båda herrarna men vi båda av det kvinnliga könet tyckte att det var mycket gott.

Jag älskar sorbet och tyckte därför att de var gudomliga båda två. Svartvinbär något syrligare och kraftigare i smaken vilket helt klart var till dess fördel.

Hett tips som efterrätt!

Minska ner på riset

Bilden är lånad här.

Läste i tidningen igår att ris inte är särskilt miljövänligt. Nu är vi väl inte direkt några storätare av ris hemma hos oss men dock.

Risodlingar släpper ut väldigt mycket metangas och om man sedan lägger till den långa transportvägen hit till Sverige så får man sammantaget ett resultat som visar att vi bör välja något annat istället för ris om vi vill äta miljövänligt. Förslagen som gavs var; svensk potatis, svensk producerad pasta samt matvete också det producerat i Sverige.

Jag ska i alla fall ta detta i beaktande när jag planerar middagsmaten här i det Kårénska/Nilssonska hushållet.

Här kan ni läsa några andra inlägg om förhållandet mat och miljö.

Att äta efter säsong

Klimatsmart att äta vilt


Släng inte resterna
Related Posts with Thumbnails