lördag 9 januari 2010

Stå stadigt med fötterna på jorden..


Bild lånad här.
Våra fötter är nog den kroppsdel som eftersätts mest. Dels är fötter, för vissa, en kroppsdel som är lite "läskig" men även en kroppsdel som vi nästan aldrig märker av eller ser eftersom de är nerstoppade i strumpor och skor för det mesta.

Nu i vinterkylan så tenderar vi dessutom att bylta in dem, i tjocksockar och tofflor, inomhus samt tjocka och varma vinterskor utomhus. Vilket resulterar i att fötterna aldrig får 'andas' ordentligt.

Fötterna är kroppens rötter och det är så otroligt viktigt att vi inte glömmer dem utan ägnar dem lite tid. Mår fötterna inte bra fungerar resten av kroppen inte 100 % heller. Både benens- och ryggens välmående beror mycket på hur fötterna mår.

I den lilla verktygslådan som vi behöver för att ta hand om våra fötter ingår egentligen bara tre saker(går ju att göra betydligt mer avancerat med fotbad/fotsalt och diverse annat):

-En bra fotfil att fila bort död och hård hud med. Görs med fördel efter dusch/bad när huden är uppmjukad.
-En liten nagelsax att dels klippa naglarna med men även hudflikar som måste bort.
-En mjuk, god, gärna ekologisk fotkräm (funkar lika bra med bodylotion eller massageolja).
Bilden lånad här.
Lägg er i soffan framför en härlig film, smörj in fötterna, massera och låt dem ligga högt en stund (De är alltid den lägsta punkten i kroppen i vanliga fall, vaderna och fötterna mår bra av högläge ibland, speciellt om man går och står mycket i sitt arbete.)

Ta på ett par mjuka strumpor och låt fötterna ta upp krämen under natten. (Det mysigaste är om någon annan vill smörja och massera!)

Fotkrämen på bilden ovan kan man inhandla hos Greenmama. Den innehåller salvia och linolja och mjukar upp och lugnar huden både på benen och fötterna.

God Fot på er!

torsdag 7 januari 2010

Frostigt ute - Frostigt pyssel inomhus

Bilden lånad här.
Nu när det är så här fruktansvärt kallt (Imorse hade vi -30 grader) så är det knappt så man vill gå utanför dörren.

Då kan det vara kul med något pyssel att sitta med framför brasan, tv:n eller radion. Frosta design har härliga virkset som man kan köpa hem. Baljan ovanför är ett exempel på vad du kan virka ihop. I virksetet ingår virknål, trikåtrasor samt beskrivning för hur man gör. Det miljövänliga i denna lilla produkt är att trikåtrasorna är spill från textilindustrin (alltså sådant som skulle ha kastats annars). Hos bland andra Wilma and Friends kan man köpa dessa pyssliga produkter.

Och vad är egentligen roligare än att skapa något med sina händer som man sedan kan vara stolt över?!

Är du en datumfascist?

Läste en sådan härlig krönika häromdagen. Satt på min lilla lunch och tittade i en gammal Amelia som låg och slängde på mitt jobb.

Kvinnan skrev om något som hade hög igen-kännings-faktor för mig: Datum-fascismen (Hennes ord). Är du en sådan? Jag är det inte.

Datumfascister är de som kastar mat när bäst-före datumet gått ut, vare sig varan är ok eller inte. Det datumfascisterna inte riktigt greppat är nog att matvaruproducenterna tar det säkra före det osäkra och sätter ett bäst-före datum som är bra mycket tidigare än vad det egentligen borde vara. De vill ju inte ha kunder som stup i kvarten kontaktar dem för att maten är dålig eller för att de blivit sjuka av deras produkter.

Jag brukar alltid lukta och titta på varan innan jag slänger något. Om varan inte är öppnad och stått i kylskåp brukar det alltid hålla flera dagar längre, ibland upp till en vecka beroende på vilken slags vara. Mjölk och fil håller, oöppnade, flera dagar efter bäst-före, t.ex.

Det kastas så otroligt mycket mat i vårt samhälle och det är en stor miljöbov. Många saker kan man dessutom frysa in: Mjölk, smör, krossade tomater, bananer etc. Frys in och plocka fram t.ex. vid bak eller annan matlagning.

Här kan ni läsa ett inlägg om Do the Rest. En kokbok under planeringsstadiet, om vad man kan hitta på med rester.

Do the rest (hemsidan)

onsdag 6 januari 2010

Ny layout i bloggen

Har pysslat lite med layouten och fixade lite nytt.

Vad tror ni??!! Är det ok? Kan ni tänka er att läsa bloggen även fortsättningsvis?? =)

Jag hoppas det....(annars måste jag ändra tillbaka..)

REA hos Hildur


Bild lånad här.
Hildur vill ha hjälp att få plats för vårnyheterna. Kolla in alla fina eko - "braattha" - saker som de har.

Little Bloom - Eko kläder för barn



Bilder lånade här.

Har ni hittat till den härliga web-butiken Little Bloom? Om inte, tycker jag att ni ska ta er en kik på en gång. Barnartiklar; allt från superfina barnkläder till nappar, tygblöjor, giftfria leksaker, eko-hudvård etc. finns i butiken. En del produkter är Rättvisemärkta och av klädkollektionen från Lemoncurd går 5 % till välgörenhet såsom BRIS, UNICEF samt Naturskyddsföreningen. (Vi är medlemmar där, läs mer här.) Butiken har både babykläder men även kläder i storlekar för större barn (122 cl är störst).

Tunikan och tröjan på bilden ovan är av märket Maxomorra och otroligt prisvärda. Självklart ekologiska också! Alla övriga kläder i butiken ser så där härligt lekvänliga ut. Säkert superbra kläder för förskola/skola.

Little Bloom är väl värt ett besök.

måndag 4 januari 2010

KRAV-märkt pizza till min hund


Bild lånad här.

Jag gillar Coop och Konsums märke Änglamark väldigt mycket. Köper ofta deras ekologiska fisk, deras ekologiska nachochips och en massa annat. Tyvärr så är jag inte nöjd med deras ekologiska hundfoder. Köpte det i oktober och nu är säcken slut. (Läs mer här om inköpet) Vår lilla Greta är bra mycket rundare i hullet nu och det är inte så bra.

Av en person med bra koll fick jag förklaringen; Änglamarks ekologiska hundfoder är som en KRAV-märkt pizza. Visst, KRAV-märkt är väl bra men själva Pizza delen gillar jag inte. Jag skulle faktiskt inte äta pizza varje dag även om den var KRAV-märkt.

Har bytt till det svenskproducerade fodret Robur istället. Inte ekologiskt men med endast grönsaker och lax i. (Nötkött är inte särskilt klimatsmart).

Återstår att se hur detta går....har jag en smal hund snart igen eller???

Bilar i Beijing

2009 gick bilförsäljningen i Kina upp med 50%. Jag blir orolig när jag hör sådana siffror för tyvärr så lär inte majoriteten av dessa bilar vara hybridbilar, etanol- eller elbilar. Det handlar om sjukt mycket bilar, som släpper ut enorma mängder koldioxid (bland annat).

Till saken hör att vi i västvärlden inte kan förvägra dem någonting av detta. De har precis lika stor rätt som vi att äga en bil. Det är bara det att när det pratas om miljontals nytillverkade bilar som säljs i Kina så blir jag ändå nervös.

Fanken, antagligen känns det inte bättre bara för att jag går ner och sopsorterar lite heller. Eller gör något annat miljövänligt. För det väger ändå inte upp 10 miljoner bilar i Kina!! =(

Första arbetspasset sedan 12/12 2008.

Fredagen den 12 december 2008 hade vi Lucia-fest på mitt jobb (Jag är förskollärare). Åkte till mina föräldrar i Övik i tron att jag skulle handla julklappar. En vecka kvar med jobb och sedan skulle jag vara ledig en månad för att hinna fixa, dona, baka, laga mat och framför allt VILA innan det att bår lilla bebis skulle komma, beräknad den 22 januari 2009.

På lördagmorgon den 13/12 insåg jag att det inte riktigt skulle bli så. Klockan elva på förmiddagen är jag inskriven på förlossningen i Övik. Eftersom vattnet gått fanns inte så mycket mer att göra än att gilla läget. Wilhelm är född 00.34 den 14/12. Behöver jag tillägga att jag inte jobbade något mer?!

Idag har jag alltså gjort mitt första riktiga arbetspass sedan dess. Har i höst gått en utbildning så jag har träffat mina arbetskamrater där men det är ju inte "the real deal" så att säga.

Arbetstiden idag var mellan 8-16.30 och det har gått galant! Nya barn och föräldrar att hälsa på och "gamla" barn och föräldrar att återse. Jättekul och som vanligt mycket att göra hela dagen.

Nu ikväll har jag bara umgåtts med sonen och sambon samt varit ute på promenad med Greta (doggelito). Sååå mysigt!! Arbete imorgon igen... =)

söndag 3 januari 2010

Vargjakt

Igår blev var tionde varg dödad i vårt lilla land. 10 % av den svenska vargstammen blev skjutna. Under en dag klarade man av den licensjakt på varg som riksdagen beslutat om. Naturvårdsverket har tagit hand om strukturen av jakten och de har uppenbarligen inte skött sitt jobb. Att göra en "folkfest" av en sådan här sak är makabert. Jägarna går man ur huse och inte är det för att på något sätt göra en insats för naturen och djurens bästa utan det är endast för deras eget höga nöjes skull.

Jag kan förstå att man ibland måste skjuta bort rovdjur när de antingen är sjuka eller aggressiva och farliga. Men att döda vart tionde djur utan urskiljning vad gäller ålder, kön, genetisk härkomst etc. är helt galet. Det är vi människor som inkräktar i naturen inte tvärtom!!!

Var jag står i den här frågan är nog ganska tydligt...

Lördagkvällens nöje!

Satt och såg Camilla Läckbergs "Olycksfågeln" samtidigt som jag lagade jeans. Vissa av mina jeans är inne på tredje lagningen. Betyder det att de är slut eller betyder det att jag är dålig på att laga?! =o)

Nya vinterstövlar


Nu framstår denna blogg som en modeblogg, med undantaget för att ingenting egentligen är särskilt toppmodernt här. Och dessutom så bryr jag mig i princip bara om att saker och ting är sköna att ha på sig och fyller en funktion. På bilden ovan har ni ett par vinterstövlar som jag hittade på kupan (Röda Korsets Kupa i Sollefteå) samtidigt som jag köpte Ecco-inneskorna (finns i detta inlägg).




Av någon konstig anledning har jag fått trubbel med fötterna en aning. Jag får skavsår av alla skor och jag förstår inte varför. Jag är 26 år och rimligtvis så växer inte fötterna numera. De skor som jag äger är dessutom minst fem år gamla och varför jag får skavsår av dem nu är en gåta. Dessa vinterstövlar var stora och rymliga med rejäl sula. (Kände mig lite som Pippi Långstrump när jag stövlade runt i dem).
Lite biker-känsla.


Bilden lånad här.

Bilden lånad här.

Nu ska jag bara införskaffa ett par lämpliga vinterkängor som är sköna att gå i, som jag kan ha på jobbet när vi är ute. Jag har några under bevakning på Tradera. Vinterkängorna på bilden ovan finns på Blueturtle. Där har de skor som är helt vegetabiliska och ekologiska. Näbbstövlarna i ekologiskt garvat läder kan ni inhandla hos Dockstasko. Ett par exakt likadana Näbbstövlar finns på loppisen/Second handen som ligger i samma byggnad som "Näbbar och Klor" inne i Sollefteå. Tyvärr var de för små för mig!
Related Posts with Thumbnails