lördag 20 november 2010

Västernorrlandsgården - Gårdsbutik på nätet.

Bilden lånad hos Västernorrlandsgården.

Vi har så otroligt mycket duktiga människor här i vårt län (Västernorrland) som ägnar sig helhjärtat åt småskalig (ofta ekologisk) produktion av allt från ostar, korvar, kött och grönsaker till marmelad, choklad och godis.

Nu har några av dessa människor genom Matprojektet Smakstart gått ihop under namnet Västernorrlandsgården som är en webshop för alla dessa härliga produkter. Varför inte gå in och handla lite inför julbordet alternativt julklappar åt nära och kära.
Närproducerat med kärlek!!

Äntligen används fikabrickan!

Sängbrickan på ben är en present från mina föräldrar som legat i ett skåp rätt oanvänd de senaste 7-8 åren. Som datorbricka nu när jag är sängliggandes passar den perfekt. Datorn har jag lånat av fina M eftersom vi bara har en stor stationär variant som inte direkt medger sängsurfning.

Återvinning på designnivå.

Bilden lånad av Design by leftovers.
Att jag är ett stort fan av återvinning är nog rätt enkelt att uppfatta. Däremot att jag älskar återvinning i form av design är kanske inte lika självklart. Det mesta av heminredningen hemma hos oss är ju fyndad på loppis/blocket eller auktion, vilket i sig är hållbart. Däremot är nydesignad-hållbar inredning rätt så orepresenterad hemma hos oss.
I dag finns otroligt många exempel på design där hållbarhetstanken och återvinning går hand i hand. Ofta med ett resultat att prislappen är därefter och det är givetvis något som är lite synd. En fåtölj för närmare 60 000 blir ju kanske lite "overkill" för oss vanliga dödliga med normalinkomst, även om det är en underbar, gammal antik pjäs som dessutom är omklädd i fantastiska vintage-tyger. (kolla in svenska Design by leftovers som huserar i Bollnäs, deras skapelser är ren och skär konst!!).
Jag längtar efter den dagen när IKEA tar sitt ansvar som en av världens största möbeljättar och inte bara väljer att paketera sina möbler på ett miljösmart sätt (platta paket möjliggör stora volymer under transport vilket ger mindre koldioxidutsläpp per enhet) utan även tillverkar sina möbler av miljösmarta och innovativa material. Rimligtvis kan det inte vara särskilt svårt för ett företag av den kalibern att satsa en del på forskning och design i just miljövänliga, hållbara, återvunna eller återvinningsbara material.
Tills dess fortsätter jag att till största delen fynda på Blocket, loppis och auktion, det känns som det mest miljövänliga alternativet.

fredag 19 november 2010

En av dagens aktiviteter.

Eller snarare "icke-aktivitet" har varit att börja lyssna på en second hand fyndad ljud-bok författad av Nora Roberts samtidigt som jag virkat på några projekt. Boken är väldigt bra hittills!

Vi tänder ett ljus i advent...


Bilden lånad hos Wilma and Friends.
Har ni sett dessa underbart söta små adventsljus?! Vackra skuggspel på väggen blir det också.





Hos Wilma and friends finns dessa smarta Clip-ons som man kan sätta på sina befintliga ljusglas. De är skapade av Creatables, tillverkade i Sverige av metallspill.



Jag blev lite småkär och funderar starkt på att införskaffa...

Rosa är fint!

Jag är ju genusmedveten och försöker så långt det går att uppfostra Wilhelm i en sådan anda, dvs. Icke könsstereotypt och med stor valfrihet/neutralitet vad gäller leksaker och kläder. Själv tycker jag inte att det är så noga med färgval utan funktion kommer före. Rosa är dock en glad färg som återfinns både på min almanacka och på mitt nyvirkade mobilfodral. Skonar displayen från hårdhänta barnlekar.

Sopor- värda sin vikt i guld, eller inte?!

Läser i en gratis, villa-tidning en insändare om sopor. Personen bakom insändaren menar att vi ju betalar för förpackningar och dessutom sorterar och därför borde VI få betalt för det istället för att betala flera tusen per år. Skribenten påpekar också att företag faktiskt tjänar pengar på våra sopor men vi ska ändå betala och vara glada. Det är en ganska svår fråga med många olika varianter. Där mina föräldrar bor väger man numera soporna och tar betalt utifrån vikten. Detta som ett steg i att vilja uppmuntra källsortering. Jag tycker att det verkar vara bra. Jag kan inte riktigt förstå hur det, rent praktiskt, skulle gå till att få betalt för soporna utan att vi på något sätt skulle förstöra den 'sopsorteringskultur' som idag är så utpräglad i vårt svenska samhälle. Återvinning är ett mycket bra och miljövänligt sätt att spara på våra råvarutillgångar. Att använda sopor vid energiframställning känns för min del som något sekundärt, något som endast icke-återvinningsbara sopor bör gå till. Att på något sätt uppmuntra till ökad sopsortering är en braidé men hur det ska gå till är jag inte rätt person att svara på.
Sopföljetongen fortsätter...

torsdag 18 november 2010

Morgondagens rekolåda!

Imorgon har vi en rekolåda i Näsåker som vanligt. Med detta innehåll:

Ekoägg från hönsen på Ramneå Lantgård i Edsele.
Potatis av sorten Satina som har skördats av Mari & Petter i Åsmon.
Morötter från Hildas Trädgård, Undrom.
Rotselleri från Högsta Grönsaksodling, Kramfors kommun.
Fransk timjan också den från Högsta.
Vitkål från Hildas.
Palsternacka som Hilda och Högsta har odlat.
Kålrot.

Tro vad mina ställföreträdande kockar tänker trolla fram av detta?!

Klara, färdiga, gå!! Julklappar 2010.

Som alla andra år spås julhandeln 2010 bli större, mer extravagant och slå alla tidigare rekord. Jag har inga som helst intentioner att köpa mera julklappar än jag någonsin tidigare gjort men julklappar ska ju defacto köpas.

Jag försöker ju att leva miljövänligt men det är inget som säger att man inte kan handla julklappar för det. Visst, minskad eller ingen konsumtion är det absolut bästa men det finns också hyfsade alternativ. Ekologiska, återvunna eller secondhand fyndade julklappar.

Att min julhandel kommer att bli väldigt nätbaserad i år det tror jag att alla inser. Vilket i och för sig inte spelar mig någon roll eftersom Sollefteå inte direkt saluför något JÄTTEutbud av eko/fairtrade/miljövänliga julklappar. Dessutom innebär det ju att jag inte kommer att ta bilen någonstans (koldioxidsparande).

Jag har redan satt i gång med mina inköp och framöver ska jag visa er en del av vad som kommer att hamna under granen. Förhoppningsvis kan ni hitta inspiration om det är så att det blir idétorka.

Kram!

onsdag 17 november 2010

Ät en älg!

I boken "100 sätt att rädda världen..." skriven av Johan Tell finner man följande anledningar till varför vi bör äta mera vilt och mindre nöt/fläsk/kyckling:
-vilt äter inget kraftfoder(vilket är miljöpåfrestande vid framställningen).
-vilda djur i skogen är uppfödda utan varken konstgödsel, traktordiesel och uppvärmda lokaler.
-energin som går åt för att framställa 1 kg nötbiff till köttdisken är 5 gånger högre än för älgbiff.
Alltså, är ni inte vegetarianer, som är mest miljövänligt, så är vilt ett miljövänligt och nyttigt alternativ. Vi äter nästan uteslutande bara älg när det gäller kötträtter. Såå gott!

Utklädning för en två-åring.

Jag har köpt de röda klackskorna med rosett på second hand, hatten(också second hand) har mormor inhandlat och mobilen är pappas gamla. Mycket mer behövs inte för att Wilhelm ska gå igång. Skorna använder han dagligen och när mamma tar på sig hatten och ett par gamla solglasögon har vi en kille som kiknar av skratt. Många barn vill "göra/vara" som mamma och pappa och då kan en gammal mobil vara jättekul.(givetvis en, utan batteri som inte går att ringa med.) Billigare och miljövänligare än att köpa en leksakstelefon som blinkar och låter.
En kul julklappsidé till barnen är att köpa just ett par roliga skor och en skojig hatt på second hand. De hittar garanterat på nått kul med dem.

Bil-korg av mattrasor.

Det skulle kanske vara idé att döpa om bloggen till "Emelies pysselblogg" fast jag är rädd att det skulle hålla lika länge som mitt sängliggande ungefär. På dessa bilder har ni ett av de nyare alstren. En härlig korg att förvara alla second hand fyndade småbilar i. De har tidigare huserat i en glasslåda. Pottskåpet är ett auktionsfynd och telefonen lekte jag med som liten också. Ville meddela att Wilhelms sittpuff är på G också, precis som ett mobilfodral (!!) och en annan form av förvaring. Ska visa mera sen. Kram

tisdag 16 november 2010

Ny sula på gamla skor.

Dessa vandringskängor av märket Graninge inköptes våren 2004 eftersom jag var på väg till Usa och ett sommarjobb som Camp Counselor (lägerledare)på ett girlscout camp. Allt sedan dess har dessa kängor hängt med mig ut under alla årstider, i de flesta väder på både långa och korta promenader. Konstigt är det därför inte att det i våras lossnade en bit sula längst fram vid tån. Resultatet var att jag blev riktigt blöt om tårna. Min käre, fotbollsfrälste far hade något medel i gömmorna som han lagade hålet med och ingen var gladare än jag.
Tyvärr upptäckte jag några veckor senare hur ett flertal vertikala sprickor delade sulan så därför lämnade min mamma in dem till skomakaren i Övik. Väl hemma igen är de återigen de härliga vandringskängor som jag älskar, fast med ny sula fram. I vår skall de användas flitigt när jag, Wilhelm och Lillis promenerar runt i Resele och ser Ångermanälven bli isfri. Ser såå fram emot det.

måndag 15 november 2010

Roadmate - En hjälp på vägen.

Inte för att jag ska åka någonstans men Roadmate är en jättebra sida där man kan hitta samåkningskompisar. Man kan dels lägga upp en resa själv, folk som eventuellt skulle vilja samåka kan då höra av sig. Alternativt så hittar man åt exakt den rutt man ska åka genom sökfunktionen, dvs. någon har redan lagt in att de ska åka från A till B just den dagen.

Jättepraktiskt och miljövänligt. Vi måste alla bli bättre på att samåka. Själv har jag börjat försöka höra mig för hos mina vänner om det är någon som behöver åka till stan samtidigt som jag, handla mat eller liknande. Miljön vinner på det, ekonomin vinner på det och det är sååå mycket roligare.

söndag 14 november 2010

Dear Santa...


Dagen idag har bestått av sudoku, farsdagsfirande (ett liggande sådant för min del), Barack Obamas bok "Min far hade en dröm" samt lite surfande på nätet.

Kära tomten. Om du tycker att jag varit tillräckligt snäll i år får du gärna lägga den här skötväskan från Emmaloppa under granen. Den är sydd i retro-tyger och alltså väldigt miljösnäll. Så du kan väl tänka på saken i alla fall.

Titta vad jag har gjort!!!!

Igår kväll när jag var less på att lösa sudoku och korsord plockade jag fram den tjocka virknålen som jag fyndade för några kronor på Erikshjälpen i Timrå(läs mera här) samt en påse mattrasor i blå nyanser som jag inhandlat på Röda Korset i stan. En liten gullig korg blev det tillslut. Nu tänker jag virka en till fast en större, sen satsar jag på en sittpuff till Wilhelms nya rum och kanske en matta. Därefter tänker jag virka en bokhylla och en juniorsäng...Trevlig kväll på er!!
Related Posts with Thumbnails